Beste Nick,
Hubert is nog even op vakantie. Als hij terug is zal hij jouw vraag beantwoorden.
met vriendelijke groet,
Joost
Beste Nick,
Hubert is nog even op vakantie. Als hij terug is zal hij jouw vraag beantwoorden.
met vriendelijke groet,
Joost
Beste Foud,
Thijs is nog met vakantie. Zodra hij terug is zal hij jullie vragen beantwoorden.
met vriendelijke groet,
Joost
beste Maarten en Coco,
allereerst excuses voor onze late reactie. De student die jullie hiermee kan helpen is op dit moment op vakantie. Zodra hij terug is zal hij jullie helpen. Intussen kunnen jullie alvast op ons forum een beetje rondzoeken. Misschien staan er een paar oudere topics die jullie kunnen helpen.
succes alvast en jullie horen van ons.
met vriendelijke groet,
Joost
beste Francis,
er zijn mogelijkheden te over. Allereerst is het belangrijk dat je iets kiest wat je zelf interessant vindt. Het profiel werkstuk is een groot werkstuk waar veel tijd in gaat zitten en dan is het wel zo prettig dat je iets doet wat je zelf leuk vindt. Kijk dus bijvoorbeeld naar hobby's die je hebt en kijk of je iets van de mechanica of licht hierop kan toepassen.
Daarnaast is er ook het onderscheid tussen ontwerpen en onderzoeken. Ik kan me voorstellen dat je een ontwerp erg leuk vindt als je Industrieel ontwerpen gaat doen. Als je eens wilt kijken wat er bij beide komt kijken, kijk dan naar het stappenplan op onze site Hier kan je vinden hoe je in een aantal stappen een profielwerkstuk moet opbouwen en kan je dus ook zien wat een onderzoek of een ontwerp inhoudt.
Ik denk dat het belangrijk is dat je bedenkt wat je ongeveer zou willen qua onderzoek of ontwerpen en ter inspiratie kan je eens wat rondkijken op ons forum. Hier zijn al heel veel vragen over verschillende profielwerkstukken beantwoord. Bedenk het zo gek als je kan bedenken, er is vast een mooi werkstuk mee te maken.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik denk dat je zelf een onderwerp uit moet kiezen wat je interessant vindt, als je dat laat weten, kunnen wij kijken wat voor mogelijkheden er zijn om er een mooi onderzoek of een ontwerp opdracht uit te maken.
ik hoop dat je hier iets aan hebt en ik ben benieuwd wat je gaat kiezen. Dan helpen we je graag verder met de mogelijkheden binnen het onderwerp.
groetjes,
Joost
graag gedaan en als je vragen hebt, dan hoor ik het wel.
groetjes,
Joost
beste Leona,
je kan zeker een huis ontwerpen en dan bepaalde onderdelen van de draagconstructie uitrekenen. Ik weet niet voor welke vakken je het profielwerkstuk doet. Ik denk sowieso natuurkunde zeker?
Als je gaat rekenen, kan je bijvoorbeeld onderdelen van de draagconstructie uitrekenen, van draagbalken of je kan aan de fundering rekenen in de grond. Op die manier kan je zeker wel wat moois doen voor je profielwerkstuk.
Het is een beetje wat je zelf wilt. Ik heb ook wel eens mensen langs zien komen die een drijvend huis hebben ontworpen. Dan kan je ook rekenen aan de stabiliteit en het drijfvermogen.
Als jullie vragen hebben kunnen jullie mij altijd oop dit forum vragen stellen en kan ik jullie helpen met problemen en het vinden van literatuur.
heel veel succes ermee!
groetjes,
Joost
beste Julliette en Esther,
dit klinkt echt als een heel leuk onderwerp.
Als ik jullie zo hoor willen jullie eigenlijk kijken naar wat de meest efficiente/optimale houding is van de hand als een zwemmer aan het zwemmen is.
Het is altijd handig om dit dan al zo veel mogelijk te specificeren. Wat ik uit jullie verhaal lees is dat jullie willen kijken naar de spreiding van de vingers en de hoek waarin de hand staat. Dit zou ik dan ook in de vraag formuleren. De deelvragen zijn vervolgens van toepassing op de hoofdvraag en zo kan je bijvoorbeeld het onderzoek in stappen doen of opsplitsen in kleinere onderzoekjes die bij elkaar de hoofdvraag kunnen beantwoorden. Jullie kunnen het wel even laten weten aan mij als jullie het geformuleerd hebben, dan kan ik er voor jullie nog wel even naar kijken.
