Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. Liam van Vugt
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 0
    • Onderwerpen 0
    • Berichten 21
    • Beste 0
    • Controversial 0
    • Groepen 2

    Liam van Vugt

    @Liam van Vugt

    Hoi! Mijn naam is Liam en ik ben 21 jaar. Ik kom uit Capelle aan den IJssel, in de buurt van Rotterdam. Sinds 2022 studeer ik Technische Natuurkunde hier in delft. Op de middelbare school spraken technische vakken zoals Natuur en scheikunde me altijd het meeste aan, en daardoor was de keuze voor Delft snel gemaakt. Als PWS heb ik zelf paracetamol gemaakt (lekker natuurkundig) en vond het een super leuk proces. Ik kijk er naar uit jullie te helpen met het PWS en met een natuurkunde vraag kunnen jullie altijd bij mij terecht!

    0
    Reputatie
    7
    Bekeken
    21
    Berichten
    0
    Volgers
    0
    Volgend
    Geregistreerd Laatste keer online gezien
    Locatie Delft Leeftijd 21

    Liam van Vugt Ontvolgen Volgen
    PWS TU Delft Team PWS TU Delft admin

    Meest recente berichten door Liam van Vugt

    • RE: Warmte naar elektriciteit

      Beste @Jesse-1 ,

      Jullie hebben al een goed beeld van warmte energie zie ik! Ik stel voor om dinsdag 16 september af te spreken in Delft. Wij kunnen hier dan een gesprek voeren over jullie project en kunnen jullie vragen stellen. Ik heb je een prive bericht gestuurd met nadere informatie over de locatie. Ik hoop jullie dan te zien!

      Groeten,
      Liam

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Zonnecel maken

      Beste @esmeekiljan,

      Het bouwen van een eigen zonnecel is een ingewikkeld onderwerp, maar zeker niet onmogelijk. Een zonnecel gebruikt vaak relatief dure materialen of heeft hele specifieke apperatuur nodig om gemaakt te kunnen worden. Jullie noemen een Grätzel-cel, deze is mogelijk om zelf te bouwen met inderdaad TiO2, roest en iets van een organische stof die licht absorbeert (zoek eens naar "Dye-sensitized solar cells").
      Ik zou deze cel eens verder onderzoeken en kijken wat de minimaal benodigde materialen zijn. Daarna denk ik graag verder met jullie mee!

      Groeten,
      Liam van Vugt

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Warmte naar elektriciteit

      Beste @Jesse-1

      Jullie hebben een erg interessant en relevant onderwerp gekozen! Alle bruikbare vormen van energie worden uitendelijk omgezet in warmte, dus het is inderdaad een goed idee om te kijken of/hoe deze energie kan worden opgevangen. Jullie hebben al wat vooronderzoek gedaan zie ik.
      Ik hoor graag wat voor generatoren jullie nog meer hebben gevonden.

      Ik stel voor om ergens in september een gesprek in te plannen waar we een discussie kunnen hebben over de mogelijkheden van warmte energie opvangen. Dit kan hier in delft of online. Ik hoor graag wat jullie beter uitkomt!

      Groeten,
      Liam van Vugt

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Offshore groene energie

      Beste @Roland-0 ,

      Offshore energie is zeker een interessant en actueel onderwerp! Is jullie PWS meer natuurkundig of economisch gericht? Het is een idee om offshore energie te vergelijken met alternatieve energiebronnen.
      Zelf energie uit golven halen is zeker een uitdagend onderwerp, maar dit is best mogelijk om te doen op kleine schaal. Ik raad jullie aan eens op te zoeken wat voor energie er in een golf zit en hoe dit mogelijk 'op te vangen' is.

      Ik denk daarna graag verder met jullie mee!
      Groetjes,
      Liam van Vugt

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Reserveren dode kamer

      Beste @Paul_Verbruggen,

      Wij zijn van het PWS team en helpen leerlingen van de middelbare school. Voor uw vraag tot reservering van een geluidstille ruimte kunt u beter contact opnemen met de Imaging Physics Department. Hun locatie is Lorentzweg 1, 2628 CK Delft.

      Met vriendelijke groet,
      Liam van Vugt

      geplaatst in Overige onderwerpen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Energie uit Ethanol.

