pws atlatl (speerwerper) • Beste student,

  Een tijdje geleden heeft Midas Beckers mij geholpen met het inleiden van mijn PWS. Na aanleiding hiervan hebben mijn partner en ik een onderzoek opgesteld over speerwerpen met behulp van een speerwerper: een atlatl.
  1_1603492914095_achterzijde atlatl.jpg 0_1603492914095_atlatl.jpg 0_1603493018808_speer.jpg
  We lopen echter vast bij het maken van prototype no.2. De eerste prototype heeft een gebrek waar mijn partner en ik niet aan uit komen: de achterkant van de atlatl. Hier bevind zich normaal gesproken een punt waar de speer in kan rusten. De reden waarom dit een probleem vormt is:

  1. de speer die wij gebruiken (IAAF gekeurde werpspeer) heeft aan de achterzijde een punt in plaats van een kuiltje. Hierdoor moet er een kuiltje gevormd worden aan de achterzijde van de atlatl. Het gevolg hiervan is dat de speer op het laatste moment blijft 'haken' tijdens het gooien in de atlatl. De speer wordt op het allerlaatste moment van de worp ietsjes omlaag geslagen, waardoor de speer een looping maakt in de lucht voor het landt. Zie video: https://youtu.be/-Lm20FhdxGc
  2. De werpspeer is niet flexibel zoals de speren de gebruikt worden in de video: https://youtu.be/DNQsGT53I-0?t=246 Dit maakt het voor ons moeilijk om de speer in een rechte baan vooruit te gooien. Daarom is de achterkant van de atlatl extra belangrijk voor het ver kunnen gooien van de speer.

  Enige oplossingen die wij kunnen bedenken, is een flexibel opzetstuk voor op de atlatl waar de speer in kan rusten (denk hierbij aan een kort rubberen buisje). Dit moet ervoor kunnen zorgen dat de speer voldoende meebeweegt tijdens de acceleratie tot het loslaten tijdens de worp (speer mag niet omlaag geslagen worden).

  Mijn partner en ik zullen het erg op prijs stellen als een van de studenten Delft hier een kijkje naar willen nemen en ons wellicht een handje kunnen helpen.

  Ik hoop op een spoedige reactie met eventueel vragen en/of opmerkingen.

  Met vriendelijk groet,

  Sukanya Maas, VWO 6 Mencia de Mendoza Breda.


 • PWS TU Delft Team

  Hallo @sukanyamaas ,

  Allereerst complimenten op jullie mooie werk! Jullie prototype ziet er heel mooi uit. Jullie probleem is een mooi voorbeeld van hoe prototypes maken in het echt ook werkt. Je weet van tevoren nooit hoe het prototype zal uitpakken en welke problemen je tegenkomt. Kortom, jullie zijn goed bezig en er is geen reden voor paniek omdat het even niet werkt. Dit kun je juist weer mooi uitleggen in je verslag.

  Het probleem lijkt inderdaad te zijn dat de speer blijft haken. Dit komt omdat er een kracht loodrecht op de speer werkt en daarom de speer kantelt. Het beste zou zijn als alle krachten parallel aan de speer werken. Ik heb er even over nagedacht en heb misschien wel een oplossing. Je zou er voor kunnen zorgen dat het het gaatje van de speer kan draaien om een as heen. Dit zorgt er voor dat het gaatje geen krachten kan uitoefenen loodrecht op de speer. Je zou dus een uitsparing kunnen maken in het uiteinde van de atlatl en daarin een soort blokje aan een as kunnen bevestigen waar het gaatje zich bevindt waar de speer in komt. De speer zal dan dus altijd recht in het gaatje zitten en niet kunnen blijven hangen. Ik hoop dat jullie mijn uitleg een beetje snappen. Ik zou het anders ook nog een keer kunnen uitleggen in een video gesprek.

  Groet,
  MidasHet lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.