Energie opwekken uit golfslag
-
Beste lezer,
Wij zijn Xander Schaap (vwo 6) en Sven Rekelhof (vwo 5) van het Scalacollege Alphen aan den Rijn. Samen maken doen wij het PWS over elektriciteit opwekken uit golven.
Wij willen dit realiseren door gebruik te maken van een spoel in een drijvende boei, waarbij de magneet in beweging komt door hoogteverschil.
Tijdens het maken van het ons eerste prototype zijn wij op een aantal obstakels gestuit. Zo merken wij bijvoorbeeld tijdens het maken van het ontwerp dat als de boei opzij drijft, de lijn altijd op spanning blijft staan. Is het een mogelijkheid dat iemand van de universiteit ons in de goeie richting zou kunnen helpen?MVG
Xander Schaap en Sven Rekelhof -
Beste @Xander-Schaap,
Zou het mogelijk zijn om de boei aan een rigide oppervlak te monteren?
Zo zou je een oppervlak door die cilinder kunnen bewegen en deze beweging via een lineair tot circulaire beweging kunnen omzetten tot energie m.b.v. een elektromotor.
Zou dit passen binnen jullie idee?Deze mechaniek is in lijn met het concept van een point absorber of een pressure differential design, zoals hier te zien:
https://www.tudelft.nl/oceanenergy/research/wave-energyIk hoop dat jullie hier verder mee kunnen,
Tadjiro Velzel -
Beste Tadjiro Velzel ,
Bedankt voor uw Reactie! Wij proberen bij ons PWS inderdaad gebruik te maken van het principe van Point Absorbers. Wij maken alleen geen gebruik van elektromotors. In plaats hiervan maken wij gebruik van een eenvoudig systeem met een magneet en een spoel(zie alfbeelding). Bij het ontwerpen van ons prototype zijn wij alleen op het probleem gestuit dat als de boei opzij drijft, de ankerlijn op spanning blijft staan. hierdoor zal de magneet ook op een positie blijven vastzitten, wat als resultaat heeft dat er geen stroom word opgewekt. Wij vragen ons dan ook af hoe wij dit het best op kunnen lossen. Dit komt namelijk niet duidelijk naar voren in de website die u heeft doorgestuurd. -
Beste @Xander-Schaap,
Ik heb wat moeite om goed voor me zien hoe dit ontwerp precies werkt. Zouden jullie eventueel wat meer uitleg willen geven over de werking, eventueel in een online meeting?
Groetjes, Cian