Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. Sanne Nielsen
    3. Berichten
    • Profiel
    • Volgend 3
    • Volgers 14
    • Onderwerpen 4
    • Berichten 934
    • Beste 3
    • Controversial 1
    • Groepen 0

    Berichten geplaatst door Sanne Nielsen

    • RE: Terraforming Mars (atmosfeer)

      @karima
      Hallo Karima,

      Er is wat mis gegaan in onze administratie, dus excuses voor mijn late reactie. Ik kan helpen met het uitdenken van het experimenten. Meestal is het handing om een soort stappenplan te volgen en deze één voor één beantwoorden om zo je proef uit te werken:

      1. Wat is het doel van het experiment?
      2. Hoe kan ik dit onderzoeken/meten? (globaal idee uitdenken)
      3. Wat voor uitkomst van het experiment verwacht ik (hypothese)?
      4. Welke benodigdheden heb ik hiervoor nodig?
      5. Welke stappen/handelingen moeten er voor het experiment worden gedaan?

      Voor het voorbeeld experiment had ik aangeven dat je testen kan doen met bacteriën en planten waarbij er in een kas verschillende verhoudingen tussen stikstof, CO2 en zuurstof kan worden gekozen.
      Je moet voor je eigen proef even nadenken wat jij graag zou willen onderzoeken. Punt 1 van het stappenplan hierboven: Wat is je doel?
      Zou je willen onderzoeken hoe een andere atmosfeer invloed heeft op planten, bacteriën of beide? Als je dit kunt aangeven kunnen we vanaf daar verder nadenken over de uitwerking.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Overige Proefjes
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Terraforming Mars (atmosfeer)

      @karima
      Hallo Karima,

      Ik weet dat je vraag eigenlijk aan Jonathan is, maar wellicht kan ik je verder helpen. Ik hoor graag als je een specifieke vraag hebt of ergens vastloopt.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Overige Proefjes
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Terraforming Mars (atmosfeer)

      Deze vraag is hier beantwoord.

      geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: PWS Bio- en Petro-plastic

      Ayoub
      Hallo Ayoub en Anass,

      Jullie onderzoeksvragen zien er al goed uit. Daar heb ik niets echt aan toe te voegen. Houdt er wel rekening mee dat bij bio-plastic onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten: bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic. Bij dit topic heb ik andere scholieren wat informatie gegeven over het verschil hiervan. Dit is natuurlijk iets dat jullie goed kunnen belichten in jullie onderzoek.

      Het handigst is om eerst wat literatuur onderzoek te doen over de productie en wat eigenlijk de verschillen zijn. Gebaseerd op deze informatie krijg je een beter idee over wat kan verschillen en waarbij je dus wat proeven kan doen.

      • Experimenten mbt productie zullen wat lastig zijn.
      • Bij gebruik/utalisatie van plastic kun je natuurlijk kijken of je wat plastics kan kopen en daar eigenschappen van testen.
      • Experimenten gerelateerd aan afbraak van plastic kun je misschien het best baseren op informatie uit literatuur. Om zo te zien of het haalbaar is voor jullie om te doen.

      Probeer even naar deze dingen te kijken en mochten jullie vastlopen dan moeten jullie dat gewoon aangeven.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: polymeer maken

      @olaf0702
      Hallo Olaf,

      Polymeren is een groot onderwerp waar uiteindelijk veel producten onder vallen bijv: plastic, glas, maar ook veel moleculen uit ons lichaam. Ik denk dat het dus wel handiger is om je onderwerp een beetje af te bakenen. Je kunt door wat informatie over de geschiedenis van polymeren opzoeken en hier wellicht wat inspiratie bij opdoen.

      Om terug te komen op je vraag over de mogelijkheden bij ons: Wij helpen scholieren niet bij het uitvoeren van experimenten op de universiteit. Wij hebben niet genoeg capaciteiten voor. Wat we wel doen is meedenken voor een mogelijk experiment die uitvoerbaar is bij jou op school.

      Voor dit laatste kunnen we dus helpen, maar het is dan wel handiger om het iets toe te spitsen op een bepaald onderwerp. Vanuit daar kunnen we dan samen nadenken over een experiment bij dat onderwerp.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Scheikunde overig
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Nylon maken

      Hallo @vis,

      Als je iets zoekt over productie van nylon, dan zou ik je willen aanraden om op google scholar te kijken. Deze zoekmachine van Google zoekt specifiek tussen wetenschappelijke artikelen. Als je zoekt op "nylon 6 production" of "nylon 6 reactor" dan kun je vast het één en ander vinden.

