lichtgevende algen • Alvast bedankt voor je snelle reactie, is het zo op de goeie plek?

  Hoi Sanne,
  Dit jaar moeten wij een profielwerkstuk maken, en wij hebben als onderzoeksvraag: "Kunnen lichtgevende algen gebruikt worden als alternatieve lichtbron?". Voor ons PWS willen we meten of de lichtsterkte van het licht dat de alg afstoot veranderd bij verschillende temperaturen en of het licht sterk genoeg is om als lamp te kunnen gebruiken.
  We zagen dat je al eerder mensen geholpen had met dit onderwerp, en wij hadden ook nog wat vragen. Wij hebben maar één website kunnen vinden waar we de alg 'pyrocytis fusiformis' kunnen kopen, maar ze zijn uitverkocht. Wij hopen dat jij misschien ergens weet waar we die alg nog meer kunnen kopen. Ook horen we graag nog eventuele tips die je misschien hebt om ons onderzoek beter te maken.
  Hopelijk kun je ons hiermee helpen, Met vriendelijke groet, Taleah Dumoulin, Filine Cordesius en Ita Janssen
  6v Maerlant Lyceum, Den Haag


 • PWS TU Delft admin

  @itajanssen
  Hallo Taleah, Filine en Ita,

  Jullie hebben een origineel onderwerp gekozen! Meestal kom ik semi-vergelijkbare onderwerpen tegen, maar dan met betrekking tot lichtgevende bacteriën. Deze zijn relatief makkelijk te kweken omdat ze op garmalen en inktvis te vinden zijn. Het principe van deze bacteriën is hetzelfde als de algen. Ik kon ook slecht vinden waar je deze algen kan kopen namelijk.

  Voor jullie onderzoek kan ik wel tips en feedback geven. Zouden jullie je onderzoeksvragen met mij kunnen delen? En wellicht ook iets van een kleine uitwerking over de proef die jullie willen doen? Jullie kunnen sowieso met deze standaard proef lichtgevende bacteriën kweken en daar vervolgens onderzoek op doen.

  Groetjes,
  Sanne • Goedenmorgen,

  Mijn pws partner en ik zouden dit onderwerp ook willen onderzoeken op school en vroegen ons af welke stoffen er nodig zijn en in welke fase zij zich moeten verkeren om de lichtgevende algen te maken.

  Mvg


 • PWS TU Delft Team

  Beste @cifboe ,

  Zou je mij kunnen vertellen welke proef je precies wil doen en welke hoofd- en deelvragen je hebt? Dan is het voor mij namelijk makkelijker om je vraag over de stoffen te beantwoorden.

  Groetjes,

  Lisa • @lisamelman

  Goedemorgen,

  Hoofdvraag: Hoe kan je algen modificeren zodat ze een lichtbron worden?

  Deelvragen algen:

  Welke soort algen zijn er?

  Hoe beïnvloedt vervuiling de groei van algen?

  Is het mogelijk om algen als nieuwe lichtbron te gebruiken?

  Kan de lichtintensiteit van lichtgevende algen worden versterkt door middel van.. ?

  Kan de lichtintensiteit van lichtgevende algen worden verlaagd door middel van...?

  Kan de blauwe kleur van lichtgevende algen worden veranderd door middel van kleurstoffen?

  Algen als brandstof voor bio plastic ,.

  Hoe kan je de groei van algen stimuleren met verschillende soort water (zoet, zout ?

  We willen graag weten welke soort agar en dehydrated nutrient broth is gebruikt.

  mvg


 • PWS TU Delft Team

  Beste @cifboe123,

  Als je de agar uit deze proef bedoelt, staat helemaal onderin een tabel met het recept. Je moet er vanuit gaan dat je de agar bij kamertemperatuur maakt, dus als je googled in welke fase de stoffen zich bevinden bij kamertemperatuur, kom je al heel ver. Hetzelfde verhaal geldt voor de luminescent broth.

  Ik hoop dat jullie hiermee verder kunnen.

  Groetjes,

  Lisa • Goedenavond,

  Mijn partner en ik houden ons PWS ook over luminescentie. Wij zouden de proef die hier meerdere keren wordt aangedragen graag willen uitvoeren alleen lopen we tegen twee kleine problemen aan. Als eerste, waar zijn de bioluminescerende cellen vandaan te halen? In het practicum staat dat ze leven op bijvoorbeeld garnalen of inktvis. Echter zijn wij er niet zeker van of er daar genoeg op zouden zitten om een knappe bacteriekolonie te kunnen kweken. Hebben jullie misschien een betere manier om aan deze bacteriën te komen?
  Als tweede de vraag over welke nutrient broth we zouden moeten gebruiken. Er zijn namelijk een paar verschillende soorten op de markt en de grote vraag is welke we moeten hebben.
  Enkele die we hebben gevonden zijn:
  M. 1216 Nutrient Broth.For the cultivation of non-fastidious microorganisms in water, feces and other materials
  M. 2107 Gedehydrateerde Cultuur Media
  M. 2003 Neutralizing Broth.For the detection of microorganisms on surfaces of sanitary interest
  M. 1281 Nitrate Broth .Nutrient medium to test the nitrate reaction of bacteria by using the appropriates reactives
  M. 1251 Nutrient Broth Nº2 .For the cultivation of fastidious pathogens and other microorganisms

  Deze informatie komt van www.antonides.com
  De vraag is dus of jullie misschien weten welke te gebruiken?

  Met vriendelijke groet,
  Chris van Vilsteren


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Chris-v-V,

  Om in te gaan op jullie eerste probleem; het mooie van deze bacteriën is, dat ze zich ontzettend snel vermeerderen. Je hebt dus eigenlijk maar een heel klein beetje nodig, hierom zou de hoeveelheid op een inktvis of garnaal genoeg moeten zijn. Let hierbij wel op dat de huid of de schil er nog omheen zit!
  Verder neem ik aan dat jullie de nutrient broth bedoelen die in het recept staat voor de luminescent agar? In dat geval heb je "dehydrated nutrient broth" nodig, ofwel een gedehydrateerd cultuur medium. Het gaat erom dat dit medium voldoende voedingsstoffen bevat, zodat de bacteriën kunnen groeien.

  Ik hoop dat jullie met deze informatie verder kunnen!

  Groetjes,

  Lisa • Beste @lisamelman,

  Enorm bedankt voor het beantwoorden van onze vragen. We gaan ermee aan de slag!! • Hoi,
  Wij willen ons pws ook doen over lichtgevende algen en we willen daarbij de lichtintensiteit van de algen meten. We weten alleen niet zo goed hoe, we hebben op internet gezocht naar apparaten maar dat was onduidelijk. Weten jullie misschien wat voor een apparaat we moeten gebruiken om dit te meten?

  Mvg


 • PWS TU Delft Team

  Beste @maggie,

  Om de lichtintensiteit te meten is het het makkelijkst om dat te doen met een lichtmeter, fotometer of luxmeter. Je kan hier veel online over vinden.

  Hopelijk kunnen jullie hiermee verder.

  Groetjes,

  Lisa


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.