Terraforming Mars (atmosfeer) • Hoi student,

  Met twee anderen doe ik mijn PWS over terraforming op Mars. Wij behandelen hierbij veel achtergrondinformatie over de vorming van de atmosfeer op aarde. Dat betekent dat wij veel bezig zijn met theorie, maar het probleem is hierbij dat we geen passende practica kunnen vinden. Toch hebben we een aantal ideeën:

  -Broeikasgassenproductie door bacteriën betrokken bij (a)biogenese;
  -Spectraalanalyse van CO2-equivalenten of andere broeikasgassen;
  -Het Miller-experiment nabootsen.

  Hoe zouden we deze practica realiseerbaar kunnen maken en hoe zouden we op andere manieren de praktijk bij dit onderwerp kunnen betrekken?

  Groet,

  Jonathan


 • PWS TU Delft admin

  Hallo Jonathan,

  Jullie hebben een leuk onderwerp gekozen waar zeker veel mee te doen is. Ik moet wel alvast aangeven dat uitvoeren van practica m.b.t. dit onderwerp lastig kan zijn omdat het al snel om gespecialiseerde apparatuur kan vragen. Hebben jullie al op school proberen te achterhalen welk van jullie voorbeeld proeven daar mogelijk zou kunnen zijn? Wij kunnen helpen met het uitdenken van mogelijke uitvoerbare proeven bij jullie op school, maar helaas niet met practica hier in delft.

  Bij de experimenten die jullie nu als voorbeeld hebben genomen gaat vooral de moeilijkheid zitten in de analyse van 'het gemaakte product' en of dat realiseerbaar is bij jullie op school. Jullie zouden ook kunnen kijken naar experimenten waar je dit stuk weglaat. Ik doel dan meer op opties waarbij je resultaten zou kunnen waarnemen met het oog (of mbv een microscoop). Ik kan een voorbeeld noemen van een experiment dat jullie zouden kunnen doen en dan moeten jullie maar aangeven of dit jullie wat lijkt:

  Bij terraforming denk ik aan de juiste leefomstandigheden voor leven en dus vanuit een experiment oogpunt aan bacteriën en planten. Groei en voortgang hiervan kun je waarnemen met het oog. Jullie zouden een onderzoek kunnen doen naar de juiste leefomgeving voor bacteriën en/of planten. Wat is bijvoorbeeld de invloed van de verhouding gassen in de 'atmosfeer'? Als je verschillende kleine kassen zou kunnen bouwen met daarin andere verhoudingen tussen stikstof, CO2 en zuurstof. Dan kun je kijken wat voor invloed dit heeft op verschillende bacteriën (gehouden in petrischaaltjes) en verschillende planten. De gevolgen kun je met het oog waarnemen en kan laten zien wat het belang is van een "goede balans".

  Als jullie kunnen aangeven wat de mogelijkheden op school zijn en of het idee van de kassen jullie wat lijkt, dan kunnen we vanaf daar verder.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne • hallo Jonathan,
  Ik houd toevallig ook mijn pws over terraforming. Mag ik vragen welke proefje jullie hebben gedaan of die jullie gaan doen?

  mvg,
  karima


 • PWS TU Delft admin

  @karima
  Hallo Karima,

  Ik weet dat je vraag eigenlijk aan Jonathan is, maar wellicht kan ik je verder helpen. Ik hoor graag als je een specifieke vraag hebt of ergens vastloopt.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne • Beste Sanne,

  Ik loop heel erg vast en zou graag hulp van u willen krijgen. De practicum die u heeft aangeraden aan Jonathan, zou ik graag willen uitvoeren, alleen ik weet niet heel goed hoe en wat ik precies zou moeten doen. Ik zou graag meer uitleg willen krijgen hierover.

  mvg,
  karima


 • PWS TU Delft admin

  @karima
  Hallo Karima,

  Er is wat mis gegaan in onze administratie, dus excuses voor mijn late reactie. Ik kan helpen met het uitdenken van het experimenten. Meestal is het handing om een soort stappenplan te volgen en deze één voor één beantwoorden om zo je proef uit te werken:

  1. Wat is het doel van het experiment?
  2. Hoe kan ik dit onderzoeken/meten? (globaal idee uitdenken)
  3. Wat voor uitkomst van het experiment verwacht ik (hypothese)?
  4. Welke benodigdheden heb ik hiervoor nodig?
  5. Welke stappen/handelingen moeten er voor het experiment worden gedaan?

  Voor het voorbeeld experiment had ik aangeven dat je testen kan doen met bacteriën en planten waarbij er in een kas verschillende verhoudingen tussen stikstof, CO2 en zuurstof kan worden gekozen.
  Je moet voor je eigen proef even nadenken wat jij graag zou willen onderzoeken. Punt 1 van het stappenplan hierboven: Wat is je doel?
  Zou je willen onderzoeken hoe een andere atmosfeer invloed heeft op planten, bacteriën of beide? Als je dit kunt aangeven kunnen we vanaf daar verder nadenken over de uitwerking.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.