Hallo, mijn PWS gaat over de antibacteriële werking van honing. Ik en Zoë doen samen onderzoek naar verschillende soorten honing op bacteriën . We hebben al twee onderzoeken gedaan maar we hebben daarbij niet het gewenste resultaat gehad. Wij hebben bij ons eerste onderzoek Yakult gemengd met agar. Daarop hebben we 4 verschillende soorten honing met behulp van een gaasje aangebracht op de agar. We hebben 3 soorten honing van de imker gebruikt en 1 soort uit de supermarkt. Na ongeveer 5 dagen zagen wij dat er erg weinig bacteriën waren gegroeid en dat de honing helemaal geen invloed had gehad op de bacterie. We hadden het idee dat de antibacteriële werking van honing na een bepaalde tijd afnam. Zo kwamen we bij ons 2e onderzoek. We hebben daarbij bacteriën gebruikt van de wc, een deurklink, de knop van de kraan en een hand. Met een wattenstaafje hebben wij de bacteriën van het oppervlakte proberen te halen en dit wattenstaafje hadden we daarna meteen in een kleine hoeveelheid water aangebracht (in een reageerbuisje). We hadden zo 4 verschillende reageerbuizen gevuld met een wattenstaafje met bacteriën van de 4 verschillende plekken. We hebben toen de reageerbuis met het water en het wattenstaafje goed geschut in de hoop dat de bacteriën van het wattenstaafje in het water terecht zouden komen. Hierna hadden we 1 ml water met de bacterie gepipetteerd in een petrischaal. Dit hebben we zo gedaan bij 4 petrischaaltjes. Daar voegde wij de agar aan toe en we mengde de bacteriën door de agar. Nadat we dit bij de 4 petrischaaltjes hadden gedaan en de agar met de bacterie hard was geworden, brachten we de verschillende soorten honing aan. Dit deden we met een gesteriliseerd gaasje. Ook hadden we een blanco (petrischaaltje met alleen agar) en een controle van de honing (petrischaaltje met alleen agar en honing). We hadden de bacteriën van de wc, deurklink etc. gebruikt in de hoop dat deze sneller zouden groeien waardoor de honing nog wel een antibacteriële werking zou hebben. Nou waren er enkele problemen opgetreden: de bacteriën waren na 2 dagen pas in hele kleine hoeveelheden gegroeid en we kwamen er door de controle van de honing achter dat er bacteriën in onze honing zat. Nu weten we niet goed meer hoe we verder moeten gaan met onderzoeken. We hebben dan ook een paar vragen:
Hoe komen we aan bacteriën die snel genoeg groeien?
Hoe brengen we deze bacteriën vervolgens aan op/in de agar?
Welke soorten honing bevatten geen bacteriën?
Hoe brengen we de honing het beste aan op de agar?
I
Meest recente berichten door IlseAerts
-
Antibacteriële werking van honing