• RE: Waterstof en elektriciteit als energiebron in een auto

  Hoi @hugo-gruntjes,

  De opstelling is momenteel nog niet beschikbaar helaas. Op welk termijn moeten jullie je proef hebben gedaan? Na de zomervakantie weet ik namelijk zeker dat jullie langs kunnen komen!

  Ik hoor graag van jullie.

  Groet,

  Lisa

  posted in Energie opwekking & zonnecellen
 • RE: Zonnebrand

  Hoi @floorb ,

  Voor wanneer moeten jullie de proef hebben gedaan? Ik zou eventueel een aparte workshop met jullie kunnen inplannen. Helaas hebben wij geen UV-VIS spectrofotometer beschikbaar, maar we kunnen wel samen een proef opstellen en ik heb eventueel metingen vanuit oude experimenten waar jullie aan kunnen rekenen.

  Groet,

  Lisa

  posted in Scheikunde & Biologie
 • RE: Waterstofbrandstofcel

  Hoi @sanneherrings,

  Zou je wat meer kunnen vertellen over jullie plan en wat jullie daarvoor nodig hebben? Dan kan ik even kijken wat er mogelijk is! Ben ook wel benieuwd naar jullie hoofd-/deelvragen.

  Groetjes,

  Lisa

  posted in Scheikunde & Biologie
 • RE: Bioluminescentie

  Hoi @snoijsrosa,

  Dat klinkt inderdaad als een interessant vraagstuk. Hebben jullie wat meer informatie voor mij? Zoals de proefopstelling, bronnen waar jullie inspiratie uit op hebben gehaald en jullie deel-/hoofdvragen. Dan kan ik namelijk iets beter antwoord geven op jullie vragen. Wat betreft de proefverslagen is het niet helemaal de bedoeling dat die worden gedeeld via dit forum, je leer namelijk het meeste van je eigen verslag schrijven! :) Wellicht heeft jullie docent een PWS van vorige jaren die jullie even kunnen lezen.

  Groetjes,

  Lisa

  posted in Bacteriën & virussen
 • RE: Zonnebrand

  Hoi @floorb,

  Excuses voor het late antwoord. Wij geven die zeker nog, je kan je daar aanmelden voor het interesseformulier. Zodra er genoeg mensen zijn zal ik een datum inplannen en ontvangen jullie een mail. Mochten jullie in de tussentijd nog vragen hebben, plaats ze dan vooral!

  Groetjes,

  Lisa

  posted in Scheikunde & Biologie
 • RE: Chips

  @marije-laanstra Hey Marije!

  In de auto leest de chip uit op welk tempo de ruitenwisser moet bewegen. Daarvoor zijn er verschillende signalen die gestuurd worden vanaf de ruitenwissercontrole naast het stuur. Denk hierbij aan 'eens per 10 seconden' of 'constant' of 'stop met wissen'. Daarna stuurt de chip de instructie naar de motor die de ruitenwisser bestuurt om te beginnen met de beweging.

  Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
  Tadjiro

  posted in Technasium
 • RE: Pws vliegtuigvleugel

  He Hennie & Marco,
  Ik denk dat ik jullie wel kan helpen met dit interview. Ik ben een 2e jaars Lucht- & Ruimtevaart student aan de TU. zouden jullie dinsdag om 14:00 kunnen?

  groeten, Wick

  @hennie

  posted in Raketten
 • RE: relatie tussen Schrödinger vergelijking en dubbel spleet experiment

  Hoi @Fabrice,

  Kwantummechanica en kwantumcomputers zijn natuurlijk enorm actuele onderwerpen en er wordt op verschillende plekken in Nederland kwantumonderzoek gedaan. Ook in Delft zijn er verschillende onderzoeksgroepen actief. Als je dus een leuk experiment in gedachten hebt kan ik voor je op zoek gaan of deze opstelling ergens op de campus aanwezig is.

