• RE: PWS Wiskunde in de architectuur

  @DannyN
  Beste Danny,

  Gaaf onderwerp voor je profielwerkstuk!
  Als je gaat kijken naar architectuur in de praktijk kom je inderdaad niet heel ver met alleen wiskunde.
  Kijkend naar de twee hoofdvragen, lijkt het me dat het onderzoek verbonden aan de eerste hoofdvraag gekoppeld wordt aan het vak geschiedenis. Als je dit onderwerp wilt kiezen, overleg dan goed met je docent of je hierbij genoeg de diepte in kan gaan. Vroeger werd er namelijk veel gebruik gemaakt van trial and error. Wat qua bouwmethodes werkte in het verleden, gebruikte men vaak om mee door te bouwen. Wel zijn er uitzonderingen zoals de dom van Florence.
  Persoonlijk denk ik dat je wellicht meer kan met de tweede hoofdvraag. Dit omdat hedendaags gebruikte natuurkundige formules vaak zijn afgeleid vanuit de wiskunde.
  Welke deelvragen heb je zoal bedacht? Vaak merk je aan de hoeveelheid tijd die je besteed en hoeveelheid deelvragen die je per hoofdvraag bedenkt goed welk onderwerp je het meest interessant vindt.
  Na het bepalen van de hoofdvraag kun je een stuk makkelijker je 'scope' bepalen en kijken naar de praktische kant.
  Voor bronnen wordt Wikipedia vaak afgeraden door scholen. Echter staan er bij veel feiten die genoemd worden ook voetnoten. Als deze links wetenschappelijke artikelen blijken te zijn, mag je ze noteren als bron in je profielwerkstuk.
  Ben benieuwd naar je deelvragen!

  Groeten Stijn

  geplaatst in Wiskunde & Informatica
 • RE: PWS praktisch

  hoi,

  Een praktisch onderzoek over de werking van een pijnstillers (medicijnen in het algemeen) zal niet erg makkelijk zijn vanwege twee redenen:

  • het is lastig te doen op middelbaar school niveau. Dit soort onderzoeken kosten veel tijd en zijn altijd erg uitgebreid.
  • het vraagt om "proefkonijnen" en brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Aspirine, bijvoorbeeld, is wel gekeurd en algemeen verkrijgbaar,
   maar het is de vraag of je gezonde mensen zomaar aspirine moet gaan geven. Ethiek is altijd een belangrijk punt in medisch onderzoek.
   Daarnaast is het maar de vraag of je het verschil kan merken bij mensen. Ik zou het daarom eigenlijk niet willen aanraden.

  Wellicht heb ik wel een klein idee om te kijken naar een aspect van de werking van aspirine en dat zou het transport in het lichaam zijn. Jullie zouden kunnen kijken naar de oplosbaarheid van aspirine in het lichaam. Hoe snel/goed lost aspirine op in:

  • speeksel
  • water (maagsappen, bloed)
  • vetten
   Kijk dan ook naar diffusie(verspreiding in stilstaand water). Dan zouden jullie kunnen proberen te achterhalen hoe snel het door het lichaam wordt opgenomen en het verspreid.

  Hopelijk kunnen jullie hier wat mee.

  Groetjes,
  Ismene

  Scheikunde en Biologie
  PWS TU Delft

  geplaatst in Medicijnen
 • RE: Goedkoop aardbevingsbestendige woning in sloppenwijk

  @wkoster
  Beste Wies, Simone, Lars, Suus en Pepijn,

  Wat vet dat jullie de simulator willen gebruiken.
  De periode die jullie hebben voorgesteld ligt nog nét niet tegen de vakantieperiode van de TU Delft.
  Onder voorbehoud zouden jullie kunnen langskomen op donderdag 4 juli. Dit kan ik jullie pas rond 24 juni definitief laten weten, i.v.m. een potentiële herkansing die op 5 juli staat gepland.
  Anders wordt het een moment na de zomervakantie. Ik ga m'n best doen zodat 4 juli door kan gaan!

