Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. Joris Kersten
    3. Berichten
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 0
    • Onderwerpen 2
    • Berichten 296
    • Beste 0
    • Controversial 0
    • Groepen 0

    Berichten geplaatst door Joris Kersten

    • RE: Krachten bij meteoriet

      Hoi Job en Bas,

      Wat een interessant onderwerp hebben jullie gekozen! Ik ben geen astro-natuurkundige, maar met mijn achtergrond in werktuigbouwkunde kan ik jullie misschien toch op weg helpen. Dit op weg helpen zal beginnen in het helpen met het verkrijgen van literatuur omtrent jullie vraag.

      Deze website beschrijft een aantal formules die jullie op weg helpen. De website is in het engels en de formules kunnen wat lastig zijn, dus ik laat jullie er eerst graag zelf naar kijken en als jullie er niet uitkomen hoor ik het graag en kijken we er samen naar!

      Zouden jullie mij ondertussen willen laten weten hoever jullie zijn met je deelvragen?

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: Biomechanica speerwerpen

      Hoi Niel,

      Als ik het goed begrijp wil je de techniek van het speerwerpen herdenken, om zo te proberen de speer verder te gooien? De vragen die je hierover hebt lopen uiteen:

      • Hoe analyseer je je gooi techniek?
      • Met welke factoren moet je rekening houden bij het werpen van een speer?
      • Hoe kan je de snelheid van je arm meten?

      Ikzelf tennis graag en een paar jaar geleden heb ik met mijn trainer mijn forehand techniek geanalyseerd. Dit deden we met een hogesnelheidscamera. In slow-motion kun je vervolgens mooi zien welke beweging je maakt. Echter moet je wel bepalen wat de beste manier is. Dit is heel moeilijk theoretisch te doen, maar je zou kunnen proberen een opname te maken van een professionele speerwerper. Deze kun je dan vergelijken. Ik denk dat je factoren ook beter bij hem kunt raadplegen. Als je het over de natuurkunde achter het speerwerpen wil hebben, kunnen we daar ook over praten, maar dan moet ik beter weten wat je precieze onderzoeksvraag en deelvragen zijn.

      groetjes,

      Joris

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: PWS Transportation System based on Autonomous Vehicles

      Hoi Fabienne en Stephanie,

      Jullie hebben een interessant onderwerp. Toevallig heeft Tesla deze week aangekondigd dat alle nieuwe modellen autonome hardware krijgen. Het is dus een zeer actueel topic. Wat betreft jullie hoofdvraag heb ik een opmerking: De manier waarop jullie je hoofdvraag stellen zorgt voor een antwoord in de vorm van 'ja het is mogelijk' of 'nee het is niet mogelijk'. Dit noemen gesloten vraag en kun je beter vermijden. Ik zou jullie daarom willen adviseren om je hoofdvraag te herschrijven en te veranderen in een open vraag, zoals jullie goed hebben gedaan bij jullie deelvragen. Wat betreft hulp bij jullie onderzoek, kunnen wij die uiteraard bieden. Echter gaat dit om specifieke hulp. Zo gauw jullie dus een specifieke vraag hebben, kunnen jullie die hier stellen en ga ik kijken of ik die kan beantwoorden of ik iemand ga zoeken binnen Werktuigbouwkunde, de faculteit van Automechanica.

      Groetjes,

      Joris Kersten

      geplaatst in Elektronica
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • Meld je nu aan voor de Sleeptankworkshop op 21 November 2016!

      De sleeptank workshop is bedoeld om inzicht te geven in de theorie achter het varen van boten. Het doen van proeven met betrekking tot de weerstand die een boot ondervindt tijdens het varen, met behulp van een sleeptank, kan bijvoorbeeld een indicatie geven hoeveel brandstof een boot verbruikt tijdens het varen. Het doel van de proef is om van verschillende modellen van scheepsrompen de weerstandscoëfficiënt te bepalen en zo te bepalen welke romp het minste weerstand ondervindt.

      Ben je benieuwd naar waarom speedboten een andere romp hebben dan tankers? Of wil je weten welke romp het minste weerstand ondervindt tijdens het varen? Ben je de zeilfanaat en wil je graag je hobby tot PWS onderwerp om toveren? Dan is deze workshop uitermate geschikt om te gebruiken voor je profielwerkstuk!

