@juliaboek Perfect! tot zo!
Meest recente berichten door lizloosen
-
RE: PWS: aardbeving bestendig bouwen
Hallo,
Kunnen jullie morgen ook om 13:00 in plaats van 12:00? Jullie zijn welkom bij het Science Centre op de TU in Delft, gebouw 26a. Jullie kunnen mij (0620643308) bellen als jullie voor de deur zijn dan haal ik jullie op! Ik hoor graag of 13:00 ook uitkomt!
Groeten,
Liz Loosen -
RE: PWS aarbevingbestendigheid bruggen
@Arnaud phyphox heet de app. jullie kunnen mij zo weer bellen als jullie er zijn (0620643308).
-
RE: Interview bouwkunde
Beste Thijs,
Wij zijn een PWS team van een aantal studenten van de TU, en beantwoorden vragen van leerlingen van de middelbare school over hun profielwerkstuk. Uit jou bericht merk ik op dat je een interview wil met een professor van de faculteit bouwkunde. Bij ons ben je dus helaas aan het verkeerde adres. Op internet kan je contactinformatie zoeken van de faculteit bouwkunde van de technische universiteit Delft. Hier kunnen ze je verder helpen, succes in ieder geval!
Groeten,
Liz -
RE: PWS aarbevingbestendigheid bruggen
Ja dat komt goed uit! Dan zie ik jullie woensdag 18 december om 15:00 weer op dezelfde locatie bij het Science Centre in Delft! Tot woensdag.
-
RE: PWS: aardbeving bestendig bouwen
De trilplaat geeft trillingen in de x en y richting. Het model ondervindt dan zowel zijwaartse als voor- en achterwaartse bewegingen. Bij longitudinale golven bewegen de deeltjes in dezelfde richting als de voortplantingsrichting van de golf (bijvoorbeeld bij compressie en uitrekking). Hiervan is ook sprake bij de trilplaat, aangezien de deeltjes van het model heen en weer bewegen in dezelfde horizontale vlakken waarin de trillingen zich voortplanten. Als de trilplaat ook beweging in de z-richting zou veroorzaken (op-en-neer), dan zouden er ook transversale golven aanwezig zijn, maar dat is bij onze trilplaat niet het geval.
-
RE: Technasium: energie opwekken met sluizen
Hallo Tygo en Victor,
Beide turbines zijn goeie keuzes voor jullie sluis. Ik zet de belangrijkste punten voor jullie onder elkaar:
Kaplan-turbine: ideaal voor hoge valhoogtes en hoge debieten, hoge efficientie bij variabele waterstromen door verstelbare balden, hierdoor wel duurder maar rendabel bij gebruiken in wisselende wateromstandigheden.
Francis-turbine: ideaal voor middelhoge/hoge valhoogtes en gematigde debieten, eenvoudiger ontwerp dus vaak ook goedkoper in onderhoud, kosten in algemeen stuk goedkoper dan kaplan-turbine, maar minder efficient voor grote variaties in wateromstandigheden.De keuze welke turbine jullie kiezen, ligt dus aan of jullie een budget hebben, aangezien de ene een stuk goedkoper is, en of er sprake is van veel variaties in de wateromstandigheden en je dus verstelbare bladen nodig hebt. Verder is de valhoogte ook handig om mee te nemen in jullie besluit en conclusies.
De kosten van de turbines zijn afhankelijk van de capaciteit, het ontwerp en de locatie. Ik begrijp dat het lastig is hier goeie bronnen voor te vinden. Onderstaande bronnen kunnen jullie hopelijk verder op weg helpen.
http://www.engineering.lancs.ac.uk/lureg/nwhrm/engineering/turbine_costs.php - hier staan formules waarmee je de kosten van zowel de Francis als de Kaplan turbine kan berekenen.
https://energievergelijking.eu/de-kosten-van-waterkracht/?utm_source=chatgpt.com - hier staat informatie over de algemene kosten van waterkrachtinstallaties en turbines.
https://www.waterpowermagazine.com/analysis/estimating-em-powerhouse-costs/?utm_source=chatgpt.com&cf-view
https://www.mecaflux.com/en/turbines.htm?utm_source=chatgpt.comDe bronnen geven een algemene schatting en bieden formules, maar ik denk dat jullie hiermee al water verder op weg kunnen. Jullie zouden er ook nog voor kunnen kiezen om contact op te nemen met fabrikanten om zo de precieze kosten van de turbines te achterhalen, maar ik denk dat jullie nu al goeie beredeneringen kunnen maken. Succes nog!
Groeten,
Liz Loosen -
RE: PWS: aardbeving bestendig bouwen
Top, ik zet hem erin! Tegen die tijd stuur ik meer informatie over locatie etc. Tot volgende week.
groeten,
Liz Loosen -
RE: Technasium: geluiddicht gevelpaneel garage ontwerpen
Excuses voor de late reacties. zijn de openingen waar de lucht doorheen komt in de gevel zichtbaar op de foto's? Als je deze kan zien en kan opmeten kan je zo het totale oppervlak van de openingen berekenen. Vervolgens kan je dan de luchtstroom berekenen door het oppervlak te vermenigvuldigen met de luchtsnelheid. Als deze openingen niet zichtbaar zijn in de foto's, zouden jullie ervoor kunnen kiezen om een Anemometer dicht bij de gevel te plaatsen. Zo een Anemometer meet de luchtsnelheid. Waarmee je dan de luchtstroom kan bepalen.
Ik beantwoord jullie vraag graag uitgebreider als ik meer weet over wat er op de foto's te zien is en tot welke materialen jullie beschikking hebben. (dus of je de oppervlakte van openingen kan opmeten etc). Ik help jullie dan graag verder op weg!
Met vriendelijke groet,
Liz Loosen -
RE: PWS eigen product vormgeven
Perfect, jullie zullen binnen een paar dagen reactie krijgen via de mail!