• RE: Vitamine C

  @Anniektholen
  Goed om te horen! Veel succes nog en als je andere vragen hebt hoor ik het graag.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Drinkwater
 • RE: Profielwerkstuk biologie ideeën

  @JortMans
  Hallo Jort,

  Er moet vast wat te bedenken zijn bij jullie onderwerp dieren in combinatie met ethogram. Als eerst om terug te komen dat het betrekking moet hebben tot een maatschappelijk probleem, zou ik je willen aanraden om een beetje rond te neuzen in het nieuws over dit onderwerp. Hier krijg je een idee wat er allemaal speelt en kun je wat inspiratie opdoen.

  Wellicht kun je wat doen met de oostvaardersplassen. De herten die daar momenteel worden afgeschoten mogen bijvoorbeeld alleen worden beschoten als ze afgezonderd zijn van de rest. Meestal zijn de afgezonderde dieren de wat zwakkere dieren, waardoor de sterkste 'overleven'. Je zou kunnen kijken naar gedrag van dieren waardoor blijkt dat hij zwakker is dan gemiddeld en dat betrekken in een onderzoek over wat er nu in dat natuurgebied gebeurt.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
 • RE: profielwerkstuk dieren

  Beste @JortMans,

  Zoals je ziet heeft Juliet 2 jaar terug haar PWS gemaakt. Waarschijnlijk is zij niet meer actief op het forum.
  Ik kan jullie natuurlijk wel helpen! Hoe staat het er voor met kiezen van het onderwerp?

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
 • RE: Scanning Tunneling Microscope

  Beste @MagnusJoosstens,

  Even een update: het duurde iets langer dan gedacht, maar ik heb inmiddels een contact persoon gevonden. Ik heb ze gemaild en wacht op antwoord. Ik hou jullie op de hoogte.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Natuurkunde Overig
 • RE: PWS magneetzweeftreinen

  Beste @Stan-de-Graaf,

  Ik heb nog geen antwoord gehad of het materiaal er is. Kan jij via de chat je telefoon nummer sturen? Dan kan ik je goed op de hoogte houden of morgen door kan gaan!

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
 • RE: Vitamine C

  @Anniektholen
  Hallo Anniek,

  Het is belangrijk om even na te gaan wat het verschil is productie van de twee type sappen. Door na te gaan wat er gebeurt tijdens tijdens de processen kun je achterhalen wat invloed heeft op het 'verlies' van vitamine C. Vaak wordt sinaasappelsap geconcentreerd door middel van vriesdrogen. Dit heeft de voorkeur boven indampen, vanwege smaak en vitamine behoud.
  Probeer even zelf te kijken naar de techniek van vriesdrogen en probeer dan te achterhalen wat er kan gebeuren. Als je hierna weer vastloopt moet je het aangeven, dan help ik je graag weer.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Drinkwater
 • RE: PWS GFP als tracker in tumorcellen

  @Nikitacatsburg
  Hallo Nikita,

  Het is me gelukt om je vragen te stellen aan iemand op de universiteit die veel van dit vak gebied af weet. Hieronder staan zijn antwoorden op je vragen. Verder raadde hij het volgende artikel aan over de basis van de crispr-cas9 methode.

  Graag wil ik nog benadrukken dat het gebruik van de crispr-cas9 methode op menselijke cellen momenteel een groot ethieke kwestie is. Zeker als je kijkt naar wat er in china is gebeurt met de eerste GM baby. Dit is zeker iets wat je in je profielwerkstuk kunt meenemen om het belang hiervan te laten zien.

  • kunnen plasmiden in specifieke eukaryotische cellen (en met nadruk op menselijke cellen) worden ingebracht, die dan ook werkzaam zijn en blijven?
  Er zijn plasmides die ook in eukaryotische cellen kunnen delen en voor gen expressie gebruikt kunnen worden. Deze gebruiken wel andere replicatie mechanismen dan bacteriele plasmide.

  • delen deze plasmiden dan ook mee met de celdeling?
  Ja

  • als een gfp gen d.m.v. de crispr-cas9 methode in het dna wordt ingevracht van een menselijke cel, moet het gemodificeerde cas9 eiwit samen met het gen voor de aanmaak van gfp dan heel precies in de celkern worden gebracht?
  Voor de duidelijkheid: het gen wordt vaak ingebracht in het genoom van de cel (dus in de chromosomen), niet in een plasmide. Daarvoor moet het Cas9 eiwit, een gidsRNA en het integratie fragment aanwezig zijn in de cel. Cas9 kan daarbij als DNA toegevoegd worden (als plasmide, of in het genoom) of tegelijkertijd met de andere onderdelen als eiwit. Welke methode het beste werkt is onder andere van het type cel en van het type modificatie afhankelijk.

