Hey @senemkoker,
Goede vragen! Volgende week is zeker mogelijk: maandag, donderdag en vrijdag ben ik heel de dag via Zoom bereikbaar, dinsdagmiddag of woensdagochtend in Delft. Laat maar weten wat voor jullie uitkomt.
Groetjes,
Lennard
Hey @senemkoker,
Goede vragen! Volgende week is zeker mogelijk: maandag, donderdag en vrijdag ben ik heel de dag via Zoom bereikbaar, dinsdagmiddag of woensdagochtend in Delft. Laat maar weten wat voor jullie uitkomt.
Groetjes,
Lennard
Hoi @vincent-0,
Interessant idee!
Waar hebben jullie gelezen over de stof paracetamol zonder de OH-groep? Wellicht dat je vanaf deze pagina verder kunt zoeken naar de manier waarop de onderzoekers deze stof hebben verkregen. Ik denk dat het mogelijk moet zijn om als beginstof in plaats van 4-aminofenol de stof aniline te gebruiken, de reactie met azijnzuuranhydride vindt immers plaats op de aminogroep. Echter zou ik voordat je dit doet wel eerst op internet zoeken of deze reactie mogelijk is en of deze al eerder uitgevoerd is.
Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @Thijmen-1,
Dat is zeker mogelijk! De workshop van 9 oktober start om 14.00 en wordt gegeven in het Science Centre op de campus van de TU Delft (Van der Burghweg 1, 2628 CS Delft). Je aanmelding staat genoteerd en je zult in de week voorafgaand aan de workshop nog een mailtje krijgen met meer informatie!
Tot dan!
Groetjes,
Lennard
Hey @pascalv,
Goed om te zien dat jullie er al zo mee bezig zijn, maar vervelend dat het nog niet is gelukt om code te vinden. Er zijn een aantal richtingen die je op kunt met je werkstuk. Welke je uiteindelijk kiest is afhankelijk van ervaring in Python, tijd die je hebt en hoe nauwkeurig model je wilt hebben. Hoe dan ook blijft een model altijd een vereenvoudiging van de werkelijkheid en je zult de verkeersstromen op Schiphol dus nooit perfect zullen beschrijven. Dat is iets wat je moet accepteren, maar intussen wel proberen om het model zo realistisch mogelijk te maken. Ook zul je meer gedetailleerde data van Schiphol moeten vinden (bezoekers per uur, aantal vluchten, aantal poortjes/incheckpunten). De hoeveelheid personeel zou ik niet meenemen omdat het dan erg snel erg complex wordt. Als je bepaalde data niet kunt vinden, is het ook prima om een inschatting te maken.
Het eerste wat je kunt doen is beginnen met een erg simpel model (het model dat jullie noemen in je eerste post) en dit uitbreiden zodat er aan de ene kant passagiers bijkomen (door de poortjes) en aan de andere kant passagiers weg gaan (met het vliegtuig). Dit is waarschijnlijk de meest simpele optie die het minste tijd kost. Als je dit dan hebt geprogrammeerd zou je dit model nog wat kunnen verfijnen en uitbreiden.
Het tweede wat je kunt doen is een wat complexer model opzoeken dat al gecodeerd is en werkt met verkeersstromen. Je zult dan zelf minder nieuwe dingen moeten programmeren, maar het begrijpen van deze code kost vaak minstens zoveel tijd. Je zou bijvoorbeeld eens naar deze code kunnen kijken. Omdat zulke algoritmes vaak erg lang zijn, is het lastig om te bepalen wat er precies gebeurt. Hier zou ik jullie eventueel wel bij kunnen helpen of je kunt contact opnemen met de auteur van de code.
De derde optie is een paper opzoeken waar een algoritme in beschreven staat en dit nabouwen, maar tenzij het erg duidelijk beschreven staat, zou ik dit afraden. Papers zijn zo geschreven dat een ingewikkeld model in een enkele alinea wordt samengevat, wat het voor een leek erg lastig maakt om te reproduceren.
Ten slotte kun je ook proberen om contact te zoeken met een data-analist binnen schiphol, daar fysiek langs gaan en kijken wat hij voor jullie kan betekenen met betrekking tot data en misschien zelfs een simpel model. Ik zou jullie sowieso aanraden om dit te proberen. Een beproefde methode is via LinkedIn wat mensen opzoeken, de 1 maand gratis premium activeren, hen wat berichten sturen. Er is er allicht één met wie je in gesprek kunt. Zij zullen je hierin wel verder kunnen helpen.
Als je tegen problemen aanloopt met het coderen kan ik jullie wellicht helpen, misschien ook door een keer te videobellen en mee te kijken met jullie code. Als jullie dit willen, zou ik wel willen vragen om jullie code als bijlage toe te voegen, nu kan ik er niet zo veel mee.
Hopelijk heb ik jullie hiermee op wat ideeën kunnen brengen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @MariaSazanovich,
Klinkt goed! Probeer jezelf alvast wat in te lezen en na te denken over de intensiteit waaraan je de cellen wilt blootstellen. Ik denk dat het werken met bacteriën de makkelijkste optie is. Verder is de groeisnelheid inderdaad het gemakkelijkste te bepalen; breuken in het DNA bepalen wordt waarschijnlijk lastig. Hoeveel tijd hebben jullie voor het uitvoeren van het experiment? Het regelen van een experiment in een lab gaat altijd wel wat weken overheen.
Groetjes,
Lennard
Dat is fijn om te horen @ishe!
Veel succes met de uitwerking van het experiment en het schrijven van je profielwerkstuk.
Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel!
Lennard
Hey @MariaSazanovich,
Wat een interessant onderwerp! Ik kan voor jullie een röntgenbron en detector regelen, biologisch materiaal wordt misschien wat ingewikkelder. Ik ga hier achteraan. Zouden jullie in wat meer detail kunnen beschrijven hoe jullie dit experiment ongeveer voor je zien?
Groetjes,
Lennard
Hey @ishe,
Wat een gaaf onderwerp hebben jullie gekozen! Voor een praktisch onderzoek over kosmische straling ben je inderdaad bij Nikhef of Universiteit Leiden aan het juiste adres. Ik zou aanraden om direct contact op te nemen met bijvoorbeeld Nikhef via de mail, wellicht dat zij jullie nog iets kunnen aanbieden buitenom het normale programma. Anders kun je eens kijken naar hiSPARC of muonlab van Nikhef of KORSTMOS van de Radboud Universiteit. Ook heeft kosmische straling zeker raakvlakken met de quantum workshops die wij op de TU Delft aanbieden, neem vooral eens een kijkje bij de workshops Noorderlicht of Quantummechanica. Ten slotte kunnen wij jullie altijd helpen met vragen die je hebt over kosmische straling, stel ze vooral hier op het forum. Hopelijk heb ik jullie hiermee een beetje op weg kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt dan hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @Aditi,
Gaaf onderwerp hebben jullie gekozen! Het is zeker mogelijk om de workshop supergeleiding te volgen. In deze workshop ga je zelf met supergeleiders en vloeibare stikstof aan de slag, zodat je hele gave experimenten kunt doen met bijvoorbeeld het Meissner effect. Op dit moment is er nog geen workshop gepland, maar de eerstvolgende wordt waarschijnlijk vlak na de kerstvakantie gegeven. Laat maar weten als jullie verder nog vragen hebben of als ik jullie nog ergens mee kan helpen!
Groetjes,
Lennard
Hey @basvanbommel,
Wat een gaaf onderwerp hebben jullie gekozen. Met het onderwerp resonantie kun je inderdaad veel verschillende kanten op, maar het testen van de eigenfrequentie is een heel mooi onderwerp. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar de invloed van de dikte van het glas of de vorm van het glas op de eigenfrequentie. Met een toongenerator en veel verschillende soorten glas kun je dan hele gave experimenten doen. Eventueel zou het zelfs mogelijk zijn om bij ons langs te komen in de dode kamer, om zo de invloed van geluid van buitenaf te minimaliseren. Om jullie echter te helpen met jullie deelvragen, heb ik eerst wat meer informatie nodig over de deelvragen die jullie nu al hebben en de onderwerpen waar jullie verder zelf al over nagedacht hebben?
Laat maar weten!
Groetjes,
Lennard
Hey @Anna-Rade,
Geen probleem. Kan morgenochtend, anders volgende week maandag, donderdag of vrijdag. Laat maar weten wat voor jullie handig is. Misschien dat ik op een andere dag ook ergens een gaatje heb.
Groetjes,
Lennard
Ha @SuzaGiesen,
Wat een gaaf experiment hebben jullie uitgevoerd. Op basis van de pieken die jullie gemeten hebben in het emissiespectrum, kun je proberen te achterhalen wat er in de stof gebeurt. Het aantal pieken van argon is ongeveer vergelijkbaar met dat van neon, ofwel je hebt heel veel informatie. Als je wilt gaan rekenen aan een spectrum is het gemakkelijker om dit bij een 'simpel' atoom zoals waterstof of helium te doen. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is. Ik zou jullie vooral aanraden om veel te Googlen en veel onderzoek te doen, ChatGPT te gebruiken, om zo te achterhalen welke overgangen verantwoordelijk zijn voor welke pieken in het spectrum. Veel papers en boeken lezen dus, begin eens op Google Scholar of in de Scopus database, daar zal ongetwijfeld wat te vinden zijn. Mocht je nu wat gevonden hebben, maar iets niet helemaal begrijpen, dan denk ik graag met jullie mee.
Groetjes,
Lennard
Hey @Anna-Rade,
Snap ik helemaal! Als je een .Z of .gz bestand hebt, dan ziet dit er zeker abracadabra uit. Als je het uitpakt met een programma als 7zip, zul je echter weer normale getallen krijgen. Ook dan is het nog een beetje puzzelen wat de verschillende bestanden betekenen. Uiteindelijk heb je een bestand nodig met de klok correctie, dit kan .rnx of .cnx zijn, maar ook .rnx.Z die je dus eerst moet uitpakken. Hou er rekening mee dat je ook informatie nodig hebt over de snelheid en hoogte van de satteliet en dat je hier dus waarschijnlijk een tweede bestand voor nodig hebt. Ik zou aanraden om veel gebruik te maken van ChatGPT en goed de website door te lezen, je gaat dan wat beter de structuur van de mappen en de inhoud van de bestanden begrijpen. Probeer jezelf hier echt even in te verdiepen, zodat ik donderdag concreet met jullie mee kan denken en kan helpen met zaken waar jullie dan nog tegenaan lopen.
Groetjes,
Lennard
Hey @adamvassard,
Goed om te horen dat jullie de rondleiding leuk vonden! Videobellen is voor mij prima, je vorige berichtje was alleen een beetje kort dag. Aanstaande vrijdag kan ik wel vanaf 15u of tot 11u. Anders op donderdagmorgen of op maandag. Laat maar weten wat voor jou handig is!
Groetjes,
Lennard