Hoi Pim en Jelle,
Fijn dat jullie er uit zijn gekomen! Veel succes met de rest van jullie profielwerkstuk, en laat het weten als jullie nog meer vragen hebben.
Groeten,
Matthijs
Hoi Pim en Jelle,
Fijn dat jullie er uit zijn gekomen! Veel succes met de rest van jullie profielwerkstuk, en laat het weten als jullie nog meer vragen hebben.
Groeten,
Matthijs
Hoi Matthijs,
Fijn om te horen dat jullie wat aan mijn hulp hebben gehad! Ik hoop dat jullie een mooi resultaat behalen met jullie PWS.
Groeten,
Matthijs
Hoi Nina en Luca,
Bedankt voor jullie vraag! Het is niet zo gek dat jullie het antwoord nergens kunnen vinden. Dat komt omdat de energie/elektriciteit die je opwekt met een dynamo niet alleen afhankelijk is van hoeveel rondjes je draait. Je kunt dus ook niet direct zeggen wat de gemiddelde energie per rondje is.
Zoals jullie waarschijnlijk weten werkt een dynamo door elektrische inductie. De opgewekte elektriciteit is afhankelijk van de verandering van het magneetveld, en dus afhankelijk van hoe snel je een rondje draait. Een snel rondje levert meer elektrische energie op dan een langzaam rondje.
Ik hoop dat jullie iets aan deze informatie hebben. Laat het weten als er nog meer vragen zijn.
Groeten,
Matthijs
Hoi Matthias en Yanoah,
Een veelvoorkomend experiment met WiFi straling is het effect op de groei van plantjes (met name tuinkers). Kijk bijvoorbeeld even bij dit topic.
Als je wifi straling wilt meten heb je een radio frequentie ontvanger nodig.
Wat bedoelen jullie precies met een biologische bron? Er zijn geen biologische bronnen van wifi straling....
Groeten,
Matthijs
Hoi Wouter, Jeroen en Niels,
Bedankt voor de duidelijke omschrijving van jullie PWS. Een foto van de opstelling zou ook erg helpen. Kunnen jullie deze sturen naar info@scholierenlab.nl en vermelden dat de foto voor mij (Matthijs) bedoeld is?
Wat betreft jullie vermoedens:
Ik hoop dat dit helpt. Groeten,
Matthijs
Hoi Matthijs,
Bedankt voor de foto's. Allereerst een kleine correctie: je kunt niet zeggen dat de eerste proef geen resultaat had. Er was wel degelijk resultaat: er was geen waarneembaar verschil tussen de twee plantjes.
Uit de fotos van de opstelling kan ik nog niet helemaal halen wat de grote box met aluminiumfolie precies is. En waar staat de opstelling zonder WiFi straling? Hoe weten jullie zeker dat er geen andere straling aanwezig was, van bijvoorbeeld Wifi netwerken van de buren? Hebben jullie dit gemeten?
Wat betreft jullie conclusie: waarom kunnen jullie niet met 100% zekerheid zeggen dat E/M straling invloed heeft op een organisme? Dit heeft meestal te maken met andere factoren die nog een invloed zouden kunnen hebben. Wat voor factoren zouden dit kunnen zijn? Dit soort vragen moet je bespreken in je conclusie en discussie.
Groeten,
Matthijs
Hoi Shannon en Susan,
Kunnen jullie precies sturen wat deze meneer jullie heeft verteld? De eenheid ft/lb kun je niet omzetten naar Nm, wel naar m/N. In beide gevallen is dit volgens mij niet een eenheid voor thrust. Het enige wat ik nog kan bedenken is het hij kracht per oppervlakte-eenheid bedoelt. In dat geval is het lb/ft^2, oftewel N/m^2.
Ik hoop dat dit helpt.
Groeten,
Matthijs
Hoi Peike, Ron, Max en August,
Sorry voor de late reactie.
Er zijn een aantal aspecten waar jullie nog naar zouden kunnen kijken:
Wat voor type batterij proberen jullie op te laten. Volgens mij kun je het beste een batterij kiezen die geschikt is om snel op te laden en weer te ontladen. Een LiPo accu is hier erg geschikt voor. Je zou zelfs kunnen kijken of je het met een grote condensator zou kunnen doen (zoek eens op "ultra" of "super capacitors").
Waarom kiezen jullie er voor om het aantal windingen tussen de primaire en secundaire spoel niet hetzelfde te houden? De spanning in het secundaire circuit wordt nu hoger, met een lager amperage. Volgens mij is dat niet ideaal.
Misschien kunnen jullie nog meer inspiratie uit praktijkvoorbeelden halen. Hebben jullie al het OLEV systeem van de koreaanse universiteit KAIST bekeken?
Succes met jullie PWS en laat het weten als er nog meer vragen zijn.
