Hoi @noè,
Wat een interessant onderwerp!
Ik zou wat navraag voor je kunnen doen binnen de faculteit, maar vaak zijn onderzoeksgroepen erg terughoudend als het gaat om experimenten die mogelijk gevaarlijk zijn. En ik denk dat jouw experiment daar ook onder valt.
Ook denk ik dat het niet zo ingewikkeld is om dit experiment op school uit te voeren, door simpelweg met een gasbrander een metalen balletje op te warmen. Echter zul je de duizend graden Celsius hiermee waarschijnlijk niet bereiken, maar met stappen van 50 graden Celsius zul je tussen 200 en 600/700 graden Celsius ook al genoeg datapunten hebben om het verband te zien. Eventueel kun je dit ook nog proberen bij vloeibare stikstoftemperatuur (-200 graden Celsius), hierbij treedt het Leidenfrost effect namelijk ook op. Binnen het Science Centre hebben we beschikking over vloeibare stikstof, dus als je met je opstelling naar Delft komt, kan ik je daarmee helpen.
Voor wat betreft het meten van de temperatuur zou ik proberen te kijken naar de intensiteit van de straling die wordt uitgestraald. Met behulp van de wet van Stefan-Boltzmann geeft dit een vrij goede benadering van de temperatuur.
Het meten van de valsnelheid kun je doen met behulp van videometen (hoge snelheidscamera) of met behulp van geluid. Als je namelijk een metalen plaatje op de bodem legt, zul je een geluid kunnen meten op het moment dat de metalen bol het plaatje raakt. Als je een manier bedenkt waarop het laten vallen van de bol ook geluid maakt, kun je hiermee de valtijd heel nauwkeurig berekenen.
Hopelijk heb ik je hiermee wat op weg kunnen helpen en wat van je vragen kunnen beantwoorden. Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag, of als je een keer wilt videobellen om in wat meer detail feedback te krijgen op je opgestelde methode is dat natuurlijk ook mogelijk!
Groetjes,
Lennard