Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. Berend
    3. Berichten
    B
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 0
    • Onderwerpen 0
    • Berichten 211
    • Beste 0
    • Controversial 0
    • Groepen 0

    Berichten geplaatst door Berend

    • RE: Wireless Power

      Beste TNT,

      Dank voor je vraag, misschien kan ik je verder helpen. Ik begrijp je probleem alleen nog niet helemaal. In je bericht vertel je dat je de wireless power transmitter al hebt gemaakt, maar dat je nog wel waardes voor je elektrische componenten nodig hebt. Wat zijn de waardes die je nu gebruikt dan? En kan je een diagram sturen van je elektrische circuit in plaats van dit high level schema? Dit schema kan je maken met behulp van oneindig veel elektrische componenten.

      Groeten,
      Berend

      geplaatst in Elektronica
      B
      Berend
    • RE: Zonnecellen

      Beste Jeroen, Aswin en Valarie,

      Een zonnecel van silicium maken is niet zo eenvoudig. Dit gebeurt namelijk in een cleanroom. Niet alleen is het gebruik van een cleanroom ontzettend duur, maar ook de materialen zijn heel prijzig. Bovendien zitten er processen tussen die dagen kunnen duren en heb je verschillende veiligheidstrainingen nodig. Zelf een zonnecel maken van silicium lijkt me dus niet echt haalbaal, helaas. Wel zijn er natuurlijk heel veel verschillende zonnecellen te koop voor niet al te veel geld. Zou je daar wat mee kunnen doen? Bijvoorbeeld door hun efficiëntie te vergelijken?

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      B
      Berend
    • RE: Tesla coil

      Beste Bas en Coert,

      Bij ons laboratorium heb ik even navraag gedaan, maar helaas vinden ze het niet veilig genoeg. Misschien kunnen jullie een onderzoeksvraag bedenken die je eventueel rondom een bestaande tesla coil zou kunnen stellen?

      Groeten,
      Berend

      geplaatst in Natuurkunde Proefjes
      B
      Berend
    • RE: Coilgun

      Ha mannen,

      Weten jullie hoe je de snelheid van een voorwerp kan bereken inclusief de wrijving? Als je alleen naar de krachten kijkt die erop werken? Dan krijg je zo'n soort plaatje:
      F(netto) = F(voortstuwing) - F(wrijving). De kracht F(voortstuwing) is in dit geval een magnetische kracht en F(wrijving) en F(netto) zijn mechanisch. F(netto) wordt uiteindelijk beschreven door F = massa (projectiel) * versnelling (projectiel). Nu kunnen jullie er vast wel een krachtendiagram van maken! Dan weet je ook hoe vanaf de (elektro)magnetische kracht naar de snelheid komt.

      Succes en als je nog vragen hebt, kan je die altijd stellen!

      geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
      B
      Berend
    • RE: Tesla coil

      Beste Coert en Bas,

      Helaas is de veiligheid in dit geval zo in het geding dat dit niet mogelijk is. Je moet begrijpen dat het aansluiten van een professionele Tesla Coil al heel wat zorgvuldigheid, voorbereiding en tijd kost. Om jullie apparaat aan te sluiten zouden we deze eerst helemaal moeten laten controleren door een expert. Elk klein onderdeel moet gecontroleerd worden op materiaal en het hele ontwerp moet worden goedgekeurd. Dat is helaas niet mogelijk. Het spijt me dat ik jullie moet teleurstellen!

      geplaatst in Natuurkunde Proefjes
      B
      Berend
    • RE: Coilgun

      Beste Rolf en Robert,

      De theorie achter elke omzetting van energie tussen verschillende domeinen is altijd dat de energie gelijk blijft aan de oorspronkelijke energie, maar dat deze wordt opgedeeld in energie in het nieuwe domein en verlies van de omzetting. Dus E(elektrisch) = E(mechanisch) + E(omzettingsverlies). In dit geval heb je te maken met

      • elektrische energie = vermogen x tijd = stroom x spanning x tijd
      • magnetische energie = 0,5 x [inductie van de spoel] x stroom^2
      • mechanische energie = massa x acceleratie x [afgelegde weg]

      Om wat meer te weten te komen over spoelinductie kan je hier kijken: http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_coil

      Helpt dit jullie wat verder?

      geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
      B
      Berend
    • RE: Vorming Fractal.

