Technasium: CO2-reductie winkelcentrum in leiden
-
Hoi Liz,
Ik kom er nog steeds niet uit met de berekening van de graafmachines. Ik heb nu gegevens doorgekregen van mijn opdrachtgever over welke graafmachines hun gebruiken. Iedere graafmachine van de bouw vervang ik met een graafmachine die elektrisch is en hetzelfde gewicht heeft. Als ik omreken hoeveel CO2 uitstoot er bij de normale graafmachines en de elektrische graafmachines vrijkomen, blijkt dat de elektrische graafmachines meer uitstoten dan de normale graafmachines op diesel. Zou dit kunnen kloppen of zou het kunnen dat ik iets verkeerds doe in mijn berekening?
De gegevens van de machines op diesel stuur ik over de mail.Met vriendelijke groeten,
Puck Hulzink. -
Ik heb de mail ontvangen! Het is inderdaad onverwachts dat de graafmachine meer CO2 uit stoot, dat is normaal namelijk niet zo. Paar dingen waar je naar kan kijken: Controleer allereerst of je de CO₂-uitstoot van de gebruikte elektriciteit correct hebt meegenomen in je berekeningen. Als de stroom voornamelijk afkomstig is van fossiele brandstoffen, kan dit bijdragen aan de uitstoot. Verder snap ik niet helemaal in welke eenheid het verbruik staat? Het is voor een elektrische graafmachine namelijk belangrijk te kijken naar het energieverbruik in kWh en de bijbehorende CO2 uitstoot per kWh, ik kan dit niet duidelijk uit de excel halen. En uit het document dat je hebt gemaild kan ik niet duidelijk zien waar de elektrische graafmachines zijn aangegeven? en de berekeningen? Scenario A is het eerste scenario, en B hoe je het duurzaam maakt neem ik aan. Ik zie in B wel zeker een afname in CO2, dus waar gaat het dan precies mis? Ik hoor het graag zodat ik wat duidelijker antwoord kan geven.
-
@lizloosen
Hoi Liz.
Het klopt dat het inderdaad niet te zien is in het verslag. Ik heb denk ik het bestand gestuurd wat niet bijwerkt dus mijn nieuwe bijwerkingen staan er niet op. In het Excel bestand is er wel in kW gerekend, dus ik heb dit omgerekend naar kWh en hiermee verder gerekend. Hieronder heb ik een stukje uit het verslag. Ik heb de graafmachines van diesel vervangen door graafmachines op elektriciteit. Het Excel bestand is een voorbeeld van CO2 reductie op machines, maar scenario A zijn de machines die nu al worden gebruikt. Sorry voor de late reactie, ik krijg hiervan geen meldingen binnen dus ik weet niet wanneer ik een antwoord terug krijg.Mvg,
Puck HulzinkKostenberekeningen: elektrisch tegenover diesel- graafmachines
Dieselgraafmachine uit projectVoor het project worden de graafmachines Rups 24t (CAT-325 NextGen/ HIT-225-7), Shovel (Hitachi ZW 180-6), Midi 8t (CAT 308) en Rups 50t (CAT 340 LRE) gebruikt.
De graafmachine Rups 24t draaien in het project 86 uren in totaal. De graafmachine gebruikt 16 liter diesel per uur. Deze graafmachine gebruikt dus diesel. Bij het gebruiken van 1 liter diesel komt er 2,6 kg CO2 vrij. In het project wordt er dan 86 x 16 = 1376 liter diesel gebruikt. Daarbij komt 2,6 x 1376 = 3.577 kg CO2 bij vrij.
De graafmachine Shovel van ongeveer 15 ton, draait in het project 78 uur en verbruikt 7,2 liter diesel per uur. Er wordt dus 561,6 liter diesel gebruikt. Dit stoot 561,6 x 2,6 = 1.460 kg CO2 uit. Deze graafmachine weegt ongeveer 15 ton.De graafmachine Midi 8t is 684 uur actief in de bouw. Deze type graafmachine verbruikt 5 liter diesel per uur. Door het hele project heen is er 3.420 liter diesel nodig. Dit zorgt voor een uitstoot van 8.892 kg CO2.
De graafmachine Rups 50t draait 413 uren in het bouwproject. Deze graafmachine verbruikt 29 liter diesel per uur. Dus over het hele project wordt er 11.977 liter diesel gebruikt. Hier komt 11.977 x 2,6 = 31.140 kg CO2 bij vrij.
De graafmachine van 50 ton (dus Rups) stoot dus het meeste CO2 uit. Deze graafmachine heeft namelijk een verbruikt van 29 liter diesel per uur. De graafmachine van 8 ton verbruikt maar 5 liter per uur. Concluderend, hoe zwaarder de machine, hoe meer CO2 het uitstoot.
In totaal wordt er 45.069 kg CO2 uitgestoten over het hele project door de graafmachines.
Dit kan op twee manieren verbetert worden:- Lichtere graafmachines worden meer gebruikt en zwaardere graafmachines minder.
- De graafmachines op diesel worden verwisseld met graafmachines op elektriciteit.
