Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. noor
    N
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 0
    • Onderwerpen 0
    • Berichten 455
    • Beste 0
    • Controversial 0
    • Groepen 0

    noor

    @noor

    0
    Reputatie
    1089
    Bekeken
    455
    Berichten
    0
    Volgers
    0
    Volgend
    Geregistreerd Laatste keer online gezien

    noor Ontvolgen Volgen

    Meest recente berichten door noor

    • RE: Het nut van een waterfilter

      Ha Sean en Tom,

      Natuurlijk mogen jullie gebruik maken van de bibliotheek. Deze is open voor iedereen, dus kom wanneer het jullie schikt. Er is een mastertrack die zich bezighoudt met drinkwater, dus misschien zijn er vast goede boeken te vinden. Kijk dit filmpje maar eens als intro voor het vak Water Treatment.
      Daarnaast hier een een rapport over de drinkwaterkwaliteit van Nederland. Dit laat zien hoe goed de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater is. Ik vraag me dan ook af wat jullie motivatie is voor jullie onderzoek. Specificieer bijvoorbeeld eens wat jullie met de waterfilter bedoelen. Wat filtert het, waar is het voor nodig. Misschien kunnen jullie wel contact leggen met drinkwaterbedrijven uit verschillende regio's. De een pompt immers water op van het oppervlaktewater, andere bedrijven halen hun water uit de duinen. Dit vraagt om verschillende technieken en dat is hartstikke interessant om uit te zoeken. Misschien kunnen jullie in een experiment wel de verschillende schoonmaakstappen nabootsen.

      Voor nu kan ik nog niet direct zeggen wat er mogelijk is binnen de TU. Ze zijn in ieder geval erg druk, dus jullie zullen met een goed bedacht plan moeten komen. Nu vind ik het nog wat te gemakkelijk - gezien de gegevens al online staan.

      Ik stuur jullie slides door via de mail!

      Succes.

      Noor

      geplaatst in Drinkwater
      N
      noor
    • RE: Krachten op bruggen

      Ha Marijne,

      Leuk dat jullie met bruggen bezig zijn. Misschien is het een idee om enkele randvoorwaarden te stellen. Dan vereenvoudig je je probleem een beetje. Neem bijvoorbeeld 60 cm overspanning en telkens een vaste hoeveelheid hout of spaghetti en maak dan verschillende brugontwerpen. Probeer gewoon wat te knutselen. Bij de testjes met gewichten kom je er vanzelf achter welke het sterkst is. Deze resultaten kun je naast de theorie leggen en onderzoeken wat er overeen komt en wat niet.

      Er zijn al heel wat voorbeelden jullie voor gegaan. Bekijk dit, dit en dit maar eens.

      Succes!

      Groet,
      Noor

      geplaatst in Gebouwen & bruggen
      N
      noor
    • RE: Welke invloed heeft muziek op onze hartslag?

      Ha Wendy,

      Doel je op dit topic misschien?

      Wanneer niet, kun je dan je vraag specifieker formuleren zodat ik weet wat voor informatie je nodig hebt?

      Groet,
      Noor

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      N
      noor
    • RE: schoolopdracht keuzeproject

      Ha Robin, Marco en Thomas,

      Jullie hebben je vraag mooi geformuleerd, netjes! Helaas is het scholierenLAB er enkel om jullie vragen te beantwoorden omtrent de inhoud van het werkstuk. We kunnen, als studenten, niet als begeleider optreden.

      Hebben jullie echter een vraag over hoofd- en/of deelvragen, uit te voeren experiment of iets dergelijks, dan hoor ik het graag.

      Succes!

      Groet,
      Noor

      geplaatst in Overige Vragen
      N
      noor
    • RE: Hoe bereken je het rendement van een vliegtuig?

      Beste Ramsy,

      Wouter is deze week op wintersport en kan daarom niet reageren. Volgende week is hij terug en zal hij naar je vraag kijken.

      Groet,
      Noor

      geplaatst in Raketten
      N
      noor
    • RE: Aardbevingsbestendig bouwen in Groningen

      Goedemorgen Sarah,

      De E staat voor de elasticiteitsmodulus. Die is gegeven voor het materiaal dat je gebruikt. De I staat voor het traagheidsmoment. Voor een doorsnede te berekenen als 1/12bh^3. Je zult hier aannames in moeten maken om het 3D model te vereenvoudigen naar het massaveersysteem. Let op de eenheden!

      Groet,

      geplaatst in Gebouwen & bruggen
      N
      noor
    • RE: krachten op huizen

      Beste MB,

      De vraag die je stelt is al vaker op dit forum gesteld. Mogelijk zijn dit, dit en dit interessante links voor je. Denk bij de term [i]bouwen in arme landen[/i] wat je er precies mee bedoelt. Hebben de landen weinig geld, maar wel alle materialen tot hun beschikking? Of doel je op derde wereld landen waarbij er weinig mogelijkheid tot transport is en ze zodoende genoodzaakt zijn om met locale materialen te werken. Je maakt het jezelf makkelijker wanneer je je specificeert. Een aardbevingsbestendige woning in Indonesie zou bijvoorbeeld met het locale bamboo materiaal gemaakt kunnen worden.

      Lees eerst maar eens de andere posts, bij andere vragen hoor ik het graag.

      Groet,
      Noor

      geplaatst in Natuurkunde Overig
      N
      noor
    • RE: Aardbevingsbestendig bouwen in Groningen

      Ha Sarah,

      Om inzicht te krijgen in het dynamische gedrag van, in dit geval, een woonhuis tijdens een aardbeving waarbij een steeds wisselende kracht op de voet van het gebouw plaatsvindt, moet het mechanische systeem geschematiseerd worden - het massa veersysteem.

