Hoi Luuk, Luuk Vellekoop
ik heb je via in een chatbericht de contactgegevens van Storm gestuurd. Je kan heb contacten over de windtunnel/PWS-middag.
Groetjes,
Juul
Hoi Luuk, Luuk Vellekoop
ik heb je via in een chatbericht de contactgegevens van Storm gestuurd. Je kan heb contacten over de windtunnel/PWS-middag.
Groetjes,
Juul
Goed werk! Wat is de tijd waarover je meet? Ik denk dat het slim is om het process in tijdsstukken te hakken. Hierdoor krijg je verschillende mass flow rates uit je video ipv een gemiddelde en zal je thrust dus met de tijd afnemen.
Als dit te ingewikkeld is zou je kunnen aannemen dat de maximale massflow rate exponentieel afneemt.
Met specific impulse kun je de exhaust velocity berekenen. Kijk ook eens naar de volgende equations via deze 2 links: ideal rocket eq, rocket thrust
Groetjes en Succes!
Juul
Als je zelf een windtunnel maakt en verschillende vleugels in test kun je vrij gemakkelijk de lift en weerstand bepalen.
Uiteraard kun je er meer mee aantonen, maar ipv een opsomming te geven denk ik dat je beter kunt nadenken wat je graag zou willen bedenken. Als je weet wat je wil kun je vervolgens nadenken over hoe je dit kan bereiken.
Alle krachten die op de vleugel werken kun je in principe meten.
De luchtcoefficient kun je berekenen aan de hand van de liftformule. De liftkracht kun je meten met bijv. een krachtmeter, de druk hier op Aarde kun je uit een tabel halen en de snelheid kun je meten met bijv. een pitotbuis.
Heel veel succes!
Juul
Hoi Luuk en Job, Luuk Vellekoop
Ik weet helaas niet wanneer de nieuwe data op de site zullen staan. Ik begrijp dat dit lastig plannen is voor jullie. Ik zal kijken of er een mogelijkheid is om nu al buiten het schema om de 2e week van februari in te plannen.
Groetjes,
Juul
Hoi Philip, Philip
Ik heb te weinig informatie om me echt te kunnen verdiepen in opzet/doel en je probleem, maar van wat je schrijft begrijp ik dat de CO2 in een cartridge onder druk (=kracht per oppervlakte) is opgeslagen en je de potentiele energie wil gebruiken om je raket mee voort te stuwen. In dat geval kun je de zogenaamde "rocket equation" van Tsiolkovsky gebruiken.
Mocht dit niet de oplossing zijn voor je probleem, stuur me dan iets meer info over wat je precies wil doen dan ga ik ermee aan de slag.
Groetjes,
Juul
Beste Luuk en Job, @tom-janssen
jullie kunnen jullie model testen in de windtunnel op een PWS middag wanneer mijn collega, Storm, aanwezig is. De PWS middagen zijn voor het nieuwe jaar zijn helaas nog niet geplanned. Ik verwacht dat deze volgende week op de website zullen staan. Ik verwacht dat de eerste mogelijkheid voor jullie om langs te komen in februari zal zijn.
Groetjes,
Juul
Beste Johan en Suleiman, @Patatjemetmaggie
het is zeker mogelijk om nog een keer langs te komen. Vanaf februari zullen er weer nieuwe PWS-middagen zijn en zijn jullie natuurlijk van harte welkom. We kunnen tzt ook naar jullie deelvragen kijken, maar om jullie nu alvast op weg te helpen wil ik jullie aanraden eens onder het kopje "Stappenplan" op deze site te kijken. Alle deelvragen samen moeten antwoord geven op jullie hoofdvraag.
Als jullie in de tussentijd nog vragen hebben over de ionenmotor hoor ik het graag!
Groetjes,
Juul
Ha jongens, @NielsenCas
Helaas waren de printers helemaal volgeboekt tot aan de vakantie. Ik raad aan om jullie model ergens anders te laten 3D printen. Als ik jullie ergens anders nog mee kan helpen hoor ik het graag!
Groetjes,
Juul
Hoi Thijs, @thijsvisscher
we hebben hier op de TU inderdaad een windtunnel die voor PWS doeleinden gebruikt kan worden. Je te testen model moet je bouwen volgende bouwhandleiding op deze site. De weerstand wordt dan met een krachtmeter gemeten.
Als je hier gebruik van wil maken kan je langskomen op een PWS middag wanneer iemand van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aanwezig is. De eerst komende middag is 20 december, maar die zit helaas al vol. De volgende PWS middagen zijn nog niet geplanned. Houd de site dus goed in de gaten om je op tijd aan te melden.