Als je dit gaat onderzoeken is het heel raadzaam om ervoor te zorgen dat je per onderzoek 1 parameter onderzoekt en dat de rest niet kan varieren. Ik denk dat het dan ook lastig is als je gaat zagen om dit goed te doen. Hebben jullie al gedacht aan het gieten van gips in een schoonmaak- (of dokters-) handschoen. Als je deze tijdens de harding op een bepaalde stand zet, dan heb je een paar dagen later een flink aantal samples waarmee je kan testen.
Hoe je dit testen het beste kan doen zal ik even navragen, ivm krachten meten. Dit is volgens mij wel lastig. Hierover horen jullie nog van mij.
ik hoop dat jullie hier iets aan hebben en als er dingen nog onduidelijk zijn of je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag.
groetjes,
Joost
Hey jongens,
jullie mogen gewoon Joost zeggen hoor, dat officiële hoeft van mij totaal niet. Verder ben ik benieuwd wat de docent te zeggen heeft. Zelf denk ik dat het nog steeds een lastig pakketje is. Hebben jullie al nagedacht hoe jullie dit gaan onderzoeken? Want je hebt zo ontzettend veel opties nog. Denk even aan het volgende (ervan uitgaande dat de overspanning bij alle bruggen gelijk is):
hangbrug
vakwerkbrug:
boogbrug:
Tuibrug
Zo kan je nog wel doorgaan. Er zijn zo veel factoren die de sterkte beinvloeden en ook het gewicht. Je moet goed formuleren wat je meeneemt en welke type bruggen en evt afmetingen om het onderzoek eerlijk te laten maken denk ik zo. Ook omdat je niet per type brug 50 verschillende modellen kan testen of doorrekenen.
Verder ziet het er wel goed uit hoor. Ik zou zeggen, denk hier nog even over na.
Heel veel succes ermee en als er nog vragen zijn, hoor ik ze graag.
groetjes,
Joost
beste Mehmet en Ismail,
Allereerst de literatuur. Wat ik aan kan raden is het volgende boek:
Toegepaste Mechanica deel 1, Evenwicht
auteur: Coenraad Hartsuijker
Voor jullie onderzoek, het is belangrijk alle variabelen die de sterkte van de brug kunnen beïnvloeden uitschakelt, behalve het gewicht (en dus de hoeveelheid materiaal en de type constructie). Wat denk ik dus belangrijk is, dat je 1 materiaal uitkiest waar je alles mee doet.
Vervolgens moet je je onderzoek meer afbakenen. Nu is het nog veel te breed. Hoeveel bruggen wil je bijvoorbeeld gaan testen? Dit zou je bijvoorbeeld al af kunnen bakenen.
Ook moet je in je hoofd houden dat je een theoretisch onderzoek doet en een praktisch onderzoek. Als het goed is, komen de uitkomsten overeen en kan je je deelvragen beantwoorden en daarmee wordt ook je hoofdvraag beantwoord. Deelvraag 4 draagt bijvoorbeeld niets bij aan de beantwoording van je hoofdvraag. Het is wel belangrijk dat je je dit afvraagt, omdat het voor je praktische gedeelte belangrijk is, maar als je weet hoe je een maquette bouwt, dan weet je niets extra's over de gewicht-sterkte verhouding van een brug.
Ik zou dus als ik jullie was even goed kijken naar de deelvragen, of ze bijdragen aan de beantwoording van de hoofdvraag en zorg dat je de vragen goed formuleert, dat het concreet wordt. Let op een goede formulering, houd het simpel, vermijd termen waarvan je misschien niet weet of je ze goed gebruikt. Kijk ook nog even naar de formulering van je hoofdvraag, deze kan ook een stukje concreter (bij welke k-waarde vind je dat de brug sterk en licht is bijvoorbeeld, of verwerk dat in een deelvraag)
Een heel verhaal. Ik hoop dat jullie er wat mee kunnen. Heel veel succes en als er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag.
groetjes,
Joost
beste Maarten,
dit klinkt als een heel leuk onderzoek. Wat voor jullie heel belangrijk is, is denk ik goed gestructureerd te werk gaan. Op onze site is een duidelijk stappenplan te vinden hoe je een onderzoek opzet. Zie: http://scholierenlab-test.tudelft.nl/stappenplan/
Ik denk dat het belangrijkste is, wat willen we meten en onderzoeken en dat je daarna gaat kijken hoe dit haalbaar is. Zelf denk ik dat golven met een cilinder aan een balk opwekken een zeer goede optie is.
