• RE: Profielwerkstuk: Grafentheorie

  Hey @Dux

  Wat hebben jullie een vet PWS onderwerp gekozen zeg. Grafentheorie komt veel terug in mijn studie informatica en is ontzettend interessant! Jullie stellen mij veel vragen ik hoop dat ik ze structureel kan beantwoorden, maar je kunt natuurlijk altijd nog reageren en doorvragen.

  Jullie eerste vraag is makkelijk, ik heb veel vakken gehad waarin grafentheorie is besproken en jullie kunnen mij gewoon hier op het forum al jullie vragen stellen over grafentheorie.

  Jullie tweede vraag is ook gemakkelijk, hier bespreek ik ook jullie 5de vraag. De programmeer taal Python is een ontzettend krachtige programmeer taal met veel mogelijkheden. Ik weet niet hoeveel programmeer ervaring jullie hebben maar het is ook een goede instap programmeer taal. Er zullen denk ik wel zogenaamde libraries zijn die het implementeren best gemakkelijk kunnen maken. Anders is een graaf ook weer niet zo ingewikkeld of groot dat het onmogelijk is om te programmeren. Het enige wat ik denk dat jullie in de gaten moeten houden is hoeveel tijd jullie aan dit programmeren kwijt gaan zijn. Dit is al snel ter grootte van een eerstejaars opdracht op de universiteit, maar die studenten hebben dan al colleges gehad en kleinere opdrachten om mee te beginnen, als jullie dit gaan maken van de grond kan het lang duren.

  Het prachtige aan de grafentheorie is hoe breed toepasbaar die is. Heel duidelijk is natuurlijk het voorbeeld van een route, dan is elke knoop een kruispunt en de waarde van de wegen hoe lang je erover doet om van knoop X naar knoop Y te gaan. Dit wordt gebruikt in elke route app. Maar het kan ook heel anders worden ingevuld. Zo is elke knoop opeens een waarde van afstand, denk meter, voet of lichtjaar. En is elke weg ertussen de ratio om van het een naar het ander te gaan (let op, dit is dus een graaf waar een weg een richting heeft). Zo kun je van elke afstand meter naar een andere gaan. Google gebruikt dit bijvoorbeeld.. Als laatste voorbeeld neem ik een netwerk tussen verschillende computers. Hier hebben wegen dus niet perse een waarde en representeren ze simpel dat er een connectie is tussen 2 plekken. Er zijn dus een hoop applicaties van de grafentheorie!

  Goede voorbeelden van literatuur heb ik niet perse liggen, er is namelijk heel veel te lezen over de graaftheorie. Ik raad jullie aan om lekker rond te googlen. Als dat in het Nederlands niet altijd lukt kun je ook in het Engels naar graph theory googlen.

  Als laatste bespreek ik jullie deelvragen. Als eerste wil ik zeggen dat ik nog geen hoofdvraag zie! Hoe kun je deelvragen hebben zonder hoofdvraag. Alle deelvragen samen zouden samen de hoofdvraag moeten beantwoorden en dat zie ik nog niet terug. Jullie eerste deelvraag vind ik bijvoorbeeld meer thuis in een werkstuk uit de 3 of 4de klas. Niet echt onderdeel van een PWS die een hoofdvraag probeert te antwoorden. Als jullie nog op zoek zijn naar een goede hoofdvraag zou ik kijken naar deel vraag 3. Er zijn namelijk zoveel verschillende toepassingen van de grafen theorie! Misschien dat jullie PWS de 5 belangrijkste op een rijtje zet en er eentje probeert te implementeren.

  Alright, dat is een groot stuk tekst maar ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Jullie zijn hier altijd welkom om vragen te stellen, dus vraaag maar raak.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Wiskunde
 • RE: Computer chip

  Hey @Yannick

  Ik ben benieuwd naar wat voor computer chip jullie precies benieuwd zijn. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf niet de meeste ervaring heb met de "hardware" kant van de computer. Dus als jullie op zoek zijn naar een bepaalde fysieke chip die iets uitvoert, zou ik even voor jullie door moeten kijken. Als jullie op zoek zijn naar de "software" kant van de computer chips, daarin kun je heel veel leren. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar waar programmeer talen vandaan komen, en hoe mensen nieuwe programmeer talen maken.