Groetjes,
Juul
Hoi Mila, @Mila
wat leuk dat je zo enthousiast ben over luchtvaart- en ruimtevaarttechniek! Tips om iets origineel te vinden: Probeer out of the box te denken door niet voor de hand liggende combinaties te maken tussen theorie/schoolvakken/hobbys/interesses. Voorbeeld: Stel je vindt muziek een leuk vak dan zou je bijvoorbeeld onderzoek kunnen doen naar het geluid van vliegtuigen. Ander voorbeeld: psychologie en vliegtuigen: Kies iets wat jij interessant vindt op het gebied van psychologie en kijk of je hiermee de "human error" zou kunnen verbeteren.
Verder helpt het ook om veel te googelen en artikelen te scannen. Hierdoor krijg je een beter idee van wat er allemaal mogelijk is.
Succes!
Juul
Hoi Jolien, @JolienPeters
ik studeer luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en misschien kan ik je wel verder helpen.
Wat zou je graag over het onderwerp te weten willen komen?
Groetjes,
Juul
Hoi Jeffrey, @jeffreydegroot
interessant onderwerp. Als je iets onderzoekt kun je de theorie die je gebruikt om je hoofdvraag te verklaren onderteunen met een praktische opdracht. De praktische opdracht hoeft dus per se de hoofdvraag te beantwoorden.
In jullie geval zijn jullie niet echt naar een verklaring opzoek maar doen jullie een haalbaarheidsstudie. Het is inderdaad lastig om daarbij een nuttige praktische opdracht te bedenken. Ik raad aan om sowieso met je natuurkunde docent te overleggen of het in jullie geval noodzakelijk is. Als dit zo is dan zou ik kijken of je een "biologisch proefje" kunt doen waarbij je bijvoorbeeld bewijst dat we onder een bepaalde druk moeten leven of dat we een bepaalde vochtigheidsgraad nodig hebben.
groetjes,
Juul
Beste, @thijsvisscher
Begrijp ik het goed dat je graag de weerstand zou willen meten?
De formule die je beschrijft met V de snelheid, rho de dichtheid en M de massa klopt niet helemaal, want je komt niet uit op de eenheid van Newton... De formule van de drag is 1/2 rho v^2 * cw * S, waarbij S de surface is.
Groetjes,
Juul
Hoi Sander, @BandtSander
ivm het aanmeldformulier wat niet helemaal goed werkt was het even wat rommelig met de administratie, maar gelukkig heb ik jullie donderdag kunnen ontvangen!
Groetjes,
Juul
Beste Teun, @teundemast
Mijn excuses voor het late antwoord. Om de oorzaak van jullie probleem te kunnen verklaren heb ik iets meer informatie nodig over jullie opzet.
Sowieso is het volgende belangrijk om te weten: Is de weegschaal buiten de windstroom geplaatst? Anders kan je de weegschaal wel ijken, maar zal deze opnieuw moeten worden geijkt als je de bladblazer harder zet.
Zou het kunnen dat de weegschaal op een manier lift genereerd?
Het zou inderdaad kunnen dat er een bovendruk rondom de windtunnel heerst ten opzicht van de ruimte om de weegschaal heen. Om dit te kunnen bepalen heb ik dus iets meer info over jullie opzet nodig.
groetjes,
Juul
Beste Niels en Casper, @NielsenCas
Ik ga kijken wanneer er iemand aanwezig is die jullie hierbij zouden kunnen helpen.
Groetjes,
Juul
Hoi Lisa,
Wat wil je precies aantonen met je meetgegevens? Wellicht heb je niet de juiste elementen tegen elkaar uitgezet voor je doel.
Groetjes,
Juul
Beste Philip, Philip
Het hangt ervan af wat het doel is van de raket en wat je allemaal in je afweging meeneemt. Ik denk dus dat je eerst moet bepalen wat je graag zou willen onderzoeken en wat je raket allemaal moet kunnen hiervoor.
Theoretisch gezien zou je het beste ook voor subsonische vluchten om de wave drag te minimaliseren een sears haack body kunnen gebruiken. Zoals je al aangeeft geeft dit structurele problemen en stabiliteits problemen. Wil je dit meenemen in je afweging?
Welke nose cone je anders moet gebruiken hangt er ook helemaal van af wat je wil bereiken. Er is niet 1 soort nose cone die in het algemeen het beste is...
Op je vraag of je het beste de body een cilinder moet laten: bedenk wat het alternatief zou zijn en welke invloed dit zal hebben op de weerstand.
Heel veel succes!
Groetjes,
Juul
Hoi Ann, @Ann-Ayad-Abdou
Wat vervelend dat jullie vorige keer niet konden komen. De website had inderdaad wat kuren, maar bij de andere aanmeldingen heeft dit geen problemen veroorzaakt...
Ik neem morgen contact met jullie op over de pws middag van 6 december.
Groetjes,
Juul