Over de haalbaarheid op kleine schaal kan ik weinig zeggen. Ik denk dat het moet kunnen lukken. Belangrijk is dan wel dat je ook de turbine op schaal hebt, en de doorgang lekker klein houdt, want dan zal je echt een draaiing zien. Zodra je de doorgang te groot maakt, is het debiet hetzelfde, maar de doorstroomsnelheid misschien veel lager. Mocht idd een turbine alsnog te groot zijn, is een windsnelheid meter ook een goed alternatief. Maar ook daar geldt hetzelfde, de doorgang moet niet te groot zijn.
Hebben jullie al informatie over golf theoriën? Ik kan jullie hier goed bij helpen. Als jullie het willen kunnen jullie een keer in Delft langs komen, kan ik jullie het een en ander uitleggen over golven en de voortplanting hiervan.
Kunnen jullie hier weer even verder mee?
als er nog vragen zijn, help ik jullie graag.
groet,
Joost
beste Maarten,
Golven zijn een ontzettend leuk onderwerp, waar een hoop theorie bij komt kijken. Begrijp ik het goed dat je de energie in de golven wil meten door de wind die vrij komt boven de golven te meten? Besef je ook dat er in de golven zelf ook veel energie zit? Wil je deze ook meten, of wil je alleen kijken naar de luchtstroom? In dat geval vraag ik me af wat je doel van je onderzoek is, wat je hoofd en deelvragen zijn.
Heb je ook het bestand voor me. Deze kan ik niet vinden. Hoor het graag van je.
Ik help je graag verder.
groetjes,
Joost
beste Sicco,
uiteraard kan ik je helpen. Als je een tuibrug ontwerpt is het ten eerste belangrijk dat je een basis kennis van statica hebt. Dit houdt in dat je moet weten wat voor soorten krachten er werken in een tui, staaf of een balk. Een goed boek om dit uit te halen is Toegepaste mechanica deel 1: Evenwicht, geschreven door Coenraad Hartsuijker.
Schematisatie van de brug
Om nu aan je tuibrug te gaan rekenen is het praktisch om de brug in een aantal delen op te delen. Dit zijn, in jouw geval als je het eerlijk verdeelt, 8 stukken. Eén stuk heeft dan een lengte van 60 / 8= 7.5 m. Nu kan je de situatie vereenvoudigen door het te zien als een balk, waar het wegdek op steunt. Als je dan een inschatting maakt van de krachten op de brug (denk aan het gewicht van een auto, het beton en asfalt enz, enz...)
krachten in een tui
In een tui komen alleen maar trekkrachten voor, in de richting van een de tui. Dus afhankelijk van het gewicht en de krachten op de brug, kan je deze krachten uitrekenen.
Ik denk dat je met deze schematisatie en informatie uit het boek Toegepaste Mechanica Deel I al een heel eind moet komen. Omdat ik nog niet weet hoe verder je ontwerp of je onderzoek eruit ziet, kan ik je nu niet direct verder helpen.
Graag hoor ik of je hier iets aan hebt. Mocht je vragen hebben, post ze op het forum, of schrijf je in voor een spreekuur om langs te komen.
groetjes,
Joost
Super.
Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag, succes ermee!
groetjes,
Joost
Voor de L moet je de hele overspanning gebruiken. 1/8qL^2 staat voor het maximale moment. Maar omdat een kabel gaat hangen naar de vorm van de momentenlijn (zodat er alleen maar normaalkrachten in staan), zal dit dus ook de minimaal benodigde hoogte zijn.
Als jullie hier meer informatie over willen kan ik je aanraden even in de bibliotheek te kijken naar het boek Constructiemechanica Deel 1, evenwicht. Van Coenraadt Hartsuijker. Hier staat ook precies waar het vandaan komt.
heel veel succes, als er nog dingen zijn hoor ik het graag.
mvg,
Joost
beste Bas,
bij het laboratorium hebben ze al meer scholieren langs gehad. Het makkelijkst is als jij zelf contact opneemt met de heer Jonkers. Zijn contactgegevens zijn te vinden op: http://www.citg.tudelft.nl/en/research/projects/self-healing-concrete/
ik hoop je zo weer voldoende geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben, schroom het niet om ze te stellen.
met vriendelijke groet,
Joost
beste Bas,
heb het doorgenomen. Ik heb wel een beeld van wat je wilt en heb een mailtje gestuurd naar het laboratorium en de persoon die onderzoek doet naar self healing concrete.
Zodra ik iets hoor laat ik het je weten.
met vriendelijke groet,
Joost
Krachten in een hangbrug:
Een hangbrug bestaat uit een hoofdkabel, met daaraan kabels of stalen staven die (schematisch) met een scharnier vast zitten aan de hoofdkabel. Aan deze staven (of kabels) hangt het brugdek. De hoofdkabel kan dus gezien worden als een kabel, met allemaal krachten eraan die recht naar beneden zijn gericht.
