Antibacteriële werking van honing
-
Hallo, mijn PWS gaat over de antibacteriële werking van honing. Ik en Zoë doen samen onderzoek naar verschillende soorten honing op bacteriën . We hebben al twee onderzoeken gedaan maar we hebben daarbij niet het gewenste resultaat gehad. Wij hebben bij ons eerste onderzoek Yakult gemengd met agar. Daarop hebben we 4 verschillende soorten honing met behulp van een gaasje aangebracht op de agar. We hebben 3 soorten honing van de imker gebruikt en 1 soort uit de supermarkt. Na ongeveer 5 dagen zagen wij dat er erg weinig bacteriën waren gegroeid en dat de honing helemaal geen invloed had gehad op de bacterie. We hadden het idee dat de antibacteriële werking van honing na een bepaalde tijd afnam. Zo kwamen we bij ons 2e onderzoek. We hebben daarbij bacteriën gebruikt van de wc, een deurklink, de knop van de kraan en een hand. Met een wattenstaafje hebben wij de bacteriën van het oppervlakte proberen te halen en dit wattenstaafje hadden we daarna meteen in een kleine hoeveelheid water aangebracht (in een reageerbuisje). We hadden zo 4 verschillende reageerbuizen gevuld met een wattenstaafje met bacteriën van de 4 verschillende plekken. We hebben toen de reageerbuis met het water en het wattenstaafje goed geschut in de hoop dat de bacteriën van het wattenstaafje in het water terecht zouden komen. Hierna hadden we 1 ml water met de bacterie gepipetteerd in een petrischaal. Dit hebben we zo gedaan bij 4 petrischaaltjes. Daar voegde wij de agar aan toe en we mengde de bacteriën door de agar. Nadat we dit bij de 4 petrischaaltjes hadden gedaan en de agar met de bacterie hard was geworden, brachten we de verschillende soorten honing aan. Dit deden we met een gesteriliseerd gaasje. Ook hadden we een blanco (petrischaaltje met alleen agar) en een controle van de honing (petrischaaltje met alleen agar en honing). We hadden de bacteriën van de wc, deurklink etc. gebruikt in de hoop dat deze sneller zouden groeien waardoor de honing nog wel een antibacteriële werking zou hebben. Nou waren er enkele problemen opgetreden: de bacteriën waren na 2 dagen pas in hele kleine hoeveelheden gegroeid en we kwamen er door de controle van de honing achter dat er bacteriën in onze honing zat. Nu weten we niet goed meer hoe we verder moeten gaan met onderzoeken. We hebben dan ook een paar vragen:
Hoe komen we aan bacteriën die snel genoeg groeien?
Hoe brengen we deze bacteriën vervolgens aan op/in de agar?
Welke soorten honing bevatten geen bacteriën?
Hoe brengen we de honing het beste aan op de agar? -
Beste @IlseAerts,
Een belangrijke factor bij het kweken van de bacterien is de incubatietemperatuur. Is het voor jullie mogelijk om de petrischaaltjes te incuberen op 37 graden? Dat is bijvoorbeeld de ideale temperatuur voor het groeien van E-coli. Als bacteriebron zijn jullie goed op weg. Je kunt ook kijken naar vochtigere bronnen, zoals een keukengootsteen of vochtige bodem buiten. Ook een keukenspons of vaatdoek is een goede plek.
Je zou de bacterien kunnen aanbrengen met behulp van een steriele driehoekige glasstaaf na het pipetteren. Volgens mij gebruiken jullie nu de "Gietplaatmethode".
Honing is een levend product vol met enzymen, bacterien en sporen. Dit is ook de reden waarom honing niet geconsumeerd dient te worden door kinderen onder 2 jaar, vanwege het risico van infectie met de clostridium botulinum bacterie. (goedkope) supermarkthoning is vaak gepasteuriseerd, waarbij een groot deel van de bacterien gedood wordt. Verder is hoogwaardige manuka honing (veelal uit Nieuw Zeeland) bekend voor zijn antibacteriele werking. Mogelijk geeft dit ook een groter effect.
Ik zou de honing op de agar aanbrengen door een papieren filter te doordrenken in honing en deze ook de agar te plaatsen. Als jullie ouders toevallig koffiefanaten zijn, hebben ze misschien "aeropress filters" welke waarschijnlijk erg geschikt zijn hiervoor.
Ik hoop jullie hier een beetje mee geholpen te hebben! Als je verder nog vragen hebt, hoor ik dit graag.
Tadjiro Velzel