PWS Kwik in ongewervelden
-
Hallo,
Wij zijn Dylan en Tim. Samen doen wij een profielwerkstuk over bioaccumulatie. Met bioaccumulatie willen wij het over de concentratie van (methyl-)kwik in de Rijn hebben en in ongewervelden. Laatst zijn we samen naar de TOA gegaan van onze school, maar zij zei dat onze school niet de middelen heeft om dat te kunnen meten. Dus vroegen we ons af of TU Delft eventueel wel apparatuur heeft om (methyl-)kwik te kunnen meten?
Wij zien graag een reactie tegemoet!
Met vriendelijke groeten,
Dylan en Tim -
Beste @Dylan,
Kwikconcentratie wordt vaak accuraat gemeten door middel van cold vapor methodology, waarbij uit methylkwik het elementaire kwik wordt gewonnen.
Daarna is nog steeds een combinatie of vorm van spectrometrie en fluorescentie spectometrie nodig om de concentratie te bepalen.
Het PWS lab heeft hier jammergenoeg zeker geen beschikking tot, maar misschien dat mijn collega's @lennardd of @barbaragrinn een idee hebben waar je het zou kunnen vinden.
Misschien weet een van hen ook wel een betere manier om de kwikconcentratie te meten!Wacht nog even hun reactie af en alvast succes!
Tadjiro Velzel -
Hey @Dylan,
Wat een gaaf onderwerp! Er zijn inderdaad meerdere manieren om de kwikconcentratie te meten. Spectrofotometrie is daar een van, maar als jullie zelf geen spectrofotometer op school hebben, wordt het wel wat onhandig als je telkens naar ons toe moet komen voor bijvoorbeeld herhaalmetingen. Nu dacht ik wel eens begrepen te hebben dat wij in het biolab wel een spectrofotometer hebben, maar dat deze alleen het spectrum van zichtbaar licht kan meten, niet het UV-spectrum (klopt dit @barbaragrinn?). Voor dit onderwerp zou dat echter voldoende moeten zijn.
Een andere methode, waarmee jullie de metingen ook zelf op school zouden kunnen doen, is beschreven in dit paper. Onderzoekers hebben hiervoor een app ontwikkeld, waarmee het mogelijk is om met een smartphone de concentratie te bepalen. Hier gaan wel wat scheikundige stappen aan vooraf en je hebt een laserpointer, wat lenzen en een 3D-geprinte houder nodig, maar dan heb je ook zo ongeveer je eigen fluorimeter. Als jullie zelf geen beschikking hebben over een 3D-printer, zou je hiervoor bij ons langs kunnen komen. Ook als je vragen hebt over het opzetten van een experiment denken we graag met jullie mee!
Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen, maar als je verder nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard -
Beste @Dylan,
Er zijn veel verschillende typen elektromotor, welke allemaal verschillende geschiktheid hebben om tot generator te dienen. Heb je al een keer gekeken welk type jij wilt ombouwen?
Tadjiro Velzel