      Zoals het collegedictaat Dynamica van systemen (CT2022) beschrijft
      [i]"In het algemeen zijn de massa en elasticiteit in een constructie min of meer continu verdeeld over de constructie(delen). De eerste poging zou dan ook kunnen zijn om een model te ontwikkelen, dat rekening houdt met een dergelijke verdeling. Vaak echter zijn de massa en elasticiteit zodanig verdeeld, dat we van een deel van de constructie ofwel de massa ofwel de elasticiteit kunnen verwaarlozen. Dit levert een belangrijke vereenvoudigen op. "[/i]

      Zodoende kunnen de kolommen als veren worden beschouwd met een stijfheid k= 12EI/l^3.
      Bij een uitwijking u van de vloer worden de kolommen gelijk belast. De kracht van kolom op vloer is voor beiden dan ook gelijk: F1 = k1u, F2 = k2u. Dit kun je omschrijven als F = F1 + F2; F = 2k1u en dan volgt hieruit dat het geheel kan beschreven worden als 1 veer met stijfheid k = 2k1.
      Zo kom je tot het massa veersysteem.

      In reactie op je vraag, klopt het inderdaad dat je deze formule voor dit systeem gebruikt. Dit kun je opsplitsen in de [i]eigenhoekfrequentie[/i] omega, met de formule [i]omega=WORTEL(k/m)[/i].

      Het draait dus zeker ook om de fundering. Hier zul je aannames in moeten doen, gezien je niet alle informatie hebt. Een grove inschatting kan goed.

      Succes.

      Groet,
      Noor

      geplaatst in Gebouwen & bruggen
      N
      noor
    • RE: PWS Aardbevingsbestendig bouwen in Groningen

      Ha jongens,

      Hierbij al een snelle reactie van prof. ir. F. Bijlaard die veel over structural engineering mbt aardbevingen weet. Ziehier zijn antwoorden;

      1. Tijdens onze proef in het aardbevingslab in het Science Center hebben we uitgelegd gekregen dat de horizontale trillingen het schadelijkst zijn voor de huizen. Horizontale trillingen lijken het schadelijkst te zijn voor de huizen. Welke punten van de huizen in Groningen vormen een zwakke plek door de trillingen?
        

      FB: Het gebrek aan verbindingen tussen vloeren en muren is een zwak punt. Dat is vooral bij “doorzonwoningen” een zwak punt. Verder worden alle woningtypen geïnventariseerd omdat in feite bijna alle woningen verschillend zijn en er dus per woningtype gekeken moet worden wat de zwakke punten zijn en wat er aan gedaan moet worden.

      1. In Milaan worden nu op grote schaal testen gedaan met de huizen uit Groningen. Op het internet hebben wij gevonden dat hieruit indrukwekkende resultaten zijn gekomen. Wij zouden graag willen weten wat voor resultaten deze testen opleverden?
        

      FB: Niet in Milaan maar in Pavia. Daar wordt niet op grote schaal in aantal maar een typisch Nederlandse woning op werkelijke afmeting beproefd op een schudtafel. Voor die proeven en resultaten verwijs ik je naar Prof. Dr. ir. Jan Rots van onze faculteit.

      1. Om huizen aardbevingsbestendig te maken zijn er speciale technieken zoals een trilling-dempende fundering of nieuwe toepassingen zoals “de donut”. Wij vroegen ons af wat voor technieken tot nu toe in aanmerking komen voor de huizen in Groningen.
        

      FB: Dat zijn er vele waarvoor ik je ook verwijs naar Prof. Jan Rots. Hij is gespecialiseerd in metselwerkconstructies.

      1. Omdat wij nu zelf ook bezig zijn met een aardbevingsbestendig huis te ontwerpen voor Groningen moeten wij dus ook kiezen voor welke materialen wij willen gebruiken voor dit huis. Kunt u ons vertellen welke materialen er zullen worden gebruikt voor het verstevigen van de huizen in Groningen. Zullen dit conventionele materialen worden zoals beton en staal of gaat er gebruikt worden gemaakt van wat meer uitzonderlijke materialen?
        

      FB: Willen jullie een nieuwbouwhuis ontwerpen dat aardbevingsbestendig is of willen jullie een bestaand huis aardbevingsbestendig maken. Dat is nogal een groot verschil.
      De meeste woningen zijn van beton en of van metselwerk. Bestaande huizen verstevigen kan zeker met staal, maar ook met andere bouwmaterialen. Wat bedoel je met uitzonderlijke materialen? Bv vezel versterkte kunststof? In principe kan dat wel maar je moet ook een afweging van de kosten maken. Wat het moet kunnen is wel duidelijk en dan moet je dat bereiken tegen de laagste kosten.

      Zoals jullie zien, verwijst hij veel naar ir. Rots. Ik heb contact met hem gezocht, maar hij is te druk om op jullie vragen te reageren. Gelieve dit niet zelf nog eens te proberen. Hopelijk kunnen jullie met deze kleine bovenstaande punten al een eind verder komen.

      Succes.

      Noor

      geplaatst in Grond- & aardwetenschappen
      N
      noor
    • RE: papieren balk van 54 cm die gewicht moet dragen van 0,5kg

      Ha Nikki,

      Is dit een opdracht voor een profielwerkstuk of voor een los project? Heb je al online wat verder gezocht? Als je googlet op [i]cardboard beam[/i] of [i]folding paper[/i] kom je al een heel eind. En hier een youtube serie met allerlei kartonnen liggers.

      Het zal trial en error zijn, maar met rondneuzen op het net, kom je vast een heel eind. Succes.

      Noor

      geplaatst in Natuurkunde Proefjes
      N
      noor