  Je moet je er echter wel op instellen dat je dan ook diep de wiskunde in moet duiken en veel nieuwe theorie moet leren, zoals integralen en differentiaalvergelijkingen. Dit is nodig omdat je anders wel een experiment correct kunt uitvoeren, maar vervolgens niet kunt uitleggen wat en waarom je dit result hebt gevonden.

  Denk daarom goed na over een goed experiment en probeer ook eens in het Engels te zoeken, dat levert vaak meer resultaten op. En als je een experiment gevonden hebt, kijk dan of de wiskunde achter dit experiment haalbaar is. Ik weet dat er voor tweedejaarsstudenten sowieso een onderzoek wordt aangeboden met betrekking tot kwantumverstrengeling, een typische verschijnsel binnen een kwantumcomputer. De benodigde theorie en praktijk kun je hier vinden. Anyway, als je een leuk experiment hebt gevonden, laat het vooral weten!

  Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Lennard

  posted in Natuurkunde
 • RE: relatie tussen Schrödinger vergelijking en dubbel spleet experiment

  Hoi @fabrice,

  Het dubbel spleet experiment van Young was eigenlijk niet meer dan een bewijs dat licht niet alleen uit deeltjes bestaat, maar dat het tegelijkertijd ook een golfkarakter heeft. Dit experiment is zeker goed uit te voeren. Lastiger wordt het als er detectoren worden geplaatst bij de twee spleten. Zoals je weet zal het golfkarakter van de fotonen dan verdwijnen en is er geen interferentiepatroon meer zichtbaar. Dat is waarschijnlijk wat je bedoelt met de relatie tussen de Schrödinger vergelijking en het dubbel spleet experiment. Het detecteren van de individuele fotonen vereist echter nauwkeurige apparatuur en daarom is het inderdaad lastig om dit experiment op school uit te voeren.

  Dit geldt eigenlijk ook voor kwantumcomputers. Kwantumcomputers werken inderdaad met de Schrödingervergelijking en theoretisch zal dit een heel interessant profielwerkstuk worden. Maar ook hier geldt: kwantumcomputers werken op qubits en qubits moeten gemaakt worden op microschaal en om de toestand van de qubit te controleren is nauwkeurige meetapparatuur nodig.

  Conclusie is dus: als je een profielwerkstuk wilt doen over de Schrödinger vergelijking zal het heel lastig worden om hier een praktisch experiment bij te doen, maar theoretisch wordt het een heel interessant profielwerkstuk.

  Als je een betere balans wilt tussen praktijk en theorie is het misschien wel leuk om je profielwerkstuk te doen over fotonen. Je kunt dan de golf-deeltje dualiteit van het deeltje aantonen met behulp van het dubbel spleet experiment en het foto-elektrisch effect. En als je een laser en polarisators hebt kun je zelfs de quantummechanica induiken voor een uitleg van de zogenaamde "three polarizer paradox".

  Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Lennard

  posted in Natuurkunde
 • RE: relatie tussen Schrödinger vergelijking en dubbel spleet experiment

  Hoi @fabrice,

  Wat een interessant onderwerp!

  Het is zeker mogelijk om het dubbel spleet experiment uit te voeren, je hebt eigenlijk niet meer nodig dan een laser en een dubbele spleet om een mooi interferentiepatroon te laten zien. Een dubbele spleet is zelfs vrij eenvoudig zelf te maken uit een stukje papier, karton of aluminium.

  Als je wat meer wilt weten over de theorie achter interferentie zou ik aanraden om eens te kijken naar hoofdstuk 32 van dit boek dat door studenten gebruikt wordt in het eerste jaar van hun studie. Hierin vind je wat uitleg en wat formules voor als je wilt rekenen aan de relatie tussen de golflengte van het licht, de breedte van de spleet en de afstand tussen het interferentiepatroon.

  Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Lennard

  posted in Natuurkunde