PWS turbulentie bij vliegtuigen voorspellen
-
Hallo, wij zijn Alec van Kinderen en Alexander Marcus. Wij zitten in 6vwo op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam en wij doen een PWS wiskunde over turbulentie. Ons doel is om te kijken of wij m.b.v. wiskundige formules en/of algoritmes kunnen voorspellen wanneer er turbulentie gaat plaatsvinden bij een vlucht. Wij hebben al onderzoek gedaan naar een paar wiskundige formules die we hiervoor nodig hebben . Ons PWS willen we ook een beetje op de natuurkunde richten, hoewel de kern van ons onderzoek is hoe we turbulentie kunnen voorspellen bij een bepaalde vlucht. Wij richten ons dus niet op het voorspellen van turbulentie in het algemeen, maar wij willen een formule of algoritme bedenken om bij specifieke vluchten turbulentie te voorspellen. Wij zoeken wat hulp om te beginnen met begrijpen hoe turbulentie precies werkt. Heeft iemand nog andere interessante artikelen hierover of tips om de natuurkunde achter turbulentie toe te passen aan ons wiskunde PWS? Zie dit artikel dat wij hadden gevonden: https://fastercapital.com/nl/inhoud/Turbulentie--navigeren-door-de-chaos--turbulente-stroming-begrijpen.html#Wat-is-turbulentie-
-
Beste, @Alecvk
Gaaf onderwerp! Het voorspellen van turbulentie is lastig, maar zeker mogelijk. Om dit aan te pakken moet je eerst kijken wat de oorzaken zijn voor turbulentie en hoe je die zou kunnen gebruiken in bijvoorbeeld een algoritme om te kijken hoe groot de kans is dat er turbulentie is (denk aan weer, vleugelprofiel etc.). Met al deze variabelen zijn er al formules om het een en ander te berekenen zoals de Navier-Stokes equations en nog heel veel andere vergelijkingen. Vele van deze formules worden gebruikt met Computational Fluid Dynamics, dus als je daarop zoekt zul je veel vinden. Met al deze uitkomsten van de vergelijkingen kan je een grenswaarde opstellen waarbij er turbulentie is wanneer deze waarde overschreden wordt.
Ik hoop je te hebben geholpen en bij verdere vragen hoor ik het graag!Mvg Karel
-
@KarelJacobs
Hoi Karel,
Sorry voor de late reactie, maar heel erg bedankt. We hebben inmiddels al meer gekeken naar de Navier-Stokes vergelijking, en dat samen met het Reynolds getal is volgens ons nu de beste manier om verder te gaan met ons PWS. Bedankt voor de tip en als we vragen hebben zullen we die zeker stellen.
Mvg Alec