Graafmachines op elektriciteit:
In het project worden er graafmachines van 8 ton, 15 ton, 24 ton en van 50 ton gebruikt.
Voor de graafmachine van 8 ton, kan de Cat 308 CR gebruikt worden. Deze heeft een vermogen van 53,3 kW. Dat is 53,3 kWh. Bij één kilowattuur komt 0,27 kg CO2 vrij. In totaal komt er 14 kg CO2 vrij per uur. Dit is in het bouwproces 684 uur nodig. Er komt dus 9.843 kg CO2 vrij.
Om de graafmachine van 15 ton te vervangen, kan de elektrische graafmachine van 16T Rups graafmachine gebruikt worden. Deze graafmachine heeft een vermogen van 75 kW en het vermogen per uur is 75 kWh. Bij 1 kWh uur komt er 0,400 kg CO2 vrij. Bij 75 kWh komt er 30 kg CO2 vrij. De graafmachine draait 78 uur en per uur komt er 30 kg CO2 vrij, dus er komt in totaal 2.340 kg CO2 vrij. Dat is dus meer dan de graafmachine op diesel functioneert. -
Ik vind jullie berekeningen en de conclusies die jullie trekken goed. Zo leggen jullie goed uit met berekeningen dat hoe zwaarder de machine is, de meer CO2 wordt uitgestoten. Ik heb nog even gekeken naar jullie vraag waarom de elektrische graafmachines meer co2 lijken uit te stoten.
Uit de berekeningen blijkt dat de totale CO2-uitstoot van de dieselgraafmachines 45.070 kg bedraagt, terwijl de totale CO2-uitstoot van de elektrische graafmachines 12.183 kg is (9843 + 2340).
Dit betekent dat de elektrische graafmachines in dit project in totaal ruim 73% minder CO2 uitstoten dan de dieselgraafmachines.Er lijkt dus geen fout te zitten in de berekeningen die een hogere CO2-uitstoot voor elektrische graafmachines zou verklaren. De CO2-uitstoot per uur bij de elektrische variant lijkt wel in sommige gevallen hoger, maar er moet naar het totaal worden gekeken aangezien de hoge co2 uitstoot wordt gecompenseerd door de veel lagere CO2-uitstoot per eenheid energie vergeleken met diesel.
Ik hoop dat dit antwoord geeft op jullie vraag!
-
Hoi Liz,
Wij hebben onze eindpresentatie op 9 april om 16:30. Dit is wel in Aalten dus wij begrijpen dat dit een grote afstand is. Je bent bij deze uitgenodigd, maar voel je absoluut niet verplicht.
Groetjes Ide, Puck & Evie
-
Hallo Ide, Puck en Evie,
Dankjewel voor de uitnodiging! Het gaat mij alleen helaas niet lukken 9 april te komen.. Heel veel succes in ieder geval en als er nog vragen zijn hoor ik het graag!
Met vriendelijke groeten,
Liz Loosen -
@lizloosen
Hallo Liz,Wij moeten ons verslag op 31 maart inleveren. Onze vraag is of u ons verslag kan doorkijken en eventueel kritiek geven? Wanneer is het handig dat wij het verslag doorsturen, zodat u tijd genoeg heeft om het verslag na te kijken en kritiek te geven zodat wij die aan kunnen passen? Het verslag is ongeveer 70 pagina's lang (met afbeeldingen natuurlijk).
Met vriendelijke groeten,
Puck Hulzink. -
Ik ben er om jullie vragen te beantwoorden en jullie verder op weg te helpen als jullie vastlopen, maar niet om het gehele verslag te beoordelen. Als jullie twijfels hebben over een hoofdstuk kunnen jullie dat natuurlijk vragen en dan kijk ik daar naar! Ik hoor het graag.
Groeten,
Liz -
@lizloosen
Hoi Liz,
Helemaal begrijpelijk! Wij vroegen ons wel af of het mogelijk is of u naar de opbouw van het verslag kan kijken (niet zo zeer de inhoud) en of de conclusies die bij hoofdstuk 2.2 getrokken zijn. juist kunnen zijn?Met vriendelijke groeten,
Evie Scholten, Ide Hollema en Puck Hulzink -
Jullie verslag ziet er goed uit. Het voorblad is voor mij niet helemaal goed zichtbaar, misschien ligt het aan mij hoe ik het open, maar de titel valt onder het blauwe vlak. Kijk hier nog even naar. Voorwoord, inleiding en samenvatting missen nog maar ik neem aan dat dat nog komt. Verder zie ik hier en daar wat spellingsfouten dus leef het hele stuk nog goed door en let erop dat je duidelijke en niet te lange zinnen maakt.
Jullie vergelijkingen in hoofdstuk 2 zijn erg goed. Het is duidelijk opgebouwd en begrijpelijk voor de lezer, hier heb ik niks op aan te merken! De grafieken erbij geven vooral verduidelijking.
Kijk nog even of alle hoofdstuk nummers kloppen en lees het goed door. Het stuk over de graafmachines en het energieverbruik ziet er goed uit. Het is een goed verslag geworden. Succes nog even met de laatste lootjes!
Groeten,
Liz