Groepsdetails Prive

administrators

 • RE: Profielwerkstuk: Grafentheorie

  Hey @Dux

  Wat hebben jullie een vet PWS onderwerp gekozen zeg. Grafentheorie komt veel terug in mijn studie informatica en is ontzettend interessant! Jullie stellen mij veel vragen ik hoop dat ik ze structureel kan beantwoorden, maar je kunt natuurlijk altijd nog reageren en doorvragen.

  Jullie eerste vraag is makkelijk, ik heb veel vakken gehad waarin grafentheorie is besproken en jullie kunnen mij gewoon hier op het forum al jullie vragen stellen over grafentheorie.

  Jullie tweede vraag is ook gemakkelijk, hier bespreek ik ook jullie 5de vraag. De programmeer taal Python is een ontzettend krachtige programmeer taal met veel mogelijkheden. Ik weet niet hoeveel programmeer ervaring jullie hebben maar het is ook een goede instap programmeer taal. Er zullen denk ik wel zogenaamde libraries zijn die het implementeren best gemakkelijk kunnen maken. Anders is een graaf ook weer niet zo ingewikkeld of groot dat het onmogelijk is om te programmeren. Het enige wat ik denk dat jullie in de gaten moeten houden is hoeveel tijd jullie aan dit programmeren kwijt gaan zijn. Dit is al snel ter grootte van een eerstejaars opdracht op de universiteit, maar die studenten hebben dan al colleges gehad en kleinere opdrachten om mee te beginnen, als jullie dit gaan maken van de grond kan het lang duren.

  Het prachtige aan de grafentheorie is hoe breed toepasbaar die is. Heel duidelijk is natuurlijk het voorbeeld van een route, dan is elke knoop een kruispunt en de waarde van de wegen hoe lang je erover doet om van knoop X naar knoop Y te gaan. Dit wordt gebruikt in elke route app. Maar het kan ook heel anders worden ingevuld. Zo is elke knoop opeens een waarde van afstand, denk meter, voet of lichtjaar. En is elke weg ertussen de ratio om van het een naar het ander te gaan (let op, dit is dus een graaf waar een weg een richting heeft). Zo kun je van elke afstand meter naar een andere gaan. Google gebruikt dit bijvoorbeeld.. Als laatste voorbeeld neem ik een netwerk tussen verschillende computers. Hier hebben wegen dus niet perse een waarde en representeren ze simpel dat er een connectie is tussen 2 plekken. Er zijn dus een hoop applicaties van de grafentheorie!

  Goede voorbeelden van literatuur heb ik niet perse liggen, er is namelijk heel veel te lezen over de graaftheorie. Ik raad jullie aan om lekker rond te googlen. Als dat in het Nederlands niet altijd lukt kun je ook in het Engels naar graph theory googlen.

  Als laatste bespreek ik jullie deelvragen. Als eerste wil ik zeggen dat ik nog geen hoofdvraag zie! Hoe kun je deelvragen hebben zonder hoofdvraag. Alle deelvragen samen zouden samen de hoofdvraag moeten beantwoorden en dat zie ik nog niet terug. Jullie eerste deelvraag vind ik bijvoorbeeld meer thuis in een werkstuk uit de 3 of 4de klas. Niet echt onderdeel van een PWS die een hoofdvraag probeert te antwoorden. Als jullie nog op zoek zijn naar een goede hoofdvraag zou ik kijken naar deel vraag 3. Er zijn namelijk zoveel verschillende toepassingen van de grafen theorie! Misschien dat jullie PWS de 5 belangrijkste op een rijtje zet en er eentje probeert te implementeren.

  Alright, dat is een groot stuk tekst maar ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Jullie zijn hier altijd welkom om vragen te stellen, dus vraaag maar raak.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Wiskunde
 • RE: Computer chip

  Hey @Yannick

  Ik ben benieuwd naar wat voor computer chip jullie precies benieuwd zijn. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf niet de meeste ervaring heb met de "hardware" kant van de computer. Dus als jullie op zoek zijn naar een bepaalde fysieke chip die iets uitvoert, zou ik even voor jullie door moeten kijken. Als jullie op zoek zijn naar de "software" kant van de computer chips, daarin kun je heel veel leren. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar waar programmeer talen vandaan komen, en hoe mensen nieuwe programmeer talen maken.

