• RE: Kweekvlees dmv stamcellen

  @Milou
  Hallo Froukje en Milou,

  Op onze universiteit wordt geen onderzoek gedaan naar kweekvlees. De universiteit Maastricht heeft daar volgens mij de patenten voor. Ik kan jullie helaas niet helpen met een contact hiervoor. Jullie zullen hiervoor dus in Maastricht moeten zijn bij Mark Post.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Drinkwater
 • RE: Vitamine C

  @Anniektholen
  Goed om te horen! Veel succes nog en als je andere vragen hebt hoor ik het graag.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Drinkwater
 • RE: Profielwerkstuk biologie ideeën

  @JortMans
  Hallo Jort,

  Er moet vast wat te bedenken zijn bij jullie onderwerp dieren in combinatie met ethogram. Als eerst om terug te komen dat het betrekking moet hebben tot een maatschappelijk probleem, zou ik je willen aanraden om een beetje rond te neuzen in het nieuws over dit onderwerp. Hier krijg je een idee wat er allemaal speelt en kun je wat inspiratie opdoen.

  Wellicht kun je wat doen met de oostvaardersplassen. De herten die daar momenteel worden afgeschoten mogen bijvoorbeeld alleen worden beschoten als ze afgezonderd zijn van de rest. Meestal zijn de afgezonderde dieren de wat zwakkere dieren, waardoor de sterkste 'overleven'. Je zou kunnen kijken naar gedrag van dieren waardoor blijkt dat hij zwakker is dan gemiddeld en dat betrekken in een onderzoek over wat er nu in dat natuurgebied gebeurt.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
 • RE: meten geluidsdemping

  Hey @juliediender

  Jeetje mijn excuses voor het late antwoord. Ik heb het gevraagd aan mijn collega Thom maar die informeerde mij dat de dode kamer op dit moment stuk is! Wel zijn er op de faculteit ruimtes waar experimenten worden gedaan met geluid alleen zijn deze ruimtes niet beschikbaar voor scholieren ben ik bang.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Natuurkunde Proefjes
 • RE: Geschikt programma voor het maken van een model van een brug

  @Lotte-Post
  Ha Lotte,

  Kijk, dit vind ik nou een vet onderwerp voor je PWS!

  Het ontwerpproces (van een brug) gebeurt over het algemeen in verschillende stappen:
  Alleerst begint de weg naar eenmet een schetsontwerp. Hierbij maak je een ruwe schatting door te schetsen, om een beter beeld te krijgen van de situatie. Dit doe je in overleg met de opdrachtgever.
  Na het kwantificeren van het Programma van Eisen dat i.s.m. de opdrachtgever is opgesteld, wordt er een voorlopig ontwerp gemaakt. Denk hierbij aan schetsen, referentiebeelden, aanzichten, plattegronden, maquettes en een BIM-tour.
  Daarna worden tijdens het definitief ontwerp alle zaken binnen het ontwerp vastgesteld om het bouwproces te kunnen starten. Denk hierbij aan detailtekeningen, toe te passen materialen, globale begroting van de bouwkosten en wellicht al aanbesteding.

  Het ontwerpen van een brug kan je versimpeld houden, in de vorm van berekeningen m.b.v. de klassieke mechanica, of tot in detail uitwerken, denk hierbij aan programma's zoals Structural Bridge Design.
  Mijn advies is om te beginnen met het begrijpen van de basis van de klassieke mechanica en dan de eigenschap stijfheid hierin mee te nemen.
  De stijfheid van materialen heeft grote invloed op het gebied van resonantie. Wat nu als je de brugliggers 2x zo breed maakt, wordt de brugligger dan ook 2x zo stijf? Dit zijn vragen om over na te denken.

  Groeten Stijn

  geplaatst in Gebouwen & bruggen
 • RE: Epoxy

  @Mats
  Beste Mats,

  Gaaf onderwerp voor je praktische opdracht. Heb je al geprobeerd in het Engels te zoeken? Wanneer je zoekt op specifieke onderwerpen zoals deze, kan dat vaak een uitkomst bieden.
  Ik denk dat je met deze link hopelijk een stuk verder komt dan je al was gekomen.
  Hier staan chemische eigenschappen gegeven aan het begin van de pagina. Daarnaast staan verder op de pagina mogelijke toepassingen gegeven van epoxy, onderbouwd met grafieken. Probeer zelf na te denken welke van deze toepassingen relevant zouden kunnen zijn, wanneer deze worden gecombineerd met asfalt en bitumen.
  Hopelijk kun je nu verder met je opdracht! Als er nog bepaalde vertalingen lastig zijn of je nog verdere vragen hebt, help ik je natuurlijk graag!

  Groeten Stijn

  geplaatst in Scheikunde overig
 • RE: profielwerkstuk dieren

  Beste @JortMans,

  Zoals je ziet heeft Juliet 2 jaar terug haar PWS gemaakt. Waarschijnlijk is zij niet meer actief op het forum.
  Ik kan jullie natuurlijk wel helpen! Hoe staat het er voor met kiezen van het onderwerp?

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
 • RE: Scanning Tunneling Microscope

  Beste @MagnusJoosstens,

  Even een update: het duurde iets langer dan gedacht, maar ik heb inmiddels een contact persoon gevonden. Ik heb ze gemaild en wacht op antwoord. Ik hou jullie op de hoogte.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Natuurkunde Overig
 • RE: PWS magneetzweeftreinen

  Beste @Stan-de-Graaf,

  Ik heb nog geen antwoord gehad of het materiaal er is. Kan jij via de chat je telefoon nummer sturen? Dan kan ik je goed op de hoogte houden of morgen door kan gaan!

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
 • RE: Vitamine C

  @Anniektholen
  Hallo Anniek,

  Het is belangrijk om even na te gaan wat het verschil is productie van de twee type sappen. Door na te gaan wat er gebeurt tijdens tijdens de processen kun je achterhalen wat invloed heeft op het 'verlies' van vitamine C. Vaak wordt sinaasappelsap geconcentreerd door middel van vriesdrogen. Dit heeft de voorkeur boven indampen, vanwege smaak en vitamine behoud.
  Probeer even zelf te kijken naar de techniek van vriesdrogen en probeer dan te achterhalen wat er kan gebeuren. Als je hierna weer vastloopt moet je het aangeven, dan help ik je graag weer.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Drinkwater

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.