• RE: PWS bescherming tegen gammastraling

    Hey @Tim-Schouten,

    Excuses voor mijn late reactie, hier in Delft is het intussen ook vakantie. Het meten van de halveringsdikte van deze materialen is inderdaad een goed idee om mee te beginnen. Hou er echter wel rekening mee dat jullie materialen zoals glas, hout en beton zelf mee zullen moeten nemen, wij hebben dan de stralingsbronnen en meetapparatuur. Een mooie manier om de halveringsdikte van een materiaal te meten, is door een aantal blokjes met gelijke dichte mee te nemen (bijvoorbeeld hout van 10x10x2 cm). Deze kun je dan een voor een achter elkaar plaatsen en zo kijken hoeveel straling er wordt tegen gehouden. De halveringsdikte van deze materialen is vaak bekend, dus die kun je dan vergelijken met de literatuur.

    Om wat extra diepgang toe te voegen zou je ook eens kunnen kijken naar de invloed van bijvoorbeeld bètastraling (of alfastraling) op deze materialen, maar hou er dan wel rekening mee dat je materiaal een stuk dunner moet zijn. Zoek zelf eens op hoe diep bètastraling bijvoorbeeld in hout dringt. Ook kun je eens kijken wat de invloed is van gaten in het materiaal, materialen (hout) met verschillende dichtheden, of een object dat is opgebouwd uit verschillende materialen (een composiet of misschien meerdere lagen achter elkaar). Hopelijk heb ik jullie zo voldoende inspiratie gegeven om een goed onderzoeksplan op te stellen. Als jullie deze hier posten zodra jullie deze hebben opgesteld dan kan ik met jullie meekijken.

    Een andere belangrijk deelonderwerp bij jullie onderzoeksvraag is radioactieve gassen. Bij een kernongeval komen radioactieve gassen vrij of deeltjes radioactief materiaal die zich door de lucht verspreiden, waardoor mensen dit kunnen inademen. Dit is vaak nog gevaarlijker dan de straling die vanaf buiten komt. Een experiment hierbij doen is wat lastiger, maar hier is vast wel wat over geschreven.

    Veel succes met de voorbereidingen en het opstellen van een onderzoeksplan en laat me vooral weten als jullie ergens hulp bij nodig hebben!

    Groetjes,
    Lennard

    geplaatst in Natuurkunde Overig
  • RE: PWS Parkinson

    Beste @sarahruijs,

    Ik ben een collega van Tadjiro en zag jou vraag voorbij komen. Zelf heb ik in mijn familie ook te maken gehad met Parkinson. Het is erg moeilijk om een vast experiment eraan te kopellen, zeker omdat het geen bacteriële ziekte is. Interviews over ervaring versterken natuurlijk altijd je onderzoek en ik zou ook zeker aanraden om een expert (arts) erover te spreken. Je zou eventueel wat testen kunnen doen met meerdere patiënten mocht je die tot beschikking hebben om de fases van Parkinson uit te mappen. Denk hierbij niet alleen aan fysieke toestand maar ook cognitieve toestand (spraak, geheugen). Je kan je ook verdiepen in Deep Brain Stimulation erg interessant voor parkinson patiënten.

    Ik wens je veel succes en mocht je nog een interview nodig hebben met iemand die het hele proces van de ziekte dichtbij heeft meegemaakt kan je me berieken hier op het forum.

    Groeten,
    Wick Goelst
    PWS TUDelft

    geplaatst in Het menselijk lichaam
  • RE: PWS uv-straling

    Hey Hanna, Isa en Suze

    Bedankt voor jullie bericht! Het is al zomervakantie in delft dus de student die normaal dit soort vragen zou beantwoorden is met op vakantie. Deze student kan daarom jullie vraag op dit moment niet beantwoorden. Als de student terug is wordt jullie vraag beantwoord!

    Alvast een fijne vakantie!

    Met vriendelijke groet,
    Liz Loosen

    geplaatst in Scheikunde & Biologie
  • RE: PWS IO over sport

    Hi Sara,

    Bedankt voor jullie bericht! Het is al zomervakantie in delft dus de student die normaal dit soort vragen zou beantwoorden is met op vakantie. Deze student kan daarom jullie vraag op dit moment niet beantwoorden. Als de student terug is wordt jullie vraag beantwoord!

    Alvast een fijne vakantie!

    Met vriendelijke groet,
    Liz Loosen

    geplaatst in Overige onderwerpen
  • RE: PWS Aardbevingsbestendig bouwen

    Hey Kjeld en Binck,

    Jullie kunnen zeker onze trilplaat gebruiken op de TU! 28 augustus ben ik alleen nog op vakantie. In september is de zomervakantie van de TU delft afgelopen. Zouden jullie eventueel vrijdag 13 september langs kunnen komen? Zo niet is later ook altijd mogelijk! Ik verstuur het ook nog door via de mail!