  Probeer na te denken over waarom jullie dit een interessant onderwerp vinden, dan gaan we vanaf daar een onderzoeksvraag formuleren.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Elektronica
 • RE: Leukemie

  Hey @RosalieV

  Leukemie kan inderdaad een interessant onderwerp zijn voor je PWS. Voor een hoofdvraag willen wij graag scholieren een richting opsturen die inderdaad nog niet veel is voorgekomen. Misschien moet jullie nadenken over leukemie niet alleen uit een medisch perspectief maar ook vanuit een sociaal perspectief? Of een economisch perspectief? Dat kan jullie al wat interessante vragen opleveren die vast niet al beantwoord zijn.

  Een practicum erbij bedenken is altijd wel lastig, ik zou wel focussen op een goede hoofdvraag stellen. Dan kun je daarna opzoek naar een realistisch practicum. Helpt dit jullie al verder?

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Het menselijk lichaam
 • RE: PowerWindow

  Hey @Bas-Keuben

  Het klinkt als een goede hoofdvraag. De vraag wat jullie nu moeten gaan doen ligt in jullie deelvragen. Die wil je op zo'n manier opstellen dat als je al je deelvragen beantwoord hebt, je eigenlijk een conclusie kan trekken over je hoofdvraag. In dit geval is een goede voorbeeld voor een deelvraag bijvoorbeeld: hoeveel energie verbruikt een wolkenkrabber uberhaupt? Kunnen jullie er zelf nog meer bij bedenken? Wat voor andere dingen moeten we op letten als we een wolkenkrabber energie neutraal willen maken?

  Als jullie daarmee beginnen komen jullie vast al verder. Verdere vragen kan ik altijd hier op het forum beantwoorden, of we kunnen een keer een bel afspraak maken!

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
 • RE: Database Website

  Hey @CoosjeNoreen

  Een website met een forum kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk zelf maken. Via een site als Wordpress of Wix kun je snel plugins vinden die je hierbij helpen. Het enige is dat die misschien geld kosten. Kopieren en plakken van het internet is nooit heel erg als je zelf iets bouwt waar je nog geen ervaring mee hebt. Schrijf vooral je bronnen op en probeer in de code erachter te komen hoe iets werkt en dat vervolgens aan te passen op je eigen implementatie. Als jullie concrete vragen omtrent problemen met PHPmyadmin of Codetasty kan ik daar natuurlijk ook naar kijken.

  Helpt jullie dit al verder?
  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Informatica
 • RE: First Tech Challenge

  Hey @jeroenodb

  Ik heb je het juiste e-mail adres via persoonlijke chat hier op de site gestuurd.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Meesterproef
 • RE: Vragen proefje zonnecel

  Hey @lauradeboom

  Dat is zeer begrijpelijk. Als de tijd er is kunnen jullie je via de PWS Middag link aanmelden voor de proef. Ik zal de voorbereidende documenten van de zonnecel proef naar jullie toesturen via de mail.

  Het experiment wordt gedaan met een 10W polycrystalline zonnecel.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
 • RE: Aspirine synthese molariteit

  Hey @Zoë-Kock

  @Ismene-Usman is op dit moment op vakantie, zij zal jullie het voorschrift toemailen zodra ze terug is.

  Nog eventjes geduld graag.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Medicijnen
 • RE: Verlamming

  Hey @TVS

  Een goede hoofd- en deelvragen bedenken is altijd lastig maar is ook een super belangrijk onderdeel van een PWS. Wij leveren niet zomaar een hoofdvraag op bij scholieren omdat het formuleren daarvan ook een leerdoel is van het PWS. Wij hebben hier op de website ons stappenplan wat jullie eventueel verder kan helpen. Wat ik zelf altijd goed vind werken is nadenken over wat ik het interessantste sub-onderdeel vind van mijn onderwerp. Als je daar op focust dan zijn vaak de beste vragen degene waar je zelf mee zit!

  Ik hoop dat dit je verder helpt en wij kunnen natuurlijk wel hier op het forum eventueel feedback leveren als je een hoofd- of deelvraag hebt.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Het menselijk lichaam
 • RE: Het kweken van lichtgevende algen / baxteriën

  Hey @QuintenB

  Ik ben bang dat onze biologie expert @Ismene-Usman op dit moment op vakantie is, ze probeert zodra ze terug is zo snel mogelijk bij je vraag te komen.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.