@juliaboek Perfect! tot zo!
Berichten geplaatst door lizloosen
-
RE: PWS: aardbeving bestendig bouwen
Hallo,
Kunnen jullie morgen ook om 13:00 in plaats van 12:00? Jullie zijn welkom bij het Science Centre op de TU in Delft, gebouw 26a. Jullie kunnen mij (0620643308) bellen als jullie voor de deur zijn dan haal ik jullie op! Ik hoor graag of 13:00 ook uitkomt!
Groeten,
Liz Loosen -
RE: PWS aarbevingbestendigheid bruggen
@Arnaud phyphox heet de app. jullie kunnen mij zo weer bellen als jullie er zijn (0620643308).
-
RE: Interview bouwkunde
Beste Thijs,
Wij zijn een PWS team van een aantal studenten van de TU, en beantwoorden vragen van leerlingen van de middelbare school over hun profielwerkstuk. Uit jou bericht merk ik op dat je een interview wil met een professor van de faculteit bouwkunde. Bij ons ben je dus helaas aan het verkeerde adres. Op internet kan je contactinformatie zoeken van de faculteit bouwkunde van de technische universiteit Delft. Hier kunnen ze je verder helpen, succes in ieder geval!
Groeten,
Liz -
RE: PWS aarbevingbestendigheid bruggen
Ja dat komt goed uit! Dan zie ik jullie woensdag 18 december om 15:00 weer op dezelfde locatie bij het Science Centre in Delft! Tot woensdag.
-
RE: PWS: aardbeving bestendig bouwen
De trilplaat geeft trillingen in de x en y richting. Het model ondervindt dan zowel zijwaartse als voor- en achterwaartse bewegingen. Bij longitudinale golven bewegen de deeltjes in dezelfde richting als de voortplantingsrichting van de golf (bijvoorbeeld bij compressie en uitrekking). Hiervan is ook sprake bij de trilplaat, aangezien de deeltjes van het model heen en weer bewegen in dezelfde horizontale vlakken waarin de trillingen zich voortplanten. Als de trilplaat ook beweging in de z-richting zou veroorzaken (op-en-neer), dan zouden er ook transversale golven aanwezig zijn, maar dat is bij onze trilplaat niet het geval.
-
RE: Technasium: energie opwekken met sluizen
Hallo Tygo en Victor,
Beide turbines zijn goeie keuzes voor jullie sluis. Ik zet de belangrijkste punten voor jullie onder elkaar:
Kaplan-turbine: ideaal voor hoge valhoogtes en hoge debieten, hoge efficientie bij variabele waterstromen door verstelbare balden, hierdoor wel duurder maar rendabel bij gebruiken in wisselende wateromstandigheden.
Francis-turbine: ideaal voor middelhoge/hoge valhoogtes en gematigde debieten, eenvoudiger ontwerp dus vaak ook goedkoper in onderhoud, kosten in algemeen stuk goedkoper dan kaplan-turbine, maar minder efficient voor grote variaties in wateromstandigheden.De keuze welke turbine jullie kiezen, ligt dus aan of jullie een budget hebben, aangezien de ene een stuk goedkoper is, en of er sprake is van veel variaties in de wateromstandigheden en je dus verstelbare bladen nodig hebt. Verder is de valhoogte ook handig om mee te nemen in jullie besluit en conclusies.
De kosten van de turbines zijn afhankelijk van de capaciteit, het ontwerp en de locatie. Ik begrijp dat het lastig is hier goeie bronnen voor te vinden. Onderstaande bronnen kunnen jullie hopelijk verder op weg helpen.
http://www.engineering.lancs.ac.uk/lureg/nwhrm/engineering/turbine_costs.php - hier staan formules waarmee je de kosten van zowel de Francis als de Kaplan turbine kan berekenen.
https://energievergelijking.eu/de-kosten-van-waterkracht/?utm_source=chatgpt.com - hier staat informatie over de algemene kosten van waterkrachtinstallaties en turbines.
https://www.waterpowermagazine.com/analysis/estimating-em-powerhouse-costs/?utm_source=chatgpt.com&cf-view
https://www.mecaflux.com/en/turbines.htm?utm_source=chatgpt.comDe bronnen geven een algemene schatting en bieden formules, maar ik denk dat jullie hiermee al water verder op weg kunnen. Jullie zouden er ook nog voor kunnen kiezen om contact op te nemen met fabrikanten om zo de precieze kosten van de turbines te achterhalen, maar ik denk dat jullie nu al goeie beredeneringen kunnen maken. Succes nog!
