Dag Sanne,
Jammer dat chromatografie niet mogelijk is bij de TU.
Wel fijn dat er misschien wel andere mogelijkheden zijn
Onze hoofdvraag:
In hoeverre is het verstandig om van vlees over te stappen op vleesvervangers op basis van eiwitgehalte en aminozuurprofielen.
met daarbij de deelvragen:
-Welke aminozuren zitten er in vleesvervangers?
-Hoeveel en welke aminozuren heeft het menselijk lichaam dagelijks nodig?
-Eiwitten, wat zijn het? waaruit bestaan ze?
-Wat zijn vleesvervangers?
-Hoe worden vleesvervangers gemaakt?
-hoe komen we aan de eiwitten en aminozuren voor vleesvervangers?
-kun je deze vleesvervangers ook op andere manieren ‘maken’?
-welke aminozuren kunnen gehaald worden uit plantaardige stoffen?
-welke essentiële aminozuren moet de mens uit dierlijke stoffen halen?
-hoe gaan vegetarische winkels om met vleesvervangers; geven ze voorlichting aan de klanten, weten ze er zelf veel van, is het assortiment met opzet zo ingericht?
-wat naast vleesvervanger zou ook deze essentiële aminozuren kunnen leveren?
-kiezen vegetarische mensen ook bewust voor bepaalde vleesvervangers.
Dit zijn onze hoofd- en deelvragen.
Zelf waren we al op de Kjeldal methode gekomen om aan te kunnen tonen welke aminozuren er in vleesvervangers zitten, maar deze methode laat alleen het aantal stikstofbindingen zien in organische stoffen. Hiermee kunnen we dus wel het aantal totale aminozuren aantonen, maar niet hoeveel er van bepaalde essentiële en niet essentiële aminozuren aanwezig zijn.
We horen graag een alternatieve proef die aansluit bij ons onderzoek,
bedankt voor het meedenken,
Joris & Rik