Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login

    Hulp! Profielwerkstuk: Practicum Chocolade

    Scheikunde & Biologie Proefjes
    5
    8
    9972
    Meer berichten laden...
    • Oudste berichten bovenaan
    • Meest recente berichten bovenaan
    • Meeste stemmen
    Reageren
    • Reageren als onderwerp
    Aanmelden om te reageren
    Dit onderwerp is verwijderd. Alleen gebruikers met beheerrechten op onderwerpniveau kunnen dit inzien.
    • A
      alim123
      voor het laatst aangepast door alim123

      Hallo,
      Ik zit in mijn 5de jaar HAVO en moet mijn profielwerkstuk dit jaar afmaken. Ik en mijn klasgenoot hebben als onderwerp chocolade gekozen, we hebben als vak scheikunde gekozen. Maar we hebben een probleem, we hebben echt geen flauw idee wat voor proefje we kunnen doen. Heeft iemand verstand van enig proefjes die je op je school kunt doen? Het maakt ons niet uit wat voor proefje het is, als een van jullie gelijk ook een deelvraag bij de proefje kunnen geven zou dit fijn zijn.

      IK hoop zo snel mogelijk iets te horen.

      K 1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren -1
      • Sanne NielsenS
        Sanne Nielsen
        voor het laatst aangepast door Sanne Nielsen

        Hoi @alim123,

        Ik heb wel een leuk idee voor het een proefje bij chocola dat nog een beetje scheikunde gerelateerd is. Chocolade is een mengsel van een hele hoop verschillende stoffen. Hierdoor heeft het speciale eigenschappen waarvan de belangrijkste is dat afhankelijk van de werkwijze het verschillende texturen heeft. Tempereren bijvoorbeeld. Als je vloeibare chocolade tot de goed temperatuur afkoelt en hierna lichtelijk opwarmt ontstaan er kristallen in de chocola zodat het gaat glansen en 'kraakt'. Misschien kunnen jullie praktisch onderzoek doen naar het temperen van chocolade.

        Een paar voorbeelden over the science behind tempering chocolate:

        • artikel 1
        • artikel 2
        • filmpje
        • filmpje 1 Harvard university
        • filmpje 1 Harvard university

        Succes!

        Groetjes,
        Sanne

        Scheikunde en Biologie
        PWS TU Delft

        1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
        • A
          alim123
          voor het laatst aangepast door

          Bedankt voor je informatie, maakt het uit wat voor soort chocolade je gebruikt? Bijvoorbeeld bij de albertheijn, wat voor soort chocolade kan ik het beste halen?

          1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
          • Sanne NielsenS
            Sanne Nielsen
            voor het laatst aangepast door

            @alim123
            Het zal niet heel veel voor de proef uitmaken als je gaat onderzoeken wat de ideale temperatuur voor temperen is. Er is wel een verschil tussen melk en pure chocolade. Misschien kun je ook verschillende merken nemen en dan kun je aan de hand van de temperatuur vergelijken welke meer puur is.
            Pure chocola heeft een hogere tempeerpunt, dus goedkope chocolade (meer vet en melk) zou een lagere temperatuur moeten hebben. Je kunt onderzoeken of dit klopt.

            Groetjes,
            Sanne

            Scheikunde en Biologie
            PWS TU Delft

            1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
            • R
              rozemarijnbouw
              voor het laatst aangepast door

              Sanne Nielsen Dag Sanne, wij zijn voor een school project bezig. Wij willen nu gaan onderzoeken welke chocolade kristallen wij kunnen vinden in melk chocolade. Maar wat voor microscoop is daar voor nodig en heeft u een idee hoe groot de kristallen zijn? Ik hoop dat u ons kan helpen! Mvg. Rozemarijn

              1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
              • Sanne NielsenS
                Sanne Nielsen
                voor het laatst aangepast door

                @rozemarijnbouw
                Beste Rozemarijn,
                Het gaat wellicht lastig worden om met de juiste microscoop de kristallen te bekijken. Ik heb op internet wat bronnen kunnen vinden waar ze chocola onder een microscoop houden:

                • Filmpje
                • Artikel 1
                • Artikel 2

                Dit zijn geen microscopen die jullie op school hebben. Natuurlijk kun je wel onderzoeken of je de kristallen kunt zien met een microscoop op school. Sommige kristallen kun je namelijk al met het blote oog zien. Slechte chocolade bevat witte kristallen aan de buitenkant. Dit komt ook wel voor als chocola wat ouder is, omdat hij wat verhitting en afkoeling meemaakt. Dus waarom niet onderzoeken onder welke condities je chocolade niet moet bewaren.

                Groetjes,
                Sanne

                Scheikunde en Biologie
                PWS TU Delft

                1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                • K
                  kayakool @alim123
                  voor het laatst aangepast door

                  @alim123 hoi alim, ik zit nu ook in 5H en doe het ook over chocolade, heb jij nog ergen s jouw pws zodat ik daar informatie uit kan halen? dankjewel.

                  L 1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                  • L
                    lisamelman PWS TU Delft Team @kayakool
                    voor het laatst aangepast door

                    Beste @kayakool,

                    Het is niet helemaal de bedoeling van dit forum om elkaars PWS op te sturen en daar informatie uit te halen. Je kan veel beter je informatie uit echte wetenschappelijke bronnen halen. Je kan op dit forum wel sparren over je PWS of specifieke vragen stellen.

                    Groet,

                    Lisa

                    Student Life Science and Technology

                    1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
                    • First post
                      Last post
                    Copyright © 2016 NodeBB Forums | Contributors