Hoi Pim en Jelle,
Fijn dat jullie er uit zijn gekomen! Veel succes met de rest van jullie profielwerkstuk, en laat het weten als jullie nog meer vragen hebben.
Groeten,
Matthijs
Hoi Pim en Jelle,
Fijn dat jullie er uit zijn gekomen! Veel succes met de rest van jullie profielwerkstuk, en laat het weten als jullie nog meer vragen hebben.
Groeten,
Matthijs
Hoi Matthijs,
Fijn om te horen dat jullie wat aan mijn hulp hebben gehad! Ik hoop dat jullie een mooi resultaat behalen met jullie PWS.
Groeten,
Matthijs
Hoi Nina en Luca,
Bedankt voor jullie vraag! Het is niet zo gek dat jullie het antwoord nergens kunnen vinden. Dat komt omdat de energie/elektriciteit die je opwekt met een dynamo niet alleen afhankelijk is van hoeveel rondjes je draait. Je kunt dus ook niet direct zeggen wat de gemiddelde energie per rondje is.
Zoals jullie waarschijnlijk weten werkt een dynamo door elektrische inductie. De opgewekte elektriciteit is afhankelijk van de verandering van het magneetveld, en dus afhankelijk van hoe snel je een rondje draait. Een snel rondje levert meer elektrische energie op dan een langzaam rondje.
Ik hoop dat jullie iets aan deze informatie hebben. Laat het weten als er nog meer vragen zijn.
Groeten,
Matthijs
Hoi Matthias en Yanoah,
Een veelvoorkomend experiment met WiFi straling is het effect op de groei van plantjes (met name tuinkers). Kijk bijvoorbeeld even bij dit topic.
Als je wifi straling wilt meten heb je een radio frequentie ontvanger nodig.
Wat bedoelen jullie precies met een biologische bron? Er zijn geen biologische bronnen van wifi straling....
Groeten,
Matthijs
Hoi Wouter, Jeroen en Niels,
Bedankt voor de duidelijke omschrijving van jullie PWS. Een foto van de opstelling zou ook erg helpen. Kunnen jullie deze sturen naar info@scholierenlab.nl en vermelden dat de foto voor mij (Matthijs) bedoeld is?
Wat betreft jullie vermoedens:
Ik hoop dat dit helpt. Groeten,
Matthijs
Hoi Matthijs,
Bedankt voor de foto's. Allereerst een kleine correctie: je kunt niet zeggen dat de eerste proef geen resultaat had. Er was wel degelijk resultaat: er was geen waarneembaar verschil tussen de twee plantjes.
Uit de fotos van de opstelling kan ik nog niet helemaal halen wat de grote box met aluminiumfolie precies is. En waar staat de opstelling zonder WiFi straling? Hoe weten jullie zeker dat er geen andere straling aanwezig was, van bijvoorbeeld Wifi netwerken van de buren? Hebben jullie dit gemeten?
Wat betreft jullie conclusie: waarom kunnen jullie niet met 100% zekerheid zeggen dat E/M straling invloed heeft op een organisme? Dit heeft meestal te maken met andere factoren die nog een invloed zouden kunnen hebben. Wat voor factoren zouden dit kunnen zijn? Dit soort vragen moet je bespreken in je conclusie en discussie.
Groeten,
Matthijs
Hoi Shannon en Susan,
Kunnen jullie precies sturen wat deze meneer jullie heeft verteld? De eenheid ft/lb kun je niet omzetten naar Nm, wel naar m/N. In beide gevallen is dit volgens mij niet een eenheid voor thrust. Het enige wat ik nog kan bedenken is het hij kracht per oppervlakte-eenheid bedoelt. In dat geval is het lb/ft^2, oftewel N/m^2.
Ik hoop dat dit helpt.
Groeten,
Matthijs
Hoi Peike, Ron, Max en August,
Sorry voor de late reactie.
Er zijn een aantal aspecten waar jullie nog naar zouden kunnen kijken:
Wat voor type batterij proberen jullie op te laten. Volgens mij kun je het beste een batterij kiezen die geschikt is om snel op te laden en weer te ontladen. Een LiPo accu is hier erg geschikt voor. Je zou zelfs kunnen kijken of je het met een grote condensator zou kunnen doen (zoek eens op "ultra" of "super capacitors").
Waarom kiezen jullie er voor om het aantal windingen tussen de primaire en secundaire spoel niet hetzelfde te houden? De spanning in het secundaire circuit wordt nu hoger, met een lager amperage. Volgens mij is dat niet ideaal.
Misschien kunnen jullie nog meer inspiratie uit praktijkvoorbeelden halen. Hebben jullie al het OLEV systeem van de koreaanse universiteit KAIST bekeken?
Succes met jullie PWS en laat het weten als er nog meer vragen zijn.
Groeten,
Matthijs
Hoi Ole en Thomas,
Sorry voor de late reactie. Het is behoorlijk moeilijk om smart glass te vinden waar jullie iets aan hebben. Het enige wat ik kan vinden op internet zijn volledige ramen of toepassingen voor hele gebouwen. Ik denk dat jullie het beste op zoek kunnen gaan naar een bedrijf/instituut/universiteit die onderzoek doet naar smart glass en heel lief vragen of jullie een sample kunnen kopen o.i.d.
Groeten,
Matthijs
Hoi Pim en Jelle,
Cool dat het jullie is gelukt zelf een zonnecel te maken. Werkten ze goed?
Er zijn volgens mij twee mogelijke oorzaken voor redementsverlies. De eerste heeft te maken met algemene geleidingseigenschappen van materialen. Als de temperatuur toeneemt, neemt de weerstand in de meeste materialen ook toe, dit zorgt voor rendementsverlies.
De tweede optie heeft te maken met de eigenschappen van halfgeleiders als de temperatuur toeneemt. Hier zul je even voor moeten googlen. De vraag is of het exciteren van elektronen nog steeds even goed gaat als de temperatuur toeneemt?
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
Groeten
Matthijs