Hey,
Het is niet gelukt om de docent te pakken te krijgen. Hij is zo vlak voor de kerstdagen erg druk. Zijn jullie wel al opgeschoten? Op dit forum kun je misschien wel terecht.
Groeten Thijs
Hey,
Het is niet gelukt om de docent te pakken te krijgen. Hij is zo vlak voor de kerstdagen erg druk. Zijn jullie wel al opgeschoten? Op dit forum kun je misschien wel terecht.
Groeten Thijs
Hey,
Mijn kennis wat betreft Arduinos is erg beperkt, dus ik kan jullie zelf helaas niet helpen. Ik ga wel voor jullie proberen een expert te vinden op de TU, die jullie misschien verder kan helpen. Ik kan niks beloven, behalve dat jullie zsm bericht van mij krijgen. Ik raad jullie aan wel verder te zoeken op 't internet (misschien zijn hobby-forums een goede optie).
Groeten Thijs
Hey Jesse,
Het antwoord op jullie hoofdvraag is denk goed te vinden op internet, maar hoe willen jullie dan precies experimenten hiermee gaan doen dan?
Groeten Thijs
Hey Jesse en Mert,
Mooi onderwerp, de bijlboeg! Deze is inderdaad bedacht op de TU. Afhankelijk van wat jullie willen onderzoeken is er misschien wel wat mogelijk. Jullie zullen dan echter wel goed moeten bedenken wat jullie willen onderzoeken (uitgewerkte hoofd en deelvragen) en hoe jullie dit willen onderzoeken (proefopstelling). ik raad jullie dus eerst aan goed op internet te gaan zoeken naar informatie. Kijk eens op: http://en.wikipedia.org/wiki/Axe_bow en dan vooral de References. Als jullie dit gedaan hebben help ik jullie graag verder. Succes!
Thijs
Beste Hugo, Charlie en David,
Wat een mooi, uitdagend PWS! Ik denk dat als jullie dit onderwerp meer natuurkundig willen gaan bekijken, dan zullen moeten duiken in de theorie over de physische processen die komen kijken bij zeilen. Je kunt dan kijken naar scheepsweerstand, aerodynamica, misschien materiaal gedrag enzovoorts. Als eerste stap zou ik voorstellen dat jullie gaan kijken naar alle physische processen en hoe snelheid daarin van invloed is. Probeer formules te vinden waarin je dit verband kunt vinden. Op deze manier kun je iets meer focussen op 't onderwerp zodat je makkelijker een passende onderzoeksvraag kunt formuleren. Ik help jullie graag verder als jullie wa theorie hebben opgezocht!
Groeten,
Thijs
Beste Gerjan en Math,
Leuk onderwerp hebben jullie gekozen. Gezien jullie onderzoek willen doen naar gas samenstelling zal ik mijn collega van Scheikunde vragen naar jullie vraag te kijken. Jullie horen zsm van ons.
Groeten,
Thijs
Beste Maarten,
Als je meer wilt weten over de invloegd van lengte op de weerstand dan kun je op de volgende website wel wat informatie vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepsweerstand. In het specifiek gaat het dan om huidwrijvingsweerstand. Wat kort door de bocht zou je kunnen zeggen, dat hoe langer de boot is, des te meer oppervlak/huid je hebt en dus hoe meer weerstand je een boot heeft.
Als jullie concrete vragen stellen over aerodynamische krachten, dan zal ik mijn collega ook even vragen er naar te kijken! Succes!
Groeten Thijs
Beste Maarten en Danny,
Ik begrijp niet precies wat jullie bedoelen met de theorie achter de lengte van de waterlijn, maar als jullie je willen verdiepen in de aerodynamische krachten, dan kan mijn collega Hubert van Lucht- en Ruimtevaart techniek jullie beter helpen. Ik zal hem vragen naar deze post te kijken.
Groeten Thijs
Beste Maarten en Danny,
Er spelen heel veel krachten een rol op een zeilboot. Om jullie zo goed mogelijk te helpen hoor ik graag in welke krachten jullie het meest geinteresseerd zijn (rompweerstand, aerodynamische weerstand, lift e.d.).
Groeten Thijs
Beste Ingmar,
In principe is de eerst volgende sleeptank workshop pas weer in april, maar ik zal vragen of het niet toevallig nog mogelijk is dit jaar nog een tweede te doen. Verder kan ik uit ervaring vertellen dat piepschuim te licht is (en te veel drijfvermogen heeft) om metingen aan te kunnen doen. De romp komt namelijk niet diepgenoeg in het water om fatsoenlijke metingen te kunnen doen. Het is eventueel mogelijk om je romp te verzwaren maar dat is niet eenvoudig, aangezien stabiliteit dan een issue wordt. Ik laat horen zodra ik meer weet.
