CO2 uitstoot van een appartement van een woningbouwstichting verminderen • Met een groepje van 3 uit 6vwo, doen we dit jaar onze meesterproef. Onze opdrachtgever is Dick de Bruin, een gepensioneerd ex-medewerker van de woningbouwstichting 'Samenwerking'. Samen met hem hebben we het volgende project samengesteld:

  We gaan 1 appartementencomplex van de woningbouwstichting 'Samenwerking' zo milieuvriendelijk maken, in de zin van dat we ons in het specifiek richten op zo min mogelijk CO2 uitstoot.
  Ons project bestaat uit 2 delen. Deel 1 is een vooronderzoek over wat de bestaande problemen zij in de trend van CO2 uitstoot bij appartementen in Nederland. Hierbij moet je denken aan ''hoeveel is de CO2 nu in het algemeen bij appartementen in NL?'' en ''Waardoor is het moeilijk om de CO2 uitstoot terug te dringen?'' etc. Ook willen we ons richten op bestaande oplossingen, dus waardoor de CO2 toch wel teruggedrongen wordt en welke maatregelen daarvoor genomen worden. Als jullie op een van deze vragen al een antwoord weten zijn jullie antwoorden meer dan welkom.

  Deel 2 bestaat uit het toepassen van deze bestaande oplossingen bij 1 specifiek appartementencomplex van 'Samenwerking', hiervoor krijgen we nog een contactpersoon aangewezen die weet hoe dit appartementencomplex in elkaar zit. Dus hoe groot de appartementen zijn, op welk netwerk ze zijn aangesloten qua stroom etc, hoeveel de CO2 uitstoot nu is en gewoon de huidige situatie van dit appartementencomplex. Als we deze situatie weten, kunnen we onze gevonden bestaande oplossingen selecteren op hoe toepasbaar ze zij op dit specifieke appartementencomplex.

  Wat we graag zouden willen, zijn heel veel bestaande problemen op het gebied van CO2 uitstoot. Dus waar we aan zouden moeten denken qua problemen. Met jullie inzicht kijken we namelijk misschien niet over relevante problemen heen.

  We hopen dat jullie ons hiermee kunnen helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Manouk Broer, Arjan Rijkenhuizen en Freek van Kasteren


 • PWS TU Delft admin

  Hey @manoukbroer

  Begrijp ik het goed dat jullie op zoek zijn naar een expert om te helpen in de begeleiding van jullie meesterproef? Als je je inderdaad wil aanmelden voor een expert van de TU Delft nodig ik je uit om naar onze technasium pagina te gaan. Daar staat het proces beschreven van een expert aanvraag.

  Als ik kijk naar jullie huidige opzet van de meesterproef kijk zou ik delen van deel 1 en 2 misschien omdraaien. Het is heel goed om in deel 1 op zoek te gaan naar algemene oplossingen van CO2 uitstoot, maar het is natuurlijk zonde als daar opeens maar 20% van toepasbaar zijn op het appartementencomplex. Ik raad aan om dus te beginnen bij het uitzoeken van hoe groot de appartementen zijn, op welk stroom netwerk ze zijn aangesloten etc. En dan verder te gaan met deel 1 om met die zoek criteria op zoek te gaan naar toepasbare oplossingen. Zo verricht je in ieder geval geen onnodig werk.

  Ik hoop dat dit helpt!

  Groetjes,
  Jip • Hoi https://forum.pwstudelft.nl/user/jip_rietveld ,

  Wat u bedoelt met het omdraaien van ons deel 1 en 2 begrijpen we goed. We hebben nu een duidelijke indeling qua deelvragen gemaakt, waarin we inderdaad eerst
  het appartementencomplex onderzoeken en daarna pas kijken welke oplossingen we daarop kunnen toepassen.
  Wat u echter opmerkte over de expertaanvraag snapten we alleen niet helemaal, want alleen als je zelf geen project hebt bedacht moet je je bij de bij u benoemde link aanmelden. Wij hebben alleen natuurlijk zelf al een project opgesteld en we hebben ook al een opdrachtgever, alleen een expert voor ons project zou nog handig zijn. Zouden we door u misschien doorverwezen kunnen worden naar een bouwkunde expert?
  Dat zou heel fijn zijn als dat mogelijk is, want dit past het beste bij ons project, al waarderen we uw antwoord natuurlijk ook heel erg.

  Met vriendelijke groet,

  Manouk Broer


 • PWS TU Delft admin

  Hey @manoukbroer

  Goed om te horen! De link die ik verstuurde is wel voor een expert aanvraag! Op de pagina staat omschreven wat je allemaal in een e-mail moet schrijven en naar ons toe kan sturen. Dan wordt je vanzelf verder geholpen.

  Ik zie jullie e-mail tegemoet!

  Groetjes,
  Jip • Ha @Stijn-Smits

  Jij bent de aangewezen expert van dit groepje. Wil je jezelf even voorstellen?


 • PWS TU Delft Team

  @manoukbroer
  Hoi Manouk, Arjan en Freek,

  Ik ben Stijn, eindbachelorstudent Civiele Techniek aan de TU Delft. Ik kan jullie als expert advies geven over het energieneutraal maken van een appartementencomplex. Hebben jullie je vooronderzoek inmiddels al afgerond? Ik denk dat met goed zoeken of het vinden van het juiste boek online je al een heel eind kan komen met het beantwoorden van de vragen die jullie hebben. Er is namelijk super veel over te vinden.
  Ik ben benieuwd naar jullie voortgang!

  Groetjes,
  Stijn


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.