Hey @senemkoker,
Goede vragen! Volgende week is zeker mogelijk: maandag, donderdag en vrijdag ben ik heel de dag via Zoom bereikbaar, dinsdagmiddag of woensdagochtend in Delft. Laat maar weten wat voor jullie uitkomt.
Groetjes,
Lennard
Hey @senemkoker,
Goede vragen! Volgende week is zeker mogelijk: maandag, donderdag en vrijdag ben ik heel de dag via Zoom bereikbaar, dinsdagmiddag of woensdagochtend in Delft. Laat maar weten wat voor jullie uitkomt.
Groetjes,
Lennard
Hoi @vincent-0,
Interessant idee!
Waar hebben jullie gelezen over de stof paracetamol zonder de OH-groep? Wellicht dat je vanaf deze pagina verder kunt zoeken naar de manier waarop de onderzoekers deze stof hebben verkregen. Ik denk dat het mogelijk moet zijn om als beginstof in plaats van 4-aminofenol de stof aniline te gebruiken, de reactie met azijnzuuranhydride vindt immers plaats op de aminogroep. Echter zou ik voordat je dit doet wel eerst op internet zoeken of deze reactie mogelijk is en of deze al eerder uitgevoerd is.
Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @pascalv,
Goed om te zien dat jullie er al zo mee bezig zijn, maar vervelend dat het nog niet is gelukt om code te vinden. Er zijn een aantal richtingen die je op kunt met je werkstuk. Welke je uiteindelijk kiest is afhankelijk van ervaring in Python, tijd die je hebt en hoe nauwkeurig model je wilt hebben. Hoe dan ook blijft een model altijd een vereenvoudiging van de werkelijkheid en je zult de verkeersstromen op Schiphol dus nooit perfect zullen beschrijven. Dat is iets wat je moet accepteren, maar intussen wel proberen om het model zo realistisch mogelijk te maken. Ook zul je meer gedetailleerde data van Schiphol moeten vinden (bezoekers per uur, aantal vluchten, aantal poortjes/incheckpunten). De hoeveelheid personeel zou ik niet meenemen omdat het dan erg snel erg complex wordt. Als je bepaalde data niet kunt vinden, is het ook prima om een inschatting te maken.
Het eerste wat je kunt doen is beginnen met een erg simpel model (het model dat jullie noemen in je eerste post) en dit uitbreiden zodat er aan de ene kant passagiers bijkomen (door de poortjes) en aan de andere kant passagiers weg gaan (met het vliegtuig). Dit is waarschijnlijk de meest simpele optie die het minste tijd kost. Als je dit dan hebt geprogrammeerd zou je dit model nog wat kunnen verfijnen en uitbreiden.
Het tweede wat je kunt doen is een wat complexer model opzoeken dat al gecodeerd is en werkt met verkeersstromen. Je zult dan zelf minder nieuwe dingen moeten programmeren, maar het begrijpen van deze code kost vaak minstens zoveel tijd. Je zou bijvoorbeeld eens naar deze code kunnen kijken. Omdat zulke algoritmes vaak erg lang zijn, is het lastig om te bepalen wat er precies gebeurt. Hier zou ik jullie eventueel wel bij kunnen helpen of je kunt contact opnemen met de auteur van de code.
De derde optie is een paper opzoeken waar een algoritme in beschreven staat en dit nabouwen, maar tenzij het erg duidelijk beschreven staat, zou ik dit afraden. Papers zijn zo geschreven dat een ingewikkeld model in een enkele alinea wordt samengevat, wat het voor een leek erg lastig maakt om te reproduceren.
Ten slotte kun je ook proberen om contact te zoeken met een data-analist binnen schiphol, daar fysiek langs gaan en kijken wat hij voor jullie kan betekenen met betrekking tot data en misschien zelfs een simpel model. Ik zou jullie sowieso aanraden om dit te proberen. Een beproefde methode is via LinkedIn wat mensen opzoeken, de 1 maand gratis premium activeren, hen wat berichten sturen. Er is er allicht één met wie je in gesprek kunt. Zij zullen je hierin wel verder kunnen helpen.
Als je tegen problemen aanloopt met het coderen kan ik jullie wellicht helpen, misschien ook door een keer te videobellen en mee te kijken met jullie code. Als jullie dit willen, zou ik wel willen vragen om jullie code als bijlage toe te voegen, nu kan ik er niet zo veel mee.
