Nylon-6,6 • Voor ons practicum hebben we het idee om nylon-6,6 te produceren. Hierbij hebben we gekozen voor de productie vanuit een zout van de monomeren, dus een zout van butaandicarboxylaat en hexaandiammonium. Om van dit zout het polymeer te verkrijgen is verhitting nodig, waarbij water wordt onttrokken. Om verbranding te voorkomen is een atmosfeer zonder zuurstof hierbij noodzakelijk, dus bij deze methode wordt meestal stikstof gebruikt. Bij ons op school is er geen beschikking tot stikstof, dus kwamen we op het idee om CO2 te gaan gebruiken. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de nylon of het zout met de CO2 reageert. Is dit experiment ook uit te voeren in een atmosfeer van CO2?


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Schaap,

  Om specifiek antwoord te geven op de situatie die je omschrijft, heb ik eigenlijk jullie stappenplan nodig en de bronnen waar deze stappen vandaan komen. Maar om jullie z.s.m. een antwoord te geven heb ik zelf even het productieproces opgezocht. Ik heb hier gevonden hoe de reactie van adipinezuur en 1,6-hexaandiamine (ik neem aan dat jullie doelen op deze chemische structuren) tot nylon-6,6 plaatsvindt om moleculair niveau. Ik ben benieuwd naar jullie beredenering achter het toevoegen van CO2 ipv stikstof. Om erachter te komen of CO2 ergens reageert met één van de stoffen zou je een soortgelijk mechanisme als op de pagina die ik stuurde moeten gaan maken.

  Hopelijk hebben jullie nu een richting waarin je kan kijken. Ik hoor graag van jullie.

  Groetjes,

  Lisa


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.