• RE: Onderzoekmogelijkheden supergeleiding

    Hey @ChrisH,

    Leuk dat jullie geïnteresseerd zijn. Ik ben iedere maandag, dinsdag en vrijdag heel de dag beschikbaar om te videobellen, laat maar weten wat voor jullie uitkomt!

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
  • RE: Profielwerkstuk over de efficiëntie van vliegtuigvleugels

    @Koen-Döpp

    Hallo Koen,

    Is het voor jullie ook mogelijk om in de ochtend te beginnen? Dan kan je om 9 uur op het science centre zijn. Het komt voor mij namelijk beter uit, maar is niet erg als het niet kan!

    Met vriendelijke groet,

    Karel

    geplaatst in Raketten
  • RE: Onderzoekmogelijkheden supergeleiding

    Hey @ChrisH,

    Wat een gaaf onderwerp hebben jullie gekozen! Zoals jullie al aangeven, is onderzoek in dit vakgebied erg lastig. Het is vrijwel onmogelijk om zelf supergeleiders te maken en ook de theoretische kant is niet eenvoudig. Supergeleiding is een vak dat pas in de master natuurkunde aan de TU Delft gevolgd kan worden en om bij te kunnen dragen aan onderzoek moet je een goede basis wiskunde en natuurkunde hebben. Dit lijkt me daarom niet erg realistisch.

    Op de TU Delft hebben wij echter wel wat supergeleiders beschikbaar waar jullie zelf metingen aan kunnen verrichten. Zo geven we workshops supergeleiding (eerste waarschijnlijk weer in juni), waarin we wat dieper ingaan op de theorie en zelf wat demonstraties en experimenten doen. Hiervoor is vloeibare stikstof aanwezig zodat we metingen kunnen doen bij supergeleidende temperaturen.

    Een experiment die we doen tijdens de workshop is het bepalen van de kritische temperatuur, waarvoor we gebruik maken van een 4-point Tc setup. Een interessante uitbreiding hierop zou zijn om de kritische stroomdichtheid te bepalen van de supergeleider, iets wat behoorlijk ingewikkeld is en zeker genoeg uitdaging geeft voor jullie profielwerkstuk. Ik heb het zelf in ieder geval nog nooit gedaan en ook nog nooit een groepje gehad die dit wilde doen, maar met de beschikbare materialen zou dit mogelijk moeten zijn. Ook als jullie zelf een leuk idee hebben dan denk ik graag met jullie mee!

    Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen, maar als jullie verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
  • RE: Klimaatverandering op h

    Hey @aishadegroot

    Excuses voor mijn late reactie. Het is inderdaad niet eenvoudig om zelf een planeterrella te maken en als dit jullie lukt dan zul je hier vrijwel de hele looptijd van je pws mee bezig zijn. Helaas hebben we op de TU ook geen planeterrella. Wat we wel hebben is een spectrometer en bovengenoemde gasontladingsbuizen. Het is dus mogelijk om hier wat metingen aan te doen, zodat je ook data hebt voor jullie pws. Deze buizen zijn echter niet open, dus het is niet mogelijk om zelf meer of minder gassen toe te voegen. Ik denk graag een keer met jullie mee over de precieze invulling van jullie praktisch deel! Wekelijks ben ik maandag, dinsdag en vrijdag heel de dag online beschikbaar om te bellen, woensdagmiddag en donderdagochtend ook fysiek in Delft. Laat maar weten wat voor jullie uitkomt.

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
  • RE: Inspiratie voor ons PWS

    @Maurits-0

    Beste Job en Maurits,

    Wat leuk dat lucht- en ruimtevaarttechniek zo interessant voor jullie lijkt, waarin veel te onderzoeken valt! Wij bieden zelf een workshop vleugelprofielen aan, en hier wordt de basis van de aerodynamica van een vleugel uitgebreid uitgelegd en hierna zal er een experiment met een windtunnel gedaan worden. Zelf kan je hier een onderzoek aan koppelen wat de invloed van bepaalde onderdelen van een vleugel hebben op de lift/weerstand van een vleugel.

    Als het gaat om ruimtevaart bieden wij nog geen workshop aan, maar zou je kunnen denken aan ontwerp van een raket tot aan een satelliet (CanSat).
    Daarnaast kan je ook verschillende ontwerpen maken van een vliegtuig tot aan een drone tot aan een satelliet. The sky is the limit!

    Zodra je een duidelijk onderwerp hebt met een concrete hoofdvraag kan je literatuur zoeken waarin ik altijd aanraad om in het engels te zoeken!

    Ik hoop dat dit jullie al een flinke stap de goede ricthing in zet en bij verdere vragen kan je altijd contacten op het forum!