Hopelijk heb ik jullie hiermee op wat ideeën kunnen brengen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @inesvanderrol,
Wat een interessant en actueel onderwerp hebben jullie gekozen! Helaas staat de reactor op dit moment uit door verbouwing en is dit jaar ook niet toegankelijk voor rondleidingen. Excuses hiervoor! Wel kunnen we een keer videobellen of op de TU Delft afspreken, ik heb zelf ook wel eens een onderzoek gedaan bij RID, dus ik kan je wel e.e.a. vertellen over de veiligheidsmaatregelen.
Wat je eventueel ook nog kunt doen is naar de kernreactor in Borssele gaan, er worden daar ook rondleidingen gegeven. Hiervoor is echter wel een minimale groepsgrootte van 10 nodig, dus je zult dan moeten samenwerken met andere groepjes (er zijn dit jaar nog vier groepjes die een pws over kernenergie doen: (@Rosa-Looze @senem-koker @frederieketadema @Jurre-Amoraal). Als het jullie lukt om een groep van meer dan 8 leerlingen te vormen dan kan ik voor jullie een mail doen vanuit mijn TU Delft mailadres, de kans is dan groter dat jullie daar binnen komen.
Hopelijk heb ik jullie hiermee wat kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @radjasoekdew3,
Wat een interessant onderwerp! Voor het meten aan niet-newtoniaanse vloeistoffen worden vaak rheometers of nauwkeurige druktransducers die geschikt zijn voor stoffen met variabele viscositeit. Veel van deze apparatuur die aanwezig is op de TU zit echter ingebouwd in opstellingen en wij hebben deze helaas niet zelf bij het Science Centre. Excuses hiervoor!
Er zijn echter wat manieren om zelf te meten aan niet-newtoniaanse vloeistoffen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de stof te plaatsen op een nauwkeurige weegschaal en deze dan uit te lezen. Een weegschaal meet eigenlijk geen massa maar krachten, dus als je de grams omrekent naar krachten zul je hieruit de kracht op het mengsel kunnen herleiden. Idealiter zou je een weegschaal gebruiken die je direct kunt aansluiten op een computer programma zoals Coach7, anders kun je ook het display van de weegschaal filmen en frame voor frame het gewicht bepalen (kan een lag op zetten, dus dat moet je eigenlijk kalibreren).
Een tweede methode om krachten te meten is door zelf een zogenaamde "rotational viscometer" te maken. Hierbij laat je een voorwerp draaien door de vloeistof met verschillende snelheden en meet je de kracht die hiervoor nodig is. Dat kan bijvoorbeeld door een hefboom te maken met veerunster waarvan je de kracht afleest. De tweede methode is wat ingewikkelder en er zijn wat meer zaken waar je over na moet denken, maar je meet wel direct de viscositeit van de vloeistof.
Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt dan denk ik graag met jullie mee!
Groetjes,
Lennard
Hey @mirza-bingol,
Leuk idee! Mijn tip voor jullie zou zijn om dit idee wat concreter te maken. Het is gemakkelijk om te zeggen: 'robots verzorgen de dieren en plukken het fruit'. Maar naar mijn weten bestaan deze robots nog helemaal niet. Ook het houden van dieren in een gebouw zal tegen praktische problemen aanlopen: wat als het regenwater niet genoeg is in een droge periode? Wat als de bomen te hoog worden? Wat doet het met de dieren als ze nooit naar buiten kunnen? Hoe zorg je voor een gezonde bodem voor de fruitbomen?
Probeer dit dus wat concreter en wat realistischer te maken en maak bijvoorbeeld schetsen om je ontwerp te visualiseren. Schetsen van bijvoorbeeld het hele gebouw, maar ook van andere zaken zoals de systemen die nodig zijn om te irrigeren, fruit te sorteren, robots te laden/vervoeren.
