EXO Scheikunde
-
Hoi,
Ik zit op dit moment in 6VWO en moet een exo doen voor scheikunde. Dit is een soort mini-pws. Het probleem is alleen dat wij moeite hebben met een onderwerp te bedenken. We zijn wel op een onderwerp gekomen namelijk:
Bevat vers geperste sap meer Vitamine-C (ascorbinezuur) dan sap uit een pak? (kan A-merk vs huismerk)Wij hebben het internet al afgezocht maar hoe kunnen wij hier en een moeilijkheidsgraad in toevoegen en hoe kunnen wij dit onderzoek het beste aanpakken zodat het een goed cijfer op kan leveren?
-
Hey @nikki,
Wat een leuk idee! Je zou zeker naar vitamine C kunnen kijken als je het kan aantonen met een indicator, zoals bijvoorbeeld DCPIP (check even of jou school zoiets heeft). Soms bestaan de sappen uit de supermarkt juist uit concentraat ipv verst geperst fruit dus daar zou je ook nog naar kunnen kijken. De stabiliteit van ascorbinezuur kan je beinvloeden door met de omgevingsfactoren te spelen (dat is vaak waarom er bewaaradviezen op verpakkingen etc staan). Denk daarbij aan invloed van licht, zuurstof, temperatuur etc. Daarna is het een kwestie van de metingen uitvoeren en de resultaten vergelijken!! Zo kan je bijvoorbeeld kijken of er een reden is waarom de fabrikant voor concentraat zou kunnen kiezen ipv vers geperst fruit in de sap.Ik hoop dat jullie zo een beetje op weg zijn geholpen, als je nog vragen hebt kan je die natuurlijk altijd hier stellen!
Met vriendelijke groet,
Demi