• RE: Waterraket PWS

  Beste Tessa en Ghislaine, @Ghislaine
  Waterraket altijd leuk! Als je alleen wil vergelijken kan je heel simpel de tijd meten die de raket voor en na de aanpassingen nodig heeft om van zijn hoogste punt de grond te bereiken. Dit is simpel, maar niet heel nauwkeurig. Dit komt doordat de omstandigheden tijdens de twee testen niet exact gelijk zullen zijn: Je hebt te maken met onnauwkeurigheid in jullie reactie, verschillende wind/weer omstandigheden en ook verschillen in de massa van de raketten.

  Op deze website is een gemakkelijke manier beschreven om de hoogte van de raket te bepalen. Als je het experiment uit zou tekenen zou je een driehoek krijgen met op de hoekpunten het startpunt van de raket, het hoogste punt van de raket en een van jullie. De arm van een van jullie naar het startpunt van de raket samen met de arm van het startpunt van de raket naar het hoogste punt van de raket is een hoek van 90 graden.
  De tube die ze beschrijven is niets anders dan een kartonnen koker met een draadkruis waar je doorheen moet kijken

  Een andere manier is mbv video en is beschreven in dit topic op dit forum.

  Als jullie vragen hebben hoor ik het graag!

  Groetjes,

  Juul

  geplaatst in Raketten
 • RE: PWS gestabiliseerd vliegtuig

  Hoi Maarten, @MaartenK

  Klopt het dat ik jou aan de telefoon heb gesproken? Interessant om het stabiliseren van een vliegtuig te onderzoeken. Heb je de haalbaarheid van je idee al verder uitgewerkt? Kan ik je misschien aan informatie helpen? Ik ben benieuwd!

  Groetjes,

  Juul

  geplaatst in Informatica
 • RE: PWS organische zonnecellen

  Hey @Wout

  Dat is prima hoor geen zorgen.

  Om de efficiency van een zonnecel te meten doe je dat gemakkelijk met een simpele opstelling. Die ziet eruit als volgt:
  alt text

  Hierbij is de ST 01 een iets om je zonnecel op het circuit te krijgen. En de ST 14 je dadwerkelijke zonnecel.

  Je kan met deze opstelling gemakkelijk een IV curve meten. Deze IV curve representeert wanneer de zonnecel het efficiëntst is. Als je die van verschillende zonnecellen dus naast elkaar zet, zie je in welke situatie welke zonnecel het beste werkt.

  Ik hoop dat dit jullie op weg helpt.

  Groeten,
  Jip

  geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
 • RE: pws schuifpuzzels in de tweede en derde dimensie

  Hey @bovschuppen

  Wat een tof PWS onderwerp hebben jullie. Ik ben benieuwd waar jullie precies vast lopen met het koppelen van pariteit, of een ander wiskundig bewijs, aan de Rubik's cube. Een simpele google in het engels gaf mij al vele opties.

  Om gelijk een link te vinden die het bewijs koppelt aan pariteit heb ik het volgende antwoord gevonden op stack exchange. Een leuke site waar iedereen dit soort vragen kan stellen.

  Ik hoop dat dit jullie al goed op weg helpt.

  Groeten,
  Jip

  geplaatst in Wiskunde
 • RE: Stedenbouw op water

  Hi Justin,

  Wat een interessant profielwerkstuk gericht op de toekomst!
  Probeer nog meer aspecten van je ontwerp te definiëren. Wordt deze 'drijvende stad' midden in de Atlantische Oceaan geplaatst of dichtbij wal aan het IJsselmeer?
  Bij een 'stad' denk je al snel aan duizenden inwoners. Hoe bereikt het drijvende eiland op den duur deze capaciteit?
  Over deze logistieke kwesties kun je vast een knoop doorhakken!
  Hier kun je lezen hoe een drijvende waterwoning geproduceerd is.
  Wellicht kan ook je met behulp van de wet van Archimedes zelf een gebouw op papier ontwerpen? Wanneer dit ontwerp is goed gekeurd bij je docent, kun je het ontwerp uitwerken op schaal in een waterbak.
  Ik benieuwd naar je verdere stappen!