Ten slotte heb ik het idee dat jullie veel te veel in één gebouw willen. Waarom groenten, fruit en veeteelt in een gebouw? Is het niet beter om een flatgebouw te optimaliseren voor het houden van dieren, hier zul je bijvoorbeeld andere robots voor nodig hebben dan voor het telen van groente of fruit. Je kunt dan een ander flatgebouw optimaliseren voor het groeien van tarwe of tomaten (het ene gewas is het andere niet). Een derde gebouw kan dan ingericht worden op het telen van fruit met een ingebouwd sorteersysteem. Als je dit allemaal in een gebouw wilt doen dan wordt het veel te complex en waarschijnlijk niet realistisch genoeg om de finale van Artcadia te halen.
Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen. Zie dit niet als het afkraken van jullie idee, dit is een goed idee met veel potentie. Er wordt zelfs al met soortgelijke ideeën geëxperimenteerd (google eens op verticale landbouw). Jullie idee vraagt alleen om wat concrete uitwerking. Als je het idee hebt aangepast of verbeterd denk ik graag met jullie mee!
Groetjes,
Lennard
Hey @mariekeVS,
Wat een interessant onderwerp! Zoals je bij het uitwerken van de eerste twee deelvragen wellicht al hebt gemerkt, beschrijven de speciale relativiteitstheorie en de algemene relativiteitstheorie vooral objecten bij grote snelheden, met grote massa's of over grote afstanden. Het bewijzen van deze theorieën heeft daarom miljarden euro's gekost. Het is dan ook niet zo eenvoudig om zelf een experiment op te zetten.
Het enige experiment dat wellicht mogelijk zou zijn is het plaatsen van klokken op twee verschillende hoogtes. Doordat het zwaartekrachtveld op het aardoppervlak groter is dan op het aardoppervlak, zal de tijd op het aardoppervlak langzamer gaan (algemene relativiteitstheorie). Het gaat hier echter om zulke kleine verschillen dat je óf heel goede klokken nodig hebt, óf over een heel lange tijd moet meten.
Wat je eventueel wel kunt doen is op internet zoeken naar ruwe metingen die door onderzoekers zijn gedaan en waaruit je met wat data-analyse een van de theorieën kunt bewijzen. Als alternatief kun je een soort analogie experiment doen waarmee je de theorie niet bewijst, maar juist uitlegt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het uitbeelden van de kromming van de ruimtetijd met een rubberen vel en gewichten. Ten slotte kun je als praktisch deel ook een interview doen met iemand die er meer verstand van heeft.
Hopelijk heb ik je hiermee kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @Jaspervan,
Je moet dit niet zien als een experiment waarvoor alles klaar ligt en wat je even uit kunt voeren. Waarschijnlijk zullen jullie zelf een structuur moeten bouwen om de elektronen gun en de magneet op de juist plaats te houden. Verder denk ik dat het vrij nauw komt met de berekeningen.
De tijd die je dus hebt tot 21 december is niet erg lang, eigenlijk had je hier eerder mee moeten beginnen. Maar het is nog steeds mogelijk. Ik heb nog geen reactie ontvangen of ik de materialen kan gebruiken, maar ik raad jullie aan om komende week al de berekening te maken voor de sterkte van het magneetveld. Hiervoor is het belangrijk om het volgende op te zoeken: sterkte van het magneetveld van de aarde rond de polen, snelheid/energie van de elektronen en het proces van afbuiging van de deeltjes en het ontstaan van de aurora. Waarschijnlijk zullen wij met een sterker magneetveld werken, zodat de energie van de elektronen kleiner kan zijn. Daarom is belangrijk om op te zoeken hoe de snelheid en het magneetveld gerelateerd zijn (e.g. is dit een lineair verband?). Zo moet je uiteindelijk op een formule uitkomen waarmee je het benodigde magneetveld kunt berekenen als je de snelheid/energie van de elektronen weet.
Mocht je er niet helemaal uitkomen, dan denk ik graag met jullie mee. Het is echter niet de bedoeling dat ik de opstelling maak en dat ik de berekening doe, het is jullie pws. Maar voor vragen ben ik altijd bereikbaar!
Groetjes,
Lennard
Hey @Jaspervan,
Ik heb de vraag uitgezet. Wanneer is de deadline van jullie profielwerkstuk? En hoeveel uur willen jullie ongeveer besteden aan jullie praktisch deel? Er zullen namelijk wel wat berekening moeten worden gedaan over het afstellen van het magnetisch veld en de electron gun op zo'n manier dat het het magnetisch veld van de aarde simuleert. Ik laat jullie weten zodra ik meer informatie heb!