  Met vriendelijke groet,
  Stijn

  geplaatst in Grond- & aardwetenschappen
 • RE: AI Robot

  Hey @idrojd

  Zelf heb ik een paar vakken hierover gehad. In 1 opdracht moesten we precies oplossen wat jij nu voorstelt. Dat doen we niet met neural networks maar een variant op machine learning.

  Het algoritme wat je zoekt, en dit is maar eentje uit de lijst met keuzes, heet "Ant Colony Optimization". Ik zou het vooral even googlen.

  Dit is wel meer een machine learning model die draait op een computer, bij een robot die helemaal niets weet over het doolhof wordt het wel een stukje moeilijker. Er zijn dan wat simpelere methodes die zij kunnen proberen. Zoals bijvoorbeeld de "rechts aanhouden methode"

  Is dit al een goed begin?

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Informatica
 • RE: Straling en mobielgebruik

  Beste @Dave-van-Egdom,

  Ik ben afgelopen week langs geweest bij onze "materiaalman". Hij zei dat hij een dergelijke RF-meter niet had liggen hier. Op dit moment weet ik niet echt waar ik verder moet zoeken.. Dus dat is jammer, maar niet het einde. Jullie hebben gekeken naar het huren van deze RF-meters toch? Hoe past dat binnen jullie budget?

  Ik heb wel nog met dezelfde "materiaalman" gediscussieerd over jullie onderzoek en er was wel het een-en-ander waar wij tegen aan liepen. Is het misschien een idee om binnenkort af te spreken, zowel in persoon of telefonisch, om eens even te sparren over de proef die jullie zouden willen uitvoeren?

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Telecommunicatie
 • RE: PWS Kunsthart

  Hallo @Milareezigt ,

  Wat een gaaf idee! Jullie hoofd- en deelvragen zien er ook goed uit. Al zou ik wel vooral focussen op het laatste gedeelte waar daadwerkelijk onderzoek wordt gedaan naar het verbeteren van het kunsthart. Een practicum met een echt hart is natuurlijk erg moeilijk. Vanwege de complexiteit is het inderdaad erg moeilijk een hart na te maken. Het beste wat ik jullie kan aanraden is contact zoeken met ziekenhuizen om te kijken of jullie een keer mogen komen kijken naar hun cardiologie afdeling.

  Groet,
  Midas

  geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
 • RE: Synthese paracetamol

  @MartijnFranken
  Je hebt het voorschrift in je inbox.

  geplaatst in Medicijnen
 • RE: PWS praktisch

  Beste Sanne en Sterre,

  De vragen die jullie hebben zijn op dit moment nog erg globaal, want er zijn heel veel verschillende pijnstillers die op verschillende manieren werken. Misschien kunnen jullie je verdiepen op alleen aspirine, en dan kan je nog een praktisch deel aan jullie pws toevoegen waar jullie aspirine zelf synthetiseren.

  Groetjes,
  Ismene

  Scheikunde en Biologie
  PWS TU Delft

  geplaatst in Medicijnen
 • RE: Superfoods

  Beste J en K,

  Om onderzoek te doen moet je eerst goed weten wat je wil onderzoeken. Hierbij kunnen artikelen goed helpen, deze zijn te vinden op google scholar. In deze artikelen staan ook vaak onderzoeken die al uitgevoerd zijn, misschien kun je hier een onderzoek vinden wat voor jullie pws van belang is. Zouden jullie je voorlopige hoofd- en deelvragen kunnen sturen? Dan krijg ik een beter beeld van jullie PWS, en kan ik ook mee denken over andere onderzoeken die jullie zouden kunnen uitvoeren.

  Groetjes,
  Ismene

  Scheikunde en Biologie
  PWS TU Delft

  geplaatst in Drinkwater
 • RE: PWS magneetzweeftreinen

  @Stan-de-Graaf ik sta klaar!

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.