Ha,
Mooi, ik zal jullie via de mail in contact brengen met Magnus Jonsson en dan kunnen jullie met hem een datum plannen. Hij spreekt Engels, maar dat moet goed komen denk ik!
Groetjes,
Michiel
Berichten geplaatst door michielbakker
-
RE: het Ramaneffect.
-
RE: het Ramaneffect.
Ha Ramangirlzz,
Ik heb het nagevraagd bij de optica sectie hier en die kunnen helaas geen kleurfilter uitlenen, maar er is ook goed nieuws: Ik heb gesproken met Magnus Jonsson, een postdoc van de bionanoscience sectie hier bij natuurkunde en hij heeft een eigen opstelling voor het meten van ramanspectra.
Jullie zouden, als jullie dat leuk vinden, met hem een afspraak kunnen maken binnenkort om een ramanspectrum te nemen. Dit zou kunnen of van een vloeistof hier of een die jullie zelf meenemen, afhankelijk van wat het is. Lijkt jullie dit wat? Dan breng ik jullie in contact met hem.Groet,
Michiel -
RE: het Ramaneffect.
Ha Ramangirlzz,
Mooi onderwerp. Ik heb zelf even nagedacht en kan niet zo snel een experiment bedenken dat echt in jullie straatje ligt. Het mooiste zou inderdaad zijn om een raman spectrum te maken van een vloeistof / gas. Ik ga morgen langs de optica sectie hier op de TUDelft of zij misschien een idee hebben. Ik laat het jullie weten!
Groet,
Michiel -
RE: PWS vloeibare stikstof
Hoi Eline,
Dat is mooi! Er zit geen max aan de dingen die je mee kan nemen, maar er komen meestal zon 10 scholieren, dus er moet ben ik bang ook nog tijd overblijven voor de anderen, maar denk dat zij het ook wel spectaculair zullen vinden wat jij allemaal in de stikstof wil dompelen! Workshop is waarschijnlijk weer in september, dus denk dat de inschrijvingen augustus weer opengaan. Hou de site tegen die tijd in de gaten!
Groet,
Michiel -
RE: PWS vloeibare stikstof
Hoi Eline,
Dit verduidelijkt het zeker. Lijkt mij het beste als jij je tegen die tijd inschrijft voor de workshop, is dat goed? Dan zou jij bevoorbeeld ook nog als deelvraag toe kunnen voegen: Hoe veranderd de geleiding van bepaalde materialen als je deze koelt met stikstof (supergeleiding)?
Groet,
Michiel -
RE: PWS vloeibare stikstof
Hoi Eline,
Wij gebruiken hier op de TU inderdaad een hoop vloeibare stikstof voor experimenten. Maar vloeibare stikstof is dan niet meer dan een hulpmiddel voor experimenten die alleen werken onder hele koude omstandigheden, zoals experimenten met supergeleiding. Het zijn leuke experimenten die je wilt doen, maar het is misschien beter om vloeibare stikstof meer als hulpmiddel te gebruiken bij je eigen onderzoekje. Wat is je hoofdvraag nu precies?Vanaf september geef ik weer workshops supergeleiding, waarbij ik ook vloeibare stikstof gebruik, dus wellicht is het leuk om je tegen die tijd daarvoor aan te melden. Dan kan je ook van alles meenemen wat we in de vloeibare stikstof kunnen dompelen.
Groet,
Michiel -
RE: Praktijkdeel PWS
Ha Suzanne,
Wat een origineel en interessant onderwerp! Hier op de tu hebben wij wel een afdeling optica, dus wij zijn zeker goed met lenzen, maar als je optometrie als onderwerp hebt voor je PWS, denk ik dat je meer hebt aan een mensen van een echte optometrie afdeling of opleiding. Wij hebben namelijk niet de nodige apparaten en de nodige kennis van het oog. Bovendien denk ik dat zij tijdens hun opleiding een boel practica doen met optometrie dus zeker iets leuks voor jou weten.
