• RE: workshop

    @MirtheHoogenboom Hoi,

    Ik wacht op reactie vanuit het lab, maar als het goed is heb ik die morgen.

    Groet,
    Barbara

    geplaatst in Medicijnen
  • RE: problemen met boeg theorie

    Beste @Jasper-2,

    Deze youtube video heeft veel informatie en vergelijkt verschillende soorten boegen. Ik denk dat jullie hier best wat informatie uit kunnen halen! Kijk ook vooral naar de bronnen lijst in de omschrijving van de video. Daar heeft deze meneer zijn informatie vandaan, en zou je dus nog meer informatie kunnen vinden. Laat me weten als jullie nog vragen hebben!

    Groetjes, Cian

    geplaatst in Water & boten
  • RE: Pseudomonas Aeruginosa (Alkaan Afbrekende Bacteriën)

    @Ronan Hoi Ronan!

    Wat een tof profielwerkstuk en goed onderzoek dat je nu al gedaan hebt! Ik snap dat je er wat vragen bij hebt en twijfelt over hoe verder te gaan. Er zijn verschillende opties, dus ik stel voor dat we een videogesprekje plannen zodat we het samen kunnen bespreken. Dan kan ik je ook beter helpen dan hier. Kan je toevallig donderdag 30 november om 17.00?

    Ik hoor het graag :)

    Groetjes,
    Barbara

    geplaatst in Bacteriën & virussen
  • RE: stoffjes in een vape

    @deenmeijer Hoi Jorick en Daan,

    Wat een tof onderwerp, zeer actueel ook. Als ik jullie was zou ik beginnen met het uitzoeken welke stoffen er allemaal in een vape zitten door dit op te zoeken online. Zoek daarbij ook naar wetenschappelijke bronnen op scholar.google.nl, die geven vaak meer gedetailleerde info. In wetenschappelijke artikelen zou je misschien ook al stoffen kunnen vinden die zoals jullie zeggen eigenlijk niet worden aangegeven. Als jullie dan een lijst van stoffen hebben, kunnen jullie gaan kijken naar het effect ervan op het menselijk lichaam en mogelijke detectiemethoden. Ik denk dat jullie daar massaspectrometrie voor nodig hebben, die we hier helaas niet hebben. Ik kan wel lijken of ze bij de faculteit technische natuurwetenschappen jullie verder kunnen helpen. Maar dan moeten jullie eerst een lijstje met stoffen hebben die jullie eventueel zouden willen detecteren.
    Als jullie verder vragen hebben hoor ik het graag, succes !

    Groetjes,
    Barbara

    geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
  • RE: Proefje Antibiotische pollutie via LC-MS

    @Vincent-2 Hoi Vincent, Ricardo en Koen,

    Wat een tof onderwerp! Bij het Science Centre hebben we dit apparaat helaas niet, maar ik zal bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen navragen of jullie die eventueel bij hen kunnen doen, want ik weet zeker dat ze die apparaten daar wel hebben.
    Mochten jullie verder nog vragen hebben hoor ik het graag.

    Groetjes,
    Barbara

    geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
  • RE: PWS zonnebrand

    @elinestruik Hoi Doris en Eline,

    Het is binnenkort zeker mogelijk. Helaas moeten we nog wachten op onze bestelde uv-spectrofotometer. Het duurt langer dan verwacht waardoor we de workshop nog niet kunnen geven. Maar als je het interesseformulier in ieder geval invult, dan zal ik je viade mail uitnodigen zodra deze workshop weer gegeven wordt.
    Mocht je ondertussen nog vragen hebben, hoor ik het graag.

    Groetjes,
    Barbara

    geplaatst in Scheikunde & Biologie
  • RE: PWS aerodynamica van vrachtwagens

    Hallo @Sam-Onderwater,

    Deze woensdag in de middag kan ik wel een videogesprek houden. Dit zou dan wel na de lunch moeten dus komt 14:30 voor jullie uit? Dan zal ik voor die tijd nog even een zoom linkje sturen!

