Hey @senemkoker,
Goede vragen! Volgende week is zeker mogelijk: maandag, donderdag en vrijdag ben ik heel de dag via Zoom bereikbaar, dinsdagmiddag of woensdagochtend in Delft. Laat maar weten wat voor jullie uitkomt.
Groetjes,
Lennard
Hey @senemkoker,
Goede vragen! Volgende week is zeker mogelijk: maandag, donderdag en vrijdag ben ik heel de dag via Zoom bereikbaar, dinsdagmiddag of woensdagochtend in Delft. Laat maar weten wat voor jullie uitkomt.
Groetjes,
Lennard
Hoi @vincent-0,
Interessant idee!
Waar hebben jullie gelezen over de stof paracetamol zonder de OH-groep? Wellicht dat je vanaf deze pagina verder kunt zoeken naar de manier waarop de onderzoekers deze stof hebben verkregen. Ik denk dat het mogelijk moet zijn om als beginstof in plaats van 4-aminofenol de stof aniline te gebruiken, de reactie met azijnzuuranhydride vindt immers plaats op de aminogroep. Echter zou ik voordat je dit doet wel eerst op internet zoeken of deze reactie mogelijk is en of deze al eerder uitgevoerd is.
Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @Thijmen-1,
Dat is zeker mogelijk! De workshop van 9 oktober start om 14.00 en wordt gegeven in het Science Centre op de campus van de TU Delft (Van der Burghweg 1, 2628 CS Delft). Je aanmelding staat genoteerd en je zult in de week voorafgaand aan de workshop nog een mailtje krijgen met meer informatie!
Tot dan!
Groetjes,
Lennard
Hey @pascalv,
Goed om te zien dat jullie er al zo mee bezig zijn, maar vervelend dat het nog niet is gelukt om code te vinden. Er zijn een aantal richtingen die je op kunt met je werkstuk. Welke je uiteindelijk kiest is afhankelijk van ervaring in Python, tijd die je hebt en hoe nauwkeurig model je wilt hebben. Hoe dan ook blijft een model altijd een vereenvoudiging van de werkelijkheid en je zult de verkeersstromen op Schiphol dus nooit perfect zullen beschrijven. Dat is iets wat je moet accepteren, maar intussen wel proberen om het model zo realistisch mogelijk te maken. Ook zul je meer gedetailleerde data van Schiphol moeten vinden (bezoekers per uur, aantal vluchten, aantal poortjes/incheckpunten). De hoeveelheid personeel zou ik niet meenemen omdat het dan erg snel erg complex wordt. Als je bepaalde data niet kunt vinden, is het ook prima om een inschatting te maken.
Het eerste wat je kunt doen is beginnen met een erg simpel model (het model dat jullie noemen in je eerste post) en dit uitbreiden zodat er aan de ene kant passagiers bijkomen (door de poortjes) en aan de andere kant passagiers weg gaan (met het vliegtuig). Dit is waarschijnlijk de meest simpele optie die het minste tijd kost. Als je dit dan hebt geprogrammeerd zou je dit model nog wat kunnen verfijnen en uitbreiden.
Het tweede wat je kunt doen is een wat complexer model opzoeken dat al gecodeerd is en werkt met verkeersstromen. Je zult dan zelf minder nieuwe dingen moeten programmeren, maar het begrijpen van deze code kost vaak minstens zoveel tijd. Je zou bijvoorbeeld eens naar deze code kunnen kijken. Omdat zulke algoritmes vaak erg lang zijn, is het lastig om te bepalen wat er precies gebeurt. Hier zou ik jullie eventueel wel bij kunnen helpen of je kunt contact opnemen met de auteur van de code.
De derde optie is een paper opzoeken waar een algoritme in beschreven staat en dit nabouwen, maar tenzij het erg duidelijk beschreven staat, zou ik dit afraden. Papers zijn zo geschreven dat een ingewikkeld model in een enkele alinea wordt samengevat, wat het voor een leek erg lastig maakt om te reproduceren.
Ten slotte kun je ook proberen om contact te zoeken met een data-analist binnen schiphol, daar fysiek langs gaan en kijken wat hij voor jullie kan betekenen met betrekking tot data en misschien zelfs een simpel model. Ik zou jullie sowieso aanraden om dit te proberen. Een beproefde methode is via LinkedIn wat mensen opzoeken, de 1 maand gratis premium activeren, hen wat berichten sturen. Er is er allicht één met wie je in gesprek kunt. Zij zullen je hierin wel verder kunnen helpen.
Als je tegen problemen aanloopt met het coderen kan ik jullie wellicht helpen, misschien ook door een keer te videobellen en mee te kijken met jullie code. Als jullie dit willen, zou ik wel willen vragen om jullie code als bijlage toe te voegen, nu kan ik er niet zo veel mee.
Hopelijk heb ik jullie hiermee op wat ideeën kunnen brengen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard
Hey @MariaSazanovich,
Dat is een goed idee inderdaad! Zouden jullie mij de volgende gegevens kunnen mailen naar scholierenlab@tudelft.nl:
-Voornaam, achternaam, voorletters, nationaliteit, paspoortnummer/id-kaartnummer (niet via het forum)
De beveiliging bij het RID is namelijk nogal streng en alleen mensen die geregistreerd zijn als bezoeker kunnen op die dag naar binnen. Ik zal jullie dan ook meteen het aanvraagprotocol van het experiment toesturen. Zodra ik deze gegevens heb dan kan ik voor jullie een datum gaan inplannen, ik laat jullie weten zodra ik reactie ontvang! Wel stel ik voor om via het forum te blijven communiceren, dat werkt voor mij beter dan de mailbox.