  • of kan een cas9 eiwit samen met een gfp gen 'gewoon' in een cel worden gespoten en vind het zelf zijn weg naar het DNA?
  In theorie kan dat maar het is niet heel makkelijk. Vaak is de “transformatie” (dus de injectie) niet triviaal.

  • tot hoe ver kan Uv licht door het menselijk lichaam dringen?
  Waarvoor wil je dit precies weten? UV licht is namelijk niet nodig voor het gebruik van GFP. In princiepe volstaat licht van een laser met een golflengte van 488 nm, die dus minder energie-dragend is en daarom dieper het menselijk lichaam binnendringt. Je kan GFP op zich wel exciteren met UV, maar dat is niet erg efficient en UV bestraling is gevaarlijk voor de menselijke huid (met name vergroot het de kans op DNA schade en dus op kanker).

  • tot hoever zou, wanneer een cel gfp kan uitscheiden in het lichaam, dit kunnen doordringen dat kan worden gezien op het blote oog wanneer uv licht op het lichaam wordt geschenen?
  Ten eerste wordt GFP niet vanzelf door cellen uitgescheiden, het blijft in princiepe in de cel zelf. Je kan het wel laten secreteren, maar daar moet je dan extra voorzieningen voor treffen, zoals een zogenaamde export tag. Verder is GFP met het blote oog niet goed zichtbaar. In heel extreme gevallen kan je het wel zien, zoals als je ‘fluorescent gfp rabbit’ googled, maar dat is alleen in het donker en met zeer efficiente expressie van GFP. Als je de expressie van GFP op cellulaire schaal wil zien kan dat wel goed, met name door een fluorescentie microscoop of flow cytometer te gebruiken.

  Hopelijk heeft dit je vragen over dit onderwerp beantwoord.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
 • RE: DNA veranderen, kan dat

  @hannebuit
  Hallo Sabine, Hanne en Machiel,

  Het klopt dat wij als universiteit scholieren helpen tot een bepaald niveau, maar dit is voornamelijk met de basis van een profielwerkstuk, uitleg over bepaalde concepten en specifieke workshops. Wij hebben niet de capaciteiten om alle scholieren te helpen met het uitvoeren van experimenten en ondersteunen daarom slechts in het uitdenken van een experiment dat uitvoerbaar is op school.

  Jullie hebben een origineel onderwerp en wat ik tot nu toe zie is het ook goed uitgedacht, alleen ik schat in dat dit niet realistisch is voor een profielwerkstuk qua onderzoek dat er moet worden gedaan en de tijd die dat kost. Dit is zelfs uitgebreid in vergelijking met onderzoeken die door studenten op de universiteit worden gedaan.

  Het onderzoek dat jullie in gedachten hadden op celniveau is goed om mee te beginnen, maar de haalbaarheid hiervan is afhankelijk van de faciliteiten van jullie school. Hadden jullie al nagevraagd wat er allemaal specief mogelijk is op school? Dan kunnen we daar beginnen met uitdenken.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Het menselijk lichaam
 • RE: PWS Waterstof als brandstof

  @MarijnIJzinga
  Hallo Marijn,

  28 maart kan nog steeds voor de proef. Het is waarschijnlijk ook het handigst om mogelijke ander onderzoeksvragen op die middag te bespreken als jullie toch langskomen. Dringende vragen kunnen jullie natuurlijk gewoon hier stellen.
  Ik zal jullie een mail sturen met de praktische informatie en het voorschrift voor het experiment zodat jullie je kunnen voorbereiden.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
 • RE: PWS magneetzweeftreinen

  Beste @Stan-de-Graaf,

  Je hebt gelijk, ik heb helemaal verkeerd in het schema en mijn agenda gekeken.
  Ik ga zo kijken of het materiaal voor de proeven aanwezig is. Afgelopen week was dit materieel uitgeleend namelijk.
  Wat willen jullie precies doen deze ochtend? Willen jullie eerst brainstormen over het onderwerp of ook al echt een proef uitvoeren?
  Ik hoor van jullie.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.