      Moet lukken! Succes!

      geplaatst in Wiskunde
      B
      Berend
    • RE: Vorming Fractal.

      Hi Ganesh,

      Wat bedoel je met 'dat ik Z(n+1) niet gebruik'? De Z(n+1) is het volgende getal in de reeks, die staat vóór het isgelijk teken en rekenen we uit met behulp van de formule.

      Als je 6+3i in zou vullen krijg je dit: Z(n+1) = Z(n)^2+6+3i en de reeks begint dan zo:
      Z(0) = 0
      Z(1) = 0^2 + 6 + 3i = 6+3i
      Z(2) = (6+3i)^2 + 6+3i = (6+3i)(6+3i) + 6+3i = (36 + 36i -9) + 6+3i = 33 + 39i
      Z(3) = (33+39i)^2 + 6+3i = .....

      Is dat duidelijk?

      geplaatst in Wiskunde
      B
      Berend
    • RE: Augmented reality

      Ha dames,

      Wat een mooi project! Volgens mij moet dit redelijk eenvoudig te doen zijn, welke programmeertaal gebruik je in Dreamweaver? Wil je echt een app maken in een camera of is het ook goed als een webpagina op je smartphone wordt geopend? Dat is namelijk hetzelfde idee en eenvoudiger te realiseren. Een app op een camera maken is niet zo eenvoudig, omdat je daar meestal geen toegang krijgt tot de broncode.

      Als ik er vanuit ga dat jullie een webpagina op je telefoon willen openen, dan moet je een pagina maken met een '3D rotate tool' en die kan je maken/kopen/gebruiken in verschillende (combinaties van) programmeertalen zoals Javascript, Flash en HTML5. Om compatible te zijn met zoveel mogelijk besturingssystemen en telefoontypes, raad ik jullie aan om Flash niet te gebruiken. De meeste tools werken met een serie foto's die je kan exporteren uit je 3D model en zo alle hoeken van het gebouw laten zien. De tool maakt daar een soepel beweegbaar ding van. Een voorbeeld van zo'n tool vind je hier: [url]http://www.yofla.com/3d-rotate/.[/url]

      Laat maar weten hoe het gaat en twijfel niet om vragen te stellen! Succes!

      geplaatst in Informatica
      B
      Berend
    • RE: Een geautomatiseerd balancerend platform

      Beste Bart en Freek,

      Wat een tof project. Hoe ver zijn jullie inmiddels? Wat is het plan en wat voor materialen gaan jullie gebruiken? Hebben jullie nagedacht wat het nadeel is aan het stabiliseren met het pompen van compartimenten? Het is namelijk erg waarschijnlijk dat je platform langzaam reageert op een beweging omdat het pompen van water veel tijd kost. Daarom gebruiken ze bijvoorbeeld in dat filmpje motorische armen. Het kan wel werken, maar is het handig om als testomgeving hele lange golven te gebruiken in plaats van korte golfjes. Dan heeft het platform de tijd om te reageren. Het is interessant om je keuze voor deze manier van stabiliseren goed toe te lichten in je PWS!

      Dan nu de Arduino-code. Hoever zijn jullie daarmee en wat zijn jullie vragen? Ik wil jullie graag in Delft ontvangen, maar we kunnen niet zomaar in een uurtje de hele code in elkaar zetten. Er moeten echt concrete vragen zijn waarbij ik jullie kan helpen om het op te lossen. Laat me maar even weten wat jullie tot nu toe hebben gemaakt en welke hardware jullie gebruiken.

      Succes!

      geplaatst in Water & boten
      B
      Berend
    • RE: Data Center

      Beste Matthijs,

      Je stelt een leuke vraag! Eventueel kan ik kijken of je met een docent kan praten, maar de meesten houden zich met wat meer theoretische vraagstukken bezig dan deze. Na wat zoeken heb ik wel een link gevonden die voor jou heel interessant is, ik weet niet of je hem zelf al had gevonden.

      [url]http://searchdatacenter.techtarget.com/guides/Guide-to-modern-methods-for-cooling-data-centers[/url]

      Hierin worden methodes voor cooling beschreven, maar onderaan zijn ook links naar een toekomstperspectief op datacenters. Ga hier maar eens aan de slag, als je nog informatie mist, kan ik je daar misschien ook weer bij helpen!