Groeten,
Matthijs
Hoi Ole en Thomas,
Sorry voor de late reactie. Het is behoorlijk moeilijk om smart glass te vinden waar jullie iets aan hebben. Het enige wat ik kan vinden op internet zijn volledige ramen of toepassingen voor hele gebouwen. Ik denk dat jullie het beste op zoek kunnen gaan naar een bedrijf/instituut/universiteit die onderzoek doet naar smart glass en heel lief vragen of jullie een sample kunnen kopen o.i.d.
Groeten,
Matthijs
Hoi Pim en Jelle,
Cool dat het jullie is gelukt zelf een zonnecel te maken. Werkten ze goed?
Er zijn volgens mij twee mogelijke oorzaken voor redementsverlies. De eerste heeft te maken met algemene geleidingseigenschappen van materialen. Als de temperatuur toeneemt, neemt de weerstand in de meeste materialen ook toe, dit zorgt voor rendementsverlies.
De tweede optie heeft te maken met de eigenschappen van halfgeleiders als de temperatuur toeneemt. Hier zul je even voor moeten googlen. De vraag is of het exciteren van elektronen nog steeds even goed gaat als de temperatuur toeneemt?
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
Groeten
Matthijs
Hoi Sjoerd en Freek,
Het is ontzettend moeilijk om dit op afstand op te lossen. Kunnen jullie de precieze foutmelding kopieren en hier posten? De stack overflow bij de waveread functie zou kunnen ontstaan door een te groot .wav bestand. Hoe groot is jullie bestand?
Als jullie de gelegenheid hebben is het misschien handig om op de PWS middag langs te komen. Een van de studenten kan jullie dan persoonlijk helpen met jullie probleem. Zie voor de data deze website.
Groeten,
Matthijs
Hoi Freek en Sjoerd,
Het is inderdaad moeilijk voor scholieren om aan Matlab te komen, maar wat jullie willen moet zeker mogelijk zijn in Scilab. Het is niet mogelijk om de code die wordt beschreven op jullie website direct om te zetten naar Scilab. Je zult zelf een hoop moeten programmeren of een vergelijkbare beschrijving voor scilab vinden. Ik heb twee documenten gevonden die misschien handig kunnen zijn. Dit is een paper over de implementatie van jullie filter in scilab. En dit gaat over de implementatie van noise cancellation in Scilab.
Kijk even of jullie hier wat aan hebben, en als er nog meer vragen zijn hoor ik het wel!
Groeten,
Matthijs
Hoi Matthijs,
Bedankt voor je duidelijk overzicht van je profielwerkstuk.
Als ik het goed begrijp hebben julie de proef 3x herhaald. Bij de eerste proef was er geen verschil en bij de laatste twee was er wel een duidelijk verschil. Zeg ik dit zo goed? Ik ben erg beniewd naar jullie proefopstelling. Jullie hebben het over een foto, maar die heb ik nog niet gezien. Kunnen jullie deze naar info@scholierenlab.nl sturen, en er bij zetten dat de mail voor mij (Matthijs) is bedoeld?
Wat betreft de hoeveelheid straling tijdens het gebruik van de router: er zal altijd elektromagnetische straling zijn, ook als je geen apparaten hebt verbonden (apparaten kunnen immers altijd het netwerk detecteren). De straling neemt wel toe als er communicatie is volgens deze website. Ik weet alleen niet hoe betrouwbaar deze info is.
Ik denk niet dat jullie nog iets hoeven toe te voegen aan jullie PWS, maar als jullie heel graag nog iets willen testen zou je bovenstaande zelf kunnen uitproberen: is het effect groter/kleiner als er meer/minder communicatie is tussen de router en andere apparaten?
Als je wil weten hoe wifi straling wordt tegengehouden, moet je zoeken op shielding of bescherming tegen radiostraling. Hier valt behoorlijk veel over te vinden. Kijk ook eens naar de "kooi van faraday".
Ik hoop dat jullie wat aan deze info hebben. Laat het weten als er nog meer vragen zijn.
Groeten,
Matthijs
Hoi Sabrina en Kevin,
Het is erg lastig om dit soort problemen op afstand op te lossen, maar ik ga mijn best doen.
Alleerst even een aantal vragen wat betreft jullie probleem:
Met wat meer info kan ik jullie beter helpen, maar het volgende kan ik in ieder geval adviseren:
Ik hoop dat dit helpt!
Groeten,
Matthijs
Hoi Ole en Thomas,
Helaas wordt er op de TU voor zover ik weet geen onderzoek gedaan naar suspended particle devices. Ik heb even geprobeerd te zoeken, maar niets gevonden. Wij kunnen jullie dus wel helpen met het experiment, en de ruimte hiervoor aanbieden tijdens de PWS middagen, maar jullie zullen zelf aan smart glass moeten zien te komen. Natuurlijk kunnen jullie ook kijken of een andere universiteit hier onderzoek naar doet, en die benaderen.