      De workshop neemt ongeveer een dag in beslag. In de ochtend wordt een rondleiding gegeven en de workshop uitgelegd. In de middag worden er experimenten gedaan.

      Schrijf je snel in op onze website!

      geplaatst in Water & boten
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: PWS drone bouwen

      Heel goed Joas.
      Om een goede vraag te bedenken is 'sparren' met collega en begeleiders altijd belangrijk.
      Als het je echt niet lukt, zou je je ook in kunnen schrijven voor de pws middag. Dan kijkt een collega van mij er met je naar.

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Raketten
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: Actieradius vergroten

      Hallo Devin en Bartil,

      Jullie idee is goed. Het is vooral goed dat jullie je scope hebben gefocust op het verlengen van de actie radius. Hier zijn uiteraard een aantal mogelijkheden toe: gebruik van zone-energie, reduceren van mechanische verliezen, betere aerodynamica, etc. Wat betreft de zonnecellen denk ik zeker dat jullie een uitvoerbaar experiment hebben, maar ik zo jullie willen adviseren om in je verslag meerdere methodes analyseren en daaruit de 'beste' kiest. uiteraard moet je wel quantificeren wat de beste volgens jullie is.

      Groetjes

      Joris

      geplaatst in Energie opwekking & zonnecellen
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: De duurzame spitzen

      Hoi Aline,

      Wat jij nodig hebt is een materials database. Hierin kun je vervolgens de specificaties voeren en mogelijke materialen komen er dan uit. Dit is een voorbeeld. Volgens mij is deze gratis. Het lijkt me handig als je je inschrijft voor de pws middag zodat je samen met mijn collega door de database kan lopen.

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: PWS protheses

      Hoi Lisa,

      Midas is er dit weekend niet, maar ik kan je wel even helpen.
      Donderdag 6 Oktober is er een pws middag. Je kunt je hiervoor inschrijven op de website.
      Midas kan jullie hier dan verder helpen met de ontwerpen.

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: PWS kunstorgaan

      Hoi Eva en Noor,

      Midas is dit weekend niet beschikbaar, maar zal jullie na het weekend antwoord geven.
      In de tussentijd kan ik jullie adviseren ook eens contact op te nemen met ziekenhuizen. Misschien mag je bij hun onderzoek doen naar bestaande/geplaatste kunstorganen?

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: PWS drone bouwen

      Hoi Joas,

      Voordat ik je aan onze expert ga linken moeten we even terug naar je hoofd en deelvragen.
      Het idee is dat je aan het eind van je pws terugkoppelt naar je hoofdvraag om antwoord te geven. Bij jouw hoofdvraag is dit echter moeilijk: Hoe bepaal je of iets optimaal is? Wanneer vliegt iets zo goed mogelijk? Dat zijn vragen waar je geen antwoord op kunt geven, tenzij je in je hoofdvraag specificeert wat 'optimaal' is en wat 'zo goed mogelijk' is. Dit komt ook terug in je deelvragen.
      Verder is een drone bouwen niet heel moeilijk meer. Je koopt een bouwpakket en zet het in elkaar. Wat je echter wilt doen, is een bepaald onderdeel of process verbeteren. Dit verbeteren wil je doen op te voldoen aan je eisen die je gaat opstellen voor 'optimaal' en 'zo goed mogelijk'.

      Ik hoop dat je dit begrijpt en dat het je lukt om je vragen te specificeren. Als het niet lukt kun je me dat gewoon laten weten en dan kijken we er samen naar!

