Groepsdetails Prive

Global Moderators

PWS TU Delft team

  • Technasium: Werkruimte ontwerpen

    Hallo Luuk, Lars en Mika,

    Hier kunnen jullie je vragen stellen over jullie meesterproef!

    Groeten,
    Liz

    geplaatst in Technasium
  • RE: Technasium: CO2-reductie winkelcentrum in leiden

    Hallo Ide, Puck en Evie,

    Dankjewel voor de uitnodiging! Het gaat mij alleen helaas niet lukken 9 april te komen.. Heel veel succes in ieder geval en als er nog vragen zijn hoor ik het graag!

    Met vriendelijke groeten,
    Liz Loosen

    geplaatst in Technasium
  • RE: Mini waterstofmotor

    Hey @LaurensB,

    Wordt al wat duidelijker :) Als ik het goed begrijp schaffen jullie dus de elektromotor aan en willen jullie de brandstofcel zelf maken. Dat is zeker mogelijk en ik denk graag met jullie mee over het ontwerp. Op internet zijn heel veel voorbeelden te vinden van mensen die zelf al eens een brandstofcel hebben gemaakt (van welk type dan ook), dus ik zou aanraden om eens in het Engels te zoeken naar wat ontwerpen van andere mensen. Het is belangrijk om de verschillende types brandstofcellen goed met elkaar te vergelijken zodat je de beste afweging kunt maken. Als jullie dan een globaal ontwerp hebben, probeer dit dan zo duidelijk mogelijk hier te beschrijven, dan denk ik graag met jullie mee. Eventueel is het ook mogelijk om te videobellen als jullie wat verder zijn in het proces. Laat vooral weten als je verder nog vragen hebt!

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
  • RE: Technasium: Nanotechnologie

    Hoi Mijs, Romina en Roza,

    Wat vervelend dat we elkaar dan weer hebben gemist. Ik heb zelf ongeveer 10 minuten in de Google meet gezeten en toen ben ik er weer vandoor gegaan. Ik heb jullie berichtje denk ik net aan gemist. Het lijkt mij handig dat ik even wat feedback geef op jullie project, zodat jullie er op je eigen tijd even aan kunnen zitten. Als het dan nog nodig blijkt zullen we een nieuw videogesprek inplannen.

    Het ziet er uit alsof jullie al goed hebben nagedacht over jullie onderwerp. Fijn ook dat jullie er zo enthousiast over zijn. Ik heb wel een aantal (praktische) dingetjes aan te merken op jullie plan.
    Het wordt voor jullie namelijk denk ik best wel lastig om met zieke menselijke cellen te gaan werken. Voordat je hiermee mag werken moet je vaak al een bepaalde lab bevoegdheid hebben, waardoor het lastig wordt om echt een onderzoek hierop uit te voeren. Ik zou voorstellen dat jullie proberen om je onderzoek wat om te buigen naar de invloed van nanodeeltjes op bacteriën. Dit is namelijk wat makkelijker om mee te werken en daar hebben wij op ons Biolab ook de faciliteiten voor. Je zou dan bijvoorbeeld wel kunnen kijken naar de overeenkomsten tussen de bacteriën en menselijke cellen. Hierbij kan je dan een deelvraag maken die probeert te kijken of de resultaten van de bacteriën gebruikt kunnen worden voor inzichten over menselijke cellen.

    Verder hebben jullie het nu nog over nanodeeltjes in het algemeen. Dit is alleen een hele brede vraagstelling, omdat er heel veel nanodeeltjes zijn en deze ook niet allemaal met elkaar te vergelijken zijn. Ik raad jullie aan om even te kijken naar welke effecten er al bekend zijn voor bepaalde Nanodeeltjes en daar je onderzoeksvraag op te richten. Je kan bijvoorbeeld kijken naar de invloed van Zinkoxide deeltjes of naar zilver nanodeeltjes.

    Voor het onderzoeken van deze effecten kan je zelf een experiment opzetten waarbij je bacteriën laat groeien met verschillende concentraties nanodeeltjes. Door daarna de bacteriegroei te analyseren kan je kijken vanaf welke concentratie het nanodeeltjes effect heeft op de bacteriegroei.

    Ik hoop dat dit duidelijk is voor jullie en dat jullie hier wat mee kunnen. Ik hoor het graag als jullie nog vragen hebben!

    Groetjes,
    Bjorn

    geplaatst in Technasium
  • RE: PWS Röntgenstraling en DNA

    Hey @MariaSazanovich,

    Dat is zeker mogelijk! Het lijkt me alleen wel handig als jullie dan bellen met mijn collega @bjornlosekoot, aangezien hij oneindig meer weet over biologisch materiaal en het kweken van bacteriën dan ik. Wellicht dat ik dan nog even aanhaak om de natuurkundige kant van het experiment te bespreken, maar dit is niet zo spannend.

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Natuurkunde Overig
  • RE: Technasium: Nanotechnologie

    @Roza-0

    Hoi Mijs, Romina en Roza,

    Helaas, maar niks aan te doen als er mensen ziek zijn. Beterschap!

    Aankomende donderdag om 13:45 zou voor mij wel kunnen!

    We kunnen nog wel dezelfde link aanhouden.

    Tot dan!
    Bjorn

    geplaatst in Technasium
  • RE: Technasium: Nanotechnologie

    @Roza-0

    Hoi Mijs, Romina en Roza,

    Ik zie net dat we 10 maart hebben gezegd, maar vandaag is het natuurlijk 11 maart. Ik ga ervan uit dat we vanmiddag om half 3 afspreken om te videobellen! Hierbij alvast de link voor de Google meet: https://meet.google.com/xxs-mfpf-qhg.

    Tot vanmiddag!
    Bjorn

    geplaatst in Technasium
  • RE: Zonnecel materialen

    Hey @Manon,

    Goede vraag! Titaniumoxide moet zeker ook lukken, hoewel de efficiëntie misschien iets lager ligt; veel zal dit echter niet schelen. Veel succes met bouwen en laat het vooral weten als je verder nog vragen hebt!

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
  • RE: Mini waterstofmotor

    Hey @LaurensB,

    Interessant onderwerp! Zou je mij misschien wat meer informatie kunnen geven. Wat is klein? Wat is een waterstofmotor, een motor die direct op waterstof draait of een elektromotor met brandstofcel? Je zou eens kunnen beginnen met wat inlezen op internet/ChatGPT (in het Engels!) over de verschillende soorten brandstofcellen/waterstofmotors en of er mensen zijn die al eerder een soortgelijk project hebben uitgevoerd.

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
  • RE: PWS Röntgenstraling en DNA

    Hey @MariaSazanovich,

    Ga er maar vanuit dat jullie kunnen werken met E.coli. Je zou samples kunnen bereiden met LB agar en E.coli; deze bestralen bij het RID met verschillende doses; dan 24 uur laten kweken om vervolgens te kijken wat de impact van de straling is geweest. Dan zou ik jullie willen vragen om na te denken over the intensiteiten en dosessen waar jullie de bacteriën aan bloot willen stellen. Je moet natuurlijk wel een merkbaar effect zien, maar het zou ook een beetje jammer zijn als alle bacteriën dood zijn. Het is dus zaak om dit goed af te stellen! Ik zou jullie aanraden om jezelf hiervoor wat in te lezen en wat berekeningen te maken aan de hand van de bron (Co-60). Laat maar weten!

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Natuurkunde Overig