  Probeer na te denken over waarom jullie dit een interessant onderwerp vinden, dan gaan we vanaf daar een onderzoeksvraag formuleren.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Elektronica
 • RE: PWS Quantummechanica Experiment

  Hoi Yiska, dat klinkt als een super interessant onderwerp voor je PWS. Helaas is het twee spleten experiment uitvoeren bij ons op het Science Center op dit moment niet mogelijk. Wat eventueel zou kunnen is een experiment uitvoeren waarbij je monochromitsch licht (licht van 1 golflengte) op een tralie kan schijnen waardoor je op een scherm achter de tralie een interferrentiepatroon kunt waarnemen. Dit is net iets anders maar laat ook zien dat licht zowel uit deeltjes als golven bestaat. Ik zou na de zomervakantie kunnen uitzoeken hoe en of we dit samen kunnen uitvoeren. Ben je hierin geinteresseerd?
  groeten Coco

  geplaatst in Natuurkunde Proefjes
 • RE: PWS pacemaker

  Hallo @Sana ,

  Wat een interessant onderwerp! Heb je al onderzoek gedaan naar hoe pacemakers momenteel van stroom worden voorzien? Is het een probleem dat ze te weinig energie hebben? Het kan namelijk riskant zijn om energie uit een waarschijnlijk verzwakt hart te halen. Je maakt namelijk een complex systeem dat een risico heeft van falen. Desondanks vind ik het een erg interessant onderwerp!

  Je zou als experiment goed kunnen onderzoeken hoe een hart beweegt en hoe je daar energie mee kunt opwekken. Een hart zet bijvoorbeeld bij elke puls uit. Je zou met die beweging energie kunnen opwekken. Je zou ook energie kunnen opwekken door het bloed dat ergens tegen aan wordt gepompt. Vervolgens kun je misschien een opstelling maken waar ook iets van dezelfde grootte als een hart elke seconde op een neer beweegt zoals bijvoorbeeld een sterke ballon of je gebruikt een waterpomp om het hart na te bootsen. Als je een testopstelling hebt gemaakt kun je hier je energie opwekkende instrument op testen zonder dat je een echt hart nodig hebt.

  Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt. Als je meer vragen hebt, dan help ik je graag!

  Groet,
  Midas

  geplaatst in Natuurkunde Proefjes
 • RE: Technische bestuurskunde

  @Lira-Brace

  Excuses voor de erg late reactie, er ging iets mis in het systeem.
  Je zou kunnen kijken naar de werking van een mogelijk inchecksysteem of dynamische prijzen bij treinen in tijden van corona, of bijvoorbeeld naar de logistieke kant van het vervoeren van goederen naar het achterland vanuit de Rotterdamse haven. Probeer hierbij wiskundige principes/modellen te gebruiken.

  Groeten Stijn

  geplaatst in Overige onderwerpen
 • RE: Xenotransplantatie

  @Isa-Janssen
  Ha Isa,

  Excuses voor de late reactie. Na zelf nagedacht en rondgevraagd te hebben binnen het team, blijkt dit niet binnen ons gebied van expertise te liggen. Wellicht dat je een mail naar een universitair medisch centrum kan sturen?

  Groetjes Stijn

  geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
 • RE: De buiging van een plank

  @Janna
  Hoi Janna en Kevin,

  Gaaf onderwerp voor jullie PWS, bij de bachelor Civiele Techniek leren we ook veel over doorbuiging van balken en kolommen.
  Ik vertel jullie graag wat meer over doorbuiging aan de hand van illustraties. Echter ben ik momenteel op vakantie, dus ik zal jullie het antwoord verschuldigde moeten blijven tot volgende week.

  Groetjes,
  Stijn

  geplaatst in Natuurkunde Overig
 • RE: PWS Antibiotica resistentie 2020

  Beste Francisco,

  Wij zijn op het moment de workshop aan het testen, en hij wordt volgend college jaar beschikbaar om uit te voeren.

  Groetjes,
  Ismene

  geplaatst in Bacteriën & virussen
 • RE: Synthese paracetamol

  Beste Dani en Jasmijn,

  Ik heb het voorschrift naar jullie toe gemaild!

  Groetjes,
  Ismene

  geplaatst in Medicijnen
 • RE: Brandstofcel

  Beste Leanne,

  Wij bij PWS tudelft hebben een brandstof cel en ook een brandstofcel workshop deze zouden jullie kunnen doen. Bij deze workshop meten we de efficiëntie van een brandstof cel, en met deze data zouden jullie dan het vermogen kunnen bereken. Deze workshop is weer mogelijk in het volgende college jaar.

  Groetjes,
  Ismene

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.