PWS Scheepsweerstand • Hallo
  ik heb een formule gevonden op wikipedia over de drukweerstand,
  dit is de formule: Rp= p x dA x sinus(alpa)

  ik vraag me af wat die sinus(alpha) nu is. Is dat de hoek die het schip maakt met het water onder water of boven water? of is dat wel de hoek die het schip maakt met het water?
  Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen!

  mvg Rick van der Meijs • Beste Rick,

  die alpa staat voor de hoek die de stromende deeltjes(water in dit geval natuurlik) maken na botsen met de romp ten op zichte van de eerste stroom richting. Zie de volgende link:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepsweerstand en dan het stukje over drukweerstand.
  Hoe groter deze hoe, des te groter de weerstand. De sinus geeft dus eigenlijk een percentage van de maximaal mogelijke weerstand. Heb je hier wat aan?

  Groeten Thijs • Beste Thijs,

  ja hier heb ik zeker wat aan! heel erg bedankt!

  Groeten Rick • Hey Bas en Jeroen,

  Goed dat jullie al proeven hebben gedaan. De theorie rond weerstand van scheepsrompen is inderdaad vrij moeilijk en dat is niet zo makkelijk uit te leggen in een EXO. Ik heb hier wel een link waar wat informatie(engels) staat:
  http://www.dt.navy.mil/hyd/tec-rep/vis-dra-cal/index.html
  Maar deze informatie is nog steeds vrij ingewikkeld.
  Ik neem aan dat jullie de formule voor water/lucht weerstand kennen? Deze is relatief eenvoudig, maar gaat in het geval van scheepsrompen niet helemaal op, omdat er golven ontstaan, die voor hele ingewikkelde effecten zorgen. Misschien kunnen jullie kijken hoe groot de fout is bij het gebruik van de weerstandsformule als dit vergelijkt met jullie gemeten waarden. Ik hoop jullie een stukje verder geholpen te hebben.

  Groeten Thijs


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.