Groetjes,
Lennard
Hey @Bruno-0,
Leuk om te horen dat je geïnteresseerd bent in de dode kamer en de galm kamer van de TU! Graag zou ik iets meer informatie ontvangen over de leeftijd van je zoon, de groepsgrootte en de interesse van je zoon. Voor een rondleiding ben je bij ons niet aan het juiste adres, maar ik heb wel de contactgegevens van de persoon die hiervoor verantwoordelijk is. Als je zoon echter een experiment wil uitvoeren in het kader van zijn profielwerkstuk, dan help ik graag!
Ik zie graag een reactie tegemoet.
Groetjes,
Lennard
Hey @Jaspervan,
Geen probleem! Vloeibare stikstof kan ik binnen een week regelen. Voor wat betreft de andere materialen, zoals een sterke magneet en electron gun, deze heb ik niet direct liggen. Welke van deze materialen hebben jullie op school al? Dan kan ik binnen de universiteit navragen of ik de resterende onderdelen ergens kan lenen.
Hou er verder rekening mee dat het vrij lastig is om dit experiment af te stellen, omdat je het juiste magneetveld en de juiste spanning op de electron gun moet vinden. Als het me lukt om de materialen te regelen, is er dus nog geen garantie dat het experiment slaagt. Waarschijnlijk zul je ook nog een keer terug moeten komen, omdat het een vrij groot experiment is dat niet in een middag lukt.
Eventueel heb ik sinds afgelopen week ook een aantal gasontladingsbuizen met in iedere buis een ander gas (nl. H2, H2O, CO2, N2, He, Ne, O2). De werking van deze buizen is eigenlijk vergelijkbaar met het poollicht: geladen deeltjes die een molecuul exciteren dat vervolgens licht uitzendt. Met een spectrometer kun je het lichtspectrum van de verschillende gassen meten en dit vervolgens gebruiken om op foto's van het noorderlicht aan te geven welke moleculen werden aangeslagen.
Laat maar weten welke van deze experimenten jullie interessanter lijkt. Het tweede experiment lukt gegarandeerd, het eerste is minder zeker, maar als het lukt natuurlijk wel erg gaaf. Laat maar weten welk experiment jullie leuker lijkt, dan kan ik kijken of ik de benodigde materialen kan regelen.
Groetjes,
Lennard
Hey @Jurre-Amoraal,
De reactor staat voorlopig uit en rondleidingen zijn daardoor voor januari helaas ook niet mogelijk. Excuses hiervoor! Wellicht dat je in Borsele een rondleiding kunt regelen? Volgens mij moet de groepsgrootte daar wel meer dan 10 personen zijn. Dit jaar zijn er echter meerdere groepjes die hun pws over kernenergie doen en graag een rondleiding zouden volgen (@Rosa-Looze @senem-koker @frederieketadema). Daarnaast heb ik ook in de mailbox nog een tweetal groepjes met wie ik contact zou kunnen opnemen. Als je dus contact met hen kunt opnemen en zo een groep van 10 personen kunt vormen, wil ik vanaf mijn TU Delft mailadres een mail sturen voor een rondleiding. Laat maar weten!
Groetjes,
Lennard
Hey @zakaria-chouhou,
Wat een interessant onderwerp! Ik denk dat de opstelling die jullie docent beschrijft zeker goed uit te voeren is. Zoals je zelf al goed hebt opgemerkt zal er echter nauwelijks een verschil zijn tussen de lichtsnelheid of de breking van het licht in vacuüm of in lucht. Er zijn echter wel andere media waarin de breking veel duidelijker zichtbaar is, zoals glas of water. Ook zou je kunnen kijken wat het oplossen van bepaalde stoffen in water voor invloed heeft op de brekingsindex of de lichtsnelheid. En natuurlijk hoe dit dan komt.
Al met al denk ik dat alle drie de opties mogelijk zijn, je zult hier zelf de afweging in moeten maken. Wel zou ik dan het experiment wat uitbreiden en iets proberen te onderzoeken waar je vooraf het antwoord niet direct op weet, dat maakt je onderzoek al een stuk leuker.
Hopelijk heb ik je hier een beetje mee kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, denk ik graag met je mee!
Groetjes,
Lennard