      Hoi @Thomas-Hoogstede,

      Het is goed om te horen dat jullie een idee hebben hoe de brandstofcel eruit moet gaan zien. Het klopt inderdaad dat een DEFC erg zal lijken op een waterstof-brandstofcel in werking. En ook het membraan in de cel zal vergelijkbaar zijn.
      De manier waarop een brandstofcel stroom produceert berust volledig op het kunnen transporteren van protonen (H+jes) en elektronen, het is dus belangrijk om een membraan te hebben dat permeabel is voor die protonen, maar niet voor de ethanol.
      Een veel gebruikt membraan is Nafion. Er zijn meerdere soorten Nafion dus het is handig om deze eens op te zoeken en te vergelijken.

      Ik raad jullie zeker aan om begin volgend schooljaar de waterstof-brandstof workshop te volgen! hier kunnen jullie de cel in werking zien en vragen stellen.
      Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

      Groetjes,
      Liam

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Magneetzweeftrein

      Beste @Bodine,

      Het klopt inderdaad dat wij hier een magneetzweeftrein hebben! Wij geven ook een workshop supergeleiding waar eerst het een en ander over de theorie en natuurkunde achter supergeleiding wordt verteld, en daarna wordt een demonstratie gegeven met de magneetzweeftrein.
      Normaliter is het ook mogelijk voor jullie om zelf een experiment uit te voeren en zo meteen het praktische deel van het PWS uit te voeren, maar helaas is deze opstelling momenteel kapot en doen wij ons best om deze te repareren.
      Maar de magneetzweeftrein demonstratie is nog steeds mogelijk om bij te wonen!

      Ik hoor het graag als jullie interesse hebben in deze workshop.

      Groetjes,
      Liam van Vugt

      geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Reservatie dode kamer

      Beste @Jam-van-der-Aa,

      Dit is zeker mogelijk! Ik heb je een prive bericht gestuurd met verdere informatie over hoe dit kan.

      Groetjes,
      Liam van Vugt

      geplaatst in Overige onderwerpen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Energie uit resonantie

      Beste @Jesper_K,

      Energie opwekken uit traptredes is een erg creatieve manier om energie op te wekken, maar het moet wel mogelijk zijn inderdaad! Jullie hoofdvraag is erg breed, wat bedoelen jullie precies met bruikbaar?
      Allereerst is het natuurlijk van belang om te begrijpen wat resonantie precies is en wat de resonantie van een traptrede eigenlijk betekent. Het gebeurt in de natuurkunde vaak dat situaties worden vergeleken met een simpelere situatie zoals een massa aan een veer.
      Door dit te doen kan je een idee krijgen hoe een traptrede zal trillen (of oscilleren).
      Het is natuurlijk ook van belang om te weten hoe je hier energie uit kan halen. Ik raad aan eens te kijken hoe en waarmee energie kan worden opgewekt uit vibraties.
      Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen en denk dan graag verder mee!

      Groeten,
      Liam

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt
    • RE: Energie uit Ethanol.

      Beste @Roel-vd-Sanden

      Jullie hebben gevonden dat platina wordt gebruikt als katalysator in een DEFC, dit is inderdaad het meest gebruikte materiaal omdat eht efficiënt is en werkt in een zure omgeving. Helaas is platina ook prijzig. Er zijn zeker meerdere opties om de brandstofcel werkende te krijgen die geen platina gebruiken!

      Jullie originele hoofdvraag was in hoeverre er energie te halen valt uit ethanol, dit is nog steeds een erg brede vraag, en zal ook invloed hebben op het onderwerp van de brandstofcel. Dit is namelijk omdat jullie een balans moeten vinden tussen de prijs (en dus kwaliteit) van de materialen en hoeveel stroom de brandstofcel zal produceren.
      Jullie kunnen gebruik maken van hele lage platina concentraties om toch de reactie op gang te kunnen krijgen, dit zal wel minder spanning opleveren.
      Een goed alternatief zijn anodes en cathodes op basis van nikkel. Dit metaal is goedkoper en beter verkrijgbaar, maar dan moeten jullie wel opletten in welke omgevingen deze katalysator wel of niet werkt (denk aan zuurgraad). Nikkel is een goede anode, een idee voor cathode is bijvoorbeeld actief koolstof.

      Wij geven ook een workshop over een brandstofcel. Het is een idee om hier eens naar te kijken als het niet duidelijk wordt. Hier kan je ook 'face to face' denken en overleggen met en student.

      Ik hoop dat jullie hiermee verder kunnen!
      Groetjes,
      Liam

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      Liam van VugtL
      Liam van Vugt