Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login

    PWS enzymwerking

    Het menselijk lichaam
    2
    5
    66
    Meer berichten laden...
    • Oudste berichten bovenaan
    • Meest recente berichten bovenaan
    • Meeste stemmen
    Reageren
    • Reageren als onderwerp
    Aanmelden om te reageren
    Dit onderwerp is verwijderd. Alleen gebruikers met beheerrechten op onderwerpniveau kunnen dit inzien.
    • R
      rayhank
      voor het laatst aangepast door rayhank

      Hoi,
      Wij doen ons PWS over enzymen. Ons onderzoeksvraag luidt: in hoeverre wordt de werking van enzymen beïnvloed door PH-waarde, temperatuur en enzymconcentratie. Hiervoor hebben wij al een theoretisch kader, een onderzoeksvoorstel en een materiaal en methode plan opgesteld. Wij willen ons proef heel graag uitvoeren bij TU delft. We hebben het al met Richard erover gehad, hij gaf namelijk een practicum bij ons op school, over de mogelijkheden. Hij verwees ons door naar jullie. Zouden jullie ons misschien kunnen helpen?
      Met vriendelijke groet,
      Rayhan Karamali, Geert van der Meer en Akram Abo

      Demi SchrauwenD 1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
      • Demi SchrauwenD
        Demi Schrauwen PWS TU Delft admin @rayhank
        voor het laatst aangepast door

        Hey @rayhank,
        Leuk dat jullie voor je PWS naar de werking van enzymen kijken. Kan je doorgeven wat jullie onderzoeksvoorstel en materiaal & methode inhoudt? Ik zal dan even contact opnemen met Richard om te kijken of we jullie verder kunnen helpen!

        Ik hoor het graag!

        Met vriendelijke groet,
        Demi

        R 1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
        • R
          rayhank @Demi Schrauwen
          voor het laatst aangepast door

          @Demi-Schrauwen
          In ons onderzoeksvoorstel beschrijven we wat en waarom we dit willen onderzoeken. We willen dus de enzymwerking op de proef stellen. En we denken dat dit handig kan zijn voor diëtisten die zo een gepast dieet kunnen opstellen voor de optimale omstandigheden voor enzymen. We willen een proef opstellen waarbij we 2 specifieke enzymen (amylase en maltase) nemen. Hier een stukje uit ons document:

          Werkwijze per onafhankelijke variabelen:

          pH-waarde:
          Doel: Bepalen bij welke pH-waarde het enzym optimaal werkt.

          1. Bereid vier reageerbuizen voor met 2 mL substraatoplossing en per reageerbuis een andere pH-buffer van 1mL.
          2. Voeg hierna 1 mL 100% enzymoplossing toe.
          3. Plaats alle buizen in een waterbad op een temperatuur van 37 graden Celsius.
          4. Meet met een stopwatch de reactietijd van 5 minuten.
          5. Meet per buis het afgebroken substraat of gevormd product, per één minuut, doormiddel van (afhankelijk van enzymsoort, het ene enzym word gemeten doormiddel van reagentia en het andere doormiddel van test strips.):
          • Kleurreactie met reagens
          • Spectrofotometrie

          Temperatuur:
          Doel: Bepalen bij welke temperatuur het enzym optimaal werkt.

          1. Bereid vier reageerbuizen voor met:
          • 2 mL substraatoplossing
          • 1 mL buffer met constante pH (met pH die ook in het menselijk lichaam voorkomt waar de enzymen zich bevinden)
          1. Voeg 1 mL enzymoplossing toe aan de buizen
          2. Plaats elk buisje in een waterbad met een andere temperatuur (20 °C, 30 °C, 40 °C en 60 °C).
          3. Meet met een stopwatch de reactietijd van 5 minuten.
          4. Meet per buis het afgebroken substraat of gevormd product, per één minuut, doormiddel van (afhankelijk van enzymsoort, het ene enzym word gemeten doormiddel van reagentia en het andere doormiddel van test strips.):
          • Kleurreactie met reagens
          • Spectrofotometrie

