Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. Tirsa
    3. Berichten
    T
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 0
    • Onderwerpen 0
    • Berichten 220
    • Beste 0
    • Controversial 0
    • Groepen 0

    Berichten geplaatst door Tirsa

    • RE: (Waterproof) make-up

      Beste Claire,

      Het is inderdaad een goed idee om het vetgehalte te onderzoeken wanneer je kijkt naar hoe waterproof een product is. Producten die niet waterproof zijn hebben meestal ingrediënten die zijn opgelost in water. Water staat dan ook vaak 'hoog' op de ingrediënten lijst. De ingrediënten lijst begint altijd met het ingrediënt waarvan er het meeste in het product zit en loopt af. Hoe hoger water staat, hoe meer (percentueel gezien) water er in je product zit. Bij waterproof producten zijn de meeste ingrediënten in olie oplosbaar, in plaats van water. Het product bevat dan ook vaak verschillende soorten oliën of waxen. Zoals je misschien wel eens hebt gemerkt, is het erg lastig om olie te verwijderen met water, omdat olie niet oplosbaar is in water. Vandaar dat producten met oliën, en ingrediënten die oplossen in olie, ook erg lastig te verwijderen zijn met water, en dus waterproof zijn.
      Op YouTube heb ik een filmpje gevonden waar je ziet hoe de Soxhlet methode in z'n werk gaat en op deze pagina staat veel informatie over deze methode.
      Een wat simpeler proefje wat je kan doen, is het product wat je onderzoekt oplossen in olie en/of water. Als je dit een tijdje laat staan zullen er lagen ontstaan. Een olie laag en een waterlaag. Met een scheitrechter kan je dan 1 van deze lagen aftappen en wegen. Zo weet je hoeveel van je product in een fase is opgelost. Je weet dan niet het vetgehalte, maar wel het gehalte dat oplost in water of vet.
      Hebben jullie zelf al wat meer informatie gevonden? Als jullie nog vragen hebben hoor ik dat graag!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Scheikunde overig
      T
      Tirsa
    • RE: Enzymen - Het menselijk Lichaam

      Hoi!

      Wat is de reden dat jullie dit onderzoek willen doen? Je onderzoek geeft namelijk antwoord op je hoofd- of deelvraag. Waar denken jullie antwoord op te geven door de hoeveelheid katalase te bepalen in verschillende soorten vlees? Misschien is het handig als jullie eerst eens naar ons stappenplan kijken.

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      T
      Tirsa
    • RE: Bioplastic

      Hoi!

      Het is altijd erg lastig individuele proefjes te regelen aan de TU. Voordat wij hier ons best voor gaan doen, verwachten we dat je goed bent voorbereid. Het is daarom belangrijk dat je een goed plan van aanpak maakt, dat kan aan de hand van dit document. Dus kijk daar eerst eens naar! Ik kan je daarna nog steeds niks garanderen, maar zo'n plan van aanpak is ook voor jezelf erg nuttig om te maken.

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
      T
      Tirsa
    • RE: DNA

      Beste Marijn,

      Je kan misschien een kijkje nemen bij DNA labs. Zij bieden meerdere DNA-gerelateerde proefjes aan en weten veel over dit onderwerp. Misschien kunnen zij je verder helpen.
      Heb je al hoofd- en deelvragen bedacht? Je wilt uiteindelijk dat je onderzoek antwoord geeft op een van deze vragen. Kan anders ook eens naar ons stappenplan.

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      T
      Tirsa
    • RE: PWS organische batterij

      Beste Asja en Fien,

      Weten jullie zeker dat de zetmeeloplossing de reductor, en de waterstofperoxide oplossing als oxidator wordt gebruikt in jullie batterij? De reductor is de -pool en de oxidator de +pool. Hebben jullie de reductorcel op de -pool van de voltmeter aangesloten? En als dit het geval is, geeft de voltmeter dan een positieve waarde?

      Ik ben namelijk nog eens goed gaan kijken naar de reactie, maar zetmeel is geen reductor. Bij suiker polymeren worden reductoren ook wel reducerende suikers genoemd. Er bestaan verschillende suiker polymeren, zoals zetmeel, glucose siroop en maltodextrine. Met het 'Dextrose Equivalent' wordt aangegeven hoeveel reducerende suikers er in zo'n suiker polymeer zitten. Bij een reducerend suiker is de suiker niet meer cyclisch, maar aan 1 kant open, waardoor er een aldehyde groep ontstaat. Zetmeel heeft een Dextrose Equivalent van ongeveer 0, wat betekent dat deze niet als reductor fungeert.

      Waterstofperoxide kan zowel als reductor als oxidator fungeren. Het kan dus heel goed zijn dat jullie reactie 'andersom' loopt, en de zetmeeloplossing de oxidator is en de waterstofperoxide oplossing de reductor.

      Ik heb een artikel bijgevoegd over de kinetiek van zetmeel als oxidator. Dit is wel weer een wetenschappelijk artikel, dus wat ingewikkeld, maar misschien kunnen jullie er wat dingen uithalen. Verder zou ik ook deze Wikipedia pagina lezen en even goed met jullie leraar overleggen.

