Groepsdetails Prive

administrators

 • RE: Workshop pws Zonnebrand

  @lisannelouwerse
  Beste Lisanne en Jelle,

  Ik heb Lisanne hierover een mail gestuurd.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie
 • RE: Depressie hoofdvraag

  Beste @teradelis99,

  Op onze website hebben wij een stappenplan staan over hoe je hoofd- en deelvragen opstelt. Ook wat handige tips en voorbeelden.

  Voor het bedenken van een hoofdvraag. Om te beginnen is het handig om eerst een paar dingen op te schrijven:

  • Wat wil je leren over het onderwerp?
  • Waar associeer ik depressie mee?
  • Wat is actueel over dit onderwerp?

  Schrijf even deze ideeën op. Deze kun je ook delen met mij want ik kan natuurlijk helpen hiermee, maar dan moet ik eerst een beetje een idee krijgen wat je leuk en interessant vind aan dit onderwerp.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Het menselijk lichaam
 • RE: Aspirine synthese molariteit

  @s1234 en @rin,

  Het bestandje is verstuurd!

  geplaatst in Medicijnen
 • RE: doping

  Beste @Sineg,

  Uit ervaring weet ik dat het heel moeilijk is om een praktisch onderzoek te doen met het onderwerp doping. (Dit was het onderwerp van mijn eigen pws en wij hebben uiteindelijk maar wat scholieren met en zonder energie laten rennen. Geen groot succes.) Omdat alles wat met doping te maken heeft te maken heeft met verboden middelen is dat iets wat je niet kunt onderzoek.

  Wat je WEL kunt doen is het nabootsen van effecten van doping op je prestaties. Je kunt dan alleen moeilijk de prestaties van een persoon verbeteren t.o.v. zijn normale prestatie zonder doping. Je kunt natuurlijk wel makkelijk de prestaties van een persoon verbeteren t.o.v. van andere mensen door de rest een "handicap" te geven.
  Als je mensen laten snel laat rennen over een stuk en de helft moet eerst rondjes draaien, dan zullen zij duizelig zijn (gebrek aan focus na bootsen) en andere zullen een stuk sneller rennen.
  Een ander voorbeeld is beta-blokkers, die ervoor zorgen dat je een steady hand hebt. Probeer een opdracht te verzinnen waar mensen een heel precies werkje moeten doen. De ene helft voert deze normaal uit en de andere helft moet dit doen op een trilplaat of met z'n linkerhand omdat daar coördinatie minder goed is.

  Wellicht is dit een leuk ding om uit te proberen. In wiskunde kun je dingen bewijzen door het tegendeel te ontkrachten. Met deze proeven bewijs je verbetering op je prestatie door te laten zien wat je prestaties kan belemmeren.

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Als jullie nog vragen of andere hulp nodig hebben dan hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Medicijnen
 • RE: PWS over explosieven

  Beste @Sumeia,

  Origineel onderwerp! Het is niet veel voorkomend, dus heb er ook niet veel ervaring mee maar ik kan je wel helpen.
  Het belangrijkste om eerst te doen is nagaan wat je wil gaan onderzoeken met je pws. Wat zou ik graag leren over dit onderwerp? Een onderzoeksvraag over hoe het op microschaal werkt is dus een goede. Je zou misschien kunnen kijken naar of er verschillen zijn op microschaal bij explosies. Of zitten er verschillen in de ontsteking van explosieven? Eigenlijk onderzoek naar verschillende categorieën explosieven.

  Als je eerst een beetje uitleg kunt geven over de basis van je pws, dan kan ik je ook daar mee helpen. Daarna kunnen we kijken wat er wellicht mogelijk is voor een praktisch onderzoek.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
 • RE: Waterstofauto/elektrische auto

  @erikbade
  Beste Erik en Niels,

  Geen probleem jongens. Ik kan jullie nog steeds helpen. Jullie kunnen in oktober/september langskomen voor een pws middag en hier heb ik alle spullen voor twee proeven met de brandstofcel en elektrolyse cel. Bij deze twee proeven kun je de efficiëntie van de elektrolyse cel en de brandstofcel berekenen. Met deze proeven zouden jullie uiteindelijk een conclusie kunnen trekken over de efficiëntie van de hele waterstofcyclus. Is dit een onderzoek waar jullie wat aan zouden hebben??

  Hou in begin september de site goed in de gaten. Dan plannen wij namelijk de nieuwe pws middagen en dan kunnen jullie gewoon een dag kiezen om langs te komen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
 • RE: Brandstof uit Zeewier

  @Kareem
  Hallo Kareem,

  Het onderwerp biobrandstof uit zeewier/algen is een populair onderwerp op het forum en ik kan je vertellen dat het mogelijk is om hier een praktisch onderzoek bij te doen. Je kunt namelijk uit de olie van algen/zeewier biodiesel maken. Dit is een relatief eenvoudige proef. Er is alleen een punt waar sommige scholieren op school tegenaan lopen. Voor deze proef heb je methanol nodig om de katalysator te maken. Methanol is alleen een vloeistof die niet zomaar zonder begeleiding kan worden gebruikt. Het belangrijkste is dat je aan je scheikunde docent of begeleider vraagt of die je kan helpen met dit deel van de proef. Voor de rest zitten er niet veel moeilijkheden aan en kun je zo biodiesel maken.
  Iemand heeft zelfs daarom zijn scooter op deze biodiesel laten rijden! Dus het werkt echt.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
 • RE: Artificieel hart

  @Jankovic
  Beste Dejan,

  Is het gelukt om iets in te leveren? Heb je nog mijn hulp nodig?

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Het menselijk lichaam
 • RE: Kernfusie (Farnsworth-hirsch reactor)

  @ThymenWoldhuis
  Hallo!

  Het heeft even geduurd maar ik heb deze week eindelijk met mijn collega gesproken, Thom. Hij kan je wel helpen met brainstormen over het onderwerp. Hij staat momenteel zelf niet ingeroosterd voor de pws middagen, maar je kunt zelf met hem een afspraak maken omdat hij flexibel in zijn tijd is. Ik zal vragen of hij via dit topic op het forum contact met je kan opnemen.

  Veel succes nog!

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
 • RE: Begeleiden PWS Robotica

  Hey @mistermiller

  De leerlingen kunnen zich inschrijven voor de workshop Robotica hier op de website. Daar zullen ze onder mijn en @Midas-Becker begeleiding de workshop volgen waarin wij de verschillende facetten van een robot bouwen voor een PWS zullen bespreken. Dit is ideaal als opstart van een PWS! U hoeft hier als begeleider niet bij aanwezig te zijn. Zodra zij zijn ingeschreven zoeken wij mail contact met de leerlingen om hun van de verdere informatie te voorzien.

  Ik hoop dat ik u zo goed geïnformeerd heb en ik zie de inschrijving(en) graag tegemoet.

  Groeten,
  Jip

  geplaatst in Informatica

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.