    Met vriendelijke groet,
    Liz Loosen

    geplaatst in Gebouwen & bruggen
  • RE: PWS Craniosynostose

    Beste @JSandel,

    Geweldig dat je hiermee bezig gaat! Met zo'n onderwerp kan je heel ver komen.
    Ik denk dat je nog wat tijd kunt besteden aan je deelvragen. Het grootste verbeterpunt ligt in mijn ogen in het herschrijven van de deelvragen, zodat ze beter opzichzelf staan.
    Ook zou je kunnen overwegen om je laatste deelvraag je hoofdvraag te maken. Zo kan je je hoofdvraag herschrijven naar "Hoe beinvloedt craniosynostose de ontwikkeling en gezondheid van personen op lange termijn?"
    Zo baken je je hoofdvraag af en kan je de deelvragen herschrijven om meer gefocust naar je hoofdvraag toe te werken.

    De eerste deelvraag kan ook in je inleiding beantwoord worden, zodat je deelvragen verdiepend gericht kunnen zijn t.o.v. je onderwerp.

    Op de TU Delft werken we veel met Worldcat Discovery, een database aan academische publicaties. Als je een artikel tegenkomt binnen worldcat waar je geen toegang tot kan krijgen, laat het me dan weten, dan kan ik je ermee helpen.
    Verder zijn de enkele van de meest betrouwbare medische journals The New England Journal of Medicine, The Lancet en Journal of the American Medical Association (JAMA).
    TU Delft studenten en medewerkers hebben ook toegang tot de elsevier cataloog, waarin veel europees onderzoek wordt gepubliceerd,

    Deze medische werken zijn vaak erg complex, dus aarzel niet om vragen te stellen als je ergens tegenaan loopt.

    De TU Delft heeft helaas weinig deskundigen op dit gebied, daarvoor kan je het beste kijken naar het LUMC en Erasmus MC.
    De adresgegevens van professoren van deze universiteiten zijn publiek, maar als je niemand kunt vinden, kan ik je uiteraard ook helpen.
    Bij het Erasmus MC bevindt zich het Craniofaciaal centrum Nederland, het leidende behandelingscentrum voor dit onderwerp. De uitvoerenden van dit centrum zijn ook publiek bereikbaar, zoals via deze link.
    https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/centra/craniofaciaal-centrum-nederland
    Misschien kunnen ze je ook helpen met het opzetten van een practicum in deze richting.

    Laat me weten of ik je verder nog kan helpen,
    Tadjiro

    geplaatst in Het menselijk lichaam
  • RE: Profielwerkstuk hybride scooter

    Hoi @Micha-Sarneel,

    Gaaf onderwerp. Kunnen jullie iets meer uitleg geven over jullie PWS? Willen jullie een ontwerp maken, of ook een prototype maken? Welke elektrische motor geschikt is ligt aan de werking van de scooter (hoe groot is de batterij, wil je dat de scooter volledig elektrisch kan rijden of alleen de verbrandingsmotor assisteren, etc). Wat bedoelen jullie precies met 'hoe je deze aansluit op het blok'? Als jullie ook een paar schetsen van jullie idee kunnen laten zien zou dat heel erg helpen.

    Groetjes, Cian

    geplaatst in Machines
  • RE: Hoogtesensor

    @Maurits-0

    Beste Job en Maurits,

    Om de hoogte van de raket te berekenen kan je het beste een BMP280 sensor kopen en verwerken in de raket. Dit is een goedkope manometer dus die meet de luchtdruk zeer accuraat. Aangezien de luchtdruk verandert bij hoogteverschillen is dit een goede manier om de hoogte van de raket te meten. Deze verschillen in luchtdruk moet je dan zelf omrekenen naar verschil in hoogte d.m.v. de juiste formules te vinden in verschillende bronnen. (https://projects.iq.harvard.edu/files/acmg/files/intro_atmo_chem_bookchap2.pdf)

    Dit zal de hoogte het beste meten op een budget manier!

    Mvg Karel

    geplaatst in Raketten
  • RE: PWS proef bepaling vleugelgrootte van vliegtuigontwerp

    @Brandon

    Beste Job en Maurits,

    Om de hoogte van de raket te berekenen kan je het beste een BMP280 sensor kopen en verwerken in de raket. Dit is een goedkope manometer dus die meet de luchtdruk zeer accuraat. Aangezien de luchtdruk verandert bij hoogteverschillen is dit een goede manier om de hoogte van de raket te meten. Deze verschillen in luchtdruk moet je dan zelf omrekenen naar verschil in hoogte d.m.v. de juiste formules te vinden in verschillende bronnen. (https://projects.iq.harvard.edu/files/acmg/files/intro_atmo_chem_bookchap2.pdf

    Mvg Karel

    geplaatst in Raketten