@SaraBink Hi Sara,
Ik kan nog niet met zekerheid zeggen of dat moment lukt. Laat me weten wanneer de vleugelprofielen helemaal af zijn en ready om te testen. Dan kunnen we diezelfde week een afspraak maken!
Karel
@SaraBink Hi Sara,
Ik kan nog niet met zekerheid zeggen of dat moment lukt. Laat me weten wanneer de vleugelprofielen helemaal af zijn en ready om te testen. Dan kunnen we diezelfde week een afspraak maken!
Karel
Hi Elias,
Je hoeft niets voor te bereiden! Wij hebben verschillende vleugelprofielen om te testen en die data kunnen we naar jou sturen uiteindelijk. Je mag woensdag om 14:30 op het science centre van de TU Delft wachten bij het restaurant in het gebouw ( van der burghweg 1, Delft). Dan kom ik je daar ophalen. Tot woensdag!
Mvg Karel Jacobs
Hi Elias,
Dew week erna zou ik dinsdag 11 maart om 9:00 in de ochtend eventueel wel kunnen. Daarnaast kan woensdag 12 maart om 14:30 in de middag ook.
Laat maar weten welke datum voor jou het beste uitkomt!
mvg Karel
@Elias
Beste Elias,
Dit is zeker mogelijk. Zou je dinsdag 4 maart om 9:00 kunnen? En anders woensdag 5 maart om 14:00 of donderdag 6 maar om 9:00? Laat maar weten wat voor jou het beste uitkomt!
Met vriendelijke groet,
Karel Jacobs
Hi Sara en Noor,
Dit is zeker mogelijk! Hebben jullie al modellen gemaakt of nog niet? Wanneer jullie de modellen af hebben kunnen we een datum prikken om de tests te doen! Lees deze bouwhandleiding goed door als je de modellen maakt dan hoor ik snel wanneer jullie modellen af zijn!
Mvg Karel
Beste Elias,
In principe moet de Liftkracht die een vleugel creëert even groot zijn als de zwaartekracht van een vliegtuig wanneer deze in stabiele vluchttoestand is, en dus geen versnelling omhoog of omlaag heeft (eerste wet van Newton, de som van krachten op een voorwerp is 0 wanneer deze geen versnelling ondergaat). Wel kan de liftkracht groter zijn wanneer er een versnelling omhoog is bijvoorbeeld wanneer het vliegtuig opstijgt. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen kijken welke snelheid gevlogen moet worden om het vliegtuig de lucht in te laten gaan.
Het is zeker mogelijk om tests uit te voeren met de liftkracht van verschillende vleugelprofielen. Wij hebben ook vleugeprofielen waarmee getest kan worden. Zou je in korte termijn langs willen komen of duurt dat nog een tijdje? Dan kunnen we een datum plannen waarop je langs kan komen op de TU Delft!
Met vriendelijke groet,
Karel Jacobs
Beste Aaron en Niran,
Gaaf onderwerp! Het is inderdaad lastig om modellen te maken met cfd software. Ik en mijn collega's hebben hier ook vrijwel geen ervaring mee. Wij kunnen alsnog een videocall maken om de opties te bespreken! Laar maar weten of dit uitkomt voor jullie!
@stan Beste Stan,
Excuses voor de late reactie. Door een miscommunicatie met mijn collega is je vraag om langs te komen niet doorgekomen. Ik zou de volgende data wel weer kunnen:
Maandag 10 februari om 14:00 in de middag
Dinsdag 11 februari om 9:00 in de ochtend
Schikt een van deze data jullie?
Mvg Karel
Hallo Mick en Jasper,
Vet onderwerp! Wij hebben zeker een windtunnel die je kunt gebruiken, alleen is de testsectie wel erg klein. Ik weet dus niet of jullie model erin gaat passen. Anders zou je een model op schaal kunnen maken conform de onderstaande documenten. Laat maar weten of dit lukt dan kunnen we eventueel een datum prikken voor de tests!
Met vriendelijke groet,
Karel Jacobs
@Cinderfall Hallo Milos,
Gaaf onderwep! Voor het maken van modellen zijn wel bepaalde eisen waar de modellen aan moet voldoen wil je hem testen in onze windtunnel. Deze eisen kan je vinden in onderstaande documenten. Wij beschikken zelf ook over 2 achtervleugels waarin de ene DRS heeft en de andere niet. Hierdoor zou je het verschil in weerstand en downforce kunnen meten. Als jullie modellen helemaal af zijn kunnen we een afspraak maken om de tests te doen!