    Mvg Karel

    geplaatst in Raketten
  • RE: PWS Voorvleugel F1

    Hoi @Timo-de-Leeuw,

    Dat is helemaal goed, de windtunnel zelf is op dit moment in onderhoud, maar ik neem aan dat die over 2 weken weer gemaakt is. Laten we alvast een afspraak maken op maandag 11 december als dat voor jullie uitkomt. Ik zou zowel in de middag als in de avond kunnen vertel maar wat voor jullie uitkomt!
    Mvg Karel

    geplaatst in Raketten
  • RE: beïnvloedt de vorm en lengte van de wieken van windmolen de opgewekte energie

    Hi @annesophievda,

    Interessant onderwerp met een goede hoofdvraag! De vorm en lengte van het windturbineblad hebben vooral aerodynamische capaciteiten, waardoor de windturbines draaien. Dit houdt bijna hetzelfde in als een vleugel van een vliegtuig en je zou daarom ook een onderzoek kunnen doen met een windtunnel. Hierbij zou je verschillende bladen kunnen maken en meten hoeveel kracht er wordt uitgeoefend door de wind op het blad. De hoeveelheid kracht die er op het blad wordt uitgeoefend heeft namelijk invloed op de hoeveelheid energie die er wordt opgewekt. Zelf zou je ook een kleine windturbine kunne maken die geconnect is met een dynamo om te testen hoeveel energie die daadwerkelijk oplevert.
    Wij hebben zelf een windtunnel, maar helaas werkt die tijdelijk niet en wordt die onderhouden. Je zou kunnen vragen aan andere universiteiten of die een windtunnel ter beschikking hebben, en dan de bladen testen.
    Ik hoop dat je vraag hiermee is beantwoord!

    Met vriendelijke groet,
    Karel Jacobs

    geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
  • RE: Artcadia project op het Zuidergymnasium.

    Hey @mirza-bingol,

    Leuk idee! Mijn tip voor jullie zou zijn om dit idee wat concreter te maken. Het is gemakkelijk om te zeggen: 'robots verzorgen de dieren en plukken het fruit'. Maar naar mijn weten bestaan deze robots nog helemaal niet. Ook het houden van dieren in een gebouw zal tegen praktische problemen aanlopen: wat als het regenwater niet genoeg is in een droge periode? Wat als de bomen te hoog worden? Wat doet het met de dieren als ze nooit naar buiten kunnen? Hoe zorg je voor een gezonde bodem voor de fruitbomen?

    Probeer dit dus wat concreter en wat realistischer te maken en maak bijvoorbeeld schetsen om je ontwerp te visualiseren. Schetsen van bijvoorbeeld het hele gebouw, maar ook van andere zaken zoals de systemen die nodig zijn om te irrigeren, fruit te sorteren, robots te laden/vervoeren.

    Ten slotte heb ik het idee dat jullie veel te veel in één gebouw willen. Waarom groenten, fruit en veeteelt in een gebouw? Is het niet beter om een flatgebouw te optimaliseren voor het houden van dieren, hier zul je bijvoorbeeld andere robots voor nodig hebben dan voor het telen van groente of fruit. Je kunt dan een ander flatgebouw optimaliseren voor het groeien van tarwe of tomaten (het ene gewas is het andere niet). Een derde gebouw kan dan ingericht worden op het telen van fruit met een ingebouwd sorteersysteem. Als je dit allemaal in een gebouw wilt doen dan wordt het veel te complex en waarschijnlijk niet realistisch genoeg om de finale van Artcadia te halen.

    Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen. Zie dit niet als het afkraken van jullie idee, dit is een goed idee met veel potentie. Er wordt zelfs al met soortgelijke ideeën geëxperimenteerd (google eens op verticale landbouw). Jullie idee vraagt alleen om wat concrete uitwerking. Als je het idee hebt aangepast of verbeterd denk ik graag met jullie mee!

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Overige onderwerpen