Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. bjornlosekoot
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 4
    • Onderwerpen 5
    • Berichten 155
    • Beste 1
    • Controversial 0
    • Groepen 2

    bjornlosekoot

    @bjornlosekoot

    PWS TU Delft admin

    1
    Reputatie
    66
    Bekeken
    155
    Berichten
    4
    Volgers
    0
    Volgend
    Geregistreerd Laatste keer online gezien

    bjornlosekoot Ontvolgen Volgen
    PWS TU Delft Team PWS TU Delft admin

    Beste berichten geplaast door bjornlosekoot

    • RE: Ethische aspecten en welzijn van proefdieren

      @KesvdBrand
      Hoi Kes,

      Wat een interessant onderwerp! Ook heel erg actueel, aangezien dierenwelzijn een steeds belangrijker punt wordt.

      Ik zelf ben niet de expert die je zoekt, maar ik heb even op internet gekeken. Bij het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) hebben ze een Instantie voor dierenwelzijn die verantwoordelijk is voor het welzijn van de proefdieren. Ik kon niet vinden wie daar precies bij zitten, maar je kan ze bereiken op die mailadres: IvDLeiden@lumc.nl.
      Bij het Amsterdams Universitair Medisch Centrum maken ze ook gebruik van dierproeven. Hier zit dan dus ook eenzelfde instantie aan verbonden die je kan bereiken op openheiddierproeven@amsterdamumc.nl. Dit mailadres is specifiek voor vragen over het dierproefbeleid en heeft dus wel een grote kans om je verder te helpen!

      Zelf kan je ook nog op zoek naar dit soort instanties, want deze mensen zijn echt expert op dit gebied. Jouw onderwerp sluit perfect aan bij wat zij doen.

      Ik hoop je zo wat vooruit geholpen te hebben en hoor het anders graag van je!

      Groetjes,

      geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot

    Meest recente berichten door bjornlosekoot

    • RE: Plastic afbreken

      Hoi @Scuti,

      Wat een interessant onderwerp voor je Profielwerkstuk. Het is een erg actueel probleem, dus heel goed dat je er mee bezig bent.

      Het is goed om van te voren na te denken over welk plastic je het wilt onderzoeken. Er zijn veel verschillende soorten plastic (PET, PP, Polystryreen) en die worden ook verschillend opgegeten door de meelwormen. Als je kiest voor een soort kan je je onderzoek een stuk specifieker (en dus ook makkelijker te onderzoeken) maken.

      Voor het uitvoeren van je experiment zou je kunnen denken aan het meten van het verschil van gewicht voor en na dat de plastic met meelwormen zijn gecombineerd. Dit kan je inzicht geven in hoeveel plastic de meelwormen hebben geconsumeerd.

      Voor een tweede experiment zou je kunnen kijken naar de overleving van meelwormen met een plastic dieet of 'normaal' dieet. Ik kan me namelijk voorstellen dat de meelwormen een minder voedzaam dieet binnenkrijgen als ze alleen plastic eten.

      Ik hoop dat je hier iets uit kan halen. Laat het vooral weten als je vragen hebt!

      Groetjes,
      Bjorn

      geplaatst in Scheikunde & Biologie
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: Nanotechnologie

      @Tessa-Dekker

      Hoi Tessa,

      Ik heb helaas van ons Bio-lab te horen gekregen dat het niet mogelijk is om momenteel experimenten op maat te doen. Het gaat dus helaas niet lukken om het experiment hier op de TU Delft uit te voeren. Is er voor jullie nog een mogelijkheid om het bij een ander lab in de buurt te doen?

      Anders zouden we even samen kunnen kijken of we een ander experiment kunnen verzinnen dat wel haalbaar is!

      Ik hoor het graag!

      Groetjes,
      Bjorn

      geplaatst in Overige onderwerpen
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: Technasium: Nanotechnologie

      Hoi Mijs, Romina en Roza,

      Excuus voor mijn late reactie. Door mijn tentamens de afgelopen weken heb ik helemaal niet meer op het vragenforum gekeken. Excuus hiervoor.

      De meest gebruikte bacterie in laboratium werk is E.coli, maar hiervoor heb je wel een micro-biologisch lab nodig. Ik denk niet dat jullie dat hebben op school en ik heb helaas te horen gekregen dat we het bij ons niet uit kunnen voeren in verband met drukte op het lab. Het kan zijn dat jullie docent hier wel een idee over heeft. Dat zouden jullie ook met hem/haar moeten overleggen.

      Is het voor jullie nog nodig om een videogesprek in te plannen? Ik zou de komende dagen wel tijd hebben!

      Ik hoor het graag van jullie! Nogmaals excuus voor mijn late reactie.

      Groetjes,
      Bjorn

      geplaatst in Technasium
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: Plastic afbreken

      Hoi Nelson,

      Excuus voor mijn late reactie. Door mijn tentamens heb ik even niet op het vragenforum gekeken.

      Wat leuk dat je je PWS doet naar genetisch gemodificeerde micro-organismen. Het proefje dat je in gedacht hebt past hier ook goed bij. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het effect van verschillende parameters op de snelheid waarmee bio-afbreekbaar plastic wordt afgebroken. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen spelen met de temperatuur van de omgevingen of de vochtigheid.

      Zou je dit interessant vinden? Dan kan ik je namelijk nog wel meer tips geven om dit goed uit te voeren!

