Space Based Solar Power
-
Beste TU Delft,
Wij zijn nu een onderwerp aan het zoeken voor ons PWS. Iets dat ons wel interessant lijkt is Space Based Solar Power (SBSP). Wij willen dan uitleggen wat het is, hoe het werkt, voordelen tov op aarde opgewekte zonneenergie en de efficientie. Wij hebben alleen een beetje moeite om een duidelijke, afgebakende hoofdvraag te bedenken. Ook moet ons PWS een practicum bevatten, maar wij kunnen, tot nu toe, niet echt iets verzinnen wat ook haalbaar is.
Kortom, kunnen jullie ons helpen met een goede hoofdvraag en een practicum?Alvast bedankt en horen graag van jullie
Groetjes Leander & Antonius
-
Hoi,
Space Based Solar Power is zeker interessant. Er komen veel verschillende technieken bij kijken die al lange tijd in ontwikkeling zijn. Om op een goede hoofdvraag te komen raden wij altijd aan om een mindmap te maken en duidelijk te hebben wat jullie uiteindelijke doel is van het onderzoek. Dit kan ook de richting zijn: 'welke ontwikkelingen op bepaalde technische vlakken zijn er nodig om SBSP effectief en realistisch te maken".
Momenteel wordt het nog niet in de praktijk ingezet omdat er te veel energie nodig is vergeleken met het rendement om sbsp daadwerkelijk te realiseren. Jullie zouden op de website je kunnen inschrijven voor een zonnecel workshop en contact opnemen om van te voren aan te geven welke richting jullie op willen.
https://pwstudelft.nl/workshops/workshop-zonnecellen/Groeten,
Wick -
Top, bedankt. Wij zullen verder kijken en contact opnemen wanneer nodig!
-
Hoi Wick, wij hebben even nagedacht over een hoofdvraag en practicum. Als hoofdvraag hebben we bedacht: Wat is de efficiëntie van Space Based Solar Power (SBSP) als een duurzame energieoplossing, gemeten aan de hand van het omzetten van zonne-energie naar microgolven en vervolgens naar elektrische energie?.
Wij willen hiervoor een experiment doen waarbij we de efficientie van de omzetting onderzoeken. Een korte opzet van ons experiment is:
Starten van het experiment door zonne-energie op te vangen met de zonnepanelen en deze om te zetten naar microwaves met behulp van de microgolfzender.
Het uitstralen van de microwaves naar de microgolfontvanger.
Opvangen van de microwaves met de ontvanger en het omzetten ervan naar elektrische energie.
Meten en registreren van de elektrische energie die wordt opgewekt door het SBSP-systeem.Hiermee willen wij onderzoeken wat de efficientie is van de omzetting en de invloed van de afstand. Wij vroegen ons echter af of jullie in het bezit zijn van een microgolfontvanger en -zender, en of wij deze dan natuurlijk mogen gebruiken. Het zal nog wel een tijd duren voordat wij dit experiment zullen uitvoeren, maar zijn nu vooral aan het inventariseren.
Groetjes Leander en Antonius
-
Hey @Leander,
Dat klinkt als een gaaf experiment! Ik kan voor jullie een microwave source en microwave detector regelen, zodat jullie dat onderdeel kunnen onderzoeken. Mijn collega Tadjiro Velzel heeft een zonnepaneel die gebruikt wordt voor de workshop zonnecel (https://pwstudelft.nl/workshops/workshop-zonnecellen/). Dit paneel wordt vaak gebruikt in combinatie met een bouwlamp, zodat we precies weten hoeveel elektrische energie gebruikt wordt. Zo kunnen we het rendement gemakkelijk bepalen. Voor een gesloten SBSP-systeem weet ik niet of het zonnepaneel genoeg elektriciteit opwekt voor de microwave source, maar dat kunnen we testen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen we individueel het rendement bepalen van het microwave source-detector systeem en het rendement van het zonnepaneel. Wanneer zouden jullie dit experiment ongeveer willen uitvoeren? Laat maar weten!
Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen helpen, maar als jullie verder nog vragen hebben, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard -
Space-Based Solar Power (SBSP) is a concept that involves capturing solar energy in space using satellites equipped with solar panels. The collected energy is then transmitted to Earth through various means, offering a potentially efficient and continuous renewable energy source.