
Berichten geplaatst door bjornlosekoot
-
RE: PWS Röntgenstraling en DNA geplaatst in Natuurkunde Overig
-
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
Hoi Maria,
Laten we dan half 1 doen! Ik probeer dat te halen, als ik vertraging oploop hou ik jullie op de hoogte!
Ik zal zo een linkje sturen!
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
Hoi Iris en Maria,
Ik ga ervan uit dat dit niet meer gaat lukken. Kunnen jullie ook iets later vandaag? Ik moet zometeen een stuk in de trein, dus dan zou ik vanaf ongeveer half 1 weer kunnen.
Komt dit ook voor jullie uit?
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
Hoi Iris en Maria,
Morgen is prima! Zullen we half 11 doen. Ik stuur morgenochtend een link voor een Google Meet! Dan spreken we alles door.
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
Hoi Iris en Maria,
We kunnen het experiment uitvoeren op 9 juli om 13:00. Jullie kunnen erop rekenen dat we ongeveer 2 uurtjes bezig zullen zijn, maar dit kan ook iets korter / langer zijn.
Zullen we deze week een videogesprek inplannen zodat we het experiment door kunnen spreken? Dan kunnen jullie deze ook nog iets meer je eigen maken. Ik kan op zaterdagochtend en op zondag de hele dag. Kunnen jullie dan ook?
Ik hoor het graag!
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
Hoi Iris en Maria,
Helaas is het niet gelukt om het experiment vandaag in te plannen.
Het beste zou het uitkomen om het experiment op 9 juli te doen. Is het mogelijk dat jullie een uitstel voor het beschrijven van deze resultaten kunnen krijgen?
Ik hoor het graag!
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
@IrisAaldering
Hoi Iris en Maria,Ik heb data binnengekregen waarop we het practicum met E. coli uit kunnen voeren. Dat zijn 24, 25, 26 juni. Verder zou het mogelijk zijn na 8 juli. De persoon waarmee ik nu contact heb is op 4 juli op vakantie, maar ze ging vragen of er een collega kon helpen. Ik hou jullie op de hoogte als ik daar nog bericht over krijg.
Qua het halveringsdikte practicum heb ik de vraag uitgezet naar Lennard, omdat dit meer zijn vakgebied is. Hij zal hier later vandaag nog een berichtje over sturen.
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
Hoi Iris en Maria,
Ik ben nog druk bezig met het inplannen van het practicum. Ik ben nu ook in contact met een ander gebouw, dus ik hoop dat ik jullie snel informatie kan geven!
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS alternatieve workshop zonnebrand
Hoi Eeke en Mira,
Helaas is het momenteel niet mogelijk om een workshop op maat te doen. Het is momenteel druk op het Biolab, waardoor de 'normale' voorrang krijgen. Hiervoor zouden jullie wel interesse kunnen opgeven, dan krijgen jullie bericht als er nieuwe data worden ingepland.
In de workshop zal je het absorptiespectrum van 3 verschillende SPF zonnebranden meten. Daarin kan je dus zien tegen welke soort straling de verschillende zonnebranden beschermen.
Als jullie hier nog vragen over hebben hoor ik het graag!
Groetjes,
Bjorn -
RE: Pws workshop zonnebrand
Hoi Renee,
Ik heb je interesse zien binnenkomen. Als ik nieuwe data heb ingepland zal ik deze met je communiceren!
Je hoort nog van mij!
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
Hoi Iris en Maria,
Ik weet nog niet zeker of deze datum gaat lukken. De uitvoering van het experiment is helaas nog niet helemaal rond. Ik ben er echt mee bezig, maar het wil moeilijk van de grond af komen. Ik hou jullie op de hoogte. Is 16 juni de enige datum dat jullie kunnen?
Verder zou dit dan wel het moment van het experiment zijn. Vooralsnog zou ik er niet van uit gaan dat het op 16 juni is, aangezien dit wel wat kort dag is. Voordat we het experiment gaan uitvoeren lijkt het mij wel handig om een videogesprek in te plannen om alles door te spreken. Deze zullen we dan ook inplannen als we een definitieve datum hebben.
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Röntgenstraling en DNA
Hoi Iris en Maria,
Helaas zijn we nogsteeds bezig met de uitvoering van het practicum. Wel heb ik al een aantal data dat ik beschikbaar zou zijn. Zouden jullie aan kunnen geven wanneer jullie kunnen? Dan zal ik proberen om hier deze week nog een antwoord op te geven.