Groeten Thijs
Hey Tom,
De formule voor de totale weerstand coefficient kan je omschrijven om de kracht te kunnen uitrekenen. De teller van term aan de rechterkant van de formule R_t is namelijk de totale weerstandkracht waar jij naar op zoek bent. De weerstandskracht is dan natuurlijk wel afhankelijk van de weerstandcoefficient, dus die zul je moeten bepalen. Met de formule zoals gepresenteerd op wiki bepaal je deze coefficient, nadat je metingen hebt gedaan aan de weerstandskracht. Dit is in principe precies wat je doet tijdens een sleeptankproef. Heb ik hiermee je vraag beantwoord?
Groeten Thijs
Hey Ester,
De link had per ongeluk ook de punt meegenomen vandaar dat 't niet werkte: http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepsweerstand -> (kopieren naar adres balk). De formule die jij geeft is equivalent aan de tweede formule op de website. In zekere zin heeft je intuitie gelijk: de weerstand is afhankelijk van het frontaal oppervlak A. Het frontaal oppervlak is wel degelijk afhankelijk van massa, immers hoe zwaarder de boot, hoe dieper hij in het water zakt (wet van Archimedes) en hoe groter het ffrontaal oppervlak dus wordt. Maar deze massa zie je dus niet expliciet terug in de formule.
Volgende week stuur je alle informatie die je nodig hebt voor de sleeptank workshop. Tijdens de workshop zullen we zeker verschillende modellen gaan testen! Tot snel!
Groeten Thijs
Beste Tom en Koos,
Mooi onderwerp voor jullie PWS. Voordat ik jullie verder kan helpen moeten jullie even aangeven welke informatie jullie inmiddels hebben verzameld en dus welke theorie bij jullie bekend is over dit onderwerp. Weten jullie al welke principes er voor zorgen er lift gegenereerd wordt?
Groeten Thijs
Hey Tom,
Helaas heb ik geen ervaring met zelf model-rompen maken. Misschien kun je contact opnemen met een zeilschool of een botenbouwer. Heb je 't internet ook al afgezocht op manieren om een model-bootje te maken?
Groeten Thijs
Alle plekken voor de sleeptank workshop zijn inmiddels bezet. Voor de volgende workshop zal in april 2013 plaatsvinden, maar als er veel interesse is kan er misschien dit jaar nog een extra workshop worden gegeven.
Groeten Thijs
Hey Tom,
Mooi om te lezen dat je al goed op weg bent met je PWS. Je vraag is vooralsnog vrij algemeen dus misschien is het handig om wat deelvragen op te stellen. Bijvoorbeeld: Hoe heeft de vorm zich ontwikkeld? (Heb je al beantwoord) Welke materialen zijn/worden er gebruikt om rompen te maken? Welke coatings worden er gebruikt? Enzovoorts. Met alle deelvragen probeer je alle aspecten van je hoofdvraag te vangen. Ik hoop je hiermee een stukje op weg te helpen, maar als je nog vragen hebt dan hoor ik 't graag!
Groeten Thijs
Hey Toine en Rens,
Ik heb jullie een email gestuurd. Graag daarop reageren!
Groeten Thijs
Er zijn nog twee plekken voor de Sleeptank Workshop dus wees er snel bij!
Groeten Thijs
Hey Ester,
De formule die we gaan gebruiken voor het practicum kun je vinden op de volgende website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepsweerstand. Wikipedia is een goede website om inspiratie op te doen en wetenschappelijke bronnen te vinden (wikipedia niet zelf als bron opgeven).
Wat betreft de kracht gelijk houden, dat kan niet. De kracht is afhankelijk van de snelheid in het kwadraat, dus zodra de snelheid toe neemt, neemt ook de kracht toe. Onze proefopstelling heeft de mogelijkheid snelheid en kracht te meten, dus zul je alle data krijgen om enerzijds de formula van wikipedia te checken en anderzijds verschillende rompvormen te kunnen vergelijken. De formules die jij hebt gevonden ken ik eigenlijk niet. Waar heb je die gevonden, zodat ik even kan checken wat ze precies betekenen?
Groeten Thijs
Hey Nick,
Het zou leuk zijn als je model inderdaad af is, maar gelukkig hebben wij verschillende rompvormen dus je zal zeker de kans krijgen om verschillende modellen te vergelijken. Tot de 21ste!
Groeten Thijs