Inspiratie voor ons PWS
-
Moi!
Wij zijn Job Velten en Maurits Vogel en wij zitten in klas 5 van het Willem Lodewijk Gymnasium te Groningen. Momenteel zitten wij al in de brainstormfase voor ons profielwerkstuk van volgend jaar, en daarom zijn we nu bezig met het selecteren van een geschikt onderwerp. Om daarvoor wat inspiratie op te doen, zoeken we contact met u.
Wij zijn van plan een profielwerkstuk te schrijven bij het vak Natuurkunde en onze interesse ligt sterk bij lucht- en ruimtevaarttechniek. Wij zijn ook op zoek naar een onderwerp dat daarbij aansluit. Van onze docent hebben we de boodschap meegekregen dat we geen onderzoek mogen doen naar onderwerpen waarbij stoffen met ontploffingsgevaar betrokken zijn. Dit sluit helaas al het een en ander uit.
In grote lijnen zijn wij op zoek naar een onderwerp dat zowel toekomstgericht en uitdagend als origineel en relevant is. Daarnaast willen we bij het onderzoek een praktisch element verwerken, denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een experiment of het bouwen van een prototype.
Wij zouden het zeer op prijs stellen als u enige suggesties zou kunnen doen voor mogelijke onderwerpen die aan deze criteria voldoen. Ook zouden wij graag willen informeren naar eventuele bronnen of literatuur die ons kunnen helpen bij het onderzoek. Daarnaast staan we natuurlijk open voor eventuele tips of adviezen.
Bij voorbaat dank voor uw tijd en overweging. We kijken uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Job Velten en Maurits Vogel,
Leerlingen aan het Willem Lodewijk Gymnasium te Groningen
-
Beste Job en Maurits,
Wat leuk dat lucht- en ruimtevaarttechniek zo interessant voor jullie lijkt, waarin veel te onderzoeken valt! Wij bieden zelf een workshop vleugelprofielen aan, en hier wordt de basis van de aerodynamica van een vleugel uitgebreid uitgelegd en hierna zal er een experiment met een windtunnel gedaan worden. Zelf kan je hier een onderzoek aan koppelen wat de invloed van bepaalde onderdelen van een vleugel hebben op de lift/weerstand van een vleugel.
Als het gaat om ruimtevaart bieden wij nog geen workshop aan, maar zou je kunnen denken aan ontwerp van een raket tot aan een satelliet (CanSat).
Daarnaast kan je ook verschillende ontwerpen maken van een vliegtuig tot aan een drone tot aan een satelliet. The sky is the limit!Zodra je een duidelijk onderwerp hebt met een concrete hoofdvraag kan je literatuur zoeken waarin ik altijd aanraad om in het engels te zoeken!
Ik hoop dat dit jullie al een flinke stap de goede ricthing in zet en bij verdere vragen kan je altijd contacten op het forum!
Mvg,
Karel PWS TU Delft