PWS enzymwerking
-
Hoi,
Wij doen ons PWS over enzymen. Ons onderzoeksvraag luidt: in hoeverre wordt de werking van enzymen beïnvloed door PH-waarde, temperatuur en enzymconcentratie. Hiervoor hebben wij al een theoretisch kader, een onderzoeksvoorstel en een materiaal en methode plan opgesteld. Wij willen ons proef heel graag uitvoeren bij TU delft. We hebben het al met Richard erover gehad, hij gaf namelijk een practicum bij ons op school, over de mogelijkheden. Hij verwees ons door naar jullie. Zouden jullie ons misschien kunnen helpen?
Met vriendelijke groet,
Rayhan Karamali, Geert van der Meer en Akram Abo -
Hey @rayhank,
Leuk dat jullie voor je PWS naar de werking van enzymen kijken. Kan je doorgeven wat jullie onderzoeksvoorstel en materiaal & methode inhoudt? Ik zal dan even contact opnemen met Richard om te kijken of we jullie verder kunnen helpen!Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet,
Demi -
@Demi-Schrauwen
In ons onderzoeksvoorstel beschrijven we wat en waarom we dit willen onderzoeken. We willen dus de enzymwerking op de proef stellen. En we denken dat dit handig kan zijn voor diëtisten die zo een gepast dieet kunnen opstellen voor de optimale omstandigheden voor enzymen. We willen een proef opstellen waarbij we 2 specifieke enzymen (amylase en maltase) nemen. Hier een stukje uit ons document:Werkwijze per onafhankelijke variabelen:
pH-waarde:
Doel: Bepalen bij welke pH-waarde het enzym optimaal werkt.- Bereid vier reageerbuizen voor met 2 mL substraatoplossing en per reageerbuis een andere pH-buffer van 1mL.
- Voeg hierna 1 mL 100% enzymoplossing toe.
- Plaats alle buizen in een waterbad op een temperatuur van 37 graden Celsius.
- Meet met een stopwatch de reactietijd van 5 minuten.
- Meet per buis het afgebroken substraat of gevormd product, per één minuut, doormiddel van (afhankelijk van enzymsoort, het ene enzym word gemeten doormiddel van reagentia en het andere doormiddel van test strips.):
- Kleurreactie met reagens
- Spectrofotometrie
Temperatuur:
Doel: Bepalen bij welke temperatuur het enzym optimaal werkt.- Bereid vier reageerbuizen voor met:
- 2 mL substraatoplossing
- 1 mL buffer met constante pH (met pH die ook in het menselijk lichaam voorkomt waar de enzymen zich bevinden)
- Voeg 1 mL enzymoplossing toe aan de buizen
- Plaats elk buisje in een waterbad met een andere temperatuur (20 °C, 30 °C, 40 °C en 60 °C).
- Meet met een stopwatch de reactietijd van 5 minuten.
- Meet per buis het afgebroken substraat of gevormd product, per één minuut, doormiddel van (afhankelijk van enzymsoort, het ene enzym word gemeten doormiddel van reagentia en het andere doormiddel van test strips.):
- Kleurreactie met reagens
- Spectrofotometrie
Enzymconcentratie
- Bereid vier reageerbuizen voor met 2 mL substraatoplossing en per voeg reageerbuis een constante pH buffer toe (met pH die ook in het menselijk lichaam voorkomt waar de enzymen zich bevinden).
- Voeg hierna in alle reageerbuizen een andere oplossing enzymen met steeds een andere concentratie (100%, 50%, 25%, 10%) toe.
- Plaats alle buizen in een waterbad op een temperatuur van 37 graden Celsius.
- Meet met een stopwatch de reactietijd van 5 minuten.
- Meet per buis het afgebroken substraat of gevormd product, per één minuut, doormiddel van (afhankelijk van enzymsoort, het ene enzym word gemeten doormiddel van reagentia en het andere doormiddel van test strips.):
- Kleurreactie met reagens
- Spectrofotometrie
Algemeen:
- Reageerbuizen
- Pipetten
- Maatcilinders
- Bekerglazen
- Waterbad met temperatuurregeling
- pH-meter en pH-strips
- spectrofotometer
- labjas en bril
Benodigdheden per enzym:
Amylase:- zetmeeloplossing
- jodiumoplossing
- Amylase
- pH buffers 5 t/m 8
Maltase:
- maltose (substraat)
- glucose oxidatie kit
- pH buffers 5 t/m 8
We hebben voor nu twee hele specifieke enzymen gekozen. We kunnen hier altijd van afwijken als deze niet beschikbaar zijn o.i.d. We horen graag van jullie!
Met vriendelijke groet,