Ik zag op internet dat de hogeschool utrecht een opleiding optometrie heeft. Op deze pagina kan je daar meer info over vinden en bovendien staan er contactgegevens van iemand die je denk ik verder kan helpen. Anders kan de Optometristen Vereniging Nederland je wellicht in contact brengen met iemand die je wil helpen.
Succes!
Groet,
Michiel -
RE: Supergeleider lenen
Ha David,
Ik heb er nog even over nagedacht, maar ik denk dat de proef die jij beschrijft eigenlijk wel een hele mooie is. Zeker omdat hij nog redelijk eenvoudig is, maar toch een hele mooie meting krijgt. Supergeleiding is onder andere heel cool omdat je bijzondere dingen kan laten zien, maar voor een PWS is het denk ik altijd leuker om een echte meting te hebben.Ik ga maandag even hier vragen of wij hier een thermokoppel hebben en of je die kan lenen of dat ik je kan begeleiden tijdens de proef. Ik kom bij je terug!
Groet,
Michiel -
RE: Supergeleider lenen
Ha David,
Er is niet echt de officiele mogelijkheid een supergeleider te lenen, maar aangezien je er al zo vroeg bij was en ook al bij de workshop bent geweest help ik je graag!
Stuur mij tegen die tijd een mailtje (je hebt mijn mail waarschijnlijk nog wel van de workshop), dan maken wij een afspraak!
Groet,
Michiel -
RE: Seismiek
Ha Suzanne (en Wesley),
Dit is gelijk een vrij specifieke vraag waar ik je niet direct verder mee kan helpen. De tip van Wesley is wel een goede (bedankt Wesley!). Deze bedrijven hebben hier inderdaad een hoop ervaring mee.
Ook op de TU zijn wij bezig met onderzoek in deze richting. Ik zou je adviseren contact op te nemen met Eric Verschuur, die de Acoustical Wavefield Imaging onderzoeksgroep leidt. Wellicht dat hij of iemand binnen zijn groep je verder kan helpen.
Succes!
Groet,
Michiel -
RE: PWS: Niet-newtoniaanse vloeistof
Ha Sebastien,
Ik heb inmiddels bericht terug van de expert. Ik zal jullie even per mail benaderen.
Groet,
Michiel -
RE: PWS: Niet-newtoniaanse vloeistof
Hoi Sebastien,
Wordt aan gewerkt. Ik ben zelf geen expert op het gebied van vloeistoffen, maar heb inmiddels wel een idee en volgens mij kloppen de metingen wel. Ik ga voor de zekerheid nog aan een professor vragen en dan hoop ik in de loop van deze week een antwoord te hebben!
Groet,
Michiel -
RE: PWS Holografie
Hoi Charlotte,
Er zijn hier op de TU Delft niet echt gerichte onderzoeken naar kleur geweest in de laatste tijd. Natuurkundig onderwerp bij quarks en gluonen is bijvoorbeeld het quark gluon plasma een toestand die plaats vond vlak na de oerknal. Een boeiend onderwerp, maar niet heel tastbaar en erg ingewikkeld. Wat misschien wel een leuk onderwerp is dat ik al eerder ben tegengekomen is het meten van de lichtsnelheid en dan in je PWS kijken naar oude metingen in de geschiedenis en naar licht als fenomeen.
Voor een overzicht van leuke natuurkundige PWS onderewerpen kan je ook kijken op: natuurkunde.nl
Succes!
-
RE: PWS Holografie
Hoi Charlotte,
Klinkt als een leuk onderwerp, maar begrijp nog niet precies wat je bedoelt. Hoe bedoel je het ontstaan van kleur? Kleur ontstaan naar mijn mening niet echt, maar komt door het feit dat wij elektromagnetische straling met een golflengte (of combinaties van verschillende golflengtes) tussen 740 en 380 nanometer met het oog waarnemen als een kleur. Een oppervlak kan wit licht (bevat alle kleuren), soms maar deels weerkaatsen, waardoor er een kleur onstaat.
zie ook kleur.