-16, 18, 19, 23, 25 juni in de ochtend
In de week van 30 juni en 7 juli heb ik redelijk veel tijd. Zouden jullie mij kunnen laten weten wanneer jullie hier zouden kunnen?Ik hoor het graag!
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS genetisch gemodificeerde micro organismen plastic afbraak
Hoi Nelson,
Wat leuk dat je je PWS hier over wilt doen! Het wordt helaas wel lastig om hier echt met genetisch gemodificeerde organismen te werken. Een experiment over het afbreken van plastic door bacteriën zou opzich wel kunnen. Ik heb dit laatst voorgesteld voor een leerling die keek naar de invloed van meelwormen op plastic. Dit zou je opzich makkelijk om kunnen buigen naar werken met bacteriën. Laat maar weten wat je hier van vindt!
Het is goed om van te voren na te denken over welk plastic je het wilt onderzoeken. Er zijn veel verschillende soorten plastic (PET, PP, Polystryreen) en die worden ook verschillend opgegeten door de meelwormen. Als je kiest voor een soort kan je je onderzoek een stuk specifieker (en dus ook makkelijker te onderzoeken) maken.
Voor het uitvoeren van je experiment zou je kunnen denken aan het meten van het verschil van gewicht voor en na dat de plastic met meelwormen zijn gecombineerd. Dit kan je inzicht geven in hoeveel plastic de meelwormen hebben geconsumeerd.
Voor een tweede experiment zou je kunnen kijken naar de overleving van meelwormen met een plastic dieet of 'normaal' dieet. Ik kan me namelijk voorstellen dat de meelwormen een minder voedzaam dieet binnenkrijgen als ze alleen plastic eten.
Ik hoop dat je hier iets uit kan halen. Laat het vooral weten als je vragen hebt!
Groetjes,
Bjorn -
RE: Solvolyse van PET en PU plastic
Hoi Micah en Wassim,
Ik weet niet of het mogelijk is om dit experiment uit te voeren op de TU Delft. De onderzoeksgroepen zijn over het algemeen vrij druk, waardoor ze niet altijd de tijd hebben voor dit soort experimenten. Ik zal vandaag even rondvragen / mailen of de faciliteiten er zijn en of waar dat dan zou kunnen!
Jullie horen nog van mij!
Groetjes,
Bjorn -
RE: Zonnebrand maken
Hoi Celistine en Amy,
Wat leuk dat jullie je PWS over zonnebrand doen. Wij geven hier inderdaad een workshop over, maar wegens drukte geven we momenteel geen alternatieve workshops. Jullie zouden dus wel interesse op kunnen geven voor de reguliere workshop en dan krijgen jullie een berichtje als er data zijn.
Ik hoop dat dit voor jullie geen probleem is. Als jullie nog vragen hebben dan hoor ik het graag :)!
Groetjes,
Bjorn -
RE: PWS Genetische modificatie erfelijke ziektes
Hoi Kick en Thijs,
Wat een interessant onderwerp voor jullie PWS. CRISPR-Cas is een super opkomende techniek die waarschijnlijk het hele veld van genetische modificatie omgooit. Goed dat jullie je onderzoeksvraag al toe hebben gespitst op een soort ziekte. Bij een onderzoekvraag is het namelijk belangrijk om specifiek te zijn, zodat je je onderwerp goed afbakent. Het eerste deel van jullie onderzoeksvraag zou nog wel iets meer aandacht kunnen gebruiken. 'In hoeverre' is namelijk een beetje een vage term en niet heel erg specifiek. Je zou hier bijvoorbeeld kunnen kiezen om op een specifiek deel van de behandeling. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het stadium van de behandeling of een specifieke soort behandeling (CRISPR zal voornamelijk werkzaam zijn in preventieve behandeling en minder in acute zorg). Hoe zouden jullie dit dan verwoorden?
Qua praktisch onderzoek gaat het wel lastig worden om echt iets met CRISPR te doen. Gen modificatie mag namelijk alleen gedaan worden in ML-1 laboratoria en die bevoegdheid hebben jullie helaas niet. Eigenlijk geldt dit voor alle practica die te maken hebben gen modificatie. Als jullie wel een praktisch onderdeel willen doen zou je kunnen kijken naar de Antibiotica workshop. Dat zou je nog wel kunnen linken aan mutaties in de bepaalde bacteriën.