Groeten,
Liz Loosen -
RE: PWS: aardbeving bestendig bouwen
Top, ik zet hem erin! Tegen die tijd stuur ik meer informatie over locatie etc. Tot volgende week.
groeten,
Liz Loosen -
RE: Technasium: geluiddicht gevelpaneel garage ontwerpen
Excuses voor de late reacties. zijn de openingen waar de lucht doorheen komt in de gevel zichtbaar op de foto's? Als je deze kan zien en kan opmeten kan je zo het totale oppervlak van de openingen berekenen. Vervolgens kan je dan de luchtstroom berekenen door het oppervlak te vermenigvuldigen met de luchtsnelheid. Als deze openingen niet zichtbaar zijn in de foto's, zouden jullie ervoor kunnen kiezen om een Anemometer dicht bij de gevel te plaatsen. Zo een Anemometer meet de luchtsnelheid. Waarmee je dan de luchtstroom kan bepalen.
Ik beantwoord jullie vraag graag uitgebreider als ik meer weet over wat er op de foto's te zien is en tot welke materialen jullie beschikking hebben. (dus of je de oppervlakte van openingen kan opmeten etc). Ik help jullie dan graag verder op weg!
Met vriendelijke groet,
Liz Loosen -
RE: PWS eigen product vormgeven
Perfect, jullie zullen binnen een paar dagen reactie krijgen via de mail!
-
RE: PWS: aardbeving bestendig bouwen
18 december kan ik vanaf 14:00, en 20 december vanaf 12:00. Dus beide dagen is prima. Ik hoor graag hoelaat jullie kunnen, dan zet ik hem erin!
-
RE: PWS aarbevingbestendigheid bruggen
Hallo,
Ik zie jullie vandaag dus om 16:00 hier op de TU in Delft! Jullie kunnen naar het Science Centre komen, gebouw 26A. Als jullie voor de deur staan kunnen jullie mijn mobiele nummer bellen (0620643308), dan kom ik jullie ophalen bij de ingang! Tot vanmiddag.
Groeten,
Liz Loosen -
RE: Benodigde infrastructuur voor aardwarmteput
Een goed ontworpen infrastructuur is inderdaad erg belangrijk. Hieronder zijn de belangrijkste componenten opgesomd.
- Aardwarmteput (de boring zelf): Een goed uitgevoerde diepe boring naar het geothermische reservoir, zoals de Limburg Groep. De put moet goed worden bekleed met cement en stalen buizen om instorting te voorkomen. De put bevat dan nog een productieput voor het oppompen van warm water en een injectieput voor het terugvoeren in de ondergrond van afgekoeld water.
- Pompsystemen: downhole pumps voor het oppompen van warm water en circulatiepompen voor het transport van het water door het systeem.
- Warmtewisselaar: Scheiding van het opgepompte water van het warmtenet. Het opgepompte water blijft in een gesloten circuit en geeft zijn warmte af aan een ander watersysteem, zodat corrosie en vervuiling van het warmtenet wordt voorkomen.
- Warmtenetwerk: Geïsoleerde leidingen voor het transport van warmte naar afnemers, met distributiestations voor temperatuur- en drukregeling.
- Terugvoersysteem: Het water dat zijn warmte heeft afgegeven wordt teruggepompt naar de injectieput. Het water moet op dezelfde plaats en diepte worden teruggebracht om de geologische balans te bewaren.
- Onderhouds- en controlesystemen: Voor monitoring op afstand en detecteert lekkages, dus om de efficiëntie en veiligheid te waarborgen.
- Energievervoer naar eindgebruikers: Aansluiting op bestaande warmtenetten en warmte-afleversets bij eindgebruikers voor temperatuur- en drukregeling.
Ik begrijp dat jullie het lastig vinden goeie bronnen te vinden. Ik hoop dat onderstaande bronnen jullie verder op weg kunnen helpen.
- Rijksoverheid - aardwarmte
- Rijksoverheid - investeringsopgave warmte infrastructuur
- Geothermie Nederland - warmtetransities
- Greenports Nederland
- Bouwend Nederland - energie infrastructuur
- ThermoGIS.nl
Groeten,
Liz -
RE: wat te doen met grondsoorten om permeabiliteit te berekenen?