Misschien is het handig als je eerst je hoofd- en deelvragen bedenkt en naar wat voor experimenten je dan precies op zoek bent.
Succes en groet,
Michiel -
RE: PWS: Niet-newtoniaanse vloeistof
Hallo Sebastien,
Ik ga zeker naar je vraag kijken, maar zit deze week voor studie in amerika, dus ik ben bang dat ik pas volgende week tijd heb om naar je vraag te kijken. Excuses.
Succes en groet,
Michiel -
RE: PWS Kwantumcomputer
Ha jongens,
Goed nieuws, het is gelukt. Volgende week vrijdag om 1500 uur kunnen jullie je interview afleggen! Sorry dat er zoveel onduidelijkheid was. Ik mail jullie nog alle info.
Groet,
Michiel -
RE: PWS Acoustic levitation
Ha jongens,
Wat een origineel onderwerp! Er is denk ik wat mis gegaan met jullie bijlage want ik kan hem nu niet zien. Helaas begint hier morgen voor alle studenten de vakantie dus ik ben bang dat wij jullie niet op zo een korte termijn met de proef zelf kunnen begeleiden. Als jullie de bijlage er bij zetten zou ik wel nog even kunnen kijken naar het Engelse onderzoek om te kijken of ik jullie nog wat advies kan geven. Het lijkt mij in ieder geval cruciaal dat jullie speaker krachtig genoeg is, dus wellicht dat het daar aan ligt.
Succes en groet,
Michiel -
RE: PWS Holografie
Ha Charlotte,
Lijkt mij een leuk onderwerp en zeker geschikt voor wiskunde B en natuurkunde, maar dat is eigenlijk iets wat je aan je leraar moet vragen. Ik heb eind vorig jaar een jongen gehad die zijn PWS over holografie deed, dus het kan zeker, maar het is wel pittig. Kijk maar even in zijn topic, daar vind je al een boel info ook over zelf maken. Hij heeft bovendien een hologram hier op de TU kunnen maken. Het is niet zeker dat jij dat ook kan, maar ik zou tegen de tijd dat het zover is wel kunnen vragen of er plek is. Als je qua theorie uit bepaalde vragen echt niet zelf komt zou je die bovendien hier op het forum kunnen stellen.
Succes!
Groet,
Michiel -
RE: PWS Kwantumcomputer
Ha jongens,
Ik weet niet precies wat er aan de hand is, maar zal hem even extra achter zijn broek aan zitten. Ik zal hem mailen en ik ga morgen even langs. Ik hoop dat het nog voor donderdag lukt. Als het nog lukt mail ik jullie gelijk.
Groet,
Michiel -
RE: Grafeen
Ha Max,
Cool onderwerp! Grafeen is erg veel belovend en er is de laatste jaren heel veel onderzoek naar gedaan. Bovendien uitgevoden door een Nederlander! Ook op de TU Delft wordt er onderzoek mee gedaan. Ik denk trouwens dat er met die bijlage wat mis is gegaan want ik kan niks zien.
Wat betreft de proefjes:
Krachtmeting en geleiding proef zou heel misschien kunnen, maar ik denk het niet. Je hebt hier hele specifieke opstellingen voor nodig en die moeten maar net beschikbaar zijn. Wel zou je hier sowieso zelf grafeen kunnen maken en je eigengemaakte stukje onder de microscoop kunnen bekijken. Ik denk dat dat sowieso een hele coole optie is! Ik zal je de contactgegevens mailen van Victor Calado, promovendus bij de sectie Quantum Transport hier aan de faculteit Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Hij is grafeen expert, ik heb net met hem gesproken en hij kan je sowieso verder helpen!Succes met je PWS!
Groet,
Michiel