      Hetzelfde kun je doen op YouTube, maar je moet daar altijd kritisch kijken of de bron betrouwbaar is.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Scheikunde overig
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Terraforming Mars (atmosfeer)

      Hallo Jonathan,

      Jullie hebben een leuk onderwerp gekozen waar zeker veel mee te doen is. Ik moet wel alvast aangeven dat uitvoeren van practica m.b.t. dit onderwerp lastig kan zijn omdat het al snel om gespecialiseerde apparatuur kan vragen. Hebben jullie al op school proberen te achterhalen welk van jullie voorbeeld proeven daar mogelijk zou kunnen zijn? Wij kunnen helpen met het uitdenken van mogelijke uitvoerbare proeven bij jullie op school, maar helaas niet met practica hier in delft.

      Bij de experimenten die jullie nu als voorbeeld hebben genomen gaat vooral de moeilijkheid zitten in de analyse van 'het gemaakte product' en of dat realiseerbaar is bij jullie op school. Jullie zouden ook kunnen kijken naar experimenten waar je dit stuk weglaat. Ik doel dan meer op opties waarbij je resultaten zou kunnen waarnemen met het oog (of mbv een microscoop). Ik kan een voorbeeld noemen van een experiment dat jullie zouden kunnen doen en dan moeten jullie maar aangeven of dit jullie wat lijkt:

      Bij terraforming denk ik aan de juiste leefomstandigheden voor leven en dus vanuit een experiment oogpunt aan bacteriën en planten. Groei en voortgang hiervan kun je waarnemen met het oog. Jullie zouden een onderzoek kunnen doen naar de juiste leefomgeving voor bacteriën en/of planten. Wat is bijvoorbeeld de invloed van de verhouding gassen in de 'atmosfeer'? Als je verschillende kleine kassen zou kunnen bouwen met daarin andere verhoudingen tussen stikstof, CO2 en zuurstof. Dan kun je kijken wat voor invloed dit heeft op verschillende bacteriën (gehouden in petrischaaltjes) en verschillende planten. De gevolgen kun je met het oog waarnemen en kan laten zien wat het belang is van een "goede balans".

      Als jullie kunnen aangeven wat de mogelijkheden op school zijn en of het idee van de kassen jullie wat lijkt, dan kunnen we vanaf daar verder.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Overige Proefjes
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Chocolade practicum

      @raoulvdgeer
      Hallo Dionna en Raoul,

      Ik het verleden heb ik wat groepjes geholpen over dit onderwerp, dus misschien kunnen jullie bij de topics hieronder even kijken of er wat handige tips voor jullie tussen staan:

      • Topic 1 - ideeën practicum chocolade
      • Topic 2 - algemene ideeën chocolade

      Als jullie hierna nog wat hulp of specifieke vragen hebben, dan horen we die graag.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Invloed van suiker op kanker

      @fleurned1
      Hallo Fleur,

      Voor onderzoek gerelateerd aan kanker kun je beter bij een universiteit zoals Rotterdam, Wageningen of Leiden terrecht, omdat zij meer medisch onderzoek zoek doen.

      Ik kan wel aangeven dat ik het eens ben je begeleider. Jullie zullen afhankelijk zijn van literatuur over onderzoek dat is gedaan. Google scholar is de beste plek om deze artikelen te vinden. Voor dit soort onderzoeken zijn meerdere onderzoekers maanden bezig voor enig resultaat. Dus houd ook in je achterhoofd dat experimenten met dit onderwerp nauwelijks mogelijk zijn voor het niveau van een pws.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Drinkwater
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Het effect van achtbanen op je lichaam

      @Loredana
      Hallo Loredana en Shanoja,

      Ik denk dat jullie goed opweg zijn voor een experiment bij jullie pws. Hebben jullie via literatuur al een overzicht van hoe achtbanen het lichaam beïnvloeden? G-krachten en bloeddruk zijn daar goede voorbeelden, maar ik kan me ook voorstellen dat je extra adrenaline in je lichaam hebt. Jullie zouden ook hier naar kunnen kijken en natuurlijk het makkelijkst is hartslag. Tegenwoordig hebben veel mensen een smartwatch met hartslagmeter, wellicht dat jullie die van iemand kunnen lenen.

      Het is belangrijk om vast te stellen van te voren wat en wanneer jullie willen meten. Bloeddruk zul je voor en naderhand willen meten. Hartslag zul je waarschijnlijk de gehele tijd willen meten. Houdt bijvoorbeeld wel rekening met dat de slagmeter wat vertraging heeft in reactie. Dit kunnen jullie bepalen in een kleine losse test. Dit kun je van te voren uitdenken en door mij of je beleider laten checken om te zien of jullie overal aan gedacht hebben.