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Raketten
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: Droomauto met een krap budget

      Hoi Nasr en Sam,

      Goed dat jullie inzien dat jullie scope iets te groot is. Als ik het goed begrijp is jullie doel dus een sportauto te ontwerpen waarbij het uiterlijk het belangrijkst is en de interne onderdelen van minder belang zijn om de kosten te drukken. Ik stel dus voor dat jullie je vooral op het uiterlijk gaan focussen. Jullie kiezen nu 2 auto's die je zelf mooi vindt. Dat lijkt een handige zet, maar bij een goed ontwerp zorg je dat je doelgroep het ontwerp mooi vindt. Het zou dus slimmer zijn als je een enquête houd onder de doelgroep die jullie voor ogen hebben. Deze enquête zou dan bestaan uit de afbeeldingen van een aantal supercars, die vervolgens worden gewaardeerd. Zo kun je enigszins toetsen of jullie idee van een mooie auto, dat ook is voor je doelgroep. Vervolgens moet je bedenken dat wanneer iemand zegt dat een auto mooi is dit vaak gebaseerd is op bepaalde onderdelen: motorkap, spoiler, velgen etc. Daar zul je ook rekening mee moeten houden in je enquête.
      Uiteindelijk krijg je een lijst met uiterlijke features van een aantal sportautos gewaardeerd door jullie doelgroep. Dan kun je gaan beginnen met samenbrengen en ontwerpen van jullie eigen auto.
      Ik zou me dus focussen op het uiterlijk en de interne zaken heel lichtjes uitvoeren. Zoals jullie nu eigenlijk al doen, zou ik gewoon een korte zoektocht doen naar alle onderdelen die er grofweg nodig zijn en een kleine prijs tabel maken.

      Is dit een idee om jullie pws iets meer diepgang te geven?

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Elektronica
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: Vraag over koolstofplaat, voor het bouwen van een motor op zout water.

      Hoi Dennis en Tim,

      Mijn naam is Joris en ik ben een werktuigbouwkunde student. Ik kan jullie eventueel verder helpen. Qua materialen gaat dit dit echter niet lukken. Ik kan je wel helpen met zoeken waar je het zou kunnen kopen. Zouden jullie me allereerst kunnen vertellen wat voor prototype jullie precies willen bouwen, kortom wat zijn de bouwplannen?

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: PWS Nieuw eigen model waterkrachtcentrale

      Hoi Robin en Kaj,

      Zo te zien hebben jullie al een heel eind nagedacht over de achtergrond van jullie project en de hoofd en deelvragen. Jullie hebben zelfs een begin gemaakt met een programma van eisen. Echter is het goed om dat nog een beetje verder uit te werken. Een programma van eisen moet namelijk bestaan uit eisen/restricties die meetbaar zijn. In jullie geval is een van de eisen: een zo goed mogelijk rendement. Maar de vraag is hoe test je dat? Kortom jullie moeten je eisen SMART maken.

      De volgende stap zou zijn dat je een lijst gaat maken van potentieel ontwerpen voor een centrale. Dit bekent dus dat jullie een aantal (bijv 3) voorbeelden van ontwerpen gaan zoeken. Het voorbeeld dat jullie geven is er 1 van. Deze ontwerpen ga je vervolgen theoretisch testen op de SMART criteria die jullie in je PvE hebben staan. Het winnende model kun je dan in een prototype gaan uitwerken.

      Ik hoop dat ik jullie hier wat verder mee heb geholpen. Als jullie vragen hebben over het SMART maken van je eisen, dan kun je die hier gewoon stellen en kan ik je daarmee helpen.

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Water & boten
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: Droomauto met een krap budget

      Hoi Nasreddine en Sam,

      Een auto ontwerpen in 3D kan in verschillende moeilijkheidsgraden. Je kunt namelijk alleen kijken naar het uiterlijk van de auto, maar je zou ook alle interne zaken kunnen moduleren. Jullie hebben een prijsrestrictie, dus je zou eigenlijk de hele auto moeten ontwerpen, anders weet je nooit zeker hoeveel onderdelen erin zitten en hoeveel dit, inclusief arbeid, zou kosten. Daarom denk ik dat jullie onderzoeksvraag te breed is.

      Ik wil jullie heel graag helpen met het ontwerpen en eventueel zelfs printen van een model, maar je structuur en opzet moeten daarvoor wel goed zijn. Op dit moment zitten er dus nog wat gaten in. Zoals bijvoorbeeld:

      • Waarom een kruising tussen een Nissan R34 GTR en een Lamborghini Gallargo?
      • Waarom tussen 7500-15000 euro?
      • Wat ga je doen met de motor, chassis, bekabeling, turbo, etc.