Let op: In een kabel kunnen alleen maar krachten voorkomen in de normaal kracht richting.
Al de kabels die het brugdek dragen zijn losse krachten op de hoofdkabel. Als je deze heel dicht op elkaar zou leggen, dan kan je al deze losse krachten zien als een q-last. De grootte van de q last is het totale gewicht van de brug gedeeld over de kabel. De vorm van de kabel is nu de momentenlijn (je kan dit zien als de momentenlijn van een balk die loopt voor tussen de twee toppen van de pilaren). Het hoogte verschil tussen het onderste van de kabel en de top van de pilaar is dan 1/8qL^2. Dit is een standaardsituatie waar dit het geval is. Dat is dus ook de hoogte van de pilaren.
De vorm van de kettinglijn is vergelijkbaar met de vorm van de momentenlijn in dit geval. Alleen weet ik niet de invulling van de getallen hoe je dezelfde waarden krijgt.
Kunnen jullie hier iets mee?
Hoor het graag, anders zal ik het wel even uittekenen.
groetjes,
Joost
beste Anne en Gwen,
allereerst, 1/8ql^2 mag alleen gebruikt worden voor het moment in het midden van een balk, met een q-last erop en aan beide kanten een rol/scharnieroplegging. Je kan dit ook narekenen door de balk in het midden door te knippen, te doen alsof de balk daar dan met een moment vaste verbinding is vastgemaakt aan de andere helft. (dan heb je een inklemming, of moment vaste oplegging, waarvan je het moment kan uitrekenen. Dit is dan gelijk aan 1/8 q L^2. Maar dit mag je dus ook alleen dan gebruiken.
Die FA en A en FB en B komen van dat ik waarschijnlijk als voorbeeld de ene oplegging A heb genoemd en de ander B. Dan is A waarschijnlijk de afstand van A tot aan het punt waar je het omheen wilt laten draaien (dus waar je het moment wilt weten).
Voor zover nog even een toelichting op jullie eerste vraag. Ik zie nu inderdaad pas dat jullie dat al begrepen.
Bij een vakwerk zitter er alleen maar normaalkrachten in een staaf. Zodra er dwarskrachten bijkomen, komt er ook altijd een moment bij, ga maar na met de ezelsbruggetjes dat de momentenlijn de vorm aanneemt van de primitieve van de dwarskrachtlijn. Om dus ook te voorkomen dat er dwarskrachten op een staaf komen, mag je staven alleen belasten in de knooppunten van de staven. De kracht afdracht gaat dan volledig via normaalkrachten.
Om vervolgens dus de horizontale en de verticale kracht uit te rekenen in een vakwerk, kan je het makkelijkst per knooppunt kijken, want in een knooppunt geldt: de som van alle krachten in de x-richting is 0 en de som van alle krachten in de y-richting is 0.
Aangezien een kracht altijd de richting van de staaf aanneemt, weet je de met de hoek van de staaf ook de verhouding tussen de horizontale en verticale component. Op deze manier kan je een vakwerk helemaal doorrekenen. Dit is wel echt veel werk, het kan ook wat makkelijker, maar dat zal wat meer uitleg nodig hebben. Dan ga je namelijk het vakwerk op sommige plekken virtueel doorknippen en met behulp van het momenten evenwicht de grootte van de krachten in de staven uitrekenen.
Ik hoop dat het zo duidelijk is. Zo niet, hoor ik het graag en help ik jullie verder.
groetjes,
Joost
beste Bas,
na wat research heb ik gezien dat er inderdaad onderzoek wordt gedaan naar zelf helend beton. Ik zal even navragen of het voor jou mogelijk is om dit zelf te maken. Als jij nog een plan voor je onderzoek opstelt. Dan kunnen ze gelijk zien of het mogelijk is.
ik zal de mensen die ermee bezig zijn even mailen en zodra ik reactie heb, laat ik het horen. Zou jij je plan op kunnen sturen als je het af hebt?
groetjes,
Joost
beste Anne en Gwen,
morgen zullen we alles wel even bespreken, maar wat jullie sowieso kunnen bestuderen is Construciemechanica deel 1. Dit is geschreven door Coenraadt Hartsuijker. Dit boek wordt ook in het eerste jaar van de studie civiele techniek gebruikt. Hierin staat de basis van krachten uitgelegd. In de workshop gaan we daar ook in vogelvlucht doorheen.
groetjes en tot morgen,
Joost