      Voor de snelheidsmeter heb ik even op internet gezocht. Je kunt mobiele apps installeren, maar die gebruiken GPS. Een achtbaan zal lastig te volgen zijn met gps. Hierdoor zou ik zeggen dat het minder betrouwbaar is. Dit filmpje laat iemand zien die een snelheidsmeter heeft. Je zou er één kunnen zoeken/huren, kopen of zelf bouwen als jullie spullen hebben van Arduino (wellicht op school).

      Veel succes!
      Groetjes,
      Sanne

      geplaatst in Natuurkunde
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: PWS Synthethische Drugs

      @Uilenbeer
      Hallo Ken,

      Voor het onderwerp drugs is een praktische opdracht altijd moeilijk, omdat het meeste hieraan gelinkt niet verantwoordelijk is. Voor een onderwerp als dit kun je het beter houden bij literatuur onderzoek.
      Ik heb toevallig wel een proefvoorschrift voor het maken van aspirine en aangezien dit technisch gezien onder drugs valt is dit wel iets dat ik kan aanraden.

      Succes,
      Sanne Nielsen

      geplaatst in Scheikunde & Biologie
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Synthese paracetamol

      @MartijnFranken
      Je hebt het voorschrift in je inbox.

      geplaatst in Medicijnen
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: PWS zelfherstellende polymeren zelf maken

      @Lianne-Schotman
      Hallo Lianne en Dylana,

      Het maken van zelfherstellend materiaal met betrekking tot toepassing in de medische wereld gaat erg lastig worden. Omdat dit een redelijk nieuwe ontwikkeling is is er op internet niet veel te vinden over het maken van specifieke polymeren die dit kunnen. Ik heb wel twee artikelen waar veel in staat over de materialen, maar dan meer in het algemeen gesproken. Vooral de eerste geeft erg veel informatie. Misschien dat jullie iets kunnen vinden in dit artikel of in de artikelen waar zij naar refereren.
      1 Self‐healing biomaterials
      2 biomaterials that heal

      Wij kunnen jullie op de universiteit niet helpen hiermee, omdat wij niet genoeg capaciteiten hebben om alle scholieren te helpen met hun praktisch onderzoek. Wij kunnen wel helpen met uitdenken van proeven voor op school die relevant zijn aan dit onderwerp, maar dat is in jullie geval erg lastig.

      Groetjes,
      Sanne

      geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Onderzoek bacteriën melk

      @5-VWO
      Deze proef ziet er uit als een goede basis. Je kunt vanuit hier verschillende soorten onderzoek doen, zodat je het onderzoek uitbreid en zo ook op niveau kunt brengen.
      Of je hem wil uitbreiden ligt even aan één ding: Past deze proef goed bij de onderzoeksvraag/deelvraag die ik wil onderzoeken? Ik weet niet precies hoe je onderzoeksvraag bij dit experiment luid, maar ik zal voor nu even wat voorbeelden geven hieronder zodat je een beetje weet hoe je dit kunt aanpakken. Het zou handig zijn als je je hoofd- en deelvragen met mij kunt delen, want dan kan ik iets specifieker feedback geven.

      1. Hoeveel bacteriën bevat gepasteuriseerde melk uit de supermarkt?
        Hier sluit de proef perfect op aan, dus hoef je niet veel mee te doen.

      2. Hoe groeit de bacterie kolonie in de loop van tijd in gepasteuriseerde melk uit de supermarkt?
        Dit kun je onderzoeken door per dag te kijken naar de hoeveelheid aanwezige bacteriën.

      3. Wat voor invloed heeft het buiten de koelkast laten staan van gepasteuriseerde melk op de hoeveelheid bacteriën aanwezig?
        Hierbij kun je gaan spelen met samples die allemaal verschillende omstandigheden omschrijven in huis: In de koelkast, in de schaduw, in de zon.

      Het belangrijkste is dat je voor jezelf nagaat: Wat zou ik allemaal kunnen onderzoeken? Of wat heeft allemaal invloed op de bacteriegroei? Ga ook na of je de methode vertrouwd of misschien iets van een referentiecheck wil doen om te kijken om de omgeving de petrischaaltjes niet kan beïnvloeden.

      Probeer dit zo veel en uitgebreid mogelijk uit te denken en dan kun je het globale idee altijd even laten checken bij jou docent.