De eenheden die je beschrijft kloppen, dus dan gaat het misschien ergens anders mis. Controleer of je h in m hebt gebruikt in de formule voor de drukval. De
𝑘-waarde is verder afhankelijk van Q en P. Als Q extreem klein is (bijvoorbeeld bij een zeer lage doorstroomsnelheid), krijg je een heel kleine k-waarde, en als ΔP een hoge drukval is, krijg je een kleinere k-waarde. Dat jullie k-waarde zo klein is hoeft dan ook niet fout te zijn. In de werkelijkheid hebben fijne materialen, zoals zand en koffie, vaak een k-waarde in de orde van 10^-7 m^2 - 10^-12 m^2. Ik zie dat jij resultaten hebt tussen de 310^-8 en 510^-8 m^2. Dit lijkt dus realistisch voor fijn filterkoffie.
Wat je verder nog zou kunnen controleren is jullie hoogte L. Deze is 0.145 m, wat vrij groot is. Als deze wordt verlaagd, verhoogd ook jullie k-waarde.Ik hoor graag of jullie eruit zijn gekomen,
Groeten,
Liz loosen -
RE: PWS eigen product vormgeven
Ik heb iemand gevonden die industrieel ontwerpen doet, die jullie graag verder wil helpen met het beantwoorden van eventuele vragen. Wat is je mail? Dan zorg ik dat jullie via de mail contact kunnen opnemen!
Groeten,
Liz Loosen -
RE: Technasium: isolatie onder vloerverwarming
Excuses voor de late reactie, maar vandaag zal kunnen! 12:30 komt het beste uit, ik denk dat een half uur prima is, aangezien het enkel een kennismaking is over jullie profielwerkstuk! Ik zal dan een zoom link aanmaken en hier delen. Ik begrijp dat het nu een beetje kort dag is, maar ik hoor graag of het lukt vandaag.
Groeten,
Liz -
RE: PWS: aardbeving bestendig bouwen
liz loosen heeft u uitgenodigd voor een geplande Zoom-vergadering.
Onderwerp: Mijn vergadering
Tijd: 28 nov 2024 12:00 p.m. AmsterdamDeelnemen Zoom Vergadering
https://us05web.zoom.us/j/87064591867?pwd=dTgCtT5ilY0kSUC4MsEoj94ofx04O0.1Vergadering-ID: 870 6459 1867
Wachtwoord: 7Rm4dG -
Technasium: Duurzaam huis Schiermonnikoog
Hallo Dounia, Pleun. Linde en Ilana,
Hier kunnen jullie al jullie vragen stellen over de meesterproef!
Met vriendelijke groeten,
Liz Loosen -
RE: Technasium: isolatie onder vloerverwarming
Hallo William en Rebecca,
Helemaal goed! Ik zou maandag 2 december kunnen vanaf 12:30 en dan de rest van de dag. Komt dit voor jullie ook uit? Anders zal ik even met wat meer data komen!
Groeten,
Liz loosen -
RE: PWS oppervlaktewater zuiveren tot drinkwater
Het eerste experiment kan goed uitgevoerd worden. Een tip is het water voordat je de proef gaat doen te meten op pH, troebelheid (visuele schatting), geur en kleur om een goede vergelijking van voor en na de proef te maken. Door het water vervolgens twee uur stil te laten staan zakken de sedimenten naar de bodem. De grootste deeltjes zijn er nu uit, dus vervolgens kan je het water door een koffiefilter schenken. Door vervolgens het water te koken worden de bacteriën gedood. Door vervolgens een een laag actieve kool in een schone filterhouder (bv trechter met koffiefilter) te maken en het gekookte water erdoorheen te gieten, worden de organische stoffen verwijderd. Door hierna het gezuiverde water in een dichte fles in het donker te bewaren, kan je dezelfde parameters meten als voor de proef. Ik denk dat jullie goeie resultaten en een mooie proef gaan krijgen. Als het niet goed lukt kunnen jullie ook een filter maken met zand, grind en watjes wat ook veel troebelheid eruit haalt. Dit zouden jullie sowieso als tweede proef kunnen proberen. Ik hoor het verder graag nog als jullie ergens vast lopen.
Groeten,
Liz