  Met vriendelijke groet,
  Stijn Smits

  geplaatst in Water & boten
 • RE: Supergeleidende energiekabels vs normale kabels

  Excuses voor mijn late reactie. Ik zal je vraag dinsdag beantwoorden.

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
 • RE: PWS Architectuur en Wiskunde

  Hoi Britt!

  Bij het ontwerpen van een gebouw komen verschillende aspecten aan bod. Zaken waar altijd aan gedacht moet worden, zijn de eisen en wensen die de opdrachtgever heeft en de omgeving waarin het gebouw neergezet moet worden.
  Tegenwoordig speelt de duurzaamheidseis een steeds grotere rol. Misschien kun je daar verder mee? Voor verdere informatie over het opstellen van je hoofdvraag en deelvragen kun je hier klikken.
  Ik ben benieuwd naar je hoofdvraag!

  Met vriendelijke groet,

  Stijn Smits

  geplaatst in Wiskunde
 • RE: Waterstof als alternatieve brandstof (brandstofcel) PWS

  @Jamsie
  Beste James,

  Jullie zijn al goed onderwerp met jullie project! Ik zag ook net bij alle aanmeldingen dat je jullie hebt aangemeld voor de PWS middag van 9 juni. Jullie zijn daar van harte welkom. Ik zal aankomend weekend even een mail sturen met hierin alle informatie voor de pws middag.

  Dan heb ik ook even jullie onderzoeksplan doorgelezen. Deze ziet er ook goed uit. Een tip die wij altijd geven voor een goede hoofdvraag is dat het een open vraag is en niet met alleen ja of nee kan worden beantwoord. Zoals jullie hoofdvraag nu is geformuleerd is dat wel het geval. Als jullie het herformuleren naar "Hoe kunnen fossiele brandstoffen in de vervoerssector in Europa worden vervangen door waterstof?".
  Daarnaast zou ik nog een deelvraag toevoegen (tussen jullie deelvraag 2 en 3) waarin je onderzoekt hoe waterstof kan worden gebruikt in de vervoerssector. Denk dan aan verbrandingsmotor of brandstofcel, maar ook aan of het toepasbaar is voor elk soort vervoersmiddel. Een vrachtschip en auto zijn natuurlijk niet hetzelfde. Door deze deelvraag krijg je iets meer samenhang tussen je deelvragen en kun je aan de hand hiervan ook onderzoeken waarom het nu nog niet veel (rijden al een paar waterstofauto's en bussen op de weg) wordt gebruikt.

  Ik heb de rest niet helemaal doorgelezen. Wij gaan niet alles van iedereen project checken, maar als jullie specifiek vragen hebben dan kan ik het altijd uitleggen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
 • RE: Foto-Elektrisch effect in halfgeleider

  @lisanneblok
  Beste Lisanne en Bram,

  Ik zou niet uit gelijk kunnen zeggen of wij de apparatuur hebben om jullie hiermee te helpen. Zouden jullie misschien eerst wat meer over jullie project kunnen vertellen? Hebben jullie al hoofd- en deelvragen opgesteld? Hierdoor krijgen wij een beter beeld van jullie onderzoek en kunnen jullie gerichter helpen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Natuurkunde Proefjes
 • RE: Temperatuurmeting bij uitrekken van een elastiek

  @S-A-Spaander
  Beste Simon,

  Wij hebben geen warmtebeeldcamera die wij beschikbaar stellen voor scholieren. Ik weet dat er apparaten zijn van handformaat met een kleine kleurendisplay die je als het goed is van gereedschapsmerken kunt verkrijgen, maar ik zou niet weten waar of van wie je die zou kunnen lenen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Natuurkunde Proefjes

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.