Groepsdetails Prive

administrators

 • RE: Terraforming Mars (atmosfeer)

  @karima
  Hallo Karima,

  Ik weet dat je vraag eigenlijk aan Jonathan is, maar wellicht kan ik je verder helpen. Ik hoor graag als je een specifieke vraag hebt of ergens vastloopt.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Overige Proefjes
 • RE: Zonnecellen van perovskiet

  Hey @Jan123

  Perovskiet is inderdaad een super nieuwe ontwikkeling in de zonnecel wereld. Over zelf een zonnecel maken weet ik niet zoveel. Maar ik geloof dat het internet je daar wel goed mee kan helpen.

  Als je alleen de stof zelf wil kopen zou je ook altijd je scheikunde docent kunnen raadplegen. Je zal soms verstelt staan hoeveel die weten over het inkopen van specifieke stoffen.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
 • RE: Hulp gezocht installatie firmware 3D printer

  Hey @Edwin

  Goed om te horen! Veel plezier met de 3d printer!

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Elektronica
 • RE: Deep fakes

  Hey @Rizka

  Om een onderzoeksvraag te bedenken zou ik als ik jullie was een stap terug nemen en nadenken wat jullie zo interessant vinden aan het onderwerp van Deep Fakes. Is het gevolgen daarvan? De sociale kant van videos namaken? Of juist de theorie en wiskunde die achter de Machine Learning systemen zitten.

  Als je op die manier je onderwerp meer afbakent dan zal je vanzelf een interessante onderzoeksvraag vinden.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Wiskunde & Informatica
 • RE: Terraforming Mars (atmosfeer)

  Deze vraag is hier beantwoord.

  geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
 • RE: PWS Bio- en Petro-plastic

  @Ayoui
  Hallo Ayoub en Anass,

  Jullie onderzoeksvragen zien er al goed uit. Daar heb ik niets echt aan toe te voegen. Houdt er wel rekening mee dat bij bio-plastic onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten: bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic. Bij dit topic heb ik andere scholieren wat informatie gegeven over het verschil hiervan. Dit is natuurlijk iets dat jullie goed kunnen belichten in jullie onderzoek.

  Het handigst is om eerst wat literatuur onderzoek te doen over de productie en wat eigenlijk de verschillen zijn. Gebaseerd op deze informatie krijg je een beter idee over wat kan verschillen en waarbij je dus wat proeven kan doen.

  • Experimenten mbt productie zullen wat lastig zijn.
  • Bij gebruik/utalisatie van plastic kun je natuurlijk kijken of je wat plastics kan kopen en daar eigenschappen van testen.
  • Experimenten gerelateerd aan afbraak van plastic kun je misschien het best baseren op informatie uit literatuur. Om zo te zien of het haalbaar is voor jullie om te doen.

  Probeer even naar deze dingen te kijken en mochten jullie vastlopen dan moeten jullie dat gewoon aangeven.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
 • RE: polymeer maken

  @olaf0702
  Hallo Olaf,

  Polymeren is een groot onderwerp waar uiteindelijk veel producten onder vallen bijv: plastic, glas, maar ook veel moleculen uit ons lichaam. Ik denk dat het dus wel handiger is om je onderwerp een beetje af te bakenen. Je kunt door wat informatie over de geschiedenis van polymeren opzoeken en hier wellicht wat inspiratie bij opdoen.

  Om terug te komen op je vraag over de mogelijkheden bij ons: Wij helpen scholieren niet bij het uitvoeren van experimenten op de universiteit. Wij hebben niet genoeg capaciteiten voor. Wat we wel doen is meedenken voor een mogelijk experiment die uitvoerbaar is bij jou op school.

  Voor dit laatste kunnen we dus helpen, maar het is dan wel handiger om het iets toe te spitsen op een bepaald onderwerp. Vanuit daar kunnen we dan samen nadenken over een experiment bij dat onderwerp.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde overig
 • RE: Nylon maken

  Hallo @vis,

  Als je iets zoekt over productie van nylon, dan zou ik je willen aanraden om op google scholar te kijken. Deze zoekmachine van Google zoekt specifiek tussen wetenschappelijke artikelen. Als je zoekt op "nylon 6 production" of "nylon 6 reactor" dan kun je vast het één en ander vinden.

  Hetzelfde kun je doen op YouTube, maar je moet daar altijd kritisch kijken of de bron betrouwbaar is.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde overig
 • RE: Terraforming Mars (atmosfeer)

  Hallo Jonathan,

  Jullie hebben een leuk onderwerp gekozen waar zeker veel mee te doen is. Ik moet wel alvast aangeven dat uitvoeren van practica m.b.t. dit onderwerp lastig kan zijn omdat het al snel om gespecialiseerde apparatuur kan vragen. Hebben jullie al op school proberen te achterhalen welk van jullie voorbeeld proeven daar mogelijk zou kunnen zijn? Wij kunnen helpen met het uitdenken van mogelijke uitvoerbare proeven bij jullie op school, maar helaas niet met practica hier in delft.

  Bij de experimenten die jullie nu als voorbeeld hebben genomen gaat vooral de moeilijkheid zitten in de analyse van 'het gemaakte product' en of dat realiseerbaar is bij jullie op school. Jullie zouden ook kunnen kijken naar experimenten waar je dit stuk weglaat. Ik doel dan meer op opties waarbij je resultaten zou kunnen waarnemen met het oog (of mbv een microscoop). Ik kan een voorbeeld noemen van een experiment dat jullie zouden kunnen doen en dan moeten jullie maar aangeven of dit jullie wat lijkt:

  Bij terraforming denk ik aan de juiste leefomstandigheden voor leven en dus vanuit een experiment oogpunt aan bacteriën en planten. Groei en voortgang hiervan kun je waarnemen met het oog. Jullie zouden een onderzoek kunnen doen naar de juiste leefomgeving voor bacteriën en/of planten. Wat is bijvoorbeeld de invloed van de verhouding gassen in de 'atmosfeer'? Als je verschillende kleine kassen zou kunnen bouwen met daarin andere verhoudingen tussen stikstof, CO2 en zuurstof. Dan kun je kijken wat voor invloed dit heeft op verschillende bacteriën (gehouden in petrischaaltjes) en verschillende planten. De gevolgen kun je met het oog waarnemen en kan laten zien wat het belang is van een "goede balans".

  Als jullie kunnen aangeven wat de mogelijkheden op school zijn en of het idee van de kassen jullie wat lijkt, dan kunnen we vanaf daar verder.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Overige Proefjes
 • RE: Het bouwen van en/of het experimenteren met een zonnecel

  Hey @Soroush

  Wij hebben zelf geen materialen liggen om eventueel zelf een zonnecel te bouwen. Wel hebben we experimenten liggen die de effectiviteit van een zonnecel meten! Ik zal je op de interesse lijst zetten en bericht geven over wanneer die experimenten gehouden kunnen worden. Ik zal dit via dit forum doen en eventueel ook via de mail.

  Over de haalbaarheid van het zelfbouwen van een zonnepaneel moet ik eerlijk toegeven dat ik het niet zo goed weet. Ik hoop dat het internet jullie daarbij kan helpen. Als er eventueel ingewikkelde stappen of materialen bij komen kijken kan ik natuurlijk wel altijd helpen.

  Groetjes,
  Jip

  geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.