• RE: Chocolade practicum

  @raoulvdgeer
  Hallo Dionna en Raoul,

  Ik het verleden heb ik wat groepjes geholpen over dit onderwerp, dus misschien kunnen jullie bij de topics hieronder even kijken of er wat handige tips voor jullie tussen staan:

  • Topic 1 - ideeën practicum chocolade
  • Topic 2 - algemene ideeën chocolade

  Als jullie hierna nog wat hulp of specifieke vragen hebben, dan horen we die graag.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
 • RE: Invloed van suiker op kanker

  @fleurned1
  Hallo Fleur,

  Voor onderzoek gerelateerd aan kanker kun je beter bij een universiteit zoals Rotterdam, Wageningen of Leiden terrecht, omdat zij meer medisch onderzoek zoek doen.

  Ik kan wel aangeven dat ik het eens ben je begeleider. Jullie zullen afhankelijk zijn van literatuur over onderzoek dat is gedaan. Google scholar is de beste plek om deze artikelen te vinden. Voor dit soort onderzoeken zijn meerdere onderzoekers maanden bezig voor enig resultaat. Dus houd ook in je achterhoofd dat experimenten met dit onderwerp nauwelijks mogelijk zijn voor het niveau van een pws.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Drinkwater
 • RE: Het effect van achtbanen op je lichaam

  @Loredana
  Hallo Loredana en Shanoja,

  Ik denk dat jullie goed opweg zijn voor een experiment bij jullie pws. Hebben jullie via literatuur al een overzicht van hoe achtbanen het lichaam beïnvloeden? G-krachten en bloeddruk zijn daar goede voorbeelden, maar ik kan me ook voorstellen dat je extra adrenaline in je lichaam hebt. Jullie zouden ook hier naar kunnen kijken en natuurlijk het makkelijkst is hartslag. Tegenwoordig hebben veel mensen een smartwatch met hartslagmeter, wellicht dat jullie die van iemand kunnen lenen.

  Het is belangrijk om vast te stellen van te voren wat en wanneer jullie willen meten. Bloeddruk zul je voor en naderhand willen meten. Hartslag zul je waarschijnlijk de gehele tijd willen meten. Houdt bijvoorbeeld wel rekening met dat de slagmeter wat vertraging heeft in reactie. Dit kunnen jullie bepalen in een kleine losse test. Dit kun je van te voren uitdenken en door mij of je beleider laten checken om te zien of jullie overal aan gedacht hebben.

  Voor de snelheidsmeter heb ik even op internet gezocht. Je kunt mobiele apps installeren, maar die gebruiken GPS. Een achtbaan zal lastig te volgen zijn met gps. Hierdoor zou ik zeggen dat het minder betrouwbaar is. Dit filmpje laat iemand zien die een snelheidsmeter heeft. Je zou er één kunnen zoeken/huren, kopen of zelf bouwen als jullie spullen hebben van Arduino (wellicht op school).

  Veel succes!
  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Natuurkunde
 • RE: Radioactiviteit meten van vintage horloges

  Beste @Kaan,

  Leuk bericht! Normaal zijn wij er voor scholieren, maar ik wil je wel helpen!
  Ik ga vandaag echter 2 weken weg, erna kan ik een afspraak maken.
  Laat maar weten wat jou uitkomt.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Overige onderwerpen
 • RE: Pws supergeleiding

  Beste @bellevosch,

  Ik denk dat het die week wel moet lukken, maar durf dit niet met zekerheid te zeggen. Wat betreft je vraag, heb je al nagedacht hoe je dit zou willen doen en wat zou je hier allemaal voor nodig denken te hebben?

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
 • RE: PWS Elektrische auto's

  Beste Berend en Matthijs,

  Ja het is mogelijk om deze op de pws-middag te doen, dit kan wel pas plaats vinden na de zomervakantie. volgens mij hebben jullie wel de beste uitgekozen om te doen we kunnen ook altijd nog zelf op de middag kijken of we nog een andere proef willen doen.

  Dus als jullie je opgeven voor een pws middag kunnen we de proeven uitvoeren!

  Met vriendelijke groet,
  Ismene
  PWS TU Delft

  geplaatst in Elektromotoren
 • RE: Ecosysteem op Mars

  Beste Anna Sofie

  Dit is zeker mogelijk, hiervoor hebben wij pws-middagen. Helaas zijn er dit schooljaar geen middagen meer, er komen weer nieuwe na de zomervakantie. Als jullie je hier voor opgeven kunnen we dan gaan kijken naar jullie vragen.

  Met vriendelijke groeten,
  Ismene
  PWS TU Delft

  geplaatst in Raketten
 • RE: PWS Tanderosie

  Beste Sodaba,

  Je zou bij ons op een pws-middag kunnen komen, alleen zijn er dit schooljaar geen pws-middagen meer. Deze komen volgend schooljaar weer. Ook beschikken wij niet over echte tanden, of kan jij ergens aan echte tanden komen als jij een goede proefopstelling hebt. Dit kan niet ik helemaal uit jouw vraag opmaken.

  Maar als je je opgeeft voor een pws-middag voor volgend schooljaar kunnen wij dan wel kijken naar hoe wij een goede proef kunnen opzetten.

  Met vriendelijke groet,
  Ismene
  PWS TU Delft

  geplaatst in Scheikunde & Biologie
 • RE: Gezocht: Tesla Coil

  @Maxx

  Ha jongens,

  Even een update, ik heb nog geen Tesla coil gevonden. En ik wil hier even aangeven dat ik de komende 2 weken op vakantie ben..! Dus na mijn vakantie ga ik weer door met mijn zoektocht.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Machines
 • RE: Vervoersschip Ontwerpen

  Hallo @CasperB_PWS ,

  Helaas kan ik jullie niet voorzien van een romp aangezien dat eigendommen zijn van de TU Delft. Zo te zien willen jullie meteen gaan bouwen. Hebben jullie al een literatuur onderzoek gedaan naar hoe schepen verduurzamen en een ontwerp van hoe jullie het schip op jullie manier willen verduurzamen? Meteen gaan bouwen is natuurlijk wel leuk maar je moet wel een goed plan hebben anders zul je te vaak opnieuw moeten beginnen.

  Groet,
  Midas

  geplaatst in Water & boten

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.