Het probleem is ondertussen opgelost!
Meest recente berichten door david.schouten
-
RE: Warmtegeleidingscoëfficient
-
Warmtegeleidingscoëfficient
Goedemiddag,
Ik ben nu bezig met het praktische onderzoek voor mijn profielwerkstuk over isolatiematerialen. Hierbij maak ik een kubus van het bepaalde isolatiemateriaal (ik heb er in totaal 5) en hierin doe ik een handverwarmer van HeltiQ en een datalogger om het verschil in temperatuur mee te bepalen. Het liefsft zou ik met deze proef de Lambda waardes van het onderzochte materiaal bepalen. Dit kan met de wet van Fourier. Deze luidt: Jx/S = -Labda x dT/dx. Helaas stoot ik op een probleempje. Jx kan ik bepalen, dit is de warmtestroom i de x richting. Deze wordt gegeven in Watt en heeft dus als formule Jx= Q/dt = cmdT/dt. Dit valt dus te berekenen. S is de oppervlakte waar de warmte doorheen gaat. Dit is de oppervlakte van de binnenkant van de kubus. Deze is bij mij constant en is 0,24 m^2 (6 vlakken van 20 cm bij 20 cm). MAAR DAN: Om de Labda te bepalen heb ik ook nog de variabele dT/dx nodig. Dit staat bekent als de temperatuurgradient. dx is hier de dikte van het isolatiemateriaal, daar zit het ptobleem niet, dat zit bij de dT. Dit is namelijk het verschil tussen de binnentemperatuur end e buitentemperatuur. Wat ik hier ook invul, mijn Labda waarde komt steeds bedrogen uit. dT van de temperatuurgradient verandert namlijk steeds bij mijn onderzoek omdat de binnentemperatuur verandert door de aanwezigheid van hde handverwarmer en de koelte die van buiten naar binnen komt. Wat moet ik doen in deze formule, doe ik iets fout? Zie ik iets over het hoofd? Ik ben al vrij lang bezig en krijg he gewoon niet voor gedaan. Kan iemand mij helpen?Ik hoop op een antwoord en alvast bedankt
David van het Vossius Gymnasium -
RE: Optimale isolatie
hee midas,
ik dacht dat ik het misschien om de TU zou doen omdat jullie misschien deze materialen al hebben en/of een goede ruimte hebben waar ik dit kan doen, maar als ik er zo over na denk kan ik het denk ik ook gewoon aan de keukentafel doen!
-
Optimale isolatie
Hey, ik ben dezelfde David als van de isolatie van een school. Ik had eerder (3 maanden geleden) het forum al geraadpleegd en heb sindsdien wat veranderingen gemaakt.
Mijn hoofdvraag is nu geworden: wat is de optimale manier om een woning te isoleren? Mijn hypothese is dat er op deze vraag verschillende antwoorden zijn: sommige mensen vinden financiën veel belangrijker dan duurzaamheid bijvoorbeeld. Ik hoop dus verschillende antwoorden te krijgen (financieel, effectief, duurzaam etc.) en ik hoop te komen tot een goede middenweg.Als praktisch onderzoek had ik bedacht om zelf de werking van bepaalde isolatiemateriaal te gaan testen. Mijn plan was om dit te doen door van elk isolatiemateriaal een soort kistje/doos te maken waarbinnen ik dan een warmtebron zet (een gloeilamp bijvoorbeeld). Dan meet ik vervolgens op verschillende tijdstippen de temperatuur buiten deze doos en zo kom ik te weten hoeveel warmte er verloren gaat.Wat vinden jullie van dit plan? Zou ik dit onderzoek ook eventueel op de TU kunnen doen?
Alvast, bedankt! David
-
RE: Isolatie van een school
Hey @Midas-Becker ,
Top dat je zo snel kon reageren en fijn dat je het een goed onderwerp vindt. Ik zit nu wel met nog een vraag in mijn hoofd: welke deelvragen zou ik hierbij kunnen bedenken. De meest voor de hand liggende vragen zijn natuurlijk: welk materiaal lekt het meeste warmte? en Welk materiaal is het voordeeligst op financieel gebied? Maar ik heb een beetje het gevoel dat je uit deze twee vragen al een redelijk strakke conclusie kan trekken tot welk isolatiemateriaal het beste is, of ligt dat niet zo simpel? Wat denk jij?
In ieder geval nu al superbedankt voor je feedback, ik stel het heel erg op prijs!!!
Groetjes, David -
Isolatie van een school
Hey, ik ben David en ik wil graag mijn pws maken over het isoleren van een school met als uitgangspunt mijn eigen school (het Vossius Gymnasium in Amsterdam). Ik ben zelf heel erg geïnteresseerd in Bouwkunde en dit staat ook bovenaan mijn lijstje van de studies die ik zou willen doen over anderhalf jaar. Ik begon dus eigenlijk met het idee om een school te ontwerpen die vrijwel geen energie nodig heeft, maar na met mijn natuurkunde docent te hebben overlegd, kwamen we tot de conclusie dat dit een te groot onderwerp is voor een profielwerkstuk en dat ik het onderwerp wat moest verkleinen. Isolatie vind ik zelf wel interessant en daarom dacht ik om dit als onderzoeksvraag te nemen:
Wat is de beste manier om een school zoals het Vossius te isoleren?
Hierbij wil ik naast alle natuurkunde ook bijvoorbeeld de financiën van de materialen bij het onderzoek betrekken.
Als praktisch onderzoek hierbij wou ik zelf een aantal isolatiematerialen gaan testen met een warmte test door een kleine ruimte te maken van dit isolatiemateriaal en te kijken hoeveel energie er verloren gaat.
Ik wilde bij deze even vragen of jullie denken dat dit onderzoek een goed idee is of dat het onderzoek misschien toch te smal geworden is.
Alvast bedankt, David.