Sorry dat ik jullie niet verder kan helpen.
Groeten,
Matthijs
Hoi Amber en Noëlle,
In mijn vorige post staat dat het waarschijnlijk WEL mogelijk is om te onderscheiden van welke scanner het signaal komt. Als het goed is kun je aan het bericht zien van welke COM poort het komt.
Mocht dat echt niet lukken dan kan het in jullie geval volgens mij ook anders. Als ik het goed heb begrepen is er geen moment waarop er een signaal van beide scanners tegelijk komt toch? Je weet dus altijd van welke scanner je een signaal verwacht, en kunt dit dus met de hand onderscheiden. Ik bedoel het volgende: je weet dat je een kaart op de stapel gaat scannen, dus je roept de functie aan om de barcodescanner te activeren. Je wacht dan op een signaal/meting van de scanner. Je kunt misschien niet uit de meting halen van welke scanner dit komt, maar je weet zelf heel goed dat het de scanner van de stapel was, en niet de andere scanner. Je kunt dan gewoon in je code het onderscheid maken. Zou dat kunnen?
Groeten,
Matthijs
Beste Peike, Ron, Max en August,
Wat een interessant en actueel onderwerp hebben jullie gekozen voor jullie PWS. Helaas werkt de bijlage functie van het forum niet zo goed. Zouden jullie een e-mail kunnen sturen naar info@scholierenlab.nl met de foto van jullie opstelling? Zet er even bij dat de e-mail voor mij (Matthijs) is bedoeld.
Wat is precies de hoofdvraag van jullie PWS? Wat willen jullie precies aantonen of onderzoeken? Uit jullie vraag begrijp ik dat 6 uur doen over het opladen te lang is, en dat het allemaal wat sneller moet. Om jullie vraag goed te kunnen beantwoorden moet ik eerst weten welke vorm van draadloos opladen jullie precies gebruiken. De volgende stap zou dan zijn om in de theorie te duiken en te kijken van welke parameters het opladen (en de oplaadsnelheid) precies afhankelijk is.
Als jullie antwoord geven op deze vragen kan ik jullie verder helpen!
Groeten,
Matthijs
Hoi Ole en Thomas,
Ik heb jullie e-mail gezien. Wat me opviel is dat de formulering van de hoofdvraag in het document anders is dan wat jullie hier op het forum hebben geschreven. De hoofdvraag in het document is wat specifieker en in mijn optiek dus wat beter. Wat ik me wel afvraag is wat jullie precies willen bereiken met de metingen. Jullie willen namelijk de transparantie (dit is een betere woordkeuze dan "donkerte") van het glas verstelbaar houden voor de gebruiker van de bril. Uiteindelijk zal je dan toch nog steeds op een variabele spanningsbron uitkomen? Wat willen jullie dus doen met het resultaat van de metingen?
Het is me ook nog niet helemaal duidelijk waar jullie hulp bij willen. Willen jullie de experimenten op de TU doen? Dat kan als jullie geen mogelijkheid hebben om dit zelf op school te doen. Echter, jullie zullen wel het smart glass dan zelf moeten mee nemen, want dit hebben we niet op de TU.
Groeten,
Matthijs
Hoi Ole en Thomas,
Bedankt voor het verduidelijken van de keuze voor SPD. Jullie verantwoording voor de keuze van SPD is goed. Wat ik wel zou doen als ik jullie was is de hoofdvraag nog iets specifieker maken. Het "Verbeteren van het ontwerp van een zonnebril" is ontzettend breed. Hier valt bijvoorbeeld ook draagcomfort, gewicht, gebruiksgemak en nog veel meer onder. Gaan jullie dit allemaal onderzoeken? Als jullie je alleen focussen op de transparantie, moet de hoofdvraag dit ook goed reflecteren.
Als ik jullie mailtje hebt gelezen kom ik bij jullie terug!
Groeten,
Matthijs
Hoi Jesse en Kars,
Wat betreft de batterij: mAh is een maat voor de capaciteit van de batterij, en wil zeggen dat de batterij een uur lang 380 mA zou kunnen leveren. De vraag die jullie stellen kun je dus niet helemaal beantwoorden, tenzij je bedoelt hoeveel mA de batterij 45 minuten maximaal kan leveren. Dit kun je berekenen door bijvoorbeeld de totale energie in de batterij te berekenen, en dan te kijken hoeveel ampere je kunt leveren zodat al deze energie in 45 minuten wordt opgebruikt.
Wat betreft de arbeid: wat voor kracht zou je precies in stilstaande positie willen meten? Denk aan de arbeid die een auto levert. Je berekent dit door de kracht die de motor tijdens het rijden levert te vermenigvuldigen met de afstand waarover deze kracht wordt geleverd.
Laat even weten of dit helpt!
Groeten,
Matthijs