      Groetjes,
      Sanne

      geplaatst in Bacteriën & virussen
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Onderzoek bacteriën melk

      @5-VWO
      Hallo Berkay,

      Ik wil je graag helpen met het uitdenken van een praktisch deel, maar deze moet uitvoerbaar zijn bij jou op school. De universiteit heeft niet genoeg capaciteiten om alle scholieren te helpen met een experiment, vandaar dat wij voor hulp bij een proef op school hebben gekozen.

      Voor het niveau van een profielwerkstuk moet het genoeg zijn om een simpele telmethode te gebruiken. Het gaat er meer om dat de proef die je uitdenkt van een bepaald niveau is. Zolang je alles consistent doet en je aangeeft wat de nauwkeurigheid is dan kun je in ieder geval je resultaten tot een zekere hoogte vergelijken.

      Als je wil kan ik je helpen met het uitdenken van een goede proef die je op school zou kunnen doen. Of had je dit zelf al uitgedacht?

      Groetjes,
      Sanne

      geplaatst in Bacteriën & virussen
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: verschillende pijnstillers

      @lauravargiu
      Hallo Laura en Chymene,

      Ik heb op Google scholar, de zoekmachine van Google specifiek voor wetenschappelijke artikelen, gezocht of ik wat voor jullie kon vinden over 1) prostaglandinen en aspirine hindering en 2) werkwijze om protaglandinen niveau's te meten. Hieronder staat een lijstje artikelen hiervoor:
      1). Artikel 1, artikel 2 en artikel 3.
      2). Artikel 4

      Wat ik wel moet meegeven, zoals je kunt lezen in artikel 4, heb je veel apparatuur nodig die bij jullie op school waarschijnlijk niet zal staan. Daarnaast moet je ook bloed afnemen van een persoon en dan zal ook niet zomaar kunnen en mogen. Als jullie dit zouden willen doen dan zou dat bij een externe instantie moeten, wellicht zouden jullie zelfs kunnen kijken bij de bloedbank.

      Wij kunnen jullie niet helpen met dit onderzoek, omdat wij niet genoeg capaciteiten hebben om alle scholieren te helpen met hun praktisch onderzoek.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Medicijnen
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: PWS praktisch

      @sterbatje
      Hallo Sterre en Sanne,

      Op de universiteit hebben niet genoeg capaciteiten om alle scholieren te helpen met hun praktische onderzoek. Daarom helpen wij niet met proeven uitvoeren op de universiteit, naast een paar vaste workshops.
      Ik raad sommige leerlingen met dit onderwerp wel vaak een proef voor de productie van aspirine aan, maar ik weet niet of dit aansluit bij jullie pws. Ik kan het voorschrift hiervoor naar jullie sturen als jullie willen.

      Als dit niet echt aansluit dan kunnen misschien kijken voor iets praktisch bij jullie op school. Het is dan wel handig voor mij om te weten wat jullie allemaal onderzoeken met jullie pws. Zouden jullie je voorlopige hoofd- en deelvragen dan kunnen sturen? Dan krijg ik een beter beeld van jullie pws.

      Groetjes,
      Sanne

      geplaatst in Medicijnen
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: PWS zelfherstellende polymeren zelf maken

      @Lianne-Schotman
      Beste Lianne en Dylana,

      Dankje voor jullie vraag. Ik probeer na het paasweekend terug te komen op jullie vraag.

      Groetjes,
      Sanne

      geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Onderzoek bacteriën melk

      @5-VWO
      Hallo Berkay,

      Dankje voor je vraag. Ik probeer na het paasweekend terug te komen op je vraag.

      Groetjes,
      Sanne

      geplaatst in Bacteriën & virussen
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen
    • RE: Lithium batterij maken

      @ThomasvdVelden
      Hallo Casper en Thomas,

      Op de universiteit hebben niet genoeg capaciteiten om alle scholieren te helpen met hun praktische onderzoek. Daarom helpen wij niet met proeven uitvoeren op de universiteit, naast een paar vaste workshops.

      Wat ik wel voor jullie kan doen is mee denken met een praktisch onderzoek voor bij jullie op school. Als jullie hier hulp bij zouden willen, zouden jullie dan jullie voorlopige hoofd- en deelvragen kunnen delen? Dan krijg ik een beeld van jullie pws en dan kunnen we samen kijken voor iets dat goed bij het project aansluit.
      Ik kan natuurlijk ook even naar jullie deelvragen kijken en wat tips geven als jullie willen.

      Met vriendelijke groeten,
      Sanne

      geplaatst in Elektronica
      Sanne NielsenS
      Sanne Nielsen