PWS Röntgenstraling en DNA
-
Beste meneer/mevrouw,
Wij zijn studenten van 5 VWO aan het Stanislas College Westplantsoen in Delft en wij willen ons profielwerkstuk houden over röntgenstraling en DNA. Onze hoofdvraag is: Op welke afstand tot een bron en bij welke intensiteit van een straling wordt straling schadelijk voor DNA?
We willen graag een practicum opstellen om deze vraag te kunnen beantwoorden. Daarbij zouden wij de intensiteit van röntgenstraling op verschillende afstand willen meten en bepalen of op die afstanden DNA schade op zou lopen.
Hiervoor hebben we röntgenbron en een stralingsdetector nodig. Verder zou het leuk zijn om met cellen of micro-organismen te kunnen werken, maar we weten niet in hoeverre dit haalbaar is.We horen graag advies of suggesties over ons profielwerkstuk!
Ook willen we graag een afspraak maken om meer over het onderwerp te weten komen en om het experiment uit te voeren.Met vriendelijke groet,
Maria en Iris -
Hey @MariaSazanovich,
Wat een interessant onderwerp! Ik kan voor jullie een röntgenbron en detector regelen, biologisch materiaal wordt misschien wat ingewikkelder. Ik ga hier achteraan. Zouden jullie in wat meer detail kunnen beschrijven hoe jullie dit experiment ongeveer voor je zien?
Groetjes,
Lennard -
Beste @lennardd ,
Wat fijn dat u ons kunt helpen! Ons idee voor het experiment is dat wij de röntgenbron steeds op verschillende afstanden tot de detector plaatsen en de intensiteit aflezen. Hiermee onderzoeken wij het verband tussen de equivalente dosis en de afstand tot de bron (met dit verband bepalen wij later de stralingsweegfactor).
Verder zouden wij eventueel de röntgenbron op verschillende afstand tot een cel met DNA willen zetten (dus bij verschillende intensiteiten) en de groepen over een langere periode met elkaar vergelijken. Met vergelijken bedoelen wij hoeveel van het DNA breuken bevat en wat de mutatiefrequentie of groeisnelheid is van de groep cellen.
Met vriendelijke groet,
Maria
-
Hey @MariaSazanovich,
Klinkt goed! Probeer jezelf alvast wat in te lezen en na te denken over de intensiteit waaraan je de cellen wilt blootstellen. Ik denk dat het werken met bacteriën de makkelijkste optie is. Verder is de groeisnelheid inderdaad het gemakkelijkste te bepalen; breuken in het DNA bepalen wordt waarschijnlijk lastig. Hoeveel tijd hebben jullie voor het uitvoeren van het experiment? Het regelen van een experiment in een lab gaat altijd wel wat weken overheen.
Groetjes,
Lennard -
Beste @lennardd,
Excuus voor de late reactie! We zullen ons inderdaad tot volgende vrijdag inlezen in het onderwerp om wat meer duidelijkheid te krijgen over wat we precies gaan doen. De deadline voor ons profielwerkstuk ligt echter op 14 juli 2025. Hopelijk is dit genoeg tijd om alle experimenten uit te kunnen voeren.
Zouden we een afspraak kunnen maken in de komende weken om het experiment uit te kunnen voeren of een gesprek te kunnen houden met een expert die ons verder kan inlichten in het onderwerp?
U kunt me bereiken via 134776@stanislascollege.net
Met vriendelijke groet,
Maria