    Mvg,
    Karel PWS TU Delft

    geplaatst in Raketten
  • RE: PWS antibiotica

    Hoi Lisa en Nadia,

    Bedankt voor jullie berichtje, wat een tof onderzoek dat jullie willen doen! Hoe je het beste de bodem kan meten, hangt af van wat je precies met de resultaten wil. Een pH meter is online als het goed is gewoon te bestellen, stikstof wordt wat lastiger maar zou moeten kunnen. Kunnen jullie laten weten wat jullie precies willen met de metingen aan de bodem? Dan kan ik iets beter uitzoeken wat het beste kan werken in jullie geval.

    Groetjes,
    Barbara

    geplaatst in Bacteriën & virussen
  • RE: Profielwerkstuk over de efficiëntie van vliegtuigvleugels

    @Koen-Döpp
    Ik ben vergeten het bestand erbij de sturen dus hierbij!

    bouwhandleiding vleugelprofielen-1.png
    b885a8b8-aa7d-45f1-ba88-3eac4f1b5dab-image.png

    https://forum.pwstudelft.nl/assets/uploads/files/1707730593904-bouwhandleiding-vleugelprofielen-2.png

    geplaatst in Raketten
  • RE: Profielwerkstuk over de efficiëntie van vliegtuigvleugels

    Hallo Koen,

    Mooi dat 14 mei lukt! De profielen die ik heb zijn de NACA0012 en de NACA4412. Als je er zelf een wil moet je die maken met de volgende afmetingen die te vinden zijn in de bouwhandleiding. Zelf een model maken is helemaal niet nodig trouwens maar als je nog wat extra's wil maken kan dat altijd naar de afmetingen en ben je zelf verantwoordelijk voor het maken/vinden van een 3d model en naar goede afmetingen maken. Wanneer je een 3D model daarvan hebt gemaakt kan je die naar mij sturen en kan ik hem 3D printen (dat is wat ik bedoelde).
    Verder kan je om 13:30 op het science centre zijn (Van der Burghweg 1, Delft) en daar zal ik je tegemoetkomen. Ik zie je dan!

    Karel

    @Koen-Döpp

    geplaatst in Raketten
  • RE: Profielwerkstuk over de efficiëntie van vliegtuigvleugels

    Hi Koen,

    Leuk om te horen dat de TU delft je heeft geïnspireerd tot een interessant onderwerp met een goede opzet! Je hoofdvraag is in principe in vrij korte tijd uit te leggen dus misschien zou je kunnen kijken of je nog verder de diepte in wil duiken met je hoofdvraag, waardoor je eventueel een nog interessanter onderzoek kan krijgen! (Denk aan effecten van ailerons, wingtips, winglets etc.)
    Wij bieden als praktisch deel van je onderzoek een vleugelprofielen workshop aan waar je je voor kan aanmelden. Hierin zal eerst een presentatie gegeven worden over de basics van een vleugelprofiel, waarna er metingen gedaan kunnen worden in een windtunnel. Stel je wilt zelf een model 3d printen zal ik het document van de afmetingen van de windtunnel sturen, dan kan je hem daar aan aanpassen!
    Als je geïnteresseerd bent in de windtunnel kunnen we een datum prikken. Voor mij komt 14 of 16 mei in de middag vanaf 14u uit, lukt dit ook voor jou? Ik hoor het wel!

    Mvg,
    Karel Jacobs (student Lucht- en Ruimtevaartechniek)
    @Koen-Döpp

    geplaatst in Raketten
  • RE: medische beeldvorming

    Beste @Jamie,

    Wat leuk dat jullie bezig zijn met medische beeldvorming! Ik ben zelf ook zeer geinteresseerd hierin en help jullie graag met jullie vragen rond dit onderwerp.
    De meeste medische beeldvormingstechnieken zijn ofwel erg duur met een lange wachtrij of brengen stralingsrisico's met zich mee.
    Zo is MRI een dure techniek met lange wachttijden. Rontgen en CT daarentegen hebben een risico tot genetische afwijken ter gevolge van de stralingsdoses.
    Als jullie echt hands on willen werken met medische beeldvorming, is echoscopie waarschijnlijk de beste optie. Deze machines staan ook op veel poliklinieken en andere medische voorzieningen, waardoor je hierbij een hoge kans hebt op een plek om ermee te kunnen werken.
    Helaas hebben we momenteel op de TU Delft geen mogelijkheid tot een praktische proef m.b.t. medische beeldvorming. Toevallig ben ik hier achter de schermen wel mee bezig, maar dat zal nog even duren ;)

    Echoscopie wordt natuurlijk voor veel meer gebruikt dan alleen het zwangerschapstraject. Het is ook een chirurgische beeldvormingstechniek, zoals bij echogeleide excisie van mammacarcinoom.
    Ook worden veel biopten en puncties echogeleid uitgevoerd.
    Misschien is het interessant om in te zoomen op een van de vele medische operaties die echogeleid plaatsvinden en te onderzoeken hoe deze verbeterd kunnen worden.
    Klinkt dit als een idee?

    Ik hoor graag van jullie,
    Tadjiro Velzel

    geplaatst in Machines