      Kortom de manier waarop jullie nu je project ingaan denk ik dat het een veel te grote scope heeft. Daarnaast lees ik nu 2 restricties: een budget en een performance. Denk je niet dat bij het ontwerpen van een auto meer eisen/restricties nodig zijn?

      Ik hoop dat jullie het met me eens zijn. Dan kunnen we een stapje terug doen en vanaf een gedegen basis verder denken.

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Elektronica
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: De duurzame spitzen

      Hoi Aline,

      Je hebt een zeer interessant onderwerp gekozen. Ik ben zelf geen ballet expert, maar ik weet wel het een en ander van materialen. Gelukkig zijn materiaal karakteristieken heel goed te vinden op internet. Bijna van welk materiaal is de elasticiteitsmodulus wel bekend en vindbaar online. De vraag lijkt me vooral gefocust op welk materiaal heeft de juiste elasticiteitsmodulus en is bijvoorbeeld makkelijk bewerkbaar of is het meest comfortabel. Kortom ik denk dat je even zou moeten gaan kijken naar een programma van eisen. Dit is een lijst van kwantificeerbare, meetbare restricties waaraan je materiaal/product aan moet voldoen.

      Wat betreft materialen waarvan je de elasticiteitsmodulus niet kan vinden, zou je dit kunnen doen met proeven. Het materieel dat je dan nodig hebt heet een trekbank. Dit apparaat zet een trekkracht op een sample van het materiaal. De elasticiteitsmodulus wordt dan gevonden door de berekende stress te delen door de uitrekking, voordat het materiaal plastische vervorming ondergaat. Op de TU hebben we een trekbank, de vraag is echter hoeveel hij in gebruik is.

      Daarom zou ik eerst zoeken of je de elasticiteitsmoduli van jouw materialen op internet kunt vinden. Daarnaast zou ik een programma van eisen maken en aan de hand daarvan materialen uitkiezen.

      Hopelijk heb ik je hiermee geholpen,

      Joris Kersten

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: PWS protheses

      Hoi Lisa,

      Ik wil je vragen een mail te sturen naar info@scholierenlab.nl. De overgang verloopt een beetje moeizaam en jullie moeten natuurlijk ook door, dus lijkt dat me nu even het handigst. Nogmaals zet erin dat je met mij contact hebt gehad en dat dit nu overgedragen wordt aan een collega, dan weten zij wat je bedoelt. Geef verder even een linkje naar dit topic in het forum.

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: PWS drone bouwen

      Hoi Tessa en Maud,

      We krijgen de laatste tijd veel vragen over drones en daardoor is het een beetje lastig jullie in praktische zin te helpen. Dit betekend niet dat het onmogelijk is: Als jullie zelf eenmaal onderdelen hebben en een plan van aanpak hebben geschreven, kunnen jullie zeker langskomen om met ons te beoordelen of het gaat werken.
      Voor het vinden van onderdelen is het misschien slim deze vraag nogmaals te stellen op verschillende drone forums.

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Raketten
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: Een golfbal die nooit scheef gaat!

      Hoi Timo,

      Je hebt een bijzonder onderwerp gekozen. Ik ben zeer nieuwsgierig naar de uitkomst. Ik moet helaas bekennen dat ik nog niet echt een idee zou hebben hoe zo'n golfbal eruit zou moeten zien. Dit zou ik dus graag van je horen. In principe denk ik dat het zeker mogelijk is zo'n bal dan te printen, al moet ik daar natuurlijk eerst het ontwerp voor zien, dat kan dan eventueel bij ons.
      Verder zat ik te denken hoe je gaat testen dat die bal daadwerkelijk rechtdoor vliegt. Je zult namelijk een proef moeten bedenken om je onderwerp te testen. Had je hier al ideeën voor?

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten
    • RE: Drone

      Hoi Gijs en Tijmen,

      Leuk dat jullie het onderwerp drones hebben gekozen. Het is helaas niet mogelijk op op de TU Delft een drone te bouwen, maar jullie kunnen van ons wel theoretische hulp krijgen. Verder kun je ook altijd op drone forums terecht.
      Hoever zijn jullie met jullie pws? Hebben jullie bijvoorbeeld al hoofd en deelvragen?

      Groetjes,

      Joris

      geplaatst in Raketten
      Joris KerstenJ
      Joris Kersten