Beste @FramboosM,
De meetbare stroom is inderdaad natuurkundig relevant wanneer hij groot genoeg is. Hierbij is 0,01mA erg laag, omdat deze range niet altijd accuraat gemeten kan worden m.b.v. een multimeter. Voor een commerciele huishoudelijke batterij zou ik zelf inzetten op een weerstand waarbij de stroom tussen de 5 en 25mA ligt.
De stroom en spanningsmetingen zijn dan equivalent, omdat de een met betrouwbare wijze tot de ander omgerekend kan worden via de wet van Ohm.
Hierbij kom je voor het vermogen uit op P=I^2 * R = V^2 / R, omdat I = V/R
Of je de bronspanning wilt berekenen is afhankelijk van je onderzoeksvraag. Voor de toepassing van de batterij in elektrische circuits is gewoonlijk alleen de klemspanning relevant. Als je geinteresseerd bent in de hitte-efficientie van de batterij, zou de interne spanning misschien interessant zijn.
Ik heb vandaag een artikel gelezen waarin gewerkt werd met batterijen waarbij de voltagemarkering de nominale spanning is, wat in dit geval verwees naar de gemiddelde spanning van een volgeladen batterij.
Ik denk dat dit voor jullie momenteel de nuttigste definitie is. Deze definitie is hier terug te vinden link
Een curve fit is een potentieel non-lineaire trendlijn. Het tijdsinterval hangt af van de totale ontladingstijd, maar ik zou minstens 10 datapunten nemen tijdens de proef.
Een integraal is een wiskundige operatie die gebruikt kan worden om het oppervlak onder een lijn te vinden. Met behulp hiervan kan je een wiskundig precies gemiddelde vinden.
Het vinden van een horizontale lijn met ongeveer evenveel oppervlak is ook een goede manier om het gemiddelde te vinden. Wiskundig gezien is dit minder gecompliceerd.
Heb ik hiermee jullie vragen beantwoord?
Ik zou natuurlijk nog graag het een en ander verduidelijken, als dat wenselijk is.
Tadjiro Velzel