      Mocht je echt graag een interview met een docent willen hebben, zou je dan op een rijtje kunnen zetten wat je deze zou willen vragen, dan kijk ik of ik je verder kan helpen.

      Succes!

      geplaatst in Telecommunicatie
      B
      Berend
    • RE: Vorming Fractal.

      Hi Ganesh,

      De formule Z(n+1) = Z(n)^2 + c bestaat uit drie termen, die bespreken we één voor één, maar eerst een klein stukje theorie over een fractaal. Een fractaal is de begrenzing van een Mandelbrot set. Dat wil zeggen, de uiterste rand. Deze Mandelbrot set noemen we Z. Om een Mandelbrot set te zijn, moet de set Z een begrensde set zijn. Bijvoorbeeld 0,-1,0,-1,0, etc. Het mag niet oneindig zijn zoals 0,1,2,5,26, etc.
      De set Z wordt gedefinieerd door de formule waar jij het over hebt. Echter wordt niet de hele set in één keer beschreven, maar wordt deze per term gedefinieerd. Deze term is afhankelijk van de vorige term. Dat noemen we een recursieve relatie. Als je bijvoorbeeld eindeloos wil tellen kan je zeggen:

      [nieuwe waarde] = [oude waarde] + 1.

      Je reeks wordt dus nu 1,2,3,4,etc. We schrijven dat op als

      getal(n+1) = getal(n) + 1

      De kleine letter n die als subscript wordt gebruikt (en hier tussen haakjes staat) is dus de ‘counter’ die bijhoudt hoe ver we in de reeks ‘getal’ zijn. Vergelijk dit met de i die je bij programmeren gebruikt als je een loop wil maken.

      De drie termen in de formule:
      Z(n+1) is de nieuwe waarde in de reeks Z.
      Z(n)^2 is de oude waarde in de reeks Z tot de macht twee
      C is een constante, een complexe constante in dit geval. In de vorm c=a+bi

      Met complexe getallen ben je bekend, toch? Als we het voorbeeld simpel laten en geen complexe waarde invullen, maar kijken naar de resultaten van c=-1 en c=1, zien we het volgende.

      Invullen van c=1 geeft de volgende reeks:
      Z(0)= 0
      Z(1)=0^2+1=1
      Z(2)=1^2+1=2
      Z(3)=2^2+1=5
      Z(3)=5^2+1=26
      Etc.
      Deze reeks is dus geen Mandelbrot set!

      Vul dit nu eens voor c=-1 in en kijk of dit wel een Mandelbrot set zou zijn. Het resultaat mag je posten als je wil.

      Is het zo wat duidelijker? Succes!

      geplaatst in Wiskunde
      B
      Berend
    • RE: straling mobiele telefoon gevaarlijk ?

      Hoi Gijs,

      Je wil een petri schaaltje tot 80 graden verwarmen? Dan heb je wel wat meer nodig dan 2 watt, lijkt mij. Denk maar eens aan een magnetron. En ik neem aan dat je DNA denatureren bedoelt, waarbij het molecuul van DNA uit elkaar valt? Heb je ook een idee hoe je kan controleren of het DNA is gedenatureerd? Als je met dit soort stralingen gaan werken, heb je het over stralingen die zeer zware schade kunnen leveren aan je lichaam. Een onderzoek met 2 watt zou je zelf kunnen doen, maar als je zo'n sterke straling wil dat DNA denatureert, moet je jezelf heel erg goed beschermen! Dan zou je naar een heel speciaal lab toe moeten. Ik kan informeren of dit soort onderzoeken op de TU gedaan worden, maar voor zover ik weet gaat het meestal om radioactieve straling.