Mvg Karel
Hi,
Je kan verschillende grafieken maken maar de grafieken waaruit je de meeste informatie kan halen zijn CL/alpha en CL/CD grafieken. Verder zou je ook nog grafieken van de lift kracht vs de windsnelheid oid maken maar daar kun je dus zelf voor kiezen1
mvg karel
@Lukasdegraaf
Hi,
Voor de vleugelweerstand zal deze telkens geminimaliseerd worden. Dit wordt gedaan door middel van optimale vleugelprofielen en materiaalkeuzes. Deze materiaalkeuzes zullen ook invloed hebben op de flexibiliteit. Met nanotechnologie en composieten zal deze flexibiliteit zich aanpassen aan de payload. De spanwijdte valt niet heel veel over te zeggen maar de lift to drag ratio zal gemaximaliseerd worden zodat het vliegtuig het meest efficient vliegt. Hier valt dus ook hetzelfde te zeggen voor de koordlengte.
De massa zou uiteraard ook geprobeerd geminimaliseerd te worden. Hierdoor is namelijk minder lift nodig. Wel is het belangrijk dat de kracht die de materialen kunnen weerstaan niet enorm achteruit gaat. Dit wordt vooral gedaan door naar nieuwe materialen, zoals koolstof composieten, onderzoek te doen.
Voor de winglets zullen geavanceerde nieuwe winglets zoals de scimitar winglets of blended winglets toegepast worden.
Ik hoop je hiermee genoeg te hebben geholpen, en bij verdere vragen hoor ik het graag!
Karel
@stan
Hi Stan ,
Mooi dat jullie zelf een 3D printer hebben! Ik stel voor dat jullie weer contact met mij opnemen wanneer de modellen klaar zijn aangezien daar vaak best wat tijd over gaat. Daarnaast kan ik vaak op korte termijn wel ruimte maken om wat tests uit te voeren! De bouwhandleidingen kun je in dit bericht vinden! Let er op dat je dus een lange schroef hebt met dun schroefdraad en die met een lijmpistool of epoxy goed vast maakt!
Succes en laat het gauw weten wanneer de modellen helemaal af zijn!
mvg Karel
@stan
Hi,
Jullie zouden zeker gebruik kunnen maken van de windtunnel bij ons. Deze meet automatisch de windsnelheid, en de weerstandskracht. Hierin zou je het kwadratisch verband tussen weerstandskracht en windsnelheid kunnen laten zien.
Voor formule 1 hebben wij 2 achtervleugels; eent met DRS en een zonder DRS. De liftkracht wordt ook gemeten dus daarmee zou je de downforce en weerstand kunnen vergelijken.
Voor het wielrennen en skien zou je wel zelf een model moeten maken door de 3D printen, uit hout te vormen, of het op een andere zelf bedachte manier te doen. Wanneer jullie dit willen doen zal ik de documenten van de bouwhandleiding voor modellen sturen. Daarin staat het formaat van de windtunnel en alle andere extra benodigdheden.
Laar maar weten of jullie dit document willen en ik hoor het graag snel!
Met vriendelijke groet,
Karel Jacobs
Beste Bas,
Excuses voor de late reactie. Door vakantie kon ik niet reageren op het forum.
De metingen die de windtunnel uitvoert zijn voor de windsnelheid, de Liftkracht en de weerstandskracht. De hoek van inval kan gemeten worden en het vleugeloppervlak ook, en aangezien wij de luchtdichtheid als een constante nemen, is de liftcoefficient te berekenen.
Deze data wordt opgeslagen en gestuurd naar de leerlingen als csv file en kan geopend worden met excel. In excel kunnen de leerlingen dan zelf een kolom aanmaken met de formule voor de lift coefficient en een cel met de weerstandscoefficient. Op deze manier kunnen leerlingen dan zelf in excel een grafiek maken van Cl tegen alpha. Ook kunnen leerlingen dan nog een CL tegen CD grafiek maken.
Ik hoop je hiermee van voldoende informatie te hebben voorzien!