          Enzymconcentratie

          1. Bereid vier reageerbuizen voor met 2 mL substraatoplossing en per voeg reageerbuis een constante pH buffer toe (met pH die ook in het menselijk lichaam voorkomt waar de enzymen zich bevinden).
          2. Voeg hierna in alle reageerbuizen een andere oplossing enzymen met steeds een andere concentratie (100%, 50%, 25%, 10%) toe.
          3. Plaats alle buizen in een waterbad op een temperatuur van 37 graden Celsius.
          4. Meet met een stopwatch de reactietijd van 5 minuten.
          5. Meet per buis het afgebroken substraat of gevormd product, per één minuut, doormiddel van (afhankelijk van enzymsoort, het ene enzym word gemeten doormiddel van reagentia en het andere doormiddel van test strips.):
          • Kleurreactie met reagens
          • Spectrofotometrie

          Algemeen:

          • Reageerbuizen
          • Pipetten
          • Maatcilinders
          • Bekerglazen
          • Waterbad met temperatuurregeling
          • pH-meter en pH-strips
          • spectrofotometer
          • labjas en bril

          Benodigdheden per enzym:
          Amylase:

          • zetmeeloplossing
          • jodiumoplossing
          • Amylase
          • pH buffers 5 t/m 8

          Maltase:

          • maltose (substraat)
          • glucose oxidatie kit
          • pH buffers 5 t/m 8

          We hebben voor nu twee hele specifieke enzymen gekozen. We kunnen hier altijd van afwijken als deze niet beschikbaar zijn o.i.d. We horen graag van jullie!

          Met vriendelijke groet,

          Demi SchrauwenD 1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
          • Demi SchrauwenD
            Demi Schrauwen PWS TU Delft admin @rayhank
            voor het laatst aangepast door

            Hey @rayhank,
            Ik heb jullie (goed opgestelde) voorstel voorgelegd aan de mensen van ons Biolab en wacht nog op hun antwoord!

            Ik hou jullie op de hoogte!

            Met vriendelijke groet,
            Demi

            Demi SchrauwenD 1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
            • Demi SchrauwenD
              Demi Schrauwen PWS TU Delft admin @Demi Schrauwen
              voor het laatst aangepast door

              Heyy @rayhank,
              Ik heb een berichtje terug gekregen, het is mogelijk maar er zullen wel wat aanpassingen zijn (zie onderstaand bericht). Daarnaast moet ik ook nog even vragen of mijn collega tijd heeft, aangezien ik niet beschikbaar ben die dag!

              Normaal gesproken doen wij geen specifieke aanvragen, omdat er voor iedere aanvraag een risico-analyse moet worden uitgevoerd. Dat kost tijd en personeel.
              In dit geval kunnen wij uitzondering maken, omdat wij een soortgelijk experiment kunnen aanbieden dat al gedekt is door een reeds uitgevoerde risico-analyse. Wij nemen deze aanvraag alleen op de volgende voorwaarden in behandeling:

              1. Dit experiment kan voor het einde van het jaar alleen op dinsdagochtend 16 december plaatsvinden. In het nieuwe jaar hebben wij meer ruimte.

              2. Jullie kunnen helaas niet je eigen voorgestelde experiment uitvoeren. In plaats daarvan zullen jullie gebruik moeten maken van het enzym cellulase, dat wij voor jullie beschikbaar stellen. Ook bepalen wij de methode (ivm de risco-analyse), die gericht zal zijn op het bepalen van de optimale temperatuur en de optimale pH-waarde van het enzym cellulase.

              Wil je doorgeven of dit voor jullie werkt? Ik zal het in dat geval weer terugkoppelen aan Richard waarna zij het een en ander in werking kunnen stellen :)

              Met vriendelijke groet,
              Demi

              1 Antwoord Laatste antwoord Reageren Citeren 0
              • First post
                Last post
              Copyright © 2016 NodeBB Forums | Contributors