      Veel succes!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      T
      Tirsa
    • RE: Algen voor PWS

      Beste Max en Ollie,

      Chlorella sorokiniana zouden inderdaad geschikt moeten zijn om biodiesel mee te maken, zoals ook te lezen is in dit artikel. Ik verwacht niet dat we deze algen op de TU hebben, te gebruiken door scholieren. Jullie kunnen eraan denken deze zelf aan te schaffen, ze zijn via deze site te koop. Ik heb deze link via de universiteit Wageningen, die aanraden de [i]Chlorella sorokiniana type 211-31[/i] te kopen voor een brandstof proef.

      Ik hoop dat jullie hier mee verder kunnen!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
      T
      Tirsa
    • RE: Psychopathie

      Hoi!

      Het forum is niet bedoeld voor dit soort vragen. Je kan hier terecht voor vragen over je profielwerkstuk, zoals bijvoorbeeld hoofd- en deelvragen, of uitleg over een onderwerp. Als we je ergens anders mee kunnen helpen, horen we het graag!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Overig
      T
      Tirsa
    • RE: analyseren paracetamol

      Beste Samra en Akshay,

      Het laboratorium waar scholieren terecht kunnen, wordt op dit moment gebruikt voor andere proeven. Het is dus helaas niet mogelijk paracetamol te synthetiseren. Dit geldt tevens voor de analysetechnieken. Ik weet dat ze op de universiteit Leiden ook dat soort apparaten hebben. Misschien kunnen jullie het daar wel doen. Ik zou het zeker bij meerdere universiteiten proberen.

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Medicijnen
      T
      Tirsa
    • RE: Kwantitatieve analyse vitamine A in wortels

      Beste Justin en Twan,

      Helaas kan ik geen andere methode vinden dan spectrometrie om vitamine A aan te tonen. Hebben jullie het ook bij andere universiteiten gevraagd? Ik weet dat ze bijvoorbeeld bij de universiteti Leiden ook spectrometers hebben. Sorry dat ik jullie niet verder kan helpen.
      Succes!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Drinkwater
      T
      Tirsa
    • RE: Water Ontzilting

      Beste Lieke en Femke,

      Ik heb het er nog even met een collega over gehad, en zij gaat kijken of er iets mogelijk is bij Civiele Techniek. Jullie horen nog of dit kan!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
      T
      Tirsa
    • RE: Kwantitatieve analyse vitamine A in wortels

      Beste Justin en Twan,

      Het is zeker jammer! Ik krijg er veel vraag naar, maar helaas worden scholieren niet toegelaten. Ik zal nog eens goed kijken of er iets anders te regelen valt. Jullie horen nog van mij.

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Drinkwater
      T
      Tirsa
    • RE: PWS Moleculaire gastronomie

      Deze vraag is beantwoord in dit topic.

      geplaatst in Overig
      T
      Tirsa
    • RE: PWS Moleculaire gastronomie

      Hoi!

      Aan de universiteit van Wageningen gaat een hele studie over dit onderwerp. Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina. Ik denk dat zij jou een stuk beter kunnen helpen!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Drinkwater
      T
      Tirsa
    • RE: Water Ontzilting

      Beste Lieke en Femke,

      Ik heb helaas nog steeds geen reactie ontvangen, en weet naast de PHD-student ook niet wie er verder onderzoek naar doet op de TU. Ik ben dus bang dat een experiment niet gaat lukken. Misschien kunnen jullie een oliebedrijf mailen om te vragen of zij jullie kunnen helpen. Zij gebruiken ontzilting namelijk om olie uit de grond te halen.

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
      T
      Tirsa
    • RE: Fluorescentie

      Beste Jop,

      Vet onderwerp! Je hoofd- en deelvragen zien er goed uit. Het is alleen niet echt een onderzoeksplan. In je onderzoeksplan zet je namelijk wat je gaat onderzoeken en hoe je dit gaat doen (plan van aanpak), dus wat voor experimenten je gaat doen.
      Wanneer je naar bronnen zoekt is het altijd goed te beginnen bij de referenties van Wikipedia; deze staan onderaan de pagina. Verder kan je wetenschappelijke artikelen vinden op Scopus of Google Scholar. Om van de 1e site gebruikt te maken heeft je school wel een licentie nodig, maar op Google Scholar kan je ook erg veel vinden.
      Succes!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
      T
      Tirsa
    • RE: PWS: Batterijen

      Beste David,

      Hebben jullie al een oplossing gevonden? Ik hoop het :)!

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Elektronica
      T
      Tirsa
    • RE: Practicum pws hormonale therapie bij kanker

      Beste Inge, Ilse en Karlijn,

      Jullie zijn de bijlage denk ik vergeten! Bij DNA-labs doen ze ook proefjes met tumorcellen, misschien hebben zij nog ideeën voor jullie practicum.

      Groetjes,
      Tirsa

      geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
      T
      Tirsa