Beste student,
Een tijdje geleden heeft Midas Beckers mij geholpen met het inleiden van mijn PWS. Na aanleiding hiervan hebben mijn partner en ik een onderzoek opgesteld over speerwerpen met behulp van een speerwerper: een atlatl.
We lopen echter vast bij het maken van prototype no.2. De eerste prototype heeft een gebrek waar mijn partner en ik niet aan uit komen: de achterkant van de atlatl. Hier bevind zich normaal gesproken een punt waar de speer in kan rusten. De reden waarom dit een probleem vormt is:
- de speer die wij gebruiken (IAAF gekeurde werpspeer) heeft aan de achterzijde een punt in plaats van een kuiltje. Hierdoor moet er een kuiltje gevormd worden aan de achterzijde van de atlatl. Het gevolg hiervan is dat de speer op het laatste moment blijft 'haken' tijdens het gooien in de atlatl. De speer wordt op het allerlaatste moment van de worp ietsjes omlaag geslagen, waardoor de speer een looping maakt in de lucht voor het landt. Zie video: https://youtu.be/-Lm20FhdxGc
- De werpspeer is niet flexibel zoals de speren de gebruikt worden in de video: https://youtu.be/DNQsGT53I-0?t=246 Dit maakt het voor ons moeilijk om de speer in een rechte baan vooruit te gooien. Daarom is de achterkant van de atlatl extra belangrijk voor het ver kunnen gooien van de speer.
Enige oplossingen die wij kunnen bedenken, is een flexibel opzetstuk voor op de atlatl waar de speer in kan rusten (denk hierbij aan een kort rubberen buisje). Dit moet ervoor kunnen zorgen dat de speer voldoende meebeweegt tijdens de acceleratie tot het loslaten tijdens de worp (speer mag niet omlaag geslagen worden).
Mijn partner en ik zullen het erg op prijs stellen als een van de studenten Delft hier een kijkje naar willen nemen en ons wellicht een handje kunnen helpen.
Ik hoop op een spoedige reactie met eventueel vragen en/of opmerkingen.
Met vriendelijk groet,
Sukanya Maas, VWO 6 Mencia de Mendoza Breda.