Ik hoop jullie zo wat vooruit te helpen en hoor het graag als jullie nog vragen hebben!
Groetjes,
Bjorn -
RE: Solvolyse van PET en PU plastic
Hoi Micah en Wassim,
Wat een interessant onderwerp voor jullie PWS! Ik zal hieronder even door jullie vragen heen lopen:
Solvolyse werkt vooral goed bij condensatiepolymeren, zoals PET, PLA PU en PC. Deze plastics lossen allemaal op bij verschillende omstandigheden en in verschillende oplosmiddelen. Oplosmiddelen die voornamelijk gebruikt worden voor solvolyse zijn water, methanol, etheenglycol en amines. De temperaturen waarop deze processen plaats vinden liggen tussen de 100 en 200 graden Celsius. Is dat mogelijk voor jullie om te behalen op jullie school?De analyse kan op een aantal manieren. De makkelijkste zou het meten van de pH zijn. Tijdens de hydrolyse van de polymeren komen er namelijk carbonzuren vrij die ervoor zorgen dat de pH daalt. Als jullie dus een lagere pH zouden meten dan betekent dat dat de polymeren zijn omgezet in monomeren. Verder zouden jullie nog kunnen kijken naar TLC of naar het smeltpunt van de monomeren na de hydrolyse.
Voor het bepalen van de zuiverheid van jullie solvolyse zouden jullie kunnen kijken naar het verschil in massa voor en na de solvolyse. Als de massa van de polymeren hetzelfde is als de monomeren zijn jullie weinig tot geen polymeer verloren. Zuiverheid zou je eventueel nog kunnen testen op basis van smeltpunt. Dit kan ik nog wel iets meer toelichten als jullie dat zouden willen.
Ik hoop jullie zo voldoende geholpen te hebben voor nu. Als jullie nog vragen hebben dan hoor ik het graag!
Groetjes,
Bjorn -
RE: Technasium: Nanotechnologie
Hoi Mijs, Romina en Roza,
Ik zal vragen bij het lab of dit mogelijk is. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik niet gelijk verwacht het kan, omdat hier een protocol voor opgesteld voor moet worden en dit veel tijd kost voor het Biolab.
Het lijkt mij dus wel handig als jullie een back up plan verzinnen waarmee je alsnog een praktisch onderzoek kan doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar het effect van Zinkoxide op bepaalde levende processen waarbij bacteriën betrokken zijn. Je kan dan denken aan bepaalde fermentatie of levende systemen.Ik hoor wel of jullie nog willen bellen!
Groetjes,
Bjorn -
RE: Plastic afbreken
Hoi @Scuti,
Wat een interessant onderwerp voor je Profielwerkstuk. Het is een erg actueel probleem, dus heel goed dat je er mee bezig bent.
Het is goed om van te voren na te denken over welk plastic je het wilt onderzoeken. Er zijn veel verschillende soorten plastic (PET, PP, Polystryreen) en die worden ook verschillend opgegeten door de meelwormen. Als je kiest voor een soort kan je je onderzoek een stuk specifieker (en dus ook makkelijker te onderzoeken) maken.
Voor het uitvoeren van je experiment zou je kunnen denken aan het meten van het verschil van gewicht voor en na dat de plastic met meelwormen zijn gecombineerd. Dit kan je inzicht geven in hoeveel plastic de meelwormen hebben geconsumeerd.
Voor een tweede experiment zou je kunnen kijken naar de overleving van meelwormen met een plastic dieet of 'normaal' dieet. Ik kan me namelijk voorstellen dat de meelwormen een minder voedzaam dieet binnenkrijgen als ze alleen plastic eten.
Ik hoop dat je hier iets uit kan halen. Laat het vooral weten als je vragen hebt!
Groetjes,
Bjorn -
RE: Nanotechnologie
Hoi Tessa,
Ik heb helaas van ons Bio-lab te horen gekregen dat het niet mogelijk is om momenteel experimenten op maat te doen. Het gaat dus helaas niet lukken om het experiment hier op de TU Delft uit te voeren. Is er voor jullie nog een mogelijkheid om het bij een ander lab in de buurt te doen?
Anders zouden we even samen kunnen kijken of we een ander experiment kunnen verzinnen dat wel haalbaar is!
Ik hoor het graag!
Groetjes,
Bjorn