Beste PWS-admin,
Voor mijn PWS onderzoek ik: Wat is het effect van de integratie van winglets, geïnspireerd op de vleugeleigenschappen van de Grote Albatros, in de privé luchtvaart met de Dassault Falcon 7X op het brandstofverbruik?
Hiervoor zou ik graag gebruik willen maken van een windtunnel op de universiteit. Ik wil namelijk twee vleugels printen, waarbij één origineel is van de Dassault Falcon 7X en de andere geïnspireerd is op die van de Grote Albatros. Het gaat dus om de verandering in winglets. Het printen (waar mogelijk) zal ik zelf doen op school.
Ik heb hieronder uitgeschreven hoe ik op de vraag gekomen ben voor als u nog vragen heeft:
Waarom 1: deze vraag?
De interesses liggen bij vliegtuigen en imitaties uit de natuur (biomimicry) in de wetenschap. Deze vraag bevat een maatschappelijk kwestie gecombineerd met de interesses.
Waarom 2: de integratie van albatrossen?
Albatrossen staan bekend als vogels met de meest energiebesparende vliegmethodes.
Waarom 3: effect op brandstofverbruik?
Hoe meer energie je bespaart, hoe minder brandstof verbruikt wordt.
Waarom 4: Dassaultw Falcon 7x?
Dit is een privé-jet met motoren aan de achterkant van het vliegtuig, dus niet aan de vleugels. Hierdoor wordt het aanpassen van de vleugel gemakkelijker. Daarnaast is dit ook de privé-jet van Taylor Swift, de persoon die de meeste CO2 uitstoot in de luchtvaart.
Waarom 5: in de commerciële luchtvaart?
De commerciële luchtvaart is de grootste luchtvaart en zorgt dus voor de meeste uitstoot.
De reden dat ik een windtunnel wil gebruiken is omdat ik verwacht dat ik met gegevens zoals bepaalde kracht, weerstanden, drag en lift, etc... kan concluderen of het toestel minder energie/ brandstof verbruikt. Ik ben hier nog niet heel erg bekend mee en daarom zou ik graag een beroep willen doen op de windtunnel/ begeleiding voor het PWS.
Deelvragen staan nog niet vast en zijn daarom ook nog niet af. Ik doe mijn PWS samen met een klasgenoot.
Mocht u nog vragen hebben, schrijf gerust terug.
Alvast bedankt voor uw tijd, ik hoop dat dit mogelijk is.
Met vriendelijke groet,
Levin Alberts, Christelijk Lyceum Apeldoorn