Groetjes,
Lennard
Hey @MariaSazanovich,
Het is vanuit veiligheid oogpunt nogal een lastig experiment om te regelen, dus vandaar dat er wat meer tijd overheen gaat. Excuses dat het daarom voor 23 april niet gaat lukken. De week nadat jullie terug zijn, derde week van mei, zal het zeker geregeld zijn! Ik hou jullie op de hoogte.
Groetjes,
Lennard
Hey @Simon123,
Dat is zeker een prima experiment! De scope is hier misschien nog wel wat overkill, het zou ook gewoon met een multimeter kunnen. Je weet immers toch al wat de frequentie gaat zijn, dit is hetzelfde als de frequentie van het geluid dat je er op af stuurt. Het zou wel interessant zijn om meerdere parameters te variëren, denk bijvoorbeeld aan de intensiteit van het geluid, frequentie van het geluid, en de hoek van inval op het piëzo (er zijn er vast nog een hoop te bedenken).
Als jullie een toongenerator op school hebben (of iets dat als toongenerator dienst kan doen), zou ik aanraden om dit experiment gewoon op school uit te voeren, het voegt immers niet zo veel toe om naar Delft te komen. Als je dan de resultaten hier bespreekt, dan denk ik graag met je mee. Mocht je bijvoorbeeld te veel last hebben van trillingen, of is je toongenerator of multimeter niet nauwkeurig genoeg, dan kunnen we altijd nog proberen om het experiment hier te herhalen met betere apparatuur.
Veel succes en hou me vooral op de hoogte!
Groetjes,
Lennard
Hey @Simon123,
Creatief onderwerp! Welke richting zat je zelf op te denken? Dan kan ik meedenken om te kijken of dit mogelijk is. Wij hebben in het PWS lab geen kant en klare opstellingen waarmee we geluid omzetten in elektriciteit, maar ik kan je zeker helpen. Vaak wordt piëzo gebruikt om trillingen en geluid om te zetten in elektriciteit, omdat de vervorming van het piëzo element een stroom opwekt. Laat maar weten!
Groetjes,
Lennard
Hey @MariaSazanovich,
Sorry voor de late reactie!
Er is in het RID altijd wel wat lood (mss koper/alumnium) aanwezig, dus daarmee kun je het experiment zeker uitvoeren. Plastic en rubber zul je zelf moeten regelen. Toch zou ik hier niet zozeer de focus op leggen, gegevens zoals de halveringsdikte kun je ook uit de theorie halen. Het andere experiment is veel interessanter.
Beide experimenten kun je zeker op één moment uitvoeren. De E.coli kunnen gewoon in het lab achterblijven (die mag je zelfs niet eens zomaar meenemen), maar we moeten misschien even afspreken wat handig is - een foto maken, of dat jullie nog een keer terugkomen. Ik weet namelijk niet hoe ver het voor jullie is om naar Delft te reizen.
De stralingsbron is een Co-60 bron (echt niet groot), maar informatie over de energie en het type straling is goed op internet te vinden.
Het experiment uitvoeren voor 23 april gaat krapjes worden, maar niet onmogelijk, ik ga het even voor jullie overleggen en kom er in de loop van de week op terug. Veel succes!
Laat het vooral weten als jullie verder nog vragen hebben!
Groetjes,
Lennard
Hey @LaurensB,
Klinkt goed! Het zou zelf mogelijk moeten zijn om een fuel cell te bouwen als je bijvoorbeeld een PEM membraan aanschaft, maar het kopen van een kant en klare brandstofcel geeft inderdaad meer zekerheid. Ik ben benieuwd naar jullie tekening!
Lennard
Hey @MariaSazanovich,
Helemaal goed, ik help jullie graag verder! Als jullie niet zo veel vragen hebben dan zou ik aanraden om dit via het forum te doen, dan kan ik tussendoor wel reageren. Voor een videogesprek zul je ff moeten wachten tot de eerste week van april, ik heb het momenteel heel druk.
Groetjes,
Lennard
Hey @LaurensB,
Wordt al wat duidelijker :) Als ik het goed begrijp schaffen jullie dus de elektromotor aan en willen jullie de brandstofcel zelf maken. Dat is zeker mogelijk en ik denk graag met jullie mee over het ontwerp. Op internet zijn heel veel voorbeelden te vinden van mensen die zelf al eens een brandstofcel hebben gemaakt (van welk type dan ook), dus ik zou aanraden om eens in het Engels te zoeken naar wat ontwerpen van andere mensen. Het is belangrijk om de verschillende types brandstofcellen goed met elkaar te vergelijken zodat je de beste afweging kunt maken. Als jullie dan een globaal ontwerp hebben, probeer dit dan zo duidelijk mogelijk hier te beschrijven, dan denk ik graag met jullie mee. Eventueel is het ook mogelijk om te videobellen als jullie wat verder zijn in het proces. Laat vooral weten als je verder nog vragen hebt!
Groetjes,
Lennard
Hey @MariaSazanovich,
Dat is zeker mogelijk! Het lijkt me alleen wel handig als jullie dan bellen met mijn collega @bjornlosekoot, aangezien hij oneindig meer weet over biologisch materiaal en het kweken van bacteriën dan ik. Wellicht dat ik dan nog even aanhaak om de natuurkundige kant van het experiment te bespreken, maar dit is niet zo spannend.
Groetjes,
Lennard
Hey @Manon,
Goede vraag! Titaniumoxide moet zeker ook lukken, hoewel de efficiëntie misschien iets lager ligt; veel zal dit echter niet schelen. Veel succes met bouwen en laat het vooral weten als je verder nog vragen hebt!
Groetjes,
Lennard