      Hoe zag je het precies voor je om dit experiment uit te voeren?

      geplaatst in Telecommunicatie
      B
      Berend
    • RE: Thermo-elektriciteit

      Hi Ben en Marc,

      Op de TU Delft zijn zeker dit soort materialen, maar meestal zijn ze niet vrij te gebruiken voor scholieren. Jullie onderzoek is wel heel erg leuk, dus ik raad jullie aan om zelf een aantal materialen te kopen. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, want volgens mij kom je met dit soort dingen een heel eind:
      [url]http://www.ebay.com/itm/2X-T-E-G-Thermoelectric-Generator-PELTIER-Power-Module-/310332419933[/url]
      [url]http://www.ebay.com/itm/12V-6A-72W-TEC1-12706-Thermoelectric-Cooler-Cooling-Peltier-Plate-Module-40x40mm-/360680419277[/url]

      Je kan elke cooler/heater ook gebruiken als generator. En dat hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Het enige wat ik niet zo snel zie is tegen hoeveel graden ze bestendig zijn, misschien moet je dat nog even proberen uit te vogelen. Of anders houd je ze iets verder weg van het brandpunt. Hebben jullie genoeg informatie over de theorie van thermokoppels? Anders kan je dat altijd nog even vragen!

      Succes!

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      B
      Berend
    • RE: straling mobiele telefoon gevaarlijk ?

      Hoi Gijs en Yvanka,

      ik zie jullie bijlage niet, kan dat kloppen? Wat voor een stralingsbron en meter willen jullie hebben? Welk vermogen en welke frequenties?

      geplaatst in Telecommunicatie
      B
      Berend
    • RE: Eigenfrequenties organen

      Beste Ricardo,

      Mijn excuses voor de late reactie, ik was even bezig met een passend antwoord. Het is heel erg moeilijk om te zeggen wat eigenfrequenties zijn voor menselijke organen, want ze verschillen allemaal net iets van vorm, gewicht en formaat. Zo heeft dus elk orgaan in elk persoon een andere eigenfrequentie. Trillingen zijn overigens niet gelimiteerd door eigenfrequenties. Je maag kan ook trillen als de frequentie niet overeenkomt met de eigenfrequentie.

      Helpt dat je wat verder?

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      B
      Berend
    • RE: Fractalen

      Geen probleem, Ganesh, daar is het forum voor! Kan je een plaatje bij je bericht plakken, dan begrijp ik beter waar je het over hebt!

      geplaatst in Informatica
      B
      Berend
    • RE: Gevraagd: hulp PWS met beantwoorden deelvragen over GSM-straling

      Hi Elles,

      Leuk onderwerp! Over GSM is een heleboel te vinden, ik raad je aan om er eens diep in te duiken en als je specifieke vragen hebt, kun je die altijd aan mij stellen. Een goede plek om te beginnen is bijvoorbeeld hier: http://en.wikipedia.org/wiki/GSM . Als je daar goed hebt gekeken naar de technische kant van GSM, kan je ook een kijken naar deze pagina: http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_radiation_and_health.Met deze Wikipedia pagina's kom je meer te weten over het onderwerp, maar wees kritisch en neem niet alles voor waar aan! Als je dingen tegenkomt waar je over twijfelt of hulp bij wil, kan je hier altijd je vraag stellen!

      Succes!

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      B
      Berend
    • RE: Fractalen

      Er staat niet alleen 128 * 2, maar er staat loopgo % 128 * 2. Dat eerste herken je misschien niet, maar dat is een restwaarde-operator. Het getal is de restwaarde van loopgo/128. Voorbeeld: stel je voor loopgo is 130, dan is de restwaarde 2. Omdat de operators van vermenigvuldiging, deling en restwaarde dezelfde prioriteit hebben, worden ze in volgorde uitgevoerd. Er staat dus eigenlijk (loopgo%128)*2. Indien loopgo dus 130 zou zijn, wordt dit door de vermenigvuldiging 4. Als het loopgo%256 zou zijn, werd het 130.

      Kijk voor meer info over operators ook hier: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/6a71f45d.aspx

      geplaatst in Informatica
      B
      Berend
    • RE: PWS Datatransport

      Ha mannen,

      Het is wel een beetje een gedateerd boek he? Het komt uit 1976, de laatste editie uit 1982. Maar volgens mij is het verstandig als jullie gewoon een dagje naar de bibliotheek van Delft gaan en daar rondneuzen. Je kan via deze website een beetje zoeken op de juiste trefwoorden (doe het wel in het Engels) en die boeken kan je allemaal inzien in de bibliotheek. Dat is niet zo duur, volgens mij €2,50. Zie ook hier en dan helemaal onderaan bij 'bezoeker van de centrale bibliotheek'.

      Is dat een goed plan?

      geplaatst in Elektronica
      B
      Berend