Met vriendelijke groet,
Karel Jacobs
@Peer-0 Hi,
Je moet op het science centre van TU Delft zijn. Dit is van der burghweg 1, Delft
@Peer Dag jongens,
Het lukt niet om op zulke korte termijn de modellen te kunnen 3D printen. Ik dacht dat jullie zelf een 3D printer op school zouden hebben en daarmee de modellen al geprint zouden hebben. Ik kan wel de modellen voor jullie printen maar dan zal het testen moeten verplaatst worden naar een andere dag. Dit zal dan waarschijnlijk pas na de kerst zijn.
Voor nu kunnen jullie in elk geval wel de bestanden mailen naar k.c.jacobs@student.tudelft.nl
Ik hoor graag bevestiging of jullie morgen afwezig zijn. Het heeft namelijk niet heel veel waarde om langs te komen als de modellen nog niet geprint zijn. Ik zal mijn best doen om de bestanden zsm te printen zodat jullie langs kunnen komen.
Karel
Beste Bas,
Het practicum dat wij gebruiken is een vrij gecompliceerd programma met een zelf gebouwde windtunnel. Het programma dat de metingen uitvoert is geprogrammeerd door een Elektrotechniekstudent. Om dus zelf een practicum op te zetten, zal lastig zijn en het is dus ook begrijpelijk dat de uitkomst tegenviel.
Leerlingen kunnen echter wel vaak bij ons langs om metingen met de windtunnel te doen. Dit kan op verschillende manieren:
De leerlingen willen de volledige workshop volgen, waarin een uitgebreide uitleg over de windtunnel, Liftkracht en weerstandskracht gegeven wordt. Hierna worden er testen gedaan met 2 verschillende vleugelprofielen in de windtunnel (1 assymetrisch vleugelprofiel en 1 symmetrisch vleugelprofiel).
Zij kunnen zich dan aanmelden via forum.pwstudelft.nl -> workshops -> vleugelprofielen
Ook kunnen zij in contact komen via ditzelfde forum waar u een bericht in heeft geplaatst.
De leerlingen willen een zelf gemodelleerd voorwerp testen. Het handigste is dan om in contact met ons te komen via ditzelfde forum. Hier wordt het snelste gereageerd en kunnen korte vragen gesteld worden over hun 3D print of ander model. Op dit forum kunnen leerlingen ook terecht voor kortere vragen als ze niet per se langs hoeven te komen.
Als laatste bieden wij ook een PWS Start workshop aan. Dit is een workshop vanuit ons team waarin interactief leerlingen erachter kunnen komen hoe je begint aan een PWS (kiezen van een onderwerp, goede hoofdvragen en goede deelvragen bedenken). Deze is in principe niet puur voor technische leerlingen, maar heeft een kleine focus op technische onderwerpen. Deze workshop kan gegeven worden voor een volledige klas dus misschien is dit een interessant voor u om als PWS begeleider naar te kijken. Je kunt voor de PWS start workshop het contactformulier invullen.
Om in contact te komen om langs te gaan als docent raad ik aan het contactformulier in te vullen op deze site.
Ik hoop dat ik je hiermee genoeg informatie heb gegeven. Bij verdere vragen hoor ik het graag!
Met vriendelijke groet,
Karel Jacobs
PWS TU Delft
@Cybertime93 Hallo,
Als er op kleine schaal gekeken wordt naar een vleugel, is het oppervlakte waar de luchtstroom doorheen moet kleiner aan de bovenkant dan aan de onderkant doordat de vleugel meer vervormd is aan de bovenkant. Dit is te vergelijken met een trechter waarin water stroomt. Dit stroom sneller door de smallere secties van de trechter doordat het oppervlakte waar het water doorheen stroomt kleiner is.
De wet van Bernoulli laat dan zien dat voor een hoge snelheid, lage druk geld en voor een lage snelheid hoge druk geldt. Er onstaat dus een drukverschil, en hoge druk wil altijd naar lage druk dus zal er een kracht ontstaan op de vleugel. Dit is de liftkracht.
Dit was een enorm beknopte samenvatting van hoe de lift werkt. Hieronder vind je de uitgebreidere uitleg met formules etc.
Bij verdere vragen hoor ik het graag!
Karel