      Als je dit onderzoek op het lab zou doen zou je kunnen kijken naar het verschil in afbreeksnelheid van genetisch gemodificeerde bacteriën en 'normale' bacteriën.

      Ik hoor graag van je!

      Groetjes,
      Bjorn

      geplaatst in Scheikunde & Biologie
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: PWS Röntgenstraling en DNA

      Hoi @MariaSazanovich,

      Om 2 komt prima uit!

      Hier is alvast de link voor de google meet: https://meet.google.com/tiq-wiyy-kfw

      Tot vanmiddag!

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: PWS Röntgenstraling en DNA

      Hoi @MariaSazanovich,

      Om half 11 gaat het mij helaas niet lukken. Kunnen jullie iets later op de dag? Bijvoorbeeld rond een uur of 1?

      Ik hoor het graag!

      Groetjes,
      Bjorn

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: PWS koraalsterfte

      Hoi @stellaflooradam,

      Wat een leuk idee om je PWS over te doen. Ik weet alleen niet echt hoe uitvoerbaar het zou zijn om een buis met koel water langs het koraal te laten gaan. Hebben jullie dit idee zelf bedacht of hebben jullie hier een bron van? Dan zou ik me daar namelijk iets meer op moeten inlezen.

      Het gebruik van algen om koraal af te koelen lijkt mij een goed idee. Algen produceren een bepaald stofje: DMS dat ervoor zorgt dat er wolken worden gevormd. Die reflecteren dan weer zonlicht wat ervoor zorgt dat het water afkoelt. Wat zouden jullie hier leuk aan vinden om te onderzoeken?

      Ik hoor graag van jullie!

      Groetjes,
      Bjorn

      geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: PWS Röntgenstraling en DNA

      Hoi @MariaSazanovich,

      Het lijkt mij een goed idee om af te spreken voor een videogesprek. Wanneer zou dit voor jullie uitkomen? Ik zou opzich op donderdag en vrijdag vrijwel de hele dag beschikbaar zijn. Is er een moment op een van deze dagen dat jullie beschikbaar zijn?

      Ik hoor graag van jullie!

      Groetjes,
      Bjorn

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: Technasium: Nanotechnologie

      Hoi Mijs, Romina en Roza,

      Wat vervelend dat we elkaar dan weer hebben gemist. Ik heb zelf ongeveer 10 minuten in de Google meet gezeten en toen ben ik er weer vandoor gegaan. Ik heb jullie berichtje denk ik net aan gemist. Het lijkt mij handig dat ik even wat feedback geef op jullie project, zodat jullie er op je eigen tijd even aan kunnen zitten. Als het dan nog nodig blijkt zullen we een nieuw videogesprek inplannen.

      Het ziet er uit alsof jullie al goed hebben nagedacht over jullie onderwerp. Fijn ook dat jullie er zo enthousiast over zijn. Ik heb wel een aantal (praktische) dingetjes aan te merken op jullie plan.
      Het wordt voor jullie namelijk denk ik best wel lastig om met zieke menselijke cellen te gaan werken. Voordat je hiermee mag werken moet je vaak al een bepaalde lab bevoegdheid hebben, waardoor het lastig wordt om echt een onderzoek hierop uit te voeren. Ik zou voorstellen dat jullie proberen om je onderzoek wat om te buigen naar de invloed van nanodeeltjes op bacteriën. Dit is namelijk wat makkelijker om mee te werken en daar hebben wij op ons Biolab ook de faciliteiten voor. Je zou dan bijvoorbeeld wel kunnen kijken naar de overeenkomsten tussen de bacteriën en menselijke cellen. Hierbij kan je dan een deelvraag maken die probeert te kijken of de resultaten van de bacteriën gebruikt kunnen worden voor inzichten over menselijke cellen.

      Verder hebben jullie het nu nog over nanodeeltjes in het algemeen. Dit is alleen een hele brede vraagstelling, omdat er heel veel nanodeeltjes zijn en deze ook niet allemaal met elkaar te vergelijken zijn. Ik raad jullie aan om even te kijken naar welke effecten er al bekend zijn voor bepaalde Nanodeeltjes en daar je onderzoeksvraag op te richten. Je kan bijvoorbeeld kijken naar de invloed van Zinkoxide deeltjes of naar zilver nanodeeltjes.

      Voor het onderzoeken van deze effecten kan je zelf een experiment opzetten waarbij je bacteriën laat groeien met verschillende concentraties nanodeeltjes. Door daarna de bacteriegroei te analyseren kan je kijken vanaf welke concentratie het nanodeeltjes effect heeft op de bacteriegroei.

      Ik hoop dat dit duidelijk is voor jullie en dat jullie hier wat mee kunnen. Ik hoor het graag als jullie nog vragen hebben!

      Groetjes,
      Bjorn

      geplaatst in Technasium
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot
    • RE: Technasium: Nanotechnologie

      @Roza-0

      Hoi Mijs, Romina en Roza,

      Helaas, maar niks aan te doen als er mensen ziek zijn. Beterschap!

      Aankomende donderdag om 13:45 zou voor mij wel kunnen!

      We kunnen nog wel dezelfde link aanhouden.

      Tot dan!
      Bjorn

      geplaatst in Technasium
      bjornlosekootB
      bjornlosekoot