Hoi Wouter,
Haha daar vraag je ons wat. Onze hoofdvraag is nog een beetje een probleem. We hadden eerst bedacht om te gaan onderzoeken of het in andere planetenstelsels ook zo was dat de kleinste planeet het meest dicht bij de ster staat en grotere planeten verder van de ster, zoals in ons zonnestelsel. En we wilde graag weten hoe dit kwam. Helaas bleek al snel dat dit puur toeval was en geen natuurkundige verklaring kende. Dus daar zijn we vanaf gestapt en we hebben nog steeds niks nieuws gevonden.
Onze deel vragen zijn onder andere:
- Hoe kunnen we exoplaneten waarnemen?
- Hoe lang zoeken we al naar exoplaneten?
- Wat is de waarschijnlijkheid op buitenaards leven?
- Hoe kunnen we vaststellen uit welke stoffen een planeet of ster bestaat?
Als onderzoek hebben we vervolgens alleen een reproductie van de transitmethode op schaal gemaakt. Wat we wel jammer vinden omdat we eigenlijk alleen iets dat al bestaat nagemaakt hebben. Alleen omdat exoplaneten toch een beetje buiten hand bereik liggen weten we niet zo goed wat we anders kunnen doen. Als jij nog een idee hebt, graag!
In ieder geval bedankt voor die sites over het afstand meten. Maar weet jij toevallig of het mogelijk zou zijn om afstand te meten door bijvoorbeeld twee telescopen aan ieder een andere zijde van de aarde te hangen, en zo door middel van diepte de afstand te meten? Al is het waarschijnlijk wat bombastisch vergeleken met de andere methodes en daardoor niet heel zinvol.
Het interview hebben we overigens ondertussen al geregeld, met onder andere iemand van het SRON, en iemand uit Leiden. Dus dat komt goed.
In ieder geval bedankt voor je reactie,
En we horen het wel als je nog iets weet